Çay demleme yöntemleri, çayın aromasını ve lezzetini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bu aşamaya ne kadar özen gösterirseniz çayınız da o kadar lezzetli olacaktır.
Biz de bu içeriğimizde size çay demlemenin püf noktalarını vereceğiz. Böylelikle siz de kendinize ya da sevdiklerinize en lezzetli çayları hazırlayabilirsiniz.
Bazen fırından yeni çıkan sıcacık böreklere eşlik eden çay, bazen de en tatlı atıştırmalıkların yanına renk katar. Hayatımızın hiçbir anında vazgeçemediğimiz bu lezzet daima sofralarımızın başköşesinde yer alır.
Peki çay nasıl demlenmelidir? İşte, tüm ezberleri bozacak ve en lezzetli çayı demlemenize yardımcı olacak o ipuçları.
Siyah Çay Demlemenin Püf Noktaları
Toplumumuzda genel olarak tüketilen çay, siyah çaydır. Bu nedenle hepimiz az çok siyah çayın nasıl demlendiğine hakimiz. Fakat siyah çay demleme hakkında da püf noktalara dikkat ederseniz çayınız daha lezzetli olacak ve bir içen bir daha içmek isteyecektir.
Mithra Coffee’nin bergamot, portakal ve limon kabuklu siyah çay harmanıyla beş çayına ayrı bir lezzet katabilirsiniz. Lady Grey çayının eşsiz aromasıyla yepyeni bir aroma keşfedebilirsiniz. Ayrıca misafirlerinize de bu lezzetli çayla sıra dışı bir ikram sunabilirsiniz.
Siyah çay demleme ipuçları:
- Siyah çayınızın lezzetli olabilmesi için suyunuzun iyice kaynaması gerekli.
- Su kaynadıktan sonra üst demliğe içeceğiniz miktarda siyah çay koyun. İçerisine bir miktar da tomurcuk koyarsanız çayınıza farklı bir aroma verecektir.
- Üst demliğe çayı koyduktan sonra demlemek için acele etmeyin. Suyun yaklaşık 3 dakika daha kaynamasına müsaade edin. Bu aşamada çay, kaynayan suyun buharında pişecek ve aromasını salacaktır.
- Bu aşamadan sonra çayınızı demleyebilirsiniz. Burada suyu bir anda boşaltmak yerine çayın üzerinde gezdirerek yavaş yavaş ilave edin.
- Çayınızı demledikten sonra yaklaşık 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Bu süre zarfında kesinlikle çayın kapağını açmayın. Eğer kapağını açarsanız çayınız çökse bile istenilen tadı alamazsınız.
Pek çok kişi siyah çayı nasıl demleyebileceği konusuna hakim. Fakat bitki çayı nasıl demlenir, siz değerli okurlarımızın çok merak ettiği konulardan bir tanesi. Biz de bu içerikte esas olarak bitki çayının nasıl demlendiğine değinmek istedik.
Bitki Çayı Nasıl Demlenir?
Hepimiz yorgun bir günün ardından yorgunluğumuzu biraz olsun atmak ve dinlenmek isteriz. Bu sebeple bitki çaylarının huzur veren aromalarına sığınırız. Fakat burada bitki çaylarının etkisi kadar lezzeti de bizim için çok önemlidir.
Çünkü içtiğimiz çayın lezzetli olmasını ve çayımızı keyifle içmek isteriz. Bitki çayının lezzetli olması ve aromasını kaybetmemesi için dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta var.
İşte, bitki çayı nasıl demlenir sorusunun cevabı ve bitki çayı demlemeyle ilgili püf noktalar!
Kaliteli Su Eşittir Lezzetli Bitki Çayları!
Pek çoğumuz çay demlerken kullandığımız suya önem vermiyoruz. Nasıl olsa kaynıyor diye düşünüyoruz ve çeşme suyu ile çay demliyoruz.
Fakat unutmamak lazım ki, çeşme suyu hem klor hem de kireç açısından oldukça zengin. Bu nedenle çayınızı demlerken çeşme suyu kullanmak yerine içme suyu kullanmanız daha lezzetli sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
İdeal Su Sıcaklığı
Bitki çayı demlerken yine yapılan hatalardan biri de su kaynar kaynamaz çayı demlemektir. Bitki çayını böyle demlerseniz çayınızın acılaşma ihtimali artacaktır.
Dolayısıyla su kaynadıktan sonra yaklaşık 3 dakika kadar suyu dinlendirin. Böylelikle çayınız aromasını acılaşma riski olmadan suya salacaktır.
Demleme Süresi
Çayın demlenme süresi lezzetli bir çay deneyimi için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta. Her bitkinin kendine has demleme süresi olduğu gibi genel olarak bitki çaylarının demlenme süresi 5 dakikadır.
Eğer demlenme süresini beklemez ve acele ederseniz çayınız aromasız ve tatsız olur. Diğer taraftan çayın demlenme süresini gereğinden uzun tutarsanız da çayınız acılaşır.
Dolayısıyla zengin aromalara sahip lezzetli bir fincan çay içmek istiyorsanız kullanacağınız bitki çayının ideal demleme süresine dikkat etmelisiniz.
🫖 “Çay Kaç Dakikada Demlenir?” başlıklı blog yazımız da ilginizi çekebilir.
Bitki Çayının Korunma Yöntemi
Lezzetli bitki çayı demlemek için çayın tazeliği çok önemli. Belki çayınızı yeni almış olabilirsiniz.
Fakat uygun koşullarda saklamazsanız çayınız kısa süre içerisinde bayatlayacaktır. Dolayısıyla çayınızı ağzı kapaklı ve hava almayacak bir kutu içerisinde saklamalısınız.
Siz de bizim gibi çayın tazeliği konusunda hassassanız Mithra Coffee & Tea Co.’nun özel kutular içerisinde muhafaza ettiği bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
Kutuların hava almayan yapısı sayesinde çayınız ilk günkü tazeliğini koruyacak ve size her fırsatta zengin aromalara sahip lezzetli çayların tadını çıkarma fırsatı verecektir.
En İyi Çay Demleme Yöntemi Hangisidir?
Piyasada çay demlemek için pek çok ekipman bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en bilinenleri; French press, süzgeç ve bitki çayı demliği ile yapılan demleme yöntemleridir. Bu yöntemler içerisinden en pratik olan süzgeç ile demleme yöntemi olmasına rağmen French press de sıklıkla kullanılır.
En iyi çay demleme yöntemi ise elbette bitki çayı demliği ile demleme yöntemi olacaktır. Fakat bitki çayı demliklerinin de kendi aralarında kategorilere ayrıldığını unutmamak lazım.
Peki, bitki çayı demliği çeşitleri içerisinde kullanılacak en iyi yöntem hangisi? Dilerseniz siz değerli okurlarımızı daha fazla meraklandırmadan bu sorunun da yanıtını verelim.
Bitki çayı demliği içerisinde kullanılacak en iyi ekipman elbette döküm bitki çayı demliği olacaktır. Çayınızın aromasını salmasına ve lezzetini korumasına olanak veren bu ekipman çayınızın da uzun süre sıcaklığını muhafaza etmesini sağlayacaktır.
Evde Soğuk Çay Demlemek
Aranızda soğuk çaydan yaz kış vazgeçemeyenlerin olduğunu biliyoruz. Bu başlığımız tam size göre!
Evde soğuk çay hazırlamak için öncelikle damak tadınıza uygun bir çay seçimi yapmalısınız. Bizim size önerimiz ise mayhoş aromasıyla size eşsiz bir soğuk çay deneyimi yaşatacak olan hibiskus çayı olacaktır. Hem sıcak hem de soğutulup buz eklenerek içilebilen bu bitki çayı soğuk çay tutkunlarının vazgeçemeyeceği bir lezzet olabilir.
Evde soğuk çay demlemek için kullanacağınız çayı seçtikten sonra çayınızı sıcak formda demleyebilirsiniz. Bu aşamada elinizin altında hangi ekipman varsa onu kullanabilirsiniz.
Dilerseniz süzgeç, dilerseniz de French press ile demleme işlemini yapabilirsiniz. Yalnız bu aşamada yukarıda değindiğimiz püf noktalara dikkat etmenizi öneririz.
Çayınız demlendikten sonra ise süzüp bir sürahi ya da cam şişe içerisine alın. Ardından buzdolabına koyun ve soğuyana kadar bekleyin.
Dilerseniz içerisine buz da atabilirsiniz. Fakat soğuk havalarda kullanacağınız buz miktarı ya da tüketeceğiniz soğuk çay miktarı konusunda da dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.