Dünya Çayları ile Farklı Ülkeleri Keşfe Çıkıyoruz!

dunya-caylari-ile-farkli-ulkeleri-kesfe-cikiyoruz

Dünya çayları ile farklı ülkelerin lezzetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Altı farklı ülkeden seçtiğimiz altı farklı lezzeti hep birlikte keşfedeceğiz.

Elimizdeki imkanlar dünya turu yapmamıza izin vermiyor olsa da sizlerle yapacağımız bu minik yolculukla kendinizi adeta dünya turundaymış gibi hissedeceksiniz. Eğer hazırsanız yolculuğumuz başlasın!

Dünya üzerinde toplamda 7 kıta -pek çok kişi Zelandiya’nın da kıta olduğunu kabul ederek bu sayıyı 8 olarak düşünmektedir- bulunmaktadır. Her bir kıtadaki iklim tipleri ve toprak yapıları farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar ise dünya üzerinde farklı canlıların yaşamasına ve oluşmasına imkan tanımıştır.

Bu farklılıklar yalnızca kıtalarla da sınırlandırılamaz. Bazı bitki ve canlı türleri çok küçük bir alanda yetişme imkanı bulurlar ve dünya üzerinde o yerden başka hiçbir yerde yaşayamazlar.

İklim, toprak yapısı, yüzey şekilleri ve daha pek çok sebepten kaynaklanan bu canlı ve bitki çeşitliliği bize zengin bir besin kaynağı sunmaktadır. Dünya çayları ise bu zenginliklerin yalnızca küçücük bir parçasıdır.

Dünya çayları çeşitleri yetiştikleri ülkenin yalnızca iklim ve toprak yapısını yansıtmazlar. Bu çaylar aynı zamanda o ülkenin kültürünün de bir parçası haline de gelir. Çayın toplanma, işlenme ve demlenme süreçlerinde kullanılan yöntemler ait oldukları kültürden izler taşırlar. Örneğin; Türk milleti çayı tavşan kanı severken İngilizler çayı süt ile servis ederler. Bu da çayın farklı ülkelerin kültürlerine göre farklı formlar kazanmasını sağlar.

Bu içeriğimizde de sizlerle farklı ülkelerin çay çeşitleri ile hem yeni lezzetler hem de farklı kültürler keşfedeceğiz. İşte, sizin için seçtiğimiz altı farklı ülkeye ait altı farklı çay çeşidi!

Hibiskus Çayı – İran

hibiskus-cayi-iran

Dünya çayları ile çıktığımız yolculukta uğradığımız ilk durak İran. İran da bizim kadar olmasa da çayı seven bir millet. Onlar da çay ile şeker tüketiyorlar fakat onların tükettiği şeker ve tüketim şekli bizden biraz farklı. İranlılar uzun şekerlemeleri çaya bandırarak ya da çayın yanında ayrı bir şekilde tüketiyorlar.

İran’daki çay kültüründen biraz olsun bahsettiğimize göre bu ülkenin meşhur çaylarından birine geçebiliriz.

İran’a özgü bir lezzet olan hibiskus çayı İngilizce’de “Roselle” veya “Rosella” olarak da adlandırılır. Mayhoş aroması ve hoş kırmızı rengiyle İran sınırlarını aşan bir lezzet olan hibiskus çayı dünyada pek çok ülke tarafından da tüketilmektedir.

Hibiskus çayı önceleri tek başına kullanılmaz, farklı çay çeşitleri ile harmanlanarak tüketilirdi. Fakat insan sağlığı üzerindeki sayısız faydası ve tatlı mayhoş aromasıyla tek başına tüketimi yaygınlaştı. Hibiskus çayının en bilinen faydaları ise; kan basıncını düşürmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, iltihap önleyici olması ve sindirim sitemini düzenlemesi.

Kendine has bir aromaya ve kokuya sahip olan hibiskus çayı ile ilgili daha detaylı bir bilgiye sahip olmak isterseniz “Hibiskus Çayı Nedir, Nasıl Demlenir, Faydaları Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Jasmine Pearls Çayı – Japonya

jasmine-pearls-cayi-japonya

Dünya çayları ile çıktığımız keşifte geldik ikinci durağımız olan Japonya’ya. Japonya’nın meşhur çaylarından biri olan jasmine pearls çayı oldukça özel bir çay. Çünkü bu çayın her aşamasında ayrı bir emek ve ayrı bir özen var.

Jasmine pearls çayı, çay ustaları tarafından tek tek ve özenle hazırlanır. Yeşil çay yaprakları ilkbaharın ilk aylarında; yasemin çiçekleri ise yaz aylarında toplanır. En zengin aromalara sahip yeşil çayların en üstünde yer alan tomurcuklar ve alt kısımda yer alan ilk iki yaprak sapı koparılır. En sonunda ise iki yaprak da atılır ve yeşil çayın yalnızca tomurcukları ve gövdeleri kalır.

Jasmine pearls çayının hazırlanabilmesi için yeşil çayın tomurcuklarının ve gövdesinin yeterli esnekliğe sahip olması gerekir. Bunun için de yeşil çayın tomurcuklarına ve gövdelerine geleneksel bambu tepsiler üzerinde düşük ısı verilir.

Yeşil çayın tomurcuğu ve gövdesi yeterli esnekliğe ulaştığı zaman üst tomurcuk ve gövde hafifçe bükülür. Daha sonra ise yeşil çay tomurcuklarının yasemin aroması ile harmanlanması işlemine geçilir. Bunun için de inci şekline getirilmiş yeşil çay toplarına yasemin çiçekleri ile ısı verilir. Bu işlem ise en az beş kez tekrarlanır. Böylece Uzak Doğu’nun meşhur lezzetlerinden biri olan jasmine pearls çayı elde edilir.

Moroccan Mint Çayı – Fas

moroccan-mint-cayi-fas

Dünya çayları yolculuğumuzdaki üçüncü durağımız ise Fas. Yeşil çay üreticisi olmamasına rağmen kendi kültürüne has bir çay çeşidi oluşturan Fas, Moroccan mint çayını tüm dünyaya tanıtmıştır.

Moroccan mint çayı “Mağribi” veya “Atay” çayı olarak da tanınmaktadır. Yeşil çay çeşitlerinden biri olan Moroccan mint çayı kaliteli nane yarakları ile yüksek kalitedeki yeşil çay yapraklarının harmanlanmasıyla elde edilir.

Yeşil çayın nane yapraklarıyla harmanlanması sonucunda bu çayın tadı daha da hafifler. Ferahlatıcı etkileri bulunan Moroccan mint çayı bu etkisi sebebiyle Fas’ta her yemek sonrasında tüketilir hale gelir.

Fas’a özel bu lezzetin ise sayısız faydası bulunmaktadır. Moroccan mint çayının en meşhur faydaları ise; sivilce gibi cilt problemlerinin önüne geçmesi, ağız kokusunu gidermesi, hazımsızlık ve mide problemleri, grip ve nezle gibi sağlık sorunlarına iyi gelmesidir.

Moroccan mint çayı ile ilgili daha detaylı bir bilgiye sahip olmak ve nasıl hazırlandığını öğrenmek istiyorsanız “Moroccan Mint Tea (Naneli Yeşil Çay) Nedir?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Jasmine Rose – Blossom Tea – Çin

jasmine-rose-blossom-tea- cin

Dünya çayları ile yaptığımız yolculukta çayı dünyaya tanıtan bir ülkeye yer vermemek olmazdı. Çin, bugün pek çok ülkede çay kültürünün oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Daha çok yeşil çay ile tanınan Çin’in en meşhur çaylarından birini sizlere tanıtacağız.

Jasmine rose – blossom çayı halk arasında “çiçek açan çay” olarak da anılmaktadır. Blossom çayı demlendiği andan itibaren etrafa müthiş bir koku yaymasının yanı sıra bizlere görsel bir şölen de yaşatır.

Çay denilince hepimizin aklında kurutulmuş çay yaprakları gelir. Fakat blossom çayı için böyle bir şey söz konusu değildir. Blossom çayı henüz tomurcuk halindeki bir çiçeği andırır. Misketten biraz daha büyük olan blossom çayı; yasemin çayı, yeşil çay, gül yaprakları ve farklı çiçeklerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Blossom çayı da tıpkı jasmine pearls çayı gibi çay ustaları tarafından tek tek elle hazırlanır.

Yüksek kalitedeki yeşil çay yapraklarının yasemin ve gül çiçeğinin etrafına özenle dikilmesiyle hazırlanan blossom çayı mevsimine göre eklenen çiçeklerle de farklı aromalar kazanır. Su ile birleştiği andan itibaren görsel bir şölen ortaya koyan bu çayı deneyimlemek için sabırsızlanmamak elde değil!

Rooibos Çayı – Güney Afrika

rooibos-cayi-guney-afrika

Dünya çayları ile farklı ülkeleri keşfe çıktığımız bu yolculukta beşinci durağımız ise Güney Afrika. Rooibos çayı, Afrika kökenli bir bitki çayıdır. Kızıl çalı yani aspalathus linearis bitkisinden elde edilen bu bitki çayı ülkemizde “kırmızı çay” olarak anılmaktadır.

Rooibos çayı pek çok çayın aksine içerisinde kafein barındırmaz. Mineral ve vitamin deposu olan bu çay hamile ve emziren anneler tarafından da tüketilebilir niteliktedir. (Alerji ihtimaline karşı bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.)

Rooibos çayının pek çok faydası bulunmaktadır. Fakat bu faydalarından dolayı rooibos çayını tedavi edici bir bitki çayı olarak değil, tedaviyi destekleyici bir bitki çayı olarak görmeliyiz.

Rooibos çayı hazımsızlık, mide yanması, bulantı ve kusma gibi sindirim sistemi problemlerine karşı iyi gelmektedir. Bu faydalarının haricinde cilt kuruluğu, cilt tahrişi gibi problemlere iyi gelmekte ve uçuk, aft gibi rahatsızlıkların tedavisini desteklemektedir.

Rooibos çayı ile ilgili daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız “Rooibos Çayı Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Lady Grey çayı – İngiltere

lady-grey-cayi-ingiltere

Dünya çayları ile çıktığımız yolculuktaki uğradığımız son istasyon ise kendine ait çay kültürü geliştirmiş milletlerden biri olan İngiltere. İngiltere denildiği zaman pek çoğumuzun aklına gelen ilk şey sütlü çay olacaktır. Fakat biz sütlü çayı hemen hemen herkesin bildiğini düşünerek farklı bir çay çeşidine yer vermek istedik.

Lady Grey çayı İngilizlerin meşhur çay çeşitlerinden biri olup adını İngilizlerin eski Başbakanı olan Earl Grey’in eşi Lady Grey’den alır. Earl Grey çayı olarak da bilinen bergamot aromalı çayın daha hafifletilmiş hali olan Lady Grey çayı, İngiliz Başbakan Earl Grey’in eşi Lady Grey için özel olarak hazırlanmıştır.

Lady Grey için limon ve portakal kabukları eklenerek Earl Grey çayı farklı bir aroma kazanmıştır. Lady Grey tarafından da çokça beğenilen bu çay raflarda Lady Grey çayı olarak yer almaya başlamıştır. Bergamotun eşsiz aromasına eşlik eden limon ve portakal kabukları bu çaya mis gibi bir aroma ve koku kazandırmıştır.

Dünya çayları ile çıktığımız bu uzun yolculuğun ardından birazcık yorulmuş olabilirsiniz. Bu tatlı yorgunluğa en iyi gelecek şey de dumanı üzerinde sıcacık bir fincan çay olacaktır. Mithra Coffee & Tea Co.’nun özenle seçtiği çay çeşitlerinden oluşan dünya çayları ile keşfimizde bize yol gösteren birbirinden lezzetli çayları deneyimleyebilirsiniz.

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

rooibos-cayi-nedir
Daha Fazla

Rooibos Çayı Nedir?

İçindekiler Hide Rooibos Çayının Faydaları Nelerdir?Rooibos Çayı Hangi Durumlarda Tüketilmemeli?Rooibos Çayı İçeriği Nelerden Oluşur?Mithra Coffee and Tea’yle Sağlıklı…