Kerkede Çayı Nedir? Kerkede Çayının Faydaları

kerkede-cayi-nedir-kerkede-cayinin-faydalari

Halk arasında kerede çayı olarak bilinen hibiskus çayı birçok faydası ile tanınmaktadır. Kırmızımsı bir renge ve mayhoş bir aromaya sahip olan bu çayın nasıl hazırlandığını ve sağlığımız üzerindeki pozitif etkilerini sizlerle paylaşacağız. İşte, kerede çayı ve bu çaya dair pek çok şey!

Kerkede, Batı Afrika kökenli bir bitki çeşididir. 16. yüzyılda Batı Hint Adaları’nda da rastlanan bu bitkisinin 17. yüzyılda Asya’da da yetiştirildiği gözlemlenmiştir. Kerkede çayının, hibiskus dışındaki adlandırmaları nar çiçeği, Mekke gülü ve Jamaika gülü şeklindedir. Ebegümecigiller familyasına ait bir bitki türünden elde dilen bitki çayı çeşididir. Daha çok tropik iklimlerde yetişmeye elverişli olan bu bitkinin faydaları ise oldukça fazladır.

Halk arasından kerede çayı olarak tanınan hibiskus çayının nasıl hazırlanacağına geçmeden evvel bu çayın faydalarına değinmek isteriz. İşte, hepimizin çokça merak ettiği kerkede çayının faydaları!

Kerkede Çayı Faydaları Nelerdir?

cayin-faydalari-nelerdir

Orta Amerika, Güney Amerika, Jamaika ve Meksika gibi yerlerde görülen kerkede de doğadaki pek çok bitki gibi oldukça faydalıdır. Doğanın şifalı elleriyle bize sunduğu bu bitkiden elde edilen çay da besin değerleri bakımından oldukça zengindir ve pek çok hastalığın tedavi sürecini desteklemekle birlikte önlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Peki, uzmanların da öve öve bitiremediği kerkede bitkisiyle hazırlanan çayın faydaları nelerdir?

  • Özellikle Wilson hastalığının tedavisini destekler. Wilson hastalığı karaciğer ve böbreklerde bakırın birikmesiyle yaşanan toksik etkisiyle meydana gelen bir rahatsızlık türüdür. Kerkede çayı ise vücutta biriken bakırın dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • Şeker hastalığını iyileştirici ve dengeleyici yönde etkileri vardır.
  • Bağırsaklardaki ağır metal emilimine engel olur.
  • Diz kapaklarındaki sıvının azalmasının ve ağrı oluşumunun önüne geçer. Eğer ailenizde bu rahatsızlığı yaşayan kişiler varsa siz de haftada üç dört defa kerkede çayı tüketerek bu rahatsızlığı engelleyebilirsiniz.
  • Tansiyonu dengeleyici bir etkisi vardır.
  • Çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Ayrıca tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olur.

Her içeriğimizde olduğu gibi bu içeriğimizde de bazı uyarılarda bulunmayı ihmal etmek istemeyiz. Kerkede bitkisinden elde edilen bu bitki çayını hamilelerin, emziren annelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin tüketmeden evvel bir uzmana danışmalarını öneririz. Doktorları uygun gördüğü takdirde bu bitki çayını tüketebilirler.

Ayrıca yukarıda maddeler halinde sırladığımız rahatsızlıkları yaşıyorsanız öncelikle bir hekime danışmanızı ve muayene olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yaşadığınız rahatsızlığın altında başka bir sağlık problemi de yatıyor olabilir. Eğer doktorunuz uygun görürse kerkede çayını tüketebilirsiniz.

Kerkede Çayı Nasıl Demlenir?

cay-demleme

Kerkede çayı hem soğuk hem de sıcak tüketilebilir. Kış aylarında sıcacık kerkede çayı mayhoş aromasıyla içinizi ısıtırken yaz aylarında ise serinlemenize yardımcı olacaktır.

Bu başlık altında bir de ünlü kahve zincirinin bir tarifine değineceğiz. Meşhur “Berry Hibiscus” u evde çok daha uygun fiyata nasıl hazırlayabileceğinizi sizlerle paylaşacağız. İşte kerkede çayı nasıl hazırlanır sorusuna verilecek iki farklı yanıt!

Sıcacık Kerkede Çayı Tarifi

Kerkede çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; bir yemek kaşığı hibiskus çayı, bir su bardağı içme suyu ve bitki çayı demleme ekipmanı.

Hazırlanışı:

  1. Bir su bardağı içme suyunu kaynatın.
  2. Kaynayan ve bir dakika kadar dinlenen içme suyunu bitki çayı demleme ekipmanının içerisine dökün.
  3. Suyun üzerine bir çorba kaşığı hibiskusu ilave edin ve çayı 3 dakika kadar demlendirin.
  4. Son olarak ise demlenen çayı süzüp servis edebilirsiniz. Dilerseniz çubuk tarçın ve bal gibi farklı aromalarla da tatlandırabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Berry Hibiscus Tarifi

Kerkede yani hibiskus çayıyla ve lezzetli böğürtlenlerle hazırlanan bu lezzet yaz aylarının vazgeçilmezi olacak. Evde kolaylıkla hazırlayacağınız bu lezzetli tarifle misafirlerinize de birbirinden güzel sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Kahve zincirlerinin en sevilen buzlu çaylarından biri olan bu lezzetli tarifi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; iki tatlı kaşığı hibiskus çayı, dört veya beş adet dondurulmuş böğürtlen, üç veya dört tane buz küpü, üç tatlı kaşığı şeker ve kavanoz.

Hazırlanışı:

  1. Yarım su bardağı sıcak içme suyunu French pressin içerisine koyun.
  2. Suyun içerisine iki tatlı kaşığı hibiskus çayı ilave edin ve üç veya dört dakika kadar demlenmeye bırakın.
  3. Demlenen hibiskus çayını bir kavanozun içerisine süzün.
  4. Süzdüğünüz kerkede çayının içerisine 3 tatlı kaşığı şeker ilave edin ve şekeri iyice eritin.
  5. Dondurulmuş böğürtlenleri ve buz küplerini de kavanozun içerisine ilave edin ve kavanozun kapağını kapatın.
  6. Son olarak kavanozu bir iki dakika kadar iyice çalkalayın. Böylece hem çay hızla soğuyacak hem de parçalan böğürtlenlerin lezzeti çaya geçecektir.

Afiyet olsun!

Sağlıkı içecekler tüketmeyi seviyorsanız Mithra Coffee & Tea Co.’nun lezzetli ve sağlıklı dünyasındaki egzotik ve aromatik lezzetleri keşfe çıkabilirsiniz. Dünyanın en lezzetli ve en kaliteli çay yapraklarıyla hazırlanan çay çeşitliliğiyle yaz kış lezzet size eşlik edecek. Üstelik her biri farklı aromalara sahip Mithra Coffee & Tea Co. çaylarını tek bir kutuyla da deneyimleyebilirsiniz. Dünya Çayları Kutusu ile her gün başka bir aroma ile güne daha enerjik başlayabilirsiniz. Ya da gün sonu lezzetli aromalar eşliğinde gevşeyebilirsiniz.

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like