Yeşil Çay Nedir, Nasıl Demlenir?

yesil-cay-nedir-nasil-demlenir

Yeşil çay, son yılların en popüler bitki çayları arasında yer almaktadır. Doğru tüketildiği takdirde insan sağlına pek çok yönden fayda sağlaması açısından da insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Peki yeşil çay nedir, nasıl demlenir? İşte bilmeniz gereken tüm ipuçları ve bilgiler!

Yeşil çay, Camellia Sinensis adlı bir bitkiden elde ediliyor. Camellia Sinensis ise çay yapmak için tercih edilen ve oksidasyon işleminden geçmemiş bir bitki türüdür.

Tarihte ilk kez Çin’de üretilen ve tüketilen yeşil çay, ülkeler arasında gerçekleşen çeşitli ticari faaliyetler ile birlikte Asya’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Bu çay günümüzde pek çok ülkede tüketilmektedir.

Yeşil çay, çay bitkisinin en üst kısmında yer alan yapraklardan elde ediliyor. Türk insanının vazgeçilmezi olan siyah çayın aksine fermente edilmeden hazırlandığı için açık yeşil rengini muhafaza eder.

Yeşil çayın içerisinde bulunan maddeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; kateşin başta olmak üzere çeşitli polifenoller, kafein ve çeşitli mineraller. O halde bu faydalı ve lezzetli çayın yapılışına geçelim.

🌱 Mithra Coffee ile yüksek kalitedeki yapraklardan elde edilen egzotik yeşil çay çeşitlerini evinizin rahatlığında deneyimleyebilirsiniz.

Yeşil Çay Nasıl Yapılır?

yesil-cay-nasil-yapilir

Bu çay hakkında verdiğimiz bilgiler dışında gelelim bu çayın nasıl demleneceğine. Bu çayın demleme şekline göre gösterdiği etkilerin de değiştiğine dair yaygın bir inanış vardır. Bu inanış gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır.

Fakat bu çayı demlerken çok fazla beklememek gerekmektedir. Gelelim bu çayın nasıl demlenmesi gerektiğine. İşte lezzetli bir tada sahip yeşil çayı demlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Lezzetli bir yeşil çay için ilk olarak kaliteli yapraklar kullanmanız gerekiyor. Taze ve kaliteli yeşil çay yapraklarıyla demleyeceğiniz çay çok daha lezzetli olacaktır. Mithra Coffee‘nin kaliteli yapraklarla hazırladığı yeşil çay çeşitlerini deneyebilirsiniz.
  • Eğer bu çayı iyi bir şekilde demlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bir diğeri de demleme aracı olacaktır. Çayı demlemek için süzgeç ve French press gibi aletler kullanabilirsiniz. Fakat çayınızın lezzetli bir aromaya sahip olmasını istiyorsanız porselen demlik kullanmanızı tavsiye ederiz.

Porselen Demlik ile Demleme Yöntemi

Porselen demliğin içerisine 5 çay bardağı su ve üç kaşık çayı ekleyin. Çaya aroma katması için demliğe dilediğiniz kuru meyvelerden de ilave edebilirsiniz. Demliği ocağın üzerine koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra ise altını bir miktar daha kısarak yaklaşık 6 ile 10 dakika arasında demlenmeye bırakın ve daha sonra servis edin. İşte demlikte yeşil çay hazırlamak bu kadar basit!

French Press ile Demleme Yöntemi

french-press-ile-yesil-cay-demleme

French press, bu çayı demlemek için kullanabileceğiniz en basit yollardan bir tanesidir. Öncelikle yapmanız gereken şey French pressin içerisine içebileceğiniz miktarda çay ilave etmek olacaktır.

Ardından çayın üzerine kaynadıktan sonra 3 dakika kadar bekletilen sıcak suyu dökün. Sonrasında çayı 2 ya da 2,5 dakika demlenmeye bırakın. Şimdi yapmanız gereken tek şey çayınızı süzmek ve servis etmek, afiyet olsun!

Yeşil çayı, bu demleme ekipmanlarının haricinde çay süzgeci gibi pratik ekipmanlarla da demleyebilirsiniz. Süzgecin içine yeşil çayı eklemek ve sıcak su ile doldurduğunuz kupanın içine bırakıp 2 ya da 2,5 dakika demlenemeye bırakmak. Ardından çayınızı afiyetle içebilirsiniz.

🫖 Farklı yeşil çay tarifleri ile hazırladığımız blog yazımızı okuyarak daha önce keşfetmediğiniz lezzetleri keşfedebilirsiniz.

Yeşil Çayın Faydaları

Yeşil çay, içeriğinde insan sağlığına olumlu etki eden pek çok madde bulundurmaktadır. Bu sebeple de insan vücudu için pek çok faydası vardır. Fakat faydalı diye de çok fazla tüketilmemelidir.

yesil-cayin-faydalari

Uzmanlar tarafından önerilen günlük tüketimi günlük maksimum iki kupadır. Bu miktara dikkat ettiğiniz takdirde vücudunuzda meydana gelen olumlu değişimler gözünüzden kaçmayacaktır. İşte, dillerden düşmeyen yeşil çayın insan sağlığı için faydaları:

  • Yeşil çay içerisinde bol miktarda polifenoller bulunmaktadır. Polifenoller arasında da kateşin önemli bir yere sahiptir. Güçlü bir polifenol olan kateşin, C vitamininden daha güçlü bir antioksidan olmasından dolayı insan vücudunu korur ve direncini arttırır.
  • İçerisinde bulunan kafeinden kaynaklı olarak uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu sayede uykuyu açar; dikkat toplamaya ve odaklanmaya yardımcı olur.
  • Beyin fonksiyonlarının iyileşmesini sağlar.
  • Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle yağ yakımını hızlandırır. Bu sebeple de kilo vermeye önemli ölçüde destek sağlar.
  • Sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu sebeple stresli zamanlarda tercih ediliyor.
  • Yaşadıkları uzun ömürle popüler olan Uzak Doğuluların uzun yaşam sırlarından bir tanesidir. Uzun ve kaliteli bir hayat sürmeyi sağlar.

Yeşil Çay Zayıflatır Mı?

yesil-cay-icmek-zayiflatir-mi

“Yeşil çay zayıflatır mı?”, sorusu günümüzde insanların bu çay hakkında yanıtını en çok merak ettikleri soru. Peki, diyetisyenlerin ve diyet listelerinin vazgeçilmezi olan yeşil çay zayıflatır mı?

Bu çay doğru tüketildiği taktirde elbette kilo vermeye yardımcı olur. Fakat bu herhangi bir içecek ya da gıda takviyesinin tek başına zayıflamayı sağladığı anlamına gelmez. Yemeye ve içmeye gerekli şekilde dikkat ettiğinizde zayıflama yolundaki en büyük yardımcınız olacaktır.

Yeşil çayın üzerine yapılan çeşitli çalışmalar neticesinde uzmanlar tarafından bu çayın zayıflamaya olan yardımı kanıtlanmıştır. Uyku halindeyken bile daha fazla kalori harcamayı sağlayan bitkinin ödem atıcı etkisi vardır. Vücuttan atılan ödem de hafiflemeye ve kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olur.

Tüm bu bilgiler bize yeşil çayın zayıflamaya etkisi olduğunu gösterir. Fakat her insan farklı bir bünyeye sahip olduğu için bu durum kişiden kişiye değişir.

Yeşil Çayın Zararları Nelerdir?

Atalarımızın da dediği gibi “Azı karar, çoğu zarar.” Yeryüzünde bulunan her şeyin faydası olduğu kadar zararı da olabiliyor. Fakat bu durum genellikle tüketim miktarı ile alakalıdır.

Faydalı olduğu için haddinden fazla tüketilen yeşil çay da ister istemez insan sağlığı üzerinde çeşitli olumsuzluklara sebep olabiliyor. İşte yeşil çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken durumlar ve fazla tüketildiği takdirde ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar:

yesil-cayin-zararlari-nelerdir
  • Bu çay, özellikle hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların uzak durması gereken bir içecek türüdür. Hamilelik döneminde yapılan birtakım yanlışlar bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesine engel olur. Bu sebeple, bu dönemde tüketilecek yeşil çay da bebeğin birtakım olumsuz durumlarla dünyaya gelmesine sebep olabiliyor.
  • Vücudunda kanama bozukluğu olan bireyler bu çayı tüketmemeye dikkat etmelidir. Çünkü bu çay içerisinde kafein barındırmaktadır. Kafein de kanamanın artmasına sebep olacak maddelerden bir tanesidir.
  • Mide rahatsızlığı olan bireylerin de çok fazla tercih etmemeleri önerilir. Çünkü midede ekşimeye sebep olabilir.
  • Bunların yanı sıra fazla miktarda tüketildiğinde ortaya birtakım olumsuz etkiler çıkabilir. Bu etkiler bünyeden bünyeye farklılık gösterebildiği gibi bu etkiler genel hatlarıyla sıralanabilir: Hafif veya yüksek ölçüde kendini gösterebilen bu yan etkiler baş ağrısı, sinirlilik, uyku sorunları, kusma, ishal, düzensiz kalp atışı, titreme, mide ekşimesi, baş dönmesi, kulak çınlaması şeklinde kendini gösterebilir.

Yeşil çay her ne kadar çok sağlıklı bir içecek olsa da aşırı tüketimi zararlı olabilir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa içmeden önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

en-etkili-zayiflama-cayi-hangisi
Daha Fazla

En Etkili Zayıflama Çayı Hangisi?

İçindekiler Hide Hibiskus ÇayıMate ÇayıRooibos ÇayıBeyaz ÇayMatcha ÇayıZencefil ÇayıOolong ÇayıYeşil ÇayZayıflatan Bitki Çaylarının Özellikleri Nelerdir?Yağ Yakıcı Çaylar Nelerdir?İştah…