Sofralarımızın baş tacı ve sohbet meclislerimizin vazgeçilmezi olan siyah çay kültürümüzün derinliklerine işlemiştir. Dünyada nasıl ki İngilizlere ait bir çay kültürü varsa aynı durum bizim için de geçerlidir. “Turkish tea” denildiği zaman ince belli bir çay bardağı insanların zihninde canlanır.
Türkler çay ile eski yıllarda tanışmış olsa da yerli çayın üretimi ve tüketimi çok da eskiye dayanmamaktadır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra üretimi yapılan siyah çay zamanla arzu edilen kaliteyi yakalamıştır. Bugün küçük bir alanda çay tarımı yapmamıza rağmen neredeyse 25 ülkeye çay ihraç etmekteyiz.
Türkiye’de çayın tarihi ile ilgili bilgi edinmek isterseniz “Türkiye’de ve Dünyada Çayın Tarihi” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Bazen sabah kahvaltılarında, bazen iş molalarında, bazen lezzetli bir yemeğin üzerine, bazen de günün yorgunluğunu atmak için bir bardak çay içeriz. Günün neredeyse her anında tükettiğimiz siyah çayın lezzeti tüm çay tutkunları için önemlidir.
Peki siyah çayın lezzetini belirleyen unsurlar nelerdir? Lezzetli bir bardak siyah çayın sırrı; kaliteli çay yapraklarında ve demini iyi alıp alamamasında saklıdır. Siyah çay demini alamadıysa en kaliteli çay yapraklarını kullansanız dahi tadı yavan ve çiğ olacaktır.
Sizin için ustasına sorduk ve siyah çay demlemenin püf noktalarını öğrendik. Artık arzu ettiğiniz lezzeti evinizde rahatlıkla yakalayabileceksiniz.
Siyah Çay Nasıl Yapılır?
Çay günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmasına rağmen doğru demleme teknikleri herkes tarafından bilinmemekte. Hatta uyguladığımız yanlış yöntemler sebebiyle çayın acılaşmasına ve çabuk bayatlamasına yol açabiliyoruz.
İyi bir çay demlemenin belli püf noktaları bulunmaktadır. Bu püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde çayınız lezzetli olacak ve hemen bayatlamayacaktır.
Peki, iyi bir çay demlemenin püf noktaları nelerdir?
İyi ve lezzetli bir çay demlemek için önemli olan üç nokta vardır. Bunlar;
- Kaliteli bir siyah çay olmalı.
- Temiz ve saf içme suyu kullanılmalı. Şebeke suyu veya kaynatılıp beklemiş su kullanılmamalı.
- Porselen demlik lezzetli çay için olmazsa olmazdır. Fakat bakır veya çelik demlik de kullanılabilir.
Kullanılan malzemelerin kalitesi dışında çay demlerken belli başlı noktalara da dikkat etmek gerekir. Bu noktalara dikkat ederseniz çayın lezzetini yakalayabilirsiniz.
Çay demlerken dikkat etmemiz gerek püf noktaları ise şu şekilde:
- Çay demlerken pek çoğumuz çayın üzerine sıcak su dökerek çay demleriz. Fakat bu yanlış bir yöntemdir. Çünkü çayın üzerine sıcak su dökersek çay haşlanır ve yanar. Bu da bizi yakalamak istediğimiz lezzetten uzaklaştırır. Çayı demlerken çayın üzerine sıcak su eklememeli, sıcak suyun üzerine çayı eklemeliyiz. Böylelikle çay kendi hacmiyle demlenecektir.
- Suyu demliğin üzerine dökerken biraz yüksekten dökmeye özen göstermelisiniz. Çünkü su kaynarken oksijen kaybeder.
- Çay demlerken doğru ölçüyü kullanmak çok önemlidir. Dört çay bardağı su için bir çay bardağı kaliteli siyah çay kullanmalısınız.
- Çayın demlenme süresi en az 20 dakika olmalıdır. Çay demlenirken alt su kaynamamalı kısık ateşte olmalıdır. Aksi takdirde çay acılaşır ve çabuk bayatlar.
İyi bir çay demlemek için gerekli olan noktalara değindiğimize göre siyah çayın insan sağlığı için faydalarına ve zararlarına geçebiliriz.
Siyah Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Siyah çay, yeşil çay gibi camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Siyah çay yeşil çayın fermente edilmiş yani mayalanmış halidir. İnsan sağlığı için de oldukça faydalı olan bir içecektir. Fakat tüketim miktarı çok önemlidir.
Günde iki bardak içildiğinde pek çok fayda sağlayan bu çay çeşidinin tüketim miktarı 2 bardağı geçtiğinde istenmeyen problemlerle karşılaşmamıza sebep olabilir. Siyah çayın içimi kadar demin kendisi de oldukça faydalıdır.
Yalnızca siyah çayla yetinmeyip değişik çaylar denemekten hoşlanıyorsanız dünya çayları ile farklı ülkeleri keşfe çıktığımız yazıyı ziyaret edebilirsiniz.
Siyah çayın faydaları nelerdir?
- Kan dolaşımını hızlandırır ve kalbi güçlendirir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Güçlü bir idrar söktürücüdür. Vücuttan idrar atımına yardımcı olur.
Peki, siyah çayın deminin faydaları nelerdir?
- Bir pamuğu siyah çay ile ıslatıp gözünüzün üzerinde yaklaşık beş veya on dakika bekletebilirsiniz. Çünkü çay göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu göz çapaklanmasının da önüne geçecektir.
- Saç ve saç derisi için oldukça faydalıdır. Saçınıza ve saç derinize bir miktar siyah çay döktüğünüzde saçınızın daha parlak göründüğünü fark edeceksiniz.
- Ayak kokusunu giderir. Bir kabın içerisine çay demi döküp su ile seyreltip içerisinde 10 dakika ayaklarınızı bekletebilirsiniz.
Siyah çayı günde iki bardaktan fazla tükettiğiniz takdirde bazı problemlerle karşılaşabileceğinizi yukarıda da dile getirmiştik.
Siyah çayı iki bardaktan fazla tükettiğinizde karşılaşabileceğiniz problemler nelerdir?
- Vücutta halsizlik yapar.
- Ellerde titremeye sebep olur.
- Böbrek rahatsızlığı olanların içmemesi önerilir. Çünkü vücudu susuz bırakacaktır.
- Besinlerle tüketilmesi önerilmez. Çünkü besinlerin besin değerini yok eder.
- Yüksek tansiyonu olanların günde iki bardaktan fazla içmemeleri tavsiye edilir.
Mithra Coffee & Tea Co.’nun eşsiz lezzetle dolu çay dünyası ile daha önce tanıştınız mı? Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın farklı yerlerinden getirdiği özel Dünya Çayları Kutusu ile hem çay keyifleriniz daha lezzetli olacak hem de bu çayların çeşitli faydaları ile daha dinç ve zinde olacaksınız.