Kahve, bir çoban tarafından keşfedildikten sonraki ilk yıllarda çiğnenerek tüketilirdi. Fakat keşfin üzerinden geçen süre kahvenin içilebilir bir forma dönüşmesini ve günümüzde en çok tüketilen içeceklerden biri haline gelmesini sağladı.
Peki, kahve içilebilir formunun haricinde başka hangi şekillerde kullanılıyor? Bu içeriğimizde kahvenin alternatif kullanım şekilleri üzerinde duracağız ve sizlerle faydalı bilgiler paylaşacağız, keyifli okumalar dileriz.
Kahvenin alternatif kullanım şekilleri arasında neler var neler! Bunlar bize kahvenin aslında ne kadar fonksiyonel bir gıda olduğunu gösteriyor. İçeceğiniz bir fincan kahvenin ardından güzel bir cilt bakımı yapabilir, geçmişe bakarak geleceği yorumlayabilir ya da mükemmel tarifler hazırlayabilirsiniz.
Mithra Coffee’nin nitelikli çekirdeklerle size sunduğu lezzetli bir fincan kahve eşliğinde okuyabileceğiniz bu içeriğimizden çok şey öğreneceksiniz. İşte, kahvenin alternatif kullanım şekilleri!
Kahvenin Cilt Bakımında Kullanımı
İyi görünmek pek çok kadın kadar pek çok erkeğin de hayali. Artık kozmetik ve cilt bakım ürünleri yalnızca kadınlara hitap etmiyor. Bu ürünler arasından erkekler de kendileri için en uygun olanları seçerek günlük bakım rutinlerine ekliyorlar.
Kahvenin alternatif kullanım şekilleri arasında güzellik maskeleri ve peelingler de yer alıyor. Biz de siz değerli okurlarımız için bir fincan Türk kahvesinin her şeyinden faydalanabilmeniz için Türk kahvesi ile hazırlayabileceğiniz güzellik tariflerini seçtik.
Kahve Telvesi Maskesi
Kahve telvesi maskesi evdeki malzemeyle hazırlayabileceğiniz hem hesaplı hem de pratik bir tarif. Güzelliğinize güzellik katacağınız ve bebeksi bir cilde sahip olabileceğiniz bu maskeyi hazırlamak için evde rahatlıkla bulabileceğiniz birkaç malzemeyle hazırlayacaksınız.
Kuru ve hassas bir cilde sahipseniz kullanacağınız malzemeler; bir tatlı kaşığı haşlanmış Türk kahvesi (demlenmiş kahvenin posası), birkaç damla zeytinyağı, bir tatlı kaşığı bal ve bir yemek kaşığı yoğurt.
Yağlı bir cilde sahipseniz kullanacağınız malzemeler; bir tatlı kaşığı haşlanmış Türk kahvesi, bir yemek kaşığı limon ve bir yemek kaşığı yoğurt.
Tüm malzemeleri homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Karıştırdığınız maskeyi temiz cilde elinizle ya da pamuk yardımıyla sürün. Maskeyi yüzünüzde 25-30 dakika beklettikten sonra cildinizi tahriş etmeden temizleyin. Daha sonra cilt tipinize uygun tonik sürün ve cildinizi nemlendirin.
Kahve Peelingi
İçtiğiniz bir fincan Türk kahvesinin telvesi ile cildinizi ölü derilerden arındırıp, tertemiz ve pürüzsüz bir cilde sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik bu peelingi sadece üç malzeme kullanarak hazırlayacaksınız.
Türk kahvesi ile hazırlayacağınız peelingin içerisine; bir tatlı kaşığı haşlanmış kahve telvesi, bir tatlı kaşığı esmer şeker ve bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı. Tüm malzemeleri homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Yüzünüze uygulayacağınız buhar banyosunun ardından malzemeyi parmak uçlarınızla dairesel hareketler yaparak yüzünüze uygulayın ama çok bastırmamaya dikkat edin. Daha sonra ılık su ile durulayıp cildinizi güzelce temizleyin.
Kahve Falı
Kahve bahane fal şahane! Kahvenin alternatif kullanım şekilleri arasında kahve falına yer vermemek olur mu? Bir fincan kahve telvesinde ne sırlar gizli bir bilseniz. Yarım kalmış aşklar, büyük kısmetler, para, iş, eğitim ve aklınıza gelebilecek her türlü şey bir fincan kahvenin ardında gizli.
Herkes fal bakabilir mi, diye soracak olursanız da yanıt basit. Fal işi biraz ustalık gerektirir. Öyle her önüne gelen telvedeki sırları çözemez. Fakat bazı figürlerin ardındaki gizli mesajları biliyorsanız siz de kendi falınıza bakabilirsiniz.
Kahve falı nasıl bakılır, diye merak ediyorsanız Muhiku Blog’un bu konuyla ilgili paylaşımına kesinlikle göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kahvenin Farklı Tatlarla Kullanımı
Kahveli Kek
Mis gibi kahve aromasıyla farklı kek tariflerini deneyebilirsiniz. Kahve kekinize farklı bir lezzet ve aroma katacaktır. Kahveli kek hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 2 yumurta,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 su bardağı toz şeker,
- 1 su bardağı süt,
- 1 yemek kaşığı kakao,
- 3 yemek kaşığı Türk kahvesi,
- 2,5 su bardağı un,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
- Üzeri için ise çikolata sosu.
Hazırlanışı:
- Bir su bardağı sütü bir cezve içerisinde ısıtın.
- Isıttığınız sütün içine 3 tatlı kaşığı kahveyi de ilave ederek iyice karıştırın ve karışımın ılıması için bir köşede bekletin.
- Bir karıştırma kabının içine şekeri ve yumurtaları koyun. Şeker ve yumurta köpük köpük oluncaya kadar mikserle çırpın.
- Oda sıcaklığında beklemiş tereyağı, sıvı yağı ve sütlü kahveyi de karıştırma kabına ilave ederek çırpmaya devam edin.
- Son olarak da unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı da karışıma ilave ederek homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
- Kek karışımını, yağladığınız ve unladığınız kalıbın içerisine dökün.
- Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kontrol ederek pişirin. Kek kabarmadan fırının kapağını açmayın. Daha sonra kürdan yardımıyla kekinizin pişip pişmediğinden emin olabilirsiniz.
- Kek pişince yarım saat kadar soğumaya bırakın. Soğuyan kekin üzerine çikolata sosu döküp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kahveli Pasta
Kahveli pasta özel günlerde sevdikleriniz için hazırlayabileceğiniz ya da misafirlerinize ikram edebileceğiniz lezzetlerden biri. Kahvenin aroması ve çikolatanın muhteşem uyumuyla hazırlanan kahveli pastayı hazırlaması ise oldukça pratik.
Kahveli pastanın kekini hazırlamak için kullanacağınız malzemeler;
- 4 adet yumurta,
- 1,5 su bardağı toz şeker,
- Yarım su bardağı sıvı yağ,
- Yarım su bardağı ılık su,
- 80 gram eritilmiş bitter çikolata,
- 2 su bardağı un,
- 1 paket vanilya,
- 1 paket kabartma tozu,
- 3 yemek kaşığı kakao.
Kahveli pastanın kekini ıslatmak için kullanacağınız malzemeler;
- 1,5 su bardağı süt,
- 1,5 yemek kaşığı granül kahve,
- 2 yemek kaşığı toz şeker.
Kahveli pastanın kremasını hazırlamak için kullanacağınız malzemeler;
- 3 su bardağı süt,
- 6 yemek kaşığı toz şeker,
- 3 yemek kaşığı dolusu nişasta,
- 1 yemek kaşığı un,
- 2 yemek kaşığı granül kahve,
- 1 paket vanilya,
- 1 paket sade toz pasta kreması.
Kahveli pastanın üzerini süslemek için kullanacağınız malzemeler;
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz çikolata,
- 2 yemek kaşığı kakao.
Hazırlanışı:
- Pastanın kekini hazırlamak için; yumurtayı ve toz şekeri beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpın.
- Yumurta ve toz şekerin içine sıvı yağı, ılık suyu ve eritilmiş çikolatayı da ilave ederek tekrar karıştırın.
- Daha sonra kek karışımın içine unu, vanilyayı, kabartma tozunu, kakaoyu da ilave edin ve homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
- Büyük boy borcamı güzelce yağlayın ve içine kek karışımını ilave edin.
- Keki önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin.
- Kek pişince fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
- Keki ıslatmak için; sütü, granül kahveyi ve toz şekeri bir kaba alıp karıştırın.
- Kek soğuduğu zaman hazırladığınız karışım ile kekin her yerini ıslatın.
- Kremayı hazırlamak için; sütü, toz şekeri, nişastayı, unu ve granül kahveyi bir tencereye koyun.
- Karışımı ocağa koymadan önce mikserle güzelce çırpın. Daha sonra ocağa alın ve pişerken karıştırmaya devam edin
- Karışım kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve içine bir paket vanilya ekleyin.
- Kremayı ılımaya bırakın ama ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Ilıyan kremanın içine toz pasta kreması ilave edin ve güzelce çırpın.
- Hazırladığınız kremayı ıslattığınız kekin üzerine dökün ve kekin her yerine yayın.
- Pastanın üzerine önce kakaoyu serpin, daha sonra ise beyaz çikolatayı dökerek buzdolabında soğumaya bırakın.
- Pasta buzdolabında 5-6 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kahveli Kurabiye
Bir fincan filtre kahve eşliğinde tüketebileceğiniz ya da misafirlerinize ikram edebileceğiniz kahveli kurabiye tarifine bayılacaksınız. Üstelik bu tarifin içerisinde katı yağ da yok. Kahveli kurabiyeyi hazırlamak için kullanacağınız malzemeler;
- 1 yumurta,
- 1 su bardağı pudra şekeri,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 1 su bardağı nişasta,
- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi,
- 1 paket vanilya,
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
- 1 çay bardağı ince çekilmiş badem (Siz fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz.),
- 1 çay bardağı damla çikolata.
Hazırlanışı:
- Karıştırma kabının içerisine yumurtayı, pudra şekerini ve sıvı yağı ilave edip iyice karıştırın.
- Vanilyayı, Türk kahvesini, nişastayı, kabartma tozunu da ilave ederek homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
- Daha sonra içerisine unu da dökerek güzelce yoğurun.
- En son adımda bademi ve damla çikolatayı da ekleyerek kurabiye hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar hamuru yoğurun.
- Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Yağlı kağıdın üzerine ceviz büyüklüğünde kurabiye toplarını dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında öncelikle çatlayana kadar pişirin.
- Henüz pişmemiş kurabiye topları çatlayınca fırından çıkarın ve bir bardak yardımıyla kurabiye toplarına bastırın. Böylelikle kurabiyeler bisküvi şeklini alacaklar.
- Bu işlemin ardından kurabiyeleri 10 dakika daha pişirip fırından alabilirsiniz.
- Kurabiyeleri dilerseniz sıcak sıcak, dilerseniz de soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kahveli Bonfile
Kahve ve et mi? Evet yanlış okumadınız. Kahvenin alternatif kullanım şekilleri arasında etle yakaladığı özel aroma da yer alıyor. Kahveli bonfile tarifi ile sıra dışı bir lezzet yakalamak için öncelikle 10 adet bonfileye ihtiyacınız var.
Eti marine etmek için kullanacağınız malzemeler;
- 4 shot espresso kahve,
- 2 yemek kaşığı kahve çekirdeği,
- 1 yemek kaşığı karabiber,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- Bir tutam tuz.
Mantarlı sosu hazırlamak için kullanacağınız malzemeler;
- 1 kg kültür mantarı,
- 2 adet kuru soğan,
- 2 paket krema shot espresso,
- Sıvı yağ,
- Karabiber,
- Tuz.
Hazırlanışı:
- Eti marine etmek için; kahve tanelerini ve tane karabiberleri bir havanda dövün. Bunun için kahve değirmeni de kullanabilirsiniz.
- Daha sonra diğer marine malzemelerini, dövdüğünüz kahve ve karabiber taneleri bir karıştırma kabının içerisinde güzelce harmanlayın.
- Son olarak da içerisine etleri ekleyin ve marine için yaklaşık 40 dakika bekletin.
- Mantarlı sosu hazırlamak için; soğanı yemeklik doğrayıp sote edin.
- İçerisine yemeklik doğradığınız mantarları da ilave ederek sote etmeye devam edin.
- Daha sonra içerisine tuzu, tane karabiberi ve kremayı da ekleyerek güzelce karıştırın.
- Krema kendini çekmeye başlayınca içerisine espressoyu ilave edip altını kapatın.
- Marine ettiğiniz oda ısısındaki bonfileyi duman çıkmaya başlayan sıcaklıktaki tavaya bırakın.
- Yüksek ateşte bonfilenin bir tarafını mühürledikten sonra tavanın boş tarafına bonfilenin tersini çevirin.
- Bonfilenin her iki tarafını da yüksek ateşte mühürledikten sonra tavanın altını biraz kısıp eti çevire çevire pişirin.
- Bonfileyi pişirdikten sonra üzerine hazırladığınız mantar sosunu da ilave edin.
- Dilerseniz servis aşamasında çekirdek kahve ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!