Kahvede Asidite Nedir?

kahvede-asidite-nedir

Kahvede asidite, kahveyi tanımlamak için kullanılan terimlerden bir tanesidir. Bu yazımızda kahvenin kendine has özelliklerini, notalarını ve aromasını belirleyen asidite ile ilgili tüm bilgileri siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedik. Bu bilgiler ışığında damak tadınıza hitap eden kahveyi seçmeniz artık çok daha kolay olacak!

Kahvedeki asidite miktarı bize kahvenin sahip olduğu aroma ile ilgili bilgi verir. Toplanan taze kahve çekirdekleri, kavrulma işlemine girdiğinde kimyasal bir reaksiyon geçirir ve bu da kahvenin içinde bulunan belli asitlerin konsantrasyonlarının değişmelerine sebep olur.

Kahvede asidite, kahvenin kalitesini belirlemede kullanılan temel ölçütlerden bir tanesidir. Kahvenin aromatik yapısını gösteren değerlendirme ölçütü bize kahve ile ilgili pek çok bilgi de verir.

Kahvede Asidite Oranı Nasıl Değişir?

kahvede-asidite-orani-nasil-degisir

Kahvenin asıl özelliklerini kazanmasındaki en büyük faktörün kahvedeki asidite miktarı olduğundan yukarıda bahsettik. Peki, kahvede asidite nasıl ortaya çıkar ve hangi durumlara göre değişiklik gösterir?

Kahvenin içerisinde bulunan asidite oranı kavrulma işlemine bağlıdır. Kahvenin kavrulma süresine göre içerisinde bulunan asidite miktarı da değişir. Uzun süren kavrulma işlemi kahvenin içerisindeki asidite oranını düşürürken kısa süreli kavrulma işlemi kahvenin içerisinde bulunan asidite oranını yükseltir. Kavrulma işlemine giren kahve çekirdeklerinde 3 tip asit meydana çıkmaktadır:

  • Sitrik Asit: Genellikle en kaliteli kahve çekirdeklerinden biri olan Arabica kahve çekirdeklerinin kavrulma işlemi esnasında ortaya çıkan bir asit şeklidir. Bu asit kahvenin narenciye notalarına sahip olmasını sağlamaktadır.
  • Fosforik Asit: Bu asit şekli kahvenin tatlı notalara sahip olmasını sağlar.
  • Malik Asit: Kahvede meydana gelen bu asit şekli kahvenin meyve aromalarına sahip olmasını sağlar. Bu asitin ortaya çıktığı kahveler genellikle şeftali ve erik notalarına sahiptirler.

Kahvenin kavrulma işlemi esnasında ortaya çıkan bu asit şekilleri kahvenin sahip olduğu notaları ve aromayı direkt olarak etkiler. Gerçek kahve tutkunları kahvelerinin içerisindeki asidite oranına dikkat eder ve buna göre kahve seçimlerini yaparlar.

İyi Bir Kahvede Asidite Oranı Nasıl Olur?

iyi-bir-kahvede-asidite-orani-nasil-olur

İçeceğiniz bir fincan kahvenin kalitesinde elbette kahve çekirdeklerinin rolü çok büyüktür. Fakat yanlış kavurma işlemleri kaliteli kahve çekirdeklerinden alacağınız hazzı dahi düşürebilir. Dolayısıyla kaliteli zengin notalara ve aromalara sahip kahveler; kaliteli kahve çekirdeklerinin doğru yöntemlerle kavrulmasından geçer.

Kahvenin kavrulma süresinin içerisinde bulunan asidite miktarını etkilediğini daha önce de söyledik. Peki, kahvenin az kavrulmuş olanı mı yoksa çok kavrulmuş olanı mı iyidir?

Uzun süreli kavrulma işleminden geçen kahve çekirdekleri içerisinde bulunan asidite miktarını neredeyse kaybederler. Çok düşük asidite oranına sahip bu kahveler daha sıradan aromaya sahiptirler.

Orta süreli kavurma işlemi sonucu kahve çekirdekleri beklenilen notalarına ve güzel bir aromaya sahip olurlar. Eğer güçlü aromaya sahip kahve çeşitlerinden hoşlanmıyorsanız ve birbirinden farklı notalara sahip kahveleri deneyimlemek istiyorsanız orta asidite oranına sahip kahveler sizin damak tadınıza uyacaktır.

Kısa süreli kavurma işleminden geçen kahve çekirdekleri yoğun notalara ve güçlü bir aromaya sahiptirler. Bu yüksek asidite oranı kahvenin tadının daha acı olmasına sebep olur.

Eğer sert kahvelerden hoşlanmıyorsanız yüksek asiditeye sahip kahveleri tercih etmemelisiniz. Fakat tam bir kahve tiryakisiyseniz bu kahve çeşidi sizin damak tadınız için biçilmiş bir kaftan.

Bu üç asidite oranını kendi aralarında kıyaslamak gerekirse en lezzetli kahveler orta asiditeye sahip kahvelerdir. Orta asiditeye sahip kahveler isze kahvenin içerisinde bulunan benzersiz notaları keşfetme fırsatı verecek ve lezzetli aromalara sahip kahve deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.

Dünya Kahveleri Kutusu’yla Favori Kahveni Keşfet!

Dünya Kahveleri Kutusu içerisindeki kahve asiditelerine daha önce hiç dikkat ettiniz mi? Dünyanın en kaliteli kahve çekirdeklerinin orta ayarda kavrulması sonucu orta asidite oranına sahip olan bu kahveler size benzersiz notalar ve aromalar tatmayı vadediyor. Dünya kahveleri içerisinde bulunan kahveler:

  • Ethiopia Kochere Kahvesi: Arabica kahve çekirdeklerinden elde edilen bu lezzetli kahve çeşidi orta asiditeye sahiptir. Bu iki özelliğiyle bile kaliteli bir kahveden beklenilen tüm beklentileri karşılamaktadır. Fakat Ethiopia Kochere kahvesinin şeftali, narenciye ve karışık meyve notalarına sahip olduğunu söylemeden geçmek olmaz.
  • Kenya AA Kahvesi: %100 Arabica kahve çekirdeklerinden elde edilen bu kahve çeşidi de orta asiditeye sahiptir. Size eşsiz bir kahve deneyimi yaşatacak bu kahve; narenciye, çalı meyveleri ve kuru üzüm notalarına sahiptir.
  • Brazil Bella Giana Kahvesi: Diğer kahve çeşitleri gibi bu kahve çeşidi de Arabica kahve çekirdeklerinden elde edilmiştir. Orta asiditeye sahip olan bu kahve; sütlü çikolata, fındık ve meyve aromalarına sahiptir.
  • Colombia Huila Kahvesi: %100 Arabica kahve çekirdeklerinin orta ayarda kavrulması sonucu orta asiditeye sahip olan Colombia Hulia kahvesi; karamel, bitter çikolata ve narenciye aromalarına sahiptir.
  • El Salvador Veracruz Kahvesi: Diğer tüm kahvelerin hepsi gibi bu kahve çeşidi de %100 Arabica kahve çekirdeklerinden elde edilmiştir. Orta asiditeye sahip olan El Salvador Veracuruz kahvesi; çiçeksi, kakao, çikolata ve erik notalarına sahiptir.

Dünya kahveleri kutusu ile kendinize ve sevdiklerinize eşsiz bir lezzet deneyimleme fırsatı verebilirsiniz.

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like