Kahve Cezvesi Nasıl Kullanılır? Püf Noktalar

kahve-yapimi

Günümüzde her ne kadar işleri kolaylaştırmak için dijital cezveler yaygınlaşmış olsa da geleneksel cezveden içilen kahvenin tadı bambaşka. Bu yüzden de hala evlerimizde yaygın olarak kullanıldıklarını görebiliriz. Eğer siz de kahve cezvesi kullanmayı istiyor ve kahve cezvesi nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için cezve kullanımı ve kahve yapımıyla ilgili püf noktaları derledik.

Sizde bir kahveye hayır diyemeyenlerden misiniz? Yıllardır evlerimizin demirbaşı olarak kullandığımız cezvelerden bugün hala vazgeçemiyoruz.

Özellikle isteme günlerinin baş tacı olan bu cezvelerden içilen kahvenin tadı bambaşka. Bu yazımızda sizler için cezveyle neler yapabileceğinizi ve püf noktaları derledik.

Eğer siz de cezve kullanmayı seviyorsanız yazımızın devamını okumalısınız.

İşte, kahve cezvesi nasıl kullanılır ile ilgili merak edilenler.

Cezve ile Kahve Nasıl Yapılır?

cezve-ile-kahve-nasil-yapilir

Eğer cezvede kahve yapmak istiyorsanız öncelikle yapımının oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. İhtiyacınız olan tek şey ise kahve, su ve kullanıyorsanız şeker. Bu üç malzemeyle cezvenizde şahane kahveler yapabilirsiniz.

Cezve ile kahve yapmadan önce dikkat etmeniz gereken tek nokta kullandığınız cezvenin cinsidir. Eğer bakır cezveniz varsa yaptığınız kahve çok daha lezzetli olacaktır. Ancak bakır cezveniz yoksa da cam ya da metal herhangi bir cezve kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Peki, kahve cezvesi nasıl kullanılır? Cezvede Türk kahvesi yapmak için;

  • Öncelikle cezvenizin içerisine kaç fincan kahve yapacaksanız o oranda soğuk su koymalısınız (soğuk su kullanımı kahvenin tadını etkilediği için genellikle tercih edilir ancak dilerseniz sıcak suyla da yapabilirsiniz,)
  • Ardından kaç fincan su eklediyseniz bir o kadar da kahve eklemelisiniz (örn: 3 fincan su ve 3 tatlı kaşığı kahve.) Eğer kahvenizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız tatlı kaşıklarına kahveyi biraz bol ekleyebilirsiniz.
  • Eğer şekerli içiyorsanız ihtiyacınız oranında şeker eklemelisiniz,
  • Son olarak ise tüm malzemeleri kısa bir şekilde karıştırıp ocağın altı kısık şeklinde pişmeye bırakmalısınız. Pişmeye başlayan kahvenizi zaten üstündeki köpük ve kokusundan anlayacaksınız.

Yavaşça pişirilen kahvenin tadı başkadır. Bir misafiriniz geldiyse hazırladığınız minik bir tatlının yanında ise vazgeçilmez bir içecektir.

Eğer siz de kahveye hayır diyemeyenlerdenseniz dijital makine yerine geleneksel cezve kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece hem kahveniz daha lezzetli olacak hem de o manevi duyguyu deneyimleyebileceksiniz.

Dijital Kahve Makinesi ve Klasik Cezve Farkı

Son yıllarda dijital makineler oldukça yaygınlaşmaya başladı. Bunun en büyük sebebi ise yoğun koşturma temposu içerisindeki vakit darlığımız. Hızlı ve pratik olması açısından dijital makineler daha avantajlı olabiliyor.

Dijital makinede kahveniz 1-2 dakika içerisinde hazır olurken, cezvede bu süre 3-4 dakika kadar sürebiliyor. Özellikle kalabalık bir grup olduğunda bu 3-4 dakika zorlayıcı olabiliyor.

Bu yüzden de genellikle dijital makineler tercih ediliyor. Eğer vakit açısından herhangi bir probleminiz yoksa cezvede yapılan kahvenin tadının bambaşka olduğunu söyleyebiliriz.

Kahve Cezvesi Püf Noktaları

kahve-cezvesi-puf-noktalari

Eğer siz de geleneksel cezve kullananlardansanız size cezve hakkında güzel püf noktalarımız var. Teknoloji her ne kadar gelişiyor olsa da bazı geleneklerimizin tadı bizler için bambaşka.

Cezve de bizim geleneğimizin oldukça önemli bir parçası. Makineler her ne kadar hız ve kolaylık açısından pratik olsa da cezveler bize manevi açıdan genellikle daha iyi hissettiriyor diyebiliriz.

Cezveyi her ne kadar yaygın şekilde kullansak da hala bilmediğimiz püf noktalar olabilir. Eğer siz de kahvelerinize bambaşka lezzetler katmak istiyorsanız püf noktalarımıza bir göz atın deriz.

Öncelikli olarak şunu söyleyebiliriz ki cezvenin hası bakırdır. Bakır cezvede yapılan kahvenin tadı başkadır ve o keyfi başka hiçbir yerde bulamazsınız.

Ayrıca pişme süresi de biraz daha uzun olduğundan dolayı kahve ve suyun iç içe geçerek çok daha doygun bir tat oluşmasına da yardımcı olur. Bu yüzden imkanınız varsa kesinlikle bakır cezve tercih etmenizi öneririz.

Cezve kullanımıyla ilgili bir diğer önemli nokta ise kahveyi pişirirken karıştırmamaktır. Eğer kısık ateşe koyduğunuz kahveyi pişerken karıştırırsanız köpük oluşmasını engellemiş olursunuz. Bu yüzden cezvede kahvenin sakince pişmesi için sabit bir şekilde bırakmanız çok daha iyi olacaktır.

Ve son olarak bu husus her ne kadar cezveyle alakalı olmasa da kullandığınız kahvenin tazeliği tadı açısından en önemli faktörlerden biridir. Taze kahveyle bayat kahvenin piştikten sonra tat noktasında ciddi farkları olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yüzden eğer cezvenizde lezzetli bir kahve pişirmek istiyorsanız mutlaka kullandığınız kahvenin taze olmasına özen göstermelisiniz.

Cezvede Bol Köpüklü Kahve Nasıl Yapılır?

damla-sakizli-turk-kahvesi-onerisi

Eğer cezvede bol köpüklü bir kahve yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ana nokta kahvenizi kısık ateşte pişirmek ve pişerken karıştırmamak. Kahveyi ocağa koymadan önce 30 saniye karıştırmanız gayet yeterlidir.

Pişme esnasında karıştırmak kahvenin köpüğünü azaltmaktadır bu yüzden de çok tercih etmemeniz gereken bir yöntemdir.

Yavaşça kaynamaya başlayan kahve zaten kendiliğinden köpürecektir. Buradan sonrası ise yalnızca bardağa dökerken köpüğün dağılmamasına dikkat etmenizdir.

Bol köpüklü bir Türk kahvesi için yukarıdaki listemizi takip ederek harika bir kıvam elde edebilirsiniz ve sevdiklerinizle güzel bir keyif yapabilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like