Egzotik lezzetleri sevenlerin yeni tutkusu olan masala çayı; binbir çeşit baharatla, bitkiyle ve sütle hazırlanan Hintlilere özgü bir çay çeşidi. Son yıllarda popülaritesi giderek artan bu çay çeşitli faydaları ve eşsiz lezzetiyle dillerden düşmüyor.
Masala Çayı Nedir?
Masala, Hintçe’de “karışık baharat” anlamına gelen bir kelimedir. Hintlilerin masala çayına bu adı vermesi çok da yerinde doğrusu.
Çünkü masala çayı; siyah çayın aromatik baharat ve bitki çeşitleriyle harmanlanmasının ardından sıcak su ve sütle kaynatılmasıyla hazırlanıyor.
Sıra dışı ve yöresel lezzetleri keşfetmeyi sevenlerin çokça beğeneceği bu lezzet neredeyse tüm dünya tarafından biliniyor ve sevilerek tüketiliyor.
Özellikle soğuk kış günlerinde sizi arzu ettiğiniz sıcaklıkla buluşturacak bu çay, zengin içeriğiyle de vazgeçilmeziniz olacak. Soğuk havalar için kış çayı tarifleri verdiğimiz yazı da ilginizi çekebilir.
Eğer egzotik lezzetlere karşı bir merakınız varsa Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın çeşitli bölgelerinden seçtiği sıra dışı bitki çayı çeşitlerini deneyimleyebilirsiniz.
Her bir lezzet ile farklı aromalar keşfedeceğiniz çay çeşitleri sayesinde kendinizi adeta o çayın ait olduğu kültürde hissedeceksiniz!
Masala Çayı Nerede Satılır, Fiyatı Ne Kadardır?
Günümüzde bu çayı pek çok yerde bulabilirsiniz. Çünkü oldukça popüler içeceklerden biri. Diğer taraftan sunulduğu pazara göre de farklı fiyatlandırmalara sahip olabilir. Dolayısıyla tek bir yerden ya da fiyattan söz edemeyiz.
Eğer evinizde hazırlayacaksanız aktarlardan gerekli malzemelere uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Ancak burada alacağınız malzemenin tazeliğinden ve açıkta satılmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde sağlığınızı riske atabilirsiniz.
Masala Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Uzak Doğu’yu lezzetiyle etkisi altına alan ve tüm dünyaya yayılan lezzet masala çayı; içerdiği çeşitli baharat ve bitki karışımıyla sağlık üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip.
Peki, masala çayının içeriğinde neler var ve faydaları nelerdir? Gelin, hep birlikte masala çayını keşfedelim!
Masala Çayı İçindekiler Nelerdir?
Diğer bir deyişle de “masala chai” Hindistan’da en çok tüketilen çay çeşitlerinden bir tanesi. Masala çayının içeriği hazırlayan kişiye göre değişebilir. Fakat en çok bilinen ve tüketilen masala çayı içerisinde belli baharat ve bitkilere yer veriyor.
Masala çayının içerisinde bulunan baharat ve bitki çeşitleri; kabuk tarçın, kakule, karanfil, tane karabiber, anason, zencefil ve siyah çay.
Her biri birbirinden faydalı olan bu baharatlar masala çayına farklı bir aroma katıyor.
Hintliler masala çayını hazırlarken manda sütü kullanıyorlar. Fakat sizler bu çayı hazırlamak istediğiniz zaman farklı bir süt de kullanabilirsiniz.
Aromatik çayları seviyorsanız chai tea latte tarifimize de göz atabilirsiniz.
Masala Çayı Faydaları Nelerdir?
Masala çayının içerisindeki baharat ve bitki çeşitleri kendi başlarına da tüketilebilen oldukça besleyici gıdalar arasındadır. Fakat bu bitki ve baharat çeşitliliğinin eşsiz kombinasyonu masala çayının etkisini güçlendirir.
Masala çayının içerisinde yer alan süt de çayın besin değerlerine katkıda bulunur.
Peki, masala çayının faydaları nelerdir?
- Kış mevsiminde soğuk havaların etkisiyle bağışıklı sistemimiz zayıflar ve kendimizi halsiz hissedebiliriz. Hintlilere özgü bu egzotik lezzet ise yorgunluk ve halsizlik gibi durumlarda tüketebileceğiniz en lezzetli karışım. Bu çay sayesinde kendinizi daha enerjik ve zinde hissedeceksiniz.
- Binbir çeşit baharat ve bitkinin eşsiz kombinasyonu olan bu çay aynı zamanda sindirim sistemi dostudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Özellikle kış mevsiminde sıklıkla yakalandığımız soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların iyileşmesinde etkilidir.
- Kalp dostudur. Kan dolaşımını düzenleyerek damarların ve kalbin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
- Metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi vardır.
Masala Çayının Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Masala çayının pek çok faydası var. Bunula birlikte anne adaylarının, emziren kadınların ve herhangi bir kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.
Doktorunuz uygun gördüğü takdirde bu egzotik lezzeti gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz rahatsızlıkları yaşıyorsanız da öncelikle bir hekime muayene olmalısınız. Çünkü hiçbir bitki çayı tek başına bir ilaç değildir. Üstelik farklı bir sorununuz varsa istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Masala Çayı Nasıl Demlenir?
Sıra dışı lezzetleri deneyimlemeyi sevenler için masala çayı tarifini hazırladık. Üstelik bu tarifi hazırlamak için kullanacağınız malzemeleri kolaylıkla her yerde bulabilirsiniz.
Hintlilere özgü bir lezzet olan masala çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler;
- İki adet kabuk tarçın,
- Üç veya dört adet kakule,
- Dört adet karanfil,
- Üç adet karabiber tanesi,
- İki adet yıldız anason,
- Yarım çay kaşığı toz zencefil,
- İki su bardağı manda sütü (inek sütü de kullanabilirsiniz),
- 2 su bardağı içme suyu,
- Ve son olarak da iki yemek kaşığı siyah çay.
Diğer taraftan çayı tatlandırmak adına içerisine şeker veya bal da ilave edebilirsiniz. Fakat bu sağlıklı karışımı doğallığından emin olduğunuz bir bal ile tatlandırmanızı tavsiye ederiz.
Hazırlanışı:
- Öncelikle orta boydaki bir tencere içerisine iki su bardağı içme suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
- İçme suyu ısınırken bir taraftan da kabuk tarçını, kakuleyi, anasonu, tane karabiberi ve karanfili bir havan içerisinde toz haline gelinceye kadar ezin.
- Kaynayan içme suyunun içerisine toz haline getirdiğiniz baharatları, zencefili ve siyah çayı ekleyin. Ardından bu karışımı yaklaşık beş dakika kadar kaynatın.
- Kaynayan karışımın içerisine sütü de ilave ederek kaynatmaya devam edin. Tüm karışımı yaklaşık on dakika kadar kaynamaya bırakın.
- On dakika kaynayan çay karışımın altını kapatın. Ardından ocağın üzerinden alın ve on dakika daha demlenmeye bırakın.
- Demlenen çay karışımını süzerek bir demliğin içerisine alın ve servis edin. Son olarak servis ederken içerisine bal veya şeker de ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun!