Zeytin meyvesi, çekirdeği, yağı ve her şeyiyle olduğu gibi yaprağıyla da şifa kaynağı bir bitki. Yapımı oldukça kolay ve uygun olan zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu içeriğimiz ile merakınızı giderebilir ve zeytin yaprağı çayının nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Zeytin Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?
Zeytin, zeytingiller familyasına ait olan ve meyvesi yenilebilen Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türüdür. Meyvesi, çekirdeği, yağı ve pek çok şeyi birçok sektörde kullanılmaktadır.
Zeytin besleyici değeri oldukça yüksek olan bir besindir. İçerisinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A – C – E vitaminleri, fosfor, kalsiyum, kükürt, magnezyum, klor ve mineraller bulunmaktadır.
Zeytin, kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca yaşlanma belirtilerinin de en aza inmesine yardımcı olur.
Saç ve saç derisi için de oldukça faydalıdır. Özellikle saç dökülmesini ve kepeği en aza indirerek saçları kuvvetlendirir.
Bu neredeyse herkesçe bilinen bilgilerden bir tanesidir. Pek çoğumuz zeytin yağını yemeklerin yanı sıra saçımızı beslemek ve kuvvetlendirmek için kullanmışızdır.
Bugün kullandığımız pek çok nemlendirici kremin içerisinde zeytin yağı bulunmaktadır. İyi bir nemlendiricidir. Diğer taraftan makyaj kimyasallarının oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltır ve cilt hastalıklarının oluşumunu engeller.
Faydası dallandıkça budaklanan zeytinin yaprağındaki faydalar neler? Gelin bir de zeytin yaprağından elde edilen çayın faydalarına bakalım.
Zeytinin meyvesi, çekirdeği ve yağı kadar yaprağı da oldukça faydalı.
Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları
- Vücuttan toksin atar.
- Kolesterolü ve şekeri düşürür.
- Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
- Damar sertliğine iyi gelir.
Mithra Coffee & Tea Co. ile farklı iklimlerde yetişen birbirinden lezzetli ve faydalı çay çeşitleri ile zinde kalabilirsiniz. Ayrıca evinizin rahatlığında değişik aromaları keşfedebilirsiniz.
Taze Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Zeytin ağaçlarının uçaklarla ilaçlandığını pek çoğumuz biliyoruz. Uzmanlar uçaklar yardımıyla ağaçların üzerine sıkılan sinek ilaçlarının yarı ömrünün bir hafta olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla zeytin ağacının üzerine sıkılan sinek ilaçları on beş gün sonra tüm etkisini yitiriyor.
Eğer içiniz ilaçlanma konusunda rahat etmiyorsa ve ilaçlamanın ne zaman yapıldığını kestiremiyorsanız zeytin ağacı yaprağını evde doğal yollarla ilaçtan arındırabilirsiniz.
Bunun için taze zeytin ağacı yaprağını sirkeli suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletin. Böylece zeytin ağacı yaprağının üzerinde bulunan zararlı maddeler yok olacaktır.
Taze zeytin yaprağı çayını hazırlamak için kullanacağınız malzemeler; çayı demleyebileceğiniz bir demlik veya French press, bir tutam taze zeytin yaprağı, bir dilim taze limon ve içme suyu.
Hazırlanışı:
- İçme suyunu su herhangi bir su ısıtıcısı yardımıyla kaynatın.
- Kaynayan içme suyunu yaklaşık bir dakika kadar dinlendirin.
- Dinlenen içme suyu ile önce ekipmanınızı çalkalayın. Böylece çayınız sıcaklığını muhafaza edecektir.
- Çay demleme ekipmanınızı çalkaladıktan sonra içerisine bir su bardağı kadar kaynamış ve dinlenmiş içme suyunu ilave edin.
- Sıcak suyun üzerine bir tutam taze zeytin yaprağını ilave edin ve ekipmanın kapatını kapatıp beş dakika kadar demlendirin.
- Demlenen zeytin yaprağı çayını süzün ve içerisine bir dilim limon ilave ederek servis edin.
Afiyet olsun!
Kurutulmuş Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Betonlaşan dünyamızda her zaman her şeyin tazesine ulaşamayabiliriz. Bu sebeple taze zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır bilgisinin yanı sıra bir de kurutulmuş zeytin yaprağı çayının tarifini sizlerle paylaşmak istedik.
Böylelikle güvendiğiniz aktarlardan alabileceğiniz kurutulmuş zeytin yaprağı ile evde kolaylıkla bu lezzetli ve faydalı bitki çayını hazırlayabilirsiniz.
Kurutulmuş zeytin yaprağı çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; demlik veya French press, bir buçuk tatlı kaşığı kurutulmuş zeytin yaprağı, içme suyu ve bir dilim limon.
Hazırlanışı:
- Bir buçuk tatlı kaşığı kurutulmuş zeytin yaprağını avucunuzun içerisinde ufalayın. Çok ince yapmanız gerekli değil, hafif iri parçalar halinde ufalasanız da olur.
- İçme suyunu bir su ısıtıcısı yardımıyla kaynatın ve kaynadıktan sonra yaklaşık bir dakika kadar dinlendirin.
- Dinlenen içme suyu ile çay demleme ekipmanınızı çalkalayın ve daha sonra bir su bardağı sıcak suyu ekipmanın içerisine dökün.
- Sıcak suyun içerisine ufaladığınız bir buçuk tatlı kaşığı kurutulmuş zeytin yaprağını ilave edin ve ekipmanın kapağını kapatıp beş dakika kadar demlendirin.
- Demlenen zeytin yaprağı çayını süzün ve içerisine bir dilim limon ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun!
Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl İçilir?
Zeytin yaprağı çayını tüketirken diğer bitki çaylarına kıyasla biraz daha dikkatli olmalısınız. Çünkü bu çaydan en yüksek verimi alabilmeniz adına belli zamanlarda tüketmeniz gerekiyor.
Tabii ki bu çayı şu saatlerde tüketiniz diyemeyiz fakat tokluk durumunuz bu bitki çayının tüketimi konusunda oldukça önemli.
Zeytin yaprağı çayını tüketmeden evvel ne çok tok ne de çok aç olmamalısınız. Bu sebeple yemeklerden iki saat sonra zeytin yaprağı çayı içmek sizin için daha faydalı olacaktır.
Gelelim zeytin yaprağı çayının nasıl tüketileceğine. Zeytin yaprağı çayını tüketirken içerisine bir dilim limon ilave etmeye özen gösterin.
Çünkü limon, zeytin yaprağı çayının tansiyon düşürücü, toksin atıcı ve antioksidan özelliklerini arttıracaktır. Diğer taraftan zeytin yaprağı çayını tüketirken içerisine kesinlikle şeker ilave etmemelisiniz.