Zerdeçal çayı; zencefilgiller familyasından olan büyük yapraklı, sarı çiçekli ve çok yıllık otsu bir bitkiden elde edilen doğal bitki çayıdır. Son yıllarda popülerliği gittikçe artan, televizyonun sabah kuşağında yer alan her programda anlatılan bu bitki çayı sayısız faydasıyla anılmaktadır.
Zerdeçal çayının elde edildiği bitkinin ana vatanı Hindistan’dır. Bu bitki Hint safranı olarak da anılır. Bitkiye verilen diğer adlar ise; zerdeçöp, safran kökü, sarıboya ve zerdeçav şeklindedir. Hindistan dışında; Pakistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Güney Asya’da yer alan pek çok ülkede yetiştir.
Zerdeçal tropikal iklimleri seven bir bitki çeşididir. Bitkinin toprak altında kalan kökleri adeta yumurtayı, yan kökleri ise parmağı andırır. Kendine has bir tadı ve acımsı bir aroması vardır. bitki genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılır.
Özellikle Hintlilere has bir baharat çeşidi olan körinin ana maddesini oluşturur. Hintlilerin nerdeyse her yemeğin içerisine kattıkları köri farklı baharat çeşitleriyle harmanlanır. Böylece ortaya müthiş bir aromaya sahip karışım çıkar.
Zerdeçal çayı da oldukça faydalıdır. Son yıllarda kıymeti gittikçe artan bu bitki çayına Mithra Coffee Blog’da yer vermemek büyük haksızlık olurdu.
İşte, zerdeçal çayı hakkında merak ettiğiniz pek çok sorunun cevapları!
Zerdeçal Çayı Ne İşe Yarar?
Zerdeçal içerisinde bir miktar vitamin ve bir miktar mineral bulundurur. Fakat zerdeçalın faydaları bu vitamin ve mineralden kaynaklanmamaktadır.
Çünkü bu vitamin ve mineral miktarı oldukça azdır. Zerdeçalı bu derece kıymetli yapan içerisinde bol miktarda kurkumin denilen maddenin bulunmasıdır.
Peki, kurkumin ne işe yarar ve bu maddeyi bu kadar özel kılan nedir? İşte, kurkuminin ve aynı zamanda içerisinde bol miktarda yer aldığı zerdeçalın faydaları!
- Kurkumin pek çok hastalık çeşidinin üremesini ve yayılmasını engeller. Zerdeçalın ana vatanının Hindistan olması da bu maddenin doğruluğunu kanıtlar niteliktedir. Çünkü Hindistandaki pek çok hastalık çeşidi beklenilenden daha az alana yayılmıştır. Bunun sebebi de zerdeçalın içerisinde bol miktarda bulunan kurkumin maddesine bağlanmaktadır.
- Mantar enfeksiyonunun görülmesini engellediği gibi tedavisini de destekler.
- Kurkumin; bilinen en güçlü, en uygun ve yan etkileri en az bulunan antienflamatuar maddedir. Yani mikropsuz oluşan iltihaplı hastalıkların, ödemin ve romatizma gibi rahatsızlıkların iyileşmesini destekler.
- Zencefil çayının bilinen diğer bir faydası safra taşına karşı vücudun korunmasını sağlaması ve karaciğeri temizlemesi.
- Bağırsakları düzenler ve sakinleştirir.
- Kas ağrılarını hafifletir ve kas yorgunluğunu alır. Özellikle yoğun bir spor yaşantısı olan kişiler zerdeçalın bu etkisinden faydalanabilirler.
- Son yıllarda yapılan araştırmalar zerdeçalın erken bunama, alzheimer, unutkanlık ve hatta depresyon gibi sağlık problemlerini önlediğini göstermektedir.
Zerdeçalın köklerinin kurutulması ve toz haline getirilmesiyle hazırlanan zerdeçal çayı oldukça faydalı bir çay olmakla birlikte hamilelerin, emziren annelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin tüketmeden evvel doktorlarına danışmalarını tavsiye ederiz.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
Zerdeçalın emilimi zor olduğu için günde en fazla bir buçuk tatlı kaşığı tüketmeye dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde tüketeceğiniz bir buçuk tatlı kaşığı zerdeçalı tek seferde tüketmek yerine de sabah, öğle ve akşam olmak üzere birer çay kaşığı şeklinde tüketebilirsiniz.
Özellikle karaciğer problemi yaşayanlar zerdeçalı tek başına tüketmek yerine, zerdeçalın emilimine yardımcı olan besinlerle birleştirerek tüketmeliler. Bu sebeple zerdeçal çayını hazırlarken de diğer bitki çaylarından ve baldan yardım almalısınız.
Mithra Coffee & Tea Co.’nun birbirinden faydalı ve lezzetli bitki çayı çeşitleri ile lezzetli mi lezzetli bir fincan zerdeçal çayı hazırlayabilirsiniz. Mithra Coffee’nin zengin bitki çayı çeşitliliği içerisinden yapacağınız seçimlerle her güne farklı bir aroma ile lezzet katabilir ve bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Biz size vereceğimiz zerdeçal çayı tarifinde zencefil çayından yardım aldık. Siz dilerseniz rezene çayından ya da herhangi doğal bir bitki çayından faydalanabilirsiniz.
Zerdeçal çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; bir bardak zencefil çayı, bir çay kaşığı zerdeçal ve bir tatlı kaşığı bal.
Zencefil çayının nasıl hazırlanacağı hakkında bilginiz yoksa zencefil çayının hazırlanışını anlattığımız içeriğimiz, bu faydalı çayı hazırlamanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Hazırlanışı:
- Bir tatlı kaşığı balla bir çay kaşığı zerdeçalı macun kıvamına getirin.
- Hazırladığınız zencefil çayını güzelce süzün. Daha önce belirttiğimiz gibi başka bir bitki çayı çeşidiyle de hazırlayabilirsiniz.
- Süzdüğünüz zencefil çayının içerisine macun haline getirdiğiniz zerdeçalı ve balı katın. Macun çayın içerisinde iyice eriyene kadar karıştırın ve ardından sıcak sıcak tüketin.
Afiyet olsun!
Zerdeçallı Latte Tarifi
Sıra dışı ve oldukça faydalı lezzetlerden hoşlananlar zerdeçallı latte tarifine bayılacaklar. Bu lezzetli tarife yurt dışında “golden latte” deniliyor. Faydası ile dillere destan olan zerdaçallı latte tarifini hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı,
- 1/4 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı zerdeçal,
- 1 çay kaşığı zencefil,
- 1 bardak süt,
- 1 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı:
- Bir tencerenin içerisine bir bardak sütü ilave edin ve tencerenin altını orta ateşte açın.
- Sütün içerisine zerdeçalı, zencefili, karabiberi ve Hindistan cevizi yağını ilave edip güzelce karıştırın.
- Süt hafif kaynayınca altını kapatın ve servis edeceğiniz bardağın içerisine alın.
- Son olarak da içerisine bir tatlı kaşığı bal ilave ederek servis edin.
Afiyet olsun!