Yeşil Çay Çeşitleri Nelerdir? Yeşil Çay Rehberi

yesil-cay-cesitleri-nelerdir-yesil-cay-rehberi

Yeşil çay çeşitleri dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen lezzetli ve faydalı bitki çayları arasında yer alır. Hazırladığımız yeşil çay rehberinde, yeşil çayın tüm çeşitlerini size tanıtmaya çalışacağız.

Umarız sizin için faydalı bir içerik olur. Şimdiden keyifli okumalar dileriz! Sorularınız olursa yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Dünyadaki pek çok bitki çayı çeşidi camellia sinensis bitkisinden elde edilmektedir. Yeşil çay da camellia sinensis bitkisinden elde edilen bir çay çeşididir. Dünyada ilk kez Çin’de ortaya çıkan bu bitki çayı çeşidi en popüler çay çeşitlerinden bir tanesidir.

Günümüzde yeşil çayın en çok üretildiği ülke Çin’dir. Çin’den başka Japonya, Endonezya, Vietnam, Hindistan ve Sri Lanka’da da çay üretimi yapılmaktadır. Fakat bilinen en lezzetli yeşil çay çeşitleri Çin ve Japonya’da yetiştirilmektedir.

Peki, Çin’de ve Japonya’da üretilen yeşil çay çeşitleri nelerdir?

Yeşil Çay Çeşitleri

cin-yesil-cay-cesitleri

Çin ve Japonya yeşil çay üretiminde ilk iki sırada yer alırlar. Bu sebeple de yeşil çayın çeşitli versiyonlarına ev sahipliği yaparlar. Dilerseniz Çin ve Japonya’nın yeşil çaylarına daha yakından bakalım.

Çin yeşil çayları çeşitli kategorilere ayrılırlar. Bunlar; gunpowder, imperial, young hyson, hyson, twankay, hyson skin, chunmee ve sownee şeklindedir.

Çin yeşil çayı kategorileri aynı zamanda kendi içlerinde de belli alt sınıflara ayrılırlar. 

Japon’nın en çok sevilen yeşil çay çeşitlerini ise matcha, gyokuro, sencha, bancha, tamaryokucha, kamairicha, genmaicha, awabancha şeklinde sıralayabiliriz.

Bu çay çeşitleri içerisinde yer alan matcha çayına pek çoğunuzun hakim olduğunu düşünüyoruz. Son zamanların en popüler çay çeşitlerinden biri olan matcha ülkemizde de sevilerek tüketilmektedir.

Japon Yeşil Çay Çeşitleri

Matcha Çayı

Matcha diğer yeşil çaylardan oldukça farklı. Diğer yeşil çaylar yaprak halindeyken matcha çayı toz hatta pudra şekilde satılmaktadır.

Japon çay seremonilerinin vazgeçilmezi olan matcha çayının kendine has üretim ve işlenme sitili bulunmaktadır.

Son zamanların en popüler çay çeşitleri arasında yer alan matcha hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Matcha Çayı Hakkında Her Şey!” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Gyokuro Çayı

Gyokuro çayı, Japonya’nın en güzel yeşil çaylarından biridir. Kendine has bir aromaya sahip olan bu çayın tadı tatlımsıdır. Yetiştirilme aşamasında gölgede bırakılan gyokuro çayı zengin besin değerine sahiptir.

Sencha Çayı

Dünyada en çok tüketilen yeşil çaylardan biridir. Sencha çayının da kendine özel türleri bulunmaktadır. Bazı sencha çayı çeşitlerine çimenimsi bir koku hakimken bazı sencha çayı çeşitlerine çiçeksi bir aroma hakimdir.

Bancha Çayı

Japon yeşil çayları içerisinde en kalitesiz ve en lezzetsiz çay olarak nitelendirilmektedir. Düşük kaliteli çay yapraklarından üretilmesine rağmen en çok tüketilen çay çeşitleri arasında yer alır.

Dünyada ise en az tanınan yeşil çaylardan biridir. Daha çok Japonya yerli halkı tarafından tanınmakta ve kullanılmaktadır.

Tamaryokucha Çayı

İşlenme aşamasında özel kurutucularda kurutularak virgüle benzer bir şekil alan çay çeşididir. Bu çayın üretiminin ağarlık kazandığı yer ise Japonya’nın Kyushu bölgesidir.

Kamairicha Çayı

Üretim aşaması sencha çayına benzer olan bir çay çeşididir. Sencha çayından farkı ise yaprakların sıcak su buharında değil 200-300 derecelik fırınlarda soldurmaya tabi tutulmasıdır.

Genmaicha Çayı

Bancha çayının bir türüdür fakat bancha çayına nazaran daha lezzetli bir aromaya sahiptir. Bancha çayının içerisine pirinç ve mısır patlağı eklenerek hazırlanan bir çay çeşididir.

Awabancha Çayı 

Oksidasyon işleminin ardından kavrularak hazırlanan bir yeşil çay çeşididir. Özellikle Japonya’nın Tokushima bölgesinde üretilir. Diğer yeşil çay çeşitlerine nazaran daha ekşi bir aromaya sahiptir.

Mithra Coffee’nin Yeşil Çay Çeşitleri ve Faydaları

egzotik-yesil-cay-cesitleri-mithra-coffeede

Dünyadaki yeşil çay çeşitlerine baktığımıza göre artık Mithra Coffee’nin en sevilen yeşil çay çeşitlerine geçebiliriz.

Mithra Coffee & Tea Co. dünyanın farklı ülkelerinden ithal ettiği iki yeşil çay çeşidi ile sizleri benzersiz lezzetlerle buluşturuyor.

Çin’in Nefis Lezzeti Jasmine Pearls Çayı

Jasmine pearls çayı Çin kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan yeşil çay ile yasemin tomurcuklarının özenle birleştirilmesi sonucu hazırlanan sıra dışı yeşil çay çeşididir.

Elle hazırlanan bu çay çeşidi yasemin tomurcuklarının yüksek kalitedeki yeşil çay yaprakları ile tek tek sarılması ile yapılır. Kısacası çok özel bir çaydır.

Üstelik jasmine pearls çayının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri de oldukça fazla. Kilo kontrolüne yardımcı olan yaseminli yeşil çay aynı zamanda dinginlik verici bir etkiye de sahip. Aynı zamanda diğer yeşil çay çeşitlerine nazaran yumuşak içimlidir.

Fas’tan Gelen Eşsiz Lezzet: Moroccan Mint Çayı

Taptaze yeşil çay yaprakları ile nane yapraklarının harmanlanmasıyla hazırlanan Moroccan mint çayı Fas’ın geleneksel içeceklerinden biridir.

Ferahlatıcı aroması ile günün her saatine eşlik eden bu müthiş lezzet, yeşil çay severlerin severek tükettiği çay çeşitlerinden biri. Faslıların her yemekten sonra tükettikleri naneli yeşil çay aynı zamanda oldukça faydalı.

Moroccan mint çayı vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Fas nane çayı; cilt problemlerine, mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve ağız sağlığı ve solunum yolları sağlığı için de oldukça faydalı bir yeşil çay çeşididir.

Diğer taraftan bu çayla ilgili merak ettiğiniz her şeye “Moroccan Mint Tea (Naneli Yeşil Çay) Nedir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like