2013 yılından beri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Türk Kahvesi, kültürümüzün ayrılmaz parçalarından biridir. Pek çok insan, her gün mutlaka bir fincan Türk Kahvesi tüketir. Bu yüzden, lezzetli bir Türk Kahvesi yapmayı herkes ister. Sizler için, telvesi ve köpüğü bol Türk Kahvesi hazırlamak için ipuçları yazımızı hazırladık.
Türkiye’deki insanların birçoğu, her gün Türk Kahvesi tüketir. Yüzyıllardan beri süre gelen bir alışkanlıktır. En güzel sohbetlerin ve en özel anların eşlikçisidir. Örneğin, insanlar; kız isteme törenlerinde her daim Türk Kahvesi ikram ederler. Dahası, tuzlu Türk Kahvesi ikram etme geleneği de vardır.
Türk Kahvesi Tarihçesi
İlginizi Çekebilir: Birbirinden Lezzetli Kahve Seçenekleri
Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda popülerlik kazanan ve günümüze kadar gelen köklü bir kahve geleneğidir. Kahve, ilk olarak Yemen’den Osmanlı topraklarına getirilmiştir. İstanbul’da kahvehanelerin açılmasıyla birlikte kahve, sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. İlk kahvehane 1554 yılında Tahtakale’de açılmıştır ve kısa sürede bu kahvehaneler Osmanlı toplumunda entelektüel ve sosyal buluşma noktaları olmuştur.
17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun genişlemesiyle birlikte Avrupa’ya da yayılmıştır. Zamanla kahvenin lezzeti ve keyfi Avrupa’da da büyük beğeni kazanmıştır. Osmanlı elçileri ve tüccarları sayesinde Türk kahvesi, Avrupa’da birçok kahvehane açılmasına sebep olmuştur. Genelde su ve lokum ile servis edilen Türk Kahvesi, Türk kültürünün önemli unsurlarından biridir.
Misafirperverlik, paylaşma, arkadaşlık, iletişim ve içtenliğin en önemli sembollerinden biridir. Kullanılan malzemelerdeki hassasiyet, sunumunda dikkat edilen unsurlar ve yudumlanarak içilmesi bile bir gelenektir. Pek çok uzman, aşırıya kaçılmadığı sürece Türk Kahvesi’nin sağlıklı olduğunu iddia eder.
Lezzetli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Lezzetli bir Türk Kahvesi yapmak için izlemeniz gereken birkaç adım var.
İşte, sizin için harika bir Türk Kahvesi tarifi.
Malzemeler & Gereçler
- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi (bir kişi için)
- 1 fincan soğuk su (bir kişi için)
- Şeker (isteğe bağlı, az şekerli, orta şekerli veya çok şekerli)
- Cezve
- Kahve fincanı
- Kaşık
Yapılış Aşamaları
- Cezveye su koyun: Her fincan için cezveye bir fincan soğuk su koymalısınız. Çünkü; soğuk su, kahvenin daha yavaş ve eşit şekilde pişmesine yardımcı olur.
- Kahveyi ekleyin: Her fincan için bir tatlı kaşığı Türk kahvesi eklemelisiniz. Eğer şekerli kahve tercih ediyorsanız, bu aşamada şekeri de eklemelisiniz. Az şekerli için yarım çay kaşığı, orta şekerli için bir çay kaşığı, çok şekerli için ise bir buçuk çay kaşığı şeker ekleyebilirsiniz.
- Karıştırın: Kahve ve şekeri iyice karıştırmalısınız. Bu, kahvenin suyun içinde eşit şekilde dağılmasını sağlayacaktır.
- Kısık ateşte pişirin: Cezveyi kısık ateşe koymalı ve karıştırmayı bırakmalısınız. Kahvenin yavaşça pişmesini beklemelisiniz. Kahve yüzeyinde köpük oluşmaya başlayacaktır.
- Köpüğü alın: Kahve köpürmeye başladığında, bir kaşık yardımıyla köpüğü fincanlara paylaştırmalısınız.
- Kahveyi pişirmeye devam edin: Köpüğü aldıktan sonra cezveyi tekrar ateşe koymalı ve kahveyi bir taşım daha kaynatmalısınız. Kaynamaya başladığında cezveyi ocaktan alabilirsiniz.
- Kahveyi fincanlara dökün: Kahveyi fincanlara dökerken kahvenin telvesinin fincana eşit şekilde dağıldığından emin olmalısınız.
- Servis yapın: Türk kahvesi’ni su ve lokumla servis edebilirsiniz. Su, kahveden önce ağzı temizlemek için içilir ve kahvenin tadını daha iyi almanızı sağlar. Lokum ise kahvenin yanında tatlı bir eşlikçi olacaktır.
Telvesi ve Köpüğü Bol Türk Kahvesi için İpuçları
Bir Türk Kahvesi’nin olmazsa olmazı, bol köpük ve telvedir. Bazı insanlar ayarını tutturamaz ama birkaç püf noktaya dikkat edildiğine telvesi ve köpüğü bol Türk Kahvesi yapmak oldukça kolaydır.
İşte, telvesi ve köpüğü bol Türk Kahvesi için ipuçları.
- Malzeme Kalitesi iyi bir Türk Kahvesi için çok önemlidir. Taze ve ince çekilmiş Türk kahvesi kullanın. Bu, kahvenin lezzet ve köpük miktarı açısından önemlidir. Ayrıca, musluk suyu yerine içme suyu kullanmalısınız.
- Doğru Ölçü diğer önemli ipucudur. Çünkü, ölçülerin doğru olması kahvenin yoğunluğu ve köpüğü için kritiktir.
- İyi Karıştırmak da çok önemlidir. Karıştırma işlemini su hala soğukken yaparsanız, kahve homojen bir şekilde çözünür.
- Yavaş Pişirmek de bir ipucudur. Çünkü, hızlı pişirme kahvenin köpüksüz olmasına ve lezzetinin tam olarak ortaya çıkmamasına yol açar.
- Köpüğe Dikkat etmek gerekir. Kahve kaynamaya başlamadan önce, yüzeyde oluşan köpüğü bir kaşık yardımıyla fincanlara paylaştırmanız bol köpüklü olmasını sağlar.
- İkinci Pişirme Aşaması atlanmamalıdır. Köpüğü aldıktan sonra cezveyi tekrar ateşe koyup ve kahveyi bir taşım daha kaynatırsanız, kahvenin tam olarak pişmesini ve telvesinin yoğunlaşmasını sağlarsınız.
- Dikkat! Kahveyi pişirirken başından ayrılmayın ve taşmasını önleyin.
- Biraz Sabır! Kahvenin yavaş yavaş pişmesi için biraz sabırlı olmalısınız.
- Yavaş Olun! Kahveyi fincanlara yavaş yavaş dökerseniz telvenin eşit bir şekilde bölünmesini ve köpüğün korunmasını sağlarsınız.
- Sunum atlanmaması gereken bir adımdır. Su ya da tatlı bir eşlikçiyle servis edebilirsiniz.
- Ayrıca, kahvenin üzerine az miktarda kakule ya da tarçın ekleyerek kahvenin aromasını değiştirebilirsiniz.
- Bu arada, cezve malzemesi olarak bakır cezve tercih etmek, ısının dengeli dağılmasını sağlar.