Tanzanya Kahvesi Nasıl Yapılır, Özellikleri Nelerdir?

tanzanya-kahvesi-nasil-yapilir-ozellikleri-nelerdir

Tanzanya kahvesi, dünyanın önde gelen kahve çeşitlerinden bir tanesidir. İçeriğimizde aroması ve lezzetiyle kahve gurmelerinin vazgeçilmezi olan bu kahve çeşidini meraklılarıyla paylaşalım istedik.

İşte, Tanzanya’ya ve Tanzanya kahvesine dair her şey!

Tanzanya, diğer bir ifadeyle Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta-doğu bölgesinde yer alan bağımsız bir ülkedir. Tanzanya’nın kuzey bölgesinde yer alan komşuları Kenya ve Uganda; batı bölgesinde yer alan komşuları Ruanda, Burundi ve Kongo DC; güney bölgesinde yer alan komşuları Zambiya, Malavi ve Mozambik şeklindedir. Ayrıca Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nin doğusunda Hint Okyanusu’na kıyısı bulunmaktadır.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nde Kahve Yetiştirilen Bölgeler

Tanzanya kahvesi, ülkenin farklı bölgelerinde yetiştirilir. Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nde asıl kahve yetiştiren bölgeler; Arusha (Meru), Oldeani ( Arusha bölgesinde), Moshi (Kilimanjaro’nun eteklerinde), Pare, Taganyika Gölü, Nyassa Gölü’nün yüksek platoları ve güneydoğu bölgesindeki Mozambik ile sınır olan Ruvuma Bölgesi.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nin kahve üretiminde geri kalmış bölgeleri de mevcuttur. Bu bölgeler; Tanga, Mbeya, Morogoro, Mara, Iringa, Ruvuma, Mbinga, Mwanza, Bukoba, Kagera, Kigoma, Rukwa ve Manyara şeklinde sıralanabilir.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nin güneyinden gelen Tanzanya kahvesi, diğer bölgelere göre daha iyi kurutma ve daha iyi ulaşım şartlarına sahiptir. Tanzanya’nın kahve yetiştiriciliği konusunda ileri gelen ve en kaliteli kahveleri üreten bölgeleri ise; Kilimanjaro, Moshi ve Arusha’dır.

Kilimanjaro bölgesinde yetişen kahve çekirdekleri, dünya kahve endüstrisi içerisinde SGH yani en yüksek kalitede ve en yüksek rakımda yetişen kahveleri olarak nitelendirilmektedir.

Bu bölgede yetişen kahve çekirdekleri yavaş olgunlaşmaktadır. Yavaş olgunlaşan kahve çekirdeklerinin ise besin değerleri daha yüksek ve aromatik özellikler açısından daha zengin olur. Tüm bunların yanı sıra bu bölgede yetişen kahve çekirdekleri sağlıklı organik bileşenleri de içerirler.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nde en çok yetiştirilen kahve bitkisi türleri; Typica diğer bir ifadeyle Nyara, Bourbon ve Kent’tir.

Tanzanya Kahvesi Nasıl Yapılır?

tanzanya-kahvesi-nasil-yapilir

Kış aylarında dahi soğuk kahveden vazgeçemeyenler bunu duyunca çok sevinecek! Tanzanya kahvesi için hazırladığımız içerikte bir farklılık yapalım dedik ve hem sıcak demleme hem de soğuk demleme yöntemlerinden bahsedelim istedik.

Dilerseniz önce sıcak demleme yöntemini sonra da soğuk demleme yöntemini anlatalım.

French Press ile Tanzanya Kahvesi Demleme Yöntemi:

French pressle Tanzanya kahvesi demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler; 1 adet French press, 2 yemek kaşığı Tanzanya kahvesi ve içme suyu.

  • Birinci Adım: İçme suyunu bir ısıtıcısı yardımıyla kaynatın.
  • İkinci Adım: Kaynattığınız su ile önce French pressi çalkalayın. Böylece kahveniz demlenme süresi içerisinde hemen soğumaz.
  • Üçüncü Adım: 2 yemek kaşığı Tanzanya kahvesini French pressin içerisine ilave edin.
  • Dördüncü Adım: Yaklaşık 2 dakika kadar dinlendirdiğiniz sıcak suyu kahvenin üzerinde dairesel hareketlerle gezdirin. Böylelikle kahvenizin aroması suya daha iyi geçecek ve size lezzetli bir fincan kahve deneyimi yaşama fırsatı verecektir.
  • Beşinci Adım: Kahveyi yaklaşık 6 dakika kadar demlenmeye bırakın.
  • Altıncı Adım: Demlenen kahveyi press yardımıyla süzün ve en tatlı çikolata çeşitleriyle servis edin.

Afiyet olsun!

Cold Brew Yöntemiyle Tanzanya Kahvesi Demleme:

Cold brew yöntemiyle kahve demlerken de yine French press, iki yemek kaşığı Tanzanya kahvesi ve içme suyu kullanacağız. Fakat burada kullandığımız kahve çekirdekleri daha kalın öğütülmüş olmalı.

  • Birinci Adım: İçme suyunu bir ısıtıcısı yardımıyla kaynatın.
  • İkinci Adım: 2 yemek kaşığı Tanzanya kahvesini French pressin içerisine ilave edin.
  • Üçüncü Adım: Yaklaşık 2 dakika kadar dinlendirdiğiniz sıcak suyu kahvenin üzerinde dairesel hareketlerle gezdirin. Böylelikle kahvenizin aroması suya daha iyi geçecek ve size lezzetli bir fincan kahve deneyimi yaşama fırsatı verecektir.
  • Dördüncü Adım: Bu adımda sıcak demleme yönteminden daha farklı bir yol izleyeceğiz. French press içerisindeki kahveyi hiç süzmeden buzdolabında 12 ile 24 saat aralığında demlenmeye bırakmalısınız. Eğer hafif bir kahve seviyorsanız ve kahvenizi seyreltmekle uğraşmak istemiyorsanız 12 saatlik demlenme süreci sizin için yeterli olacaktır. Çünkü kahveyi 24 saat demlenmeye bıraktığınızda daha sert ve keskin bir aromaya sahip olacaktır.
  • Beşinci Adım: Buzdolabında demlendirdiğiniz kahvenizi press ile süzün ve buz ile servis edin.

Afiyet olsun!

Tanzanya Kahvesi Özellikleri

tanzanya-kahvesi-ozellikleri

Tanzanya, Afrika’nın en çok kahve üreten 3. ülkesi olmakla birlikte dünya kahve ticareti içerisinde de 15. sırada yer alır. Dünya Arabica kahve çekirdeği ihtiyacının %1’ini karşılayan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, %70 Arabica ve %30 Robusta olmak üzere iki farklı kahve çekirdeğini yetiştirir.

Tanzanya kahvesi, deniz seviyesinden 1400 ve 1800 metre yüksekliklerinde yetiştirilir. Bu da Tanzanya kahvesini bu denli lezzetli kılan etkenlerin başında gelir. Tanzanya’nın Kenya ile sınır komşusu olması, Kenya’nın kahve çekirdeklerinin lezzetini yakalamasına imkan sağlamıştır. Kenya sınırında yetiştirilen kahve çekirdekleri Kenya kahvesi ile ortak özelliklere sahiptir hatta bu iki kahve çeşidini lezzet açısından ayırmak biraz zordur.

Tanzanya’nın diğer bölgelerinde yetiştirilen kahve çekirdekleri Kenya kahvesine nazaran daha yumuşak gövdeli ve denge olarak daha tutarsızdır. Üretim kalitesi olarak da Kenya kahvesinin bir hayli gerisinde yer alır. Tanzanya kahveleri ıslak işlenir ve Kenya kahvesinde olduğu gibi derecelendirme sistemine sahiptirler.

Tanzanya’nın bulunduğu konum ve iklim yapısı yılda iki farklı zamanda, iki farklı bölgede hasat yapma imkanı vermiştir. Tanzanya’nın kuzey bölgelerinde yetiştirilen kahve çekirdekleri temmuz ve ağustos aylarında; güney bölgelerinde yetiştirilen kahveleri ise nisan ve mayıs aylarında hasat edilir.

Tanzanya kahvesi oldukça zengin bir aroma yapısına sahiptir. Genel olarak kivi, böğürtlen, siyah çay, limon ve çikolata aromalarının hakim olduğu Tanzanya kahvesinin elma meyvesi tadında ve tatlı pekmez kokusuna sahiptir.

Tanzanya’nın kahve çekirdekleri göde olarak da iyi bir gövde yapısına sahiptir. Bu kahve çekirdeklerini asidite konusunda değerlendirdiğimizde de parlak, sitrik ve keskin bir asidite yapısına sahiptirler.

Dünyanın en kaliteli kahve çeşitlerini Mithra Coffee & Tea Co. ile deneyimlemeye ne dersiniz? Mithra Coffee & Tea Co. dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen egzotik ve zengin aromalı kahve çeşitlerini ayağınıza getiriyor!

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like