Sumak Çayı Tarifi ve Sumak Çayının Faydaları

sumak-cayi-tarifi-ve-sumak-cayinin-faydalari

Yemeklerden ve salatlardan aşina olduğumuz sumak ile çay demleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Eğer cevabınız hayır ise bir yere ayrılmayın. Çünkü bu içeriğimizde sumak çayı hakkında oldukça faydalı bilgilere yer verdik.

Mithra Coffee & Tea Co.’nun bitki çayı çeşitleri arasından da damak tadınıza uygun çay çeşidini seçebilirsiniz. Mayhoş, ferahlatıcı, hafif ve yoğun aromalara sahip çay çeşitleri lezzetli olmalarının yanı sıra oldukça da faydalılar. Sen de Mithra Coffee & Tea Co.’nun bitki çayı çeşitleri ile güne zinde başla ve sıra dışı lezzetlere doğur yelken aç!

Sumak Çayı Nedir?

kafeinsiz-cay-decaf-cay-cesitleri-ve-ozellikleri

İçeriğimizin giriş kısmında da belirttiğimiz gibi sumak yemeklere ve salatalara lezzet katan mayhoş bir aromaya sahip baharat çeşidi. Sumak; bilimsel adı “rhus”, Asurca’da da “sumaqa” olarak adlandırılan çalı görünümünde bir bitki çeşididir.

Bu bitkinin meyveleri küre şeklindedir. Hafif kırmızımsı bir renge sahiptir. Meyvelerinin tadı ise hafif ekşidir.

Sumak bitkisinin meyveleri belli yöntemlerle kurutulmaktadır. Ardından ise kaya tuzu ile birlikte öğütülerek baharat formuna getirilmektedir.

Mayhoş aroması ve kokusuyla yemeklere lezzet katan bu baharat soğan ve sarımsak kokusunu azalttığı için salatalarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi haricinde hemen hemen her yerde yetişme imkanına sahiptir. Fakat Doğu Anadolu Bölgesi’nde de çokça tüketilmektedir.

Peki, sumak bitkisinden elde edilen çay nasıldır?

Sumak, kırmızımsı bir renge sahip olduğu için sumak çayının rengi de kırmızıya çalar. Ayrıca tıpkı kuşburnu çayı gibi mayhoş bir aromaya sahiptir. Eğer ekşi aromalardan hoşlanıyorsanız bu çayı çok seveceğinize eminiz.

Toz Sumak Çayı Nasıl Yapılır?

sumak-cayi-nasil-yapilir

Sumak çayını alırken dikkatli olmalısınız. Sumağın canlı kırmızı bir renge sahip olup olmadığına dikkat edin. Çünkü bazı sumak çayları boyalı olabiliyor. Bu da sumak çayının etkisini yitirmesine sebep olur.

Sumak çayını hazırlarken toz ya da tane şeklinde olanını kullanabilirsiniz. Fakat tansiyon hastasıysanız tane şeklindeki sumağı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi sumak öğütülürken içerisine bir miktar tuz ilave edilir. Bu da tansiyon hastalarını kötü etkileyebilir.

Sumak çayını hazırlarken sadece sumak kullanabilirsiniz. Fakat içerisine az miktarda kekik yağı ilave ederek çayın etkisini arttırabilirsiniz. Sumak çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler; bir tatlı kaşığı sumak, içme suyu ve kekik yağı.

Hazırlanışı:

  • İçme suyunu kaynatın ve kaynayan içme suyunu ocaktan alarak bir iki dakika kadar dinlendirin.
  • Bitki çay demleme ekipmanının içerisine bir su bardağı sıcak içme suyunu dökün.
  • Sıcak suyun üzerine bir tatlı kaşığı toz sumağı ilave edin ve demliğin ağzını kapatarak çayı beş dakika kadar demlenmeye bırakın.
  • Demlenen çayı süzün ve içerisine iki damla kekik yağı ilave ederek tüketin.

Afiyet olsun!

Sumak Çayı Faydaları

sumak-cayi-faydalari

Sumak çayı son zamanlarda çok sık duyduğumuz bir doğal bitki çayıdır. Birçok uzman ve hekim de sumak çayının faydalarını sıralamışlardır. Peki, sumak çayının faydaları nelerdir?

  • Bağışıklığı güçlendiren güçlü bir antioksidan çeşididir.
  • Özellikle üst solunum yolu ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
  • Öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerine iyi geldiği bilinmektedir.
  • Anne sütünü arttırıcı bir özelliği olması sebebiyle emziren annelerin tüketmesi tavsiye edilir.
  • Anti-lipaz bir aktiviteye sahiptir. Dolayısıyla ince bağırsaktan yağların emilimini kısmen engeller, yağ yakımını arttırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle karın bölgesinde biriken yağın erimesine yardımcı olur. Bu da bu bitki çayının zayıflatan sumak çayı olarak anılmasının sebeplerinden biridir. Dolayısıyla sumak çayı kilo verdirir mi sorusuna “evet” yanıtını verebiliriz.
  • Anti-inflamatuar güçlü antioksidan etkili iltihap gidericidir.
  • Pek çok kadının en büyük şikayetlerinden biri olan adet düzensizliğine iyi gelir.
  • İdrar yollarını temizleyici bir etkiye sahiptir.
  • Sumak çayının en önemli faydalarından biri ise DNA hasarını önlemesidir.

Sumak çayı oldukça faydalı bir besin olmasına rağmen hastalık hali olduğu müddetçe kanıta dayalı tedavi yöntemlerine yönelmenizi öneririz. Dolayısıyla herhangi bir rahatsızlığınız varsa öncelikli bir hekime muayene olmalı ve gereken tedaviyi görmeniz gerekir.

Hamileler sumak çayı içebilir mi, diye özel bir araştırmaya giriştik. Fakat bu konuda net bir bilgi edinemedik.

Dolayısıyla hamile okurlarımızın sumak çayını tüketmeden evvel doktorlarına danışmalarını ve doktorları uygun gördüğü takdirde bu bitki çayını tüketmelerini tavsiye ederiz. Ayrıca kronik rahatsızlığı olan okurlarımızın da bu bitki çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.

Sumak Çayı Ne Zaman İçilir?

Sumak çayı fazla tüketildiği zaman birtakım yan etkilere sebep olacak bitki çayı çeşitlerinden biridir. Uzmanlar bu bitki çayının tüketim miktarı konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiğini dile getiriyorlar.

Sumak çayı çok fazla tüketildiği takdirde tansiyonun yükselmesine sebep olur. Çünkü sumak çayı işlenirken içerisine bir miktar tuz katılır. Bu da tansiyon hastaları için tehdit oluşturmaktadır.

Günde bir fincan sumak çayı içmek yeterli olacaktır. Bu miktarı aştığınız zaman biraz önce dile getirdiğimiz problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Diğer taraftan sumak çayını tok karnına günün herhangi bir saatinde tüketebilirsiniz.

Eğer boğaz ağrınız varsa bir fincan sumak çayı içmeden önce sumak çayı ile gargara yapabilirsiniz. Bu içeceğiniz çayın etkisini arttıracak ve boğaz ağrınızın kısa sürede geçmesini sağlayacaktır.

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like