Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

soguk-kahve-nasil-yapilir

Soğuk kahve çeşitleri, yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğu gibi kış aylarında da pek çok kişi tarafından tercih edilebilir. Gerek sunduğu görsel şölenle gerek de muhteşem lezzetiyle hafızalardan silinmeyen bu lezzetleri evinizin rahatlığında ve oldukça düşük bir bütçeyle hazırlamak ister misiniz?

Kahve, büyüleyici bir kokuya sahip olan ender lezzetlerden bir tanesidir. Tadından önce kokusuyla da insanları büyüleyen bu lezzet, yaz kış rahatlıkla tüketilebilir ve günümüzün her anında bize eşlik edebilir.

Hal böyle olunca da günümüzde insanlar tarafından en çok tüketilen içecek çeşitleri arasında yerini almıştır. Yüzyıllardan beri tüketilen bu aromatik lezzet, geçmişten bu yana çeşitli keşiflerle farklı formlarda sofralarımızda yer edinmiştir.

Evde soğuk kahve yapımı oldukça basit. Bu içeriğimizde sizin için yer verdiğimiz tarifler içinden damak tadınız için en uygun lezzeti seçebilirsiniz.

Evinizde hazırlayacağınız bu muhteşem lezzetleri Mithra Coffee’nin lezzetli aromaya sahip kahveleri ile hazırlamak isterseniz de Mithra Coffee’nin kahve çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Soğuk Kahve Yapımına Dair Püf Noktalar

Evde soğuk kahve yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Eğer izlediğiniz bir yol ya da yöntem bulunmuyorsa sizin için hazırladığımız püf noktaları kendinize rehber edinebilirsiniz.

O halde evde soğuk kahve yapımına dair püf noktaları gelin hep birlikte keşfedelim.

Soğuk Kahve Yapımı için Hangi Kahve Çekirdekleri Kullanılmalıdır?

yumusak-icimli-sutsuz-soguk-kahve-tarifleri

Soğuk kahve yapımı için genellikle öğütülmüş veya çekirdek formunda Arabica çekirdekleri tercih edebilirsiniz. Arabica çekirdekleri, soğuk demleme işlemi için daha uygun bir seçenek. Çünkü genellikle daha yumuşak, tatlı ve kompleks bir aroma profiline sahiptirler.

Arabica çekirdeklerinin yanı sıra, single origin (tek kökenli) çekirdekler veya belirli bölgelerden gelen çekirdekler de tercih edebilirsiniz. Örneğin, Etiyopya, Kolombiya veya Guatemala gibi bölgelerin kahve çekirdekleri, farklı tat ve aroma profilleriyle soğuk kahve için harika bir seçenek olacak.

Ayrıca, koyu kavrulmuş çekirdekleri de soğuk kahve için tercih edilebilirsiniz. Koyu kavrulmuş çekirdekler, yoğun, tatlı ve çikolata veya karamelli notalara sahip. Bu da soğuk kahvenin tadını ve aromasını zenginleştirir.

Genel olarak soğuk kahve yapımında kullanacağınız kahve çekirdeklerini kişisel tercihlerinize ve istediğiniz tat profiline göre belirleyebilirsiniz. Deneme yanılma yoluyla farklı çekirdeklerin ve bölgelerin soğuk kahve üzerindeki etkilerini keşfedebilirsiniz. Böylece kendi favori kombinasyonunuzu bulabilirsiniz.

Soğuk Kahve Yapımında Nasıl Su Tercih Edilmelidir?

sutlu-kahve-nasil-yapilirr-5-enfes-sutlu-kahve-tarifi

Soğuk kahve yapımında suyun kalitesi çok önemli. Çünkü su, kahvenin tat ve aroma profili üzerinde büyük bir etkiye sahip.

İşte soğuk kahve yapımında su tercihi için bazı ipuçları:

  • Temiz ve İçme Suyu: Soğuk kahve yapımında kullanacağınız suyun temiz olması önemli. Musluk suyu yerine içme suyu veya filtrelenmiş su tercih edebilirsiniz. Böylece istenmeyen tatlardan veya kokulardan kaçınabilirsiniz.
  • Düşük Mineral İçeriği: Sert su -içerisinde yüksek mineral içeriği olan su- kahvenin tadına etki eder. Sert su, kahvenin aroma ve lezzetini bozar. Dolayısıyla bulanık bir sonuç elde etmenize neden olur. Mümkünse, düşük mineral içeriğine sahip yumuşak su kullanmanızı tavsiye ederiz.

Su seçiminde titizlik yaparsanız mükemmel aromaya da o oranda yaklaşırsınız. Suyun kalitesine değindiğimize göre diğer önemli noktaya değinebiliriz.

Soğuk Kahve Yapılırken Hangi Oranda Kahve ve Su Kullanılmalıdır?

Soğuk kahve yapımında su-kahve oranı da çok önemli. Genellikle 1:8 ila 1:10 su-kahve oranı önerilmektedir. Yani, her bir ölçü kahve için 8 ila 10 ölçü su kullanabilirsiniz. Bu oranı istediğiniz kahve konsantrasyonunu ve tat profilini elde etmek için ayarlayabilirsiniz.

Unutmayın ki, soğuk kahve yapımı kişisel tercihlere göre değişebilir. Deneme yanılma yoluyla kendi ideal su-kahve oranınızı keşfedebilirsiniz. Farklı su kaynakları ve oranlar deneyerek istediğiniz tat ve aroma profilini yakalayabilirsiniz.

Soğuk Kahve Nasıl Saklanmalıdır?

soguk-kahve-saklama

Soğuk kahveyi muhafaza edebileceğiniz iki yolu var. Gelin bu yolları hep birlikte keşfedelim.

Hava Geçirmeyen Bir Kap Kullanın

Soğuk kahveyi saklamak için hava geçirmez bir kap kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü hava ile temas, kahvenin oksidasyonuna ve aromasının kaybolmasına neden olacak.

Hava geçirmeyen bir kap ise kahvenin tazeliğini ve aromasını daha uzun süre korumasına yardımcı olur. Vakumlu kavanoz veya sıkıca kapanan cam şişe gibi kapları tercih edilebilirsiniz.

Dondurucuda Uzun Süre Saklama

Eğer soğuk kahveyi daha uzun süre saklamak isterseniz, dondurucuda saklama yöntemini deneyebilirsiniz. Soğuk kahveyi dondurucuya koyarak saklayabilirsiniz.

Daha sonra çözdürerek tüketebilirsiniz. Ancak, bu durumda kahvenin tat ve aroma profili biraz değişebilir.

Önemli: Soğuk kahveyi serin ve kuru bir ortamda saklanmanız önemli. Çünkü sıcaklık ve nem kahvenin kalitesini kötü yönde etkiler. Kahveyi direkt güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak tutmak da önemli. Dolayısıyla kahveyi oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamalısınız. Servis ederken buz kullanabilirsiniz.

Soğuk Kahve Ne Kadar Süre Tazeliğini Korur?

Soğuk kahve, taze ve en iyi tat profilini ilk birkaç gün içinde sunar. Bu nedenle, mümkün olduğunca kısa süreli saklama yapmanızı öneririz.

Soğuk kahve demlendiğinde, genellikle 2-3 güne kadar taze kalabilir. Bu süre içinde tüketmeniz, en iyi tat deneyimini sağlar.

Soğuk Kahve Tarifleri

soguk-kahve-tarifleri

İçimizi serinleten enfes lezzetlerden biri olan soğuk kahvenin pek çok şeklini gittiğiniz mekanlarda mutlaka görmüşsünüzdür. Fakat bu kahveler damağımızda unutamayacağımız bir lezzet bırakmasına karşın oldukça pahalıdır.

Peki, size bu lezzetleri evde çok daha uygun fiyata yapabileceğinizi söylesek? İşte evinizin rahatlığında yapabileceğiniz iki enfes tarif!

Buzlu Filtre Kahve

Yapımı en basit ve maliyeti en düşük tariflerinden bir tanesi buzlu filtre kahvedir. Buzlu kahve yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler; French press, filtre kahve, buz, sıcak su, buz ve isteğe göre süt. Gelelim bu muhteşem buzlu kahve tarifini nasıl hazırlayacağınıza.

Hazırlanışı:

  • Soğuk filtre kahve yapımı için ilk önce bir kenarda filtre kahveyi demliyoruz. French pressin içine üç tatlı kaşığı filtre kahveyi ve üzerine sıcak suyu ekliyoruz. Yaklaşık bir 5 dakika kadar demlemeye bırakıyoruz ve French pressimizin süzgeç kısmını aşağı doğru indiriyoruz.
  • İkinci adımda eğer shakerınız varsa onun içine yoksa da bir kavanozun içine iki veya üç adet buz koyuyoruz. Buzun üzerine filtre kahveyi ilave ediyoruz ve buzlar eriyene kadar bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Üçüncü adımda ise buzlar eridikten sonra tekrar iki veya üç adet buz koyuyoruz. Bu sefer shakerın ya da kavanozun ağzını sıkıca kapatıp kahveyi ve buzu 10-15 saniye boyunca çalkalıyoruz.
  • Dördüncü adımda ise çalkalanan karışımı buz dolu bir bardağa döküp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Eğer sütlü soğuk kahve yapmak istiyorsanız kahvenize dilediğiniz miktarda soğuk süt ekleyerek kahvenin tadını yumuşatabilirsiniz. Dolayısıyla sütlü soğuk kahve yapımı için ekstra bir tarife ihtiyacınız yok.

Ayrıca dilerseniz kahvenizi şeker gibi tatlandırıcılarla tatlandırabilirsiniz. Dilerseniz de bu tatlandırıcıları kullanmayarak şekersiz soğuk kahve hazırlayabilirsiniz.

Soğuk Türk Kahvesi Yapımı

soguk-turk-kahvesi-yapimi

Türk kahvesi tutkunlarının yazın keyifle içebileceği harika bir tarifimiz var. Buz gibi Türk kahvesi lezzetiyle sıcak havalarda ferahlayabilir ve tokluk hissinizi arttırabilirsiniz.

Soğuk Türk kahvesini hazırlamak için kullanacağınız malzemeler; süt, 1  çorba kaşığı Türk kahvesi ve yarım çorba kaşığı kakao ve buz.

Hazırlanışı:

  • Cevzenin içine yarım çay bardağı sütü, kahveyi ve kakaoyu ekleyip iyice karıştırın. Bu aşamada kakaonun çevrenin dibini sarmaması için sürekli karıştırmalısınız.
  • Kahveniz taşma noktasına ulaşınca kahveyi bir karıştırıcının içine ekleyin.
  • Daha sonra içine dilediğiniz miktarda süt ekleyin ve kıvamı hafifletin. 
  • Kahveyi tatlandırmak için içine bal veya şeker ekleyebilirsiniz.
  • En son adımda ise buz doldurduğunu bir bardağa ekleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Kahveseverlerin en sevdiği soğuk kahvelerden biri de cold brew. Evde cold brew yapmak için cold brew yapımı ile ilgili hazırladığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Evde Soğuk Kahve Yapımı

evde-soguk-kahve-yapimi

Kafeler gerek kullandıkları kahve ekipmanları ile gerek de personellerin profesyonel edalarıyla hazırladıkları kahvelerle daima bizi büyülerler. Durum böyle olunca da bize o kahveleri asla hazırlayamayacağımızı hissettirirler.

Fakat bu muhteşem lezzetleri ev rahatlığında hazırlamak sanıldığı kadar zor değil. En basitinden su, kahve ve buz üçlüsüyle bile çok lezzetli bir fincan hazırlayabilirsiniz.

Frappe

Frappe, günümüzde mekanların en çok tüketilen soğuk kahvelerden bir tanesidir. Bu kahveyi blender kullanmadan ev rahatlığında hazırlamak da mümkün.

Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler; üç su bardağı süt, dört tatlı kaşığı granül kahve ve iki tatlı kaşığı şeker. Malzemeler hazırsa tarifimize geçebiliriz.

Hazırlanışı:

  • Tüm malzemeler bir kavanoza eklenerek iyice çalkalanır. Çalkalama işlemini yaklaşık 6-7 dakika boyunca devam ettirmeniz gerekir.
  • Son aşamada ise bu karışım buz ve süt dolu bir bardağın içine ilave edilir.

Afiyet olsun!

Blenderda Soğuk Kahve Yapımı

sut-kopurtucu-ile-soguk-kahve-yapimi

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, tatlı krizlerinin baş kahramanı Nutella elbette kahvelerimize de tat katan en güzel lezzetlerden bir tanesi. Evinizin rahatlığında Nutellalı soğuk kahveyi yapabilmeniz için ihtiyacınız olan malzemeler; bir yemek kaşığı granül kahve, bir su bardağı süt, iki yemek kaşığı Nutella ve buz. Gelelim bu efsane lezzetin nasıl yapılacağına.

Hazırlanışı:

  • Öncelikle tüm malzemeler blendera konulur ve karıştırılır.
  • Daha sonra bu karışım bir bardağa alınır.
  • Eğer Nutella tadının daha yoğun olmasını istiyorsanız bardağınıza kahveyi boşaltmadan evvel bardağınızın dibine bir miktar daha nutella ekleyebilirsiniz. Dilerseniz sunumunuzun göze daha hoş gelmesi için de üzerine krem şanti ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like