“Sahurda kahve içmek doğru mu?” sorusu ramazan ayının gelmesiyle birlikte pek çok kahve severin merak ettiği konulardan biri oldu. Biz de etkilerinin hem kahveseverler, hem de kahve ile arası çok da iyi olmayanların merak ettiği bu konuya sizin için cevap verdik. Dilerseniz şimdi konumuza geçelim, keyifli okumalar dileriz.
On bir ayın sultanı; sabrın, yardımlaşmanın, iyiliğin ve şükretmenin öneminin öne çıktığı ramazan ayı geldi. Bununla birlikte sahurda ya da iftarda neler yenir, neler yenmez gibi haberler de çıkmaya başladı. Bu konular arasında en çok merak edilenlerden biri ise sahurda kahve içmek oldu.
Kahve içmeyi sevenler için açlıktan çok daha zor olan bir şey var ki o da kafeinsiz kalmak. Bir fincan kahvenin kokusu burnunda akşam eden bizler, elimizde olsa orucu kahve ile açacağız. Hal böyle olunca da yemenin ve içmenin serbest olduğu zaman diliminde ihtiyaç duyduğumuz kadar kafeini vücudumuza almaya çalışırız.
Gün içerisinde içemediğimiz kahveyi iftardan sonra büyük bir keyifle hazırlarız. İçeceğimiz bir fincan ya da kupa kahveden büyük bir haz almak isteriz. Bu sebeple de kahvenin en niteliklisini ve en lezzetlisini içmek isteriz.
Mithra Coffee & Tea Co. kahve çeşitleri ise iftar sonralarına yakışacak en özel kahveler. Mithra Coffee dünyanın farklı yerlerinden ithal ettiği %100 Arabica kahve çekirdeğiyle nefis bir kahve çeşitliliği oluşturuyor. Nitelikli kahveyi, kahve tutkunlarının ayağına taşıyor. Böylelikle sevilen lezzetlerle aramızdaki mesafeyi ortadan kaldırıyor.
Sahur ise kahve severlerin güne başlamadan önceki son kahve içme fırsatı. Bu sebeple sahurun ardından hızla bir fincan kahve demleyip bir an önce içme telaşına giriyoruz.
Fakat sahurda içtiğimiz bu son kahvenin vücudumuza olan etkilerini biliyor muyuz? Sahurda içtiğimiz kahve bizim gün içerisinde daha enerjik olmamızı sağlıyor mu?
Uzmanlar sahurda kahve içmenin sağlıklı olmadığını dile getiriyorlar. İçeceğiniz kahve türü hangisi olursa olsun sahurda kahve içmemenizi öneririz. Bu çeşitlerin içerisine geleneksel lezzetimiz olan Türk kahvesi de dahil.
Sahurda Kahve İçmek Susatır Mı?
Ramazan ayının bizi en çok zorladığı konulardan biri susuzluk olsa gerek. Bu sebeple ezan okunmadan içebildiğimiz kadar suyu içmeye çalışıyoruz fakat gün içerisinde son dakika içtiğimiz suların pek de faydasını görmüyoruz.
Aslında bu durum sahurda yediğimiz ve içtiğimizle yakından alakalı. Özellikle sahurda kahve içmek, susuzluğumuzu en çok etkileyen faktörler arasında.
Sahurda kahve içmek bir taraftan gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlarken diğer taraftan pek de sağlıklı değildir. Çünkü oruçluyken vücut aşırı miktarda su kaybeder. Kahvenin de vücuttan su atma özelliği bulunduğu için vücudun normalden daha fazla su kaybetmesine neden olur.
Diğer taraftan vücudun su kaybetmesiyle birlikte suya olan ihtiyacımız da artar ve daha fazla susarız. Bu da oruç tutarken bitkin düşmemize neden olmaktadır.
Uzmanlar sahurda kahve içmenin kalp hastaları için de tehlikeli olabileceğini dile getiriyorlar. Çünkü gün içerisinde kaybedilen sıvıyı geri kazanamamak kanın koyulaşmasına sebep olmaktadır. Kahvenin idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Bu sebeple vücuttaki mevcut su miktarını dışarı atar. Dolayısıyla kalple alakalı sorunlara sebep olabilmektedir.
Eğer canınız çok fazla kahve istiyorsa uzmanların önerdiği saat dilimleri arasında kahve tüketebilirsiniz. Bu sayede gün içerisinde vücudun aşırı miktarda su kaybetmesinin önüne geçebilirsiniz. Böylece tehlikelerin önüne geçmiş olursunuz.
Sahurda Kahve Yerine Ne İçilmeli?
Sahurda kahve içmenin pek de faydalı olmadığını gördük ve kahve keyfimizi başka bir zamana erteledik. Peki, sahurda kahve içmek yerine ne tercih edebilirsiniz ve gün içerisinde daha az susamanızı sağlayacak içecekler nelerdir? Bu başlık altında sahurda içebileceğiniz ve vücudunuzun su dengesini koruyacak içeceklere değineceğiniz.
İşte sahurda içilebilecek içecekler!
Su
Sahurda bol bol su içmeyi kesinlikle ihmal etmeyiniz. Hatta iftardan sonra belli aralıklarla su tüketmeye özen göstermelisiniz. Çünkü ihtiyacımız olan su miktarının tümünü bir anda karşılamamız hem mümkün değil hem de midenin şişmesine neden olabilir.
Rooibos Çayı
Kafein ve tanen içermeyen mineral deposu rooibos çayını hem iftarda hem de sahurda tüketebilirsiniz. Bu lezzetli çay gereksiz yere tatlı yemenizin de önüne geçecektir. Sindirim sisteminizi de rahatlatacak bu çayı herhangi bir sağlık sorununuz yoksa sahurda ve iftarda 1 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Ayran ya da Süt
Sahurda kahvaltının yanında bir bardak ayran ya da süt tüketebilirsiniz. Uzmanlar sahurda tüketilecek olan ayran ve süt gibi içeceklerin gün içerisinde performansımızın daha iyi olmasını, hem de susuzluk hissinin daha az olmasını sağladığını söylüyorlar.
Kefir
Kefir probiyotik açıdan oldukça zengin bir içecektir. Sahurda içilecek bir bardak kefir gün içerisinde hem daha tok tutacak hem de daha az susamanıza sebep olacaktır. Diğer taraftan da bağırsak sağlığını da destekleyecek olan bu faydalı içecek sindirim sisteminin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Ev Yapımı Meyve Suyu
Sahurda evde hazırlayabileceğiniz meyve sularıyla da öğününüzü zenginleştirebilirsiniz. Özellikle susuzluğu giderici etkisiyle bilinen şeftali suyu gün içerisinde daha az susmananızı sağlayacaktır. Ayrıca sahurda içeceğiniz ev yapımı meyve suları vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri depolamasına da yardımcı olacaktır.
Ramazan ayı boyunca yediğinize içtiğinize dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Her şeyden az az olmak koşuluyla vaktinde tüteceğiniz yiyecekler vücudunuzun bitkin düşmesinin önüne geçecektir, hayırlı Ramazanlar dileriz.