Pour Over Nedir? Pour Over Kahve Demlemenin İncelikleri

pour-over-kahve-mithra

Pour over kahve demleme yöntemi 3. nesil kahve dalgasıyla birlikte popülerlik kazanan bir demleme yöntemi. Butik kahve dükkanlarında sıklıkla karşılaştığımız bu yöntem, kahve gurmeleri tarafından da çokça sevilmektedir.

Kahve demlemenin adeta sanata dönüştüğü bu metot Avrupa’da 1900’lerden beri kullanılmaktadır. Diğer ülkelerde ise daha eski yıllardan beri kullanılan bu teknik 3. nesil kahve dalgası ile birlikte yeniden keşfedildi.

Bu teknik ile kahve demlemenin verdiği haz çok daha başkadır. Usta baristalar bu yöntem ile kahve demlerken adeta birer sanatçıya dönüşürler, nitekim bu işin de bir sanat olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Peki, değeri gün geçtikçe daha da bilinen bu kahve demleme yöntemi nedir ve pour over ne demektir?

Pour Over Ne Demek?

turk-kahvesiyle-filtre-kahve-yapmak-mumkun-mu

Pour over, kahve üstüne su dökme yöntemi ve elle demleme yöntemi olarak da bilinmektedir. Genel itibariyle filtre kahve demlemek için kullanılan bir yöntemdir. Filtre kahve tortullarının üzerinden sıcak su dökülür. Su kahve tortullarının arasında dolanarak ve tüm aromayı emerek sürahiye ya da kupaya süzülür.

Damla kahve olarak da bilinen bu yöntem drip kahvenin bir alt türüdür. Bugün drip kahve tabiri otomatik kahve makinleri için kullanılmaktadır. Her iki yöntemde de kahve damla damla demlenir fakat iki method arasında bariz bir fark bulunmaktadır.

Elle demleme yönteminde suyun miktarı ve akış hızı tamamen damlayan kişiye bağlıdır. Drip kahve ise bir kahve makinesi yardımıyla demlenir ve süreç makine tarafından yönetilir.

Drip kahve yöntemini ele aldığımız ve bu kahve demleme hakkındaki ayrıntılara yer verdiğimiz “Drip Kahve Nedir? Drip Kahve Hakkında Her Şey!” başlıklı içeriğimizi okuyarak iki teknik arasındaki farkı daha net anlayabilirsiniz.

Pour Over Nasıl Yapılır?

pour-over-kahve-demleme

Kahve üstüne su dökme metodu kahve çekirdeklerinin içeriğinde bulunan aromaların ve yağların açığa çıkmasını sağlayan en iyi kahve demleme tekniklerinden biridir. Özellikle tek kökenli kahve çeşitlerini demlerken ortaya mükemmel sonuçların çıkmasını sağlar.

Kahve üstüne su dökme tekniği nefis bir kahve deneyimi sunar. Bu tekniği kaliteli kahve ile kullandığınız takdirde kötü bir sonuçla karşılanmanız çok çok düşük bir ihtimaldir. Bu teknik her zaman harika lezzetler ortaya çıkarır.

Bu teknik ile şimdiye kadar içtiğiniz en lezzetli kahve hazırlayabilirsiniz fakat bu teknik sabır ve dikkat gerektirir. Kullandığınız kahve ve su miktarına, suyun akış hızına ve suyu dökme şeklinize dikkat ettiğiniz takdirde ortaya mükemmel bir lezzetin çıkmaması imkansız, tabii kaliteli ve taze kahve çeşitleriyle birlikte. Taptaze ve aromatik kahve çeşitliliği Mithra Coffee‘de!

Pour Over Kahve Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Bu yöntem ile kahve demlerken ilk olarak ekipmanı hazırlamalısınız. Bunun için de ilk adım olarak ekipmanı ısıtmak için filtreyi sıcak su ile ıslatın. Bunu yaparken sıcak suyu filtrenin üzerinde gezdirin.
  • Kahveyi demlemeden önce haznede biriken suyu boşaltın.
  • Taze kahveyi kağıt filtrenin içerisinde koyun. Burada kahvenin kağıt filtreye göre öğütülmüş olması gerekiyor. Bu da filtre kahveye uygun öğütme yöntemidir. Bu metot ile kahve demlerken önerilen kahve miktarı iki yemek kaşığıdır. (Elektronik tartınız varsa 10 gram kahve kullanabilirsiniz.)
  • Bu metot ile kahve demlerken kullanacağınız suyun sıcaklığı oldukça önemli. Kaynayan içme suyu durulma noktasına yani yaklaşık 93-94 santigrat dereceye ulaşınca kahveyi demleyin. İki yemek kaşığı kahve için kullanacağınız su miktarı ise 180 ml’dir.
  • Kahvenin üzerine bir miktar sıcak su ilave edin ve yaklaşık 30 saniye kadar bekleyin. Bu bekleyişe blooming evresi adı verilmiştir. Bu evrede kahve nemlenir ve kahvenin aroması ortaya çıkar.
  • Bu evreden sonra suyun tamamını dökebilirsiniz. Suyu dökerken dairesel çizgiler çizmelisiniz. Bunu yaparken de oldukça dikkatli, yavaş ve düzenli olmalısınız.
  • Tüm adımlardan sonra mükemmel kahve lezzeti için bekleyebilirsiniz. Bu metot ile hazırlayacağınız kahveler ne çok yoğun, ne de çok yumuşaktır, tam olarak mükemmeldir!

Pour Over Kahve Seti

pour-over-kahve-seti

Bu method için üretilmiş pek çok ekipman bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok bilinenler ve kullanılanlar ise Chemex ve Hario V60’tır. Her iki ekipmanla da kahve demlenin verdiği haz ve ortaya çıkan sonuç harikadır fakat Chemex, Hario V60’a nazaran çok daha pahalı bir ekipmandır.

Diğer taraftan piyasada bu ürünlerin replikalarını satan firmalarla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla ekipman seçerken son derece dikkatli olmalısınız.

Mithra Coffee sizi kaliteyle ve orijinal ürünlerle buluşturuyor. Mithra Coffee’nin kahve ekipmanları içerisinden bütçenize ve size hitap eden bir seçim yaparak siz de kaliteli kahvenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu method ile kahve demlerken son derece dikkatli olmanız gerektiği için üzerinde göstergeleri olan ürünleri tercih etmelisiniz. Mithra Coffee’nin kahve ekipmanları çeşitliliği içerisinde yer alan Hario V60 server ise bu açıdan hem işinizi kolaylaştıracak hem de kahve keyfinize şıklık katacaktır.

Mithra Coffee’nin kahve ekipmanları içerisinden kendiniz bir set oluşturabileceğiniz gibi hazır kahve setleri arasından da seçim yapabilirsiniz fakat bu method ile kahve demlenin tadına varmak istiyorsanız pour over kettle edinmenizi tavsiye ederiz.

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
kahve-sunumlari-en-guzel-kahve-sunumu-fikirleri
Daha Fazla
Kahve Sunumları – En Güzel 10 Kahve Sunumu Önerisi
İçindekiler Hide Instagram’da Mükemmel Gözükecek Kahve SunumlarıSonbaharın Büyüleyici Atmosferini Kahvelerinize YansıtınIşıltılardan Faydalanın!Kitap ve Kahvenin Muhteşem Uyumunu KullanınKahve Çekirdekleriyle…
single-origin-kahve-nedir
Daha Fazla
Single Origin Kahve Nedir?
İçindekiler Hide Single Origin (Tek Köken) KahveSingle Origin Yöresel Kahve ÖnerileriEthiopia Adado KahvesiGuatemala Huehuetenango KahvesiBurundi Afric Kahvesi Üçüncü…