Özel Gün Çayı Nedir? Özel Gün Çayı Faydaları ve Tarifi

ozel-gun-cayi-nedir-ozel-gun-cayi-faydalari-ve-tarifi

Özel gün çayı, adet dönemindeki kadınların ruhsal hem de fiziksel anlamda rahatlamak için tüketebilecekleri karışık bitki çaylarından biridir. Farklı bitkilerin harmanlanmasıyla hazırlanan bu çayı, hazır alabileceğiniz gibi evinizde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Yazımıza başlamadan önce her bireyin deneyimlediği problemlerin kendine has olduğunu, aynı tarifin herkeste aynı sonucu vermeyeceğini hatırlatalım. Tariflerdeki içeriklere karşı hassasiyetiniz olma durumuna karşı tedbirli olmanızı, sorunlarınızın asıl sebebini anlamak ve tedavi edebilmek için bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanızı tavsiye ederiz.

dönemi pek çok kadın için sıkıntılı geçmektedir. Hem duygusal anlamda hem de fiziksel anlamda bizi fazlasıyla yoran bu süreç daha başlamadan önce vücudumuzda ve duygularımızda belli değişimler meydana getirir.

Adet dönemlerimizde bazen fazlasıyla duygusal olabilirken bazen de çok sinirli olabiliriz. Yaşadığımız küçük bir olumsuzluk karşısında bir anda ağlayabilir ya da ani öfke patlamaları yaşayabiliriz. Hatta bazen hayatımızdaki insanları istemeden de olsa kırabiliriz. Kendimizi ne kadar kontrol etmeye çalışsak da ne yazık ki bu durumun önüne geçemeyiz.

Adet döneminde yaşadığımız fiziksel sorunların başında karın ağrısı gelmekle birlikte vücudumuzun belli noktalarında da çekilmez ağrılar ve kramplar oluşabilir. Belde ve bacaklarda ağrı, göğüs bölgesinde hassasiyet ve yorgunluk yaşadığımız sıkıntılar arasında yer alır. Bunun önüne geçecek tek şeyin ağrı kesici olduğunu düşünürüz fakat ağrı kesiciler adet döngümüzün olduğundan daha az sürmesine ve düzeninin bozulmasına neden olabilir.

Adet döneminde yaşadığımız tüm bu sıkıntılar hem iş hem de okul yaşantımızı olumsuz yönde etkiler. İş ve okul yaşantımızda performansımız düşebilir ve yapmamız gereken işler aksayabilir.

Özel gün çayı ise adet döneminde rahatlamamızı sağlayan bitkisel bir içecek. Farklı bitkilerin karışımıyla hazırlayabileceğimiz bu çay çeşidi bizi hem duygusal hem de fiziksel anlamda fazlasıyla rahatlatacak. Böylece adet dönemlerinin daha rahat geçmesini sağlayacak ve iş ya da okul yaşantımızdaki performansımızın düşmesine engel olacak.

Peki, özel gün çayını bu denli özel kılan içeriğinde neler var?

Özel Gün Çayı İçindekiler Nelerdir?

cayin-icindekiler-nelerdir

Özel gün çayı, farklı bitkilerin harmanlanmasıyla hazırlanan özel bir bitki çayıdır. Bu özel bitki çayının içerisindeki her bir bitki çeşidinin insan sağlığı üzerinde çeşitli olumlu etkileri vardır. Hatta bu bitkiler tek başına çay yapılarak da tüketilirler.

Özel gün çayının içerisinde bulunan farklı bitki çeşitleri;

  • Melisa,
  • Nane,
  • Mayıs papatyası,
  • Rezene,
  • Sarı kantaron,
  • Civanperçemi,
  • Karahindiba,
  • Ahududu yaprağı,
  • Isırgan otu,
  • Yulaf samanı,
  • Hibiskus,
  • Zerdeçal şeklindedir.

Bu bitki çeşitlerin her biri çok özel olmakla birlikte karahindiba ayrıca dikkatimizi çekiyor. Karahindiba çayı kramplara iyi gelen bir bitki çeşididir. Hatta bu bitkinin kökleri kavrulup çekilerek özel bir kahve çeşidi de hazırlanır. Karahindiba bitkisinin köklerinden elde edilen hindiba kahvesi ilginizi çektiyse bu kahve çeşidini anlattığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Özel Gün Çayı Ne İşe Yarar?

cay-faydalari

Kadınların özel günleri için özel olarak hazırlanan bu bitki çayının içerisinde bulunan her bir bitkinin ne kadar faydalı olduğuna bir üst başlıkta da değindik. Bu başlık altında ise bu bitkilerin adet dönemi üzerindeki olumlu etkilerine değineceğiz.

İşte, özel gün çayının içerisinde yer alan bitkilerin adet döneminde ne işe yarar?

  • Melisa: Sindirim sistemini düzenlemesi ve sakinleştirici etkisiyle tanınan melisanın son yıllarda güçlü bir adet söktürücü olduğu da keşfedilmiştir.
  • Nane: Pek çok derde deva olan nane de güçlü bir adet söktürücüdür. Adet döneminde yaşanan ağrıların dinmesini sağlayarak daha rahat bir adet döngüsü yaşamanıza yardımcı olacaktır.
  • Mayıs Papatyası: Mayıs papatyası adet döneminde meydana gelen sinirsel gerginliklerin hafiflemesini sağlayarak kasları gevşetir. Bu dönemde meydana gelen ağrıların da hafiflemesini sağlar ve daha rahat regl dönemi geçirmenize yardımcı olur.
  • Rezene: Adet döneminde görülen kanamayı düzenler ve kasları rahatlatarak sancısız bir regl dönemi geçirmenizi sağlar.
  • Sarı Kantaron: Adet döneminde görülen ağrıların dinmesini sağlar. Menopoz dönemindeki kadınların da rahatlamak için sıklıkla kullandıkları bitki çeşitlerinden biridir.
  • Civanperçemi: Bu bitki de güçlü adet söktürücü bitkiler arasında yer alır. Özellikle adet düzensizliği yaşayan kadınların sıklıkla başvurduğu bitkilerden birisidir.
  • Karahindiba: Bu bitki de genel bir ağrı kesicidir. Vücudun belli bölgelerinde meydana gelen ağrıların dinmesine yardımcı olur. Ayrıca besin değerleri açısından da oldukça faydalı bir bitkidir.
  • Ahududu Yaprağı: Rahim ve leğen kemiği boşluğundaki düz kasları rahatlatmak ve güçlendirmek için tüketilir. Aynı zamanda sancıların dinmesini sağlayan bu bitki adet döngüsünün de düzene girmesini sağlar.
  • Isırgan Otu: Bu bitki hormon dengesine zarar vermeden ağrılı ve sıkıntılı geçen adet döneminin daha rahat geçmesini sağlar.
  • Yulaf Samanı: Yulaf samanından elde edilen çay adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda zengin besin değerlerine sahip bir bitki çayı çeşididir.
  • Hibiskus: Adet söktürücü özelliği bulunan bu bitki, adet döneminde yaşanan krampların da hafiflemesini sağlar.
  • Zerdeçal: Zerdeçal ağrı kesici etkisi olan bitkiler arasında yer alır. Bu bitkinin adet söktürücü özelliği bulunduğunu söyleseler de bu etki tam olarak kanıtlanamamıştır.

Özel Gün Çayı Tarifi

cay-tarifi

Yukarıda değindiğimiz farklı bitki çeşitlerini harmanlayarak özel günlerde tüketebileceğiniz bir çay hazırlayabilirsiniz. Bu tarz bitki çaylarını genellikle adet döneminden üç gün önce tüketmeye başlarsanız etkisini daha fazla görürsünüz.

Eğer emziren bir anneyseniz ve kronik bir rahatsızlığınız varsa bu bitkileri tüketmeden evvel bir doktora danışmanızı ve doktorunuz uygun gördüğü takdirde tüketmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu bitkilerle hazırlayacağınız çayı tükettikten sonra beklenmedik bir etkiyle karşılaşırsanız derhal çayı tüketmeyi bırakıp en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz. Çünkü bu bitkilerden herhangi birine karşı vücudunuz alerjik bir reaksiyon geliştirebilir.

Biz bu bitkilerin içerisinde 4 farklı bitkiyi seçtik ve oldukça faydalı bir çay tarifi hazırladık. Adet dönemlerinde tüketebileceğiniz özel çayı hazırlamak için kullanacağınız malzemeler; küçük bir kavanoz, 3 tatlı kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağı, 4 tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan otu, 3 tatlı kaşığı hibiskus çayı ve 2 tatlı kaşığı yulaf samanı çayına ihtiyacınız var.

Hazırlanışı:

  1. Bir kavanozun içerisine ahududu yaprağını, ısırgan otunu, yulaf samanı çayını ve hibiskus çayını ekleyin.
  2. Kavanozun ağzını kapatın ve tüm malzemeler karışıncaya kadar güzelce çalkalayın.
  3. Hazırladığınız bu bitki çayı karışımını serin ve kuru bir yerde muhafaza edin ve dilediğiniz zaman tüketin.
  4. Hazırladığınız bu karışım ile çay hazırlamak için; French pressin içerisine bir tatlı kaşığı karışımdan ilave edin ve üzerine bir bardak sıcak su ekleyerek 6-7 dakika demlendirip süzün.

Afiyet ve şifa olsun!

Bonus: Krampları Azaltan Zerdeçal Çayı

Antienflamatuvar özelliğiyle ağrıyı azaltan ve ödem sorununu çözen zerdeçal, regl döneminde sizi rahatlatacak bir kök bitkidir. Yanına birkaç malzeme daha ekleyerek rahatlamanızı sağlayacak baharatlı, lezzetli bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 bardak vegan süt (Badem sütü, yulaf sütü ya da Hindistan cevizi sütü olabilir)

1 bardak vegan sütü cezvede ısıtın. Tüm baharatları ısınan sütün içerisine ilave edip karıştırın. Son olarak tatlandırıcı olarak bal ekleyin ve son bir defa daha karıştırın. Chai tea latte tadındaki içeceğinizle uzanın ve kadın olmanın tadını çıkarın!

2 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like