Osmanlı’da Kahve Kültürü – 7 Çeşit Osmanlı Kahvesi

osmanlida-kahve-kulturu-7-cesit-osmanli-kahvesi

Türk kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan kahve, Osmanlı’dan bu yana keyifle tüketilen bir içecek. Osmanlıda kahve kültürünün oluşması ise Kanuni Sultan Süleyman dönemine dayanmaktadır. Zamanla çeşitlenen ve lezzetlenen bu büyüleyici içecek, farklı formlarda dost meclislerinin bir parçası haline gelmiştir.

egzotik-dunya-kahvelerini-kesfet

Osmanlı döneminden bu yana kahve ve kahve kültürü oldukça değişmiştir. Peki hayatımızda önemli bir yere sahip olan ve hemen hemen her gün tükettiğimiz kahve “Osmanlı’ya ne zaman geldi, günümüze ulaşmadan önce hangi aşamalardan geçti, kaç çeşit Osmanlı kahvesi vardır?” gibi sorulara bu içeriğimizde yanıt vermeye çalışacağız.

Böylece Osmanlı dönemindeki kahve kültürü ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabileceksiniz. O halde sözü daha fazla uzatmadan Osmanlıda kahve kültürüne ve kahve çeşitliliğine geçelim, keyifli okumalar dileriz.

Mithra Coffee ile evinizin rahatlığında farklı lezzetler deneyimlemeye ne dersiniz? Farklı yörelerden seçilen nitelikli kahve çekirdekleriyle Türk kahvesinden aldığınız her yudumda farklı bir aroma keşfedebilirsiniz.

☕ Damak tadınızı şaşırtmak ve misafirlerinize lezzetli sunumlar hazırlamak için kahve çeşitlerini inceleyebilirsiniz. 

Osmanlı’da Kahve Kültürü

Kahve, Türkiye’de ve hatta dünyada en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Geçmişten beri kültürümüzde var olan ve günümüze kadar farklı yorumlar kazanan kahve, ilk kez Yemen’de ortaya çıkmıştır.

osmanlida-kahve-kulturu

Osmanlı döneminde ilk defa Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından başkent İstanbul’a getirilmiştir. Tarih olarak da 1520-1566 yılları arasında Osmanlı’ya geldiği bilinmektedir.

Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan kahvenin Osmanlı döneminde tadı kadar sunumu da önemliydi. Osmanlı döneminde kahve ikram edilmeden önce misafirlere reçeller ve farklı tatlılar ikram edilmekteydi. Sonrasında ise süslü örtüler ve çeşitli fincanlarla kahve sunumu yapılırdı. 

Aslında bakıldığında Osmanlı kahvesini diğer kahvelerden ayıran en temel şeylerden biri sunumdu diyebiliriz. Türklere has bir kahve pişirme yöntemi olan cezvede kahve, Osmanlı döneminde kullanılırdı. Hatta kahvenin yanına lokum ikram edilirdi.  

Ayrıca kahve, Osmanlı döneminde “siyah inci” olarak adlandırılmaktaydı ve oldukça değerliydi. Kahvenin zamanla tüm Avrupa’ya yayılmasında ise büyük pay gezginlere aittir. Gezginler, uzun yolculuklara çıkmadan önce kendileri için bir kahve temin eder ve yolculuğa öyle başlarlardı. 

Kahve Osmanlı’ya ne zaman geldi ve kahve Osmanlı’ya nereden geldi sorularını yanıtladık. Osmanlıda kahve kültürü kısaca bu şekilde gelişti. Elbette günümüze kadar geçen süreçte büyük bir yeniliğe ve değişime uğradı. 

Bunun yanı sıra Osmanlı döneminde farklı birçok kahve türü kullanılmıştır. Bu kahve türleri, çeşitli demleme yöntemleri ile günümüze kadar gelmiştir. Öyleyse bir de gelin hep birlikte Osmanlıda kahve çeşitlerine bir bakalım. 

7 Çeşit Osmanlı Kahvesi

7-cesit-osmanli-kahvesi

Osmanlı’nın kahve kültürü hakkında merak edilen bir diğer konu kahve çeşitliliğidir. Bu sebeple Osmanlıda kahve kültürünün oluşumunun yanı sıra bu kültür içinde oluşmuş kahve çeşitliliğine de değinmek istedik.

İşte meraklıları için kırk yıllık hatırı ile bilinen geleneksel Osmanlı kahvesi çeşitleri.

Damla Sakızlı Türk Kahvesi

Aromatik tatları deneyimlemeyi sevenler için mükemmel bir seçenek olan damla sakızlı Türk kahvesi, taşta öğütülmüş kahve ile damla sakızının bir araya gelmesiyle oluşur. Çok tercih edilen kahve türleri arasında yer alan damla sakızlı Türk kahvesi, farklı bir kahve deneyimi yaşamak isteyenlerin ilk tercihi. 

Menengiç Kahvesi

menengic-kahvesi-faydalari

Bilindiği gibi menengiç kahvesi, Türklere özgü bir kahve çeşididir. Ayrıca menengiç sağlık için de oldukça faydalıdır.

Menengiç ağacından üretilen bu kahve, adını da temel bitkisinden alır. Ayrıca menengiç kahvesi Türkiye’de; İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. 

Kırmızı renkte çiçeklenen menengiç ağacı, aynı zamanda fıstık ağacı olarak da bilinmektedir. Menengiç kahvesi yapmak için öncelikle ağaçtaki çiçekler olgunlaşır ve toplanır. Sonrasında toplanan mahsuller kurutulur ve kahve haline getirilir.

Dibek Kahvesi

Türk kahvesine kıyasla daha hafif bir aromaya sahip olan dibek kahvesi, günün her saatinde tüketilebileceğiniz bir seçenektir. Oldukça geniş bir kitleye sahip olan dibek kahvesi, özellikleri ile diğer kahvelerden çok daha farklıdır.

Unutmadan ekleyelim, dibek kahvesi kendi yağıyla kavrulur. Son derece yumuşak bir içime sahiptir. 

Daha çok Ege ve Güneydoğu bölgesinde yetiştirilen bu kahve, mistik kahve çeşitlerinden biridir. Üretim aşaması son derece zahmetli olan dibek kahvesinin ismi ise taştan yapılan ve dibek diye adlandırılan büyük havanda dövülmesinden geliyor.

Dibek kahvesinin tadı genellikle sütlü kahveye benzetilmektedir. Özellikle turistik bölgelerde de yoğun bir ilgiyle karşı karşıya kalıyor.  

Kül Kahvesi

kul-kahvesi

Kül kahvesi ya da diğer bir adıyla bildiğimiz mangalda Türk kahvesi, klasik kahve hazırlama yöntemiyle cezvenin mangalda ısıtılmasıyla yapılıyor. Oldukça tercih edilen bir kahve çeşidi olarak karşımıza çıkan kül kahvesi, tatmanız gereken kahve türlerinin başında gelir. Hem mangal üzerinde pişirdiğimiz bir kahveden daha güzel ne olabilir ki?

Cilveli Kahve

Lezzeti ve dikkat çeken hikayesi ile geçmişten günümüze oldukça bilinen kahve türlerinden bir diğeri de cilveli kahvedir. Ayrıca bu kahveyi diğer kahvelerden ayıran en önemli özelliklerden biri de sunumudur. İri ve çifte kavrulmuş bademlerle servis edilen cilveli kahve aynı zamanda farklı da bir içime sahip. 

Süvari Kahvesi

Daha önce hiç Türk kahvesini çay bardağında içtiniz mi? Ege bölgesinde yetiştirilen ve süvari kahve adıyla bildiğimiz bu kahve türü, çay bardağında içilir. Klasik Türk kahvesine nazaran daha az köpüklü olan süvari kahvesi, oldukça geleneksel bir lezzettir. 

Deve Batmaz Kahvesi

Bol köpüklü bir Türk kahvesi olarak bilinen deve batmaz, kahve kültürümüzü yansıtan kahve seçeneklerinden bir diğeri. Bu kahve türünün en önemli özelliği ise üzerinde görünen köpüğüdür. Klasik Türk kahvesi gibi hazırlanan deve batmaz kahvesi, sahip olduğu bol köpük vesilesiyle bu adı almıştır. 

☕ Dilerseniz Türk kahvesi çeşitleri nelerdir, başlıklı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
en-cok-kahve-tuketen-ulkeler-hangileri
Daha Fazla
En Çok Kahve Tüketen Ülkeler Hangileri?
İçindekiler Hide En Çok Kahve Tüketen ÜlkelerFinlandiyaNorveçİzlandaDanimarkaHollandaİsveçİsviçreTürkiye’de Kahve Tüketimi En çok kahve tüketen ülkeler hangileri sorusu geçmişten günümüze…