Osmanlı kahvesi bilinen bir diğer adıyla ise Kervansaray kahvesi, Türklere özgü kahve çeşitlerinden biridir. Türk kahvesinden farkı ne diye soracak olursanız, içerisine farklı karışımlar eklenmesi diyebiliriz. Hazırladığımız bu içeriğimizde Osmanlı kahvesi nedir, Osmanlı kahvesi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Ayrıca içeriğimizde bu kahve çeşidi ile ilgili edinebileceğiniz farklı birçok bilgiye değineceğiz. Böylece aklınızı kurcalayan ve merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabileceksiniz. Öyleyse lafı fazla uzatmayalım ve içeriğimize geçelim. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
☕ Farklı ülkelere ait lezzetleri oldukça uygun bir fiyata kendi mutfağınıza taşıyabileceğinizi biliyor muydunuz? Mithra Coffee sayesinde zengin ve aromatik kahve dünyası ile en egzotik lezzetleri mutfağınıza taşıyabilirsiniz.
Evinizin konforunda zahmetsiz bir şekilde demleyebileceğiniz birbirinden lezzetli kahveleri keşfetmek için Mithra Coffee‘yi ziyaret edebilirsiniz.
Osmanlı Kahvesi Nedir?
16. yüzyıldan bu yana gün geçtikçe daha popüler bir hal alan Türk kahvesini sevmeyenimiz yoktur. Geleneksel bir lezzet olan ve tamamen bize ait olan Türk kahvesinin yanı sıra birde Osmanlı kahvemiz var. Peki çok bilinmeyen fakat harika bir lezzet olan Osmanlı kahvesi nedir?
Kervansaray kahvesi ya da bir diğer adıyla Osmanlı kahvesi, Osmanlı’nın döneminde sadece sultanların ve padişahların içtiği bir kahve türü olmuştur.
Bakıldığında Türk kahvesi ve Osmanlı kahvesinin arasında büyük bir fark yoktur. Fakat özellikle Türk kahvesi, halkın kahvehanelerde içtiği bir kahve türü olması sebebiyle hızlı bir popülarite kazanmıştır.
Tabii Türk kahvesi hızlı bir popülerlik kazanırken Kervansaray daha kıtı köşede kalan ve sarayın dışına çıkamayan bir kahve türü olmuştur. Aslında bu durumun sebebi olarak o dönemde bu kahve türünü sadece Osmanlı padişahlarının içiyor olmasını gösterebiliriz.
Dolayısıyla Türk kahvesinin ünü halk arasında hızla yayılmıştır. Hatta bu ün Osmanlı’nın sınırlarını aşmış ve komşu ülkelere kadar uzanmıştır. Kervansaray kahvesi ise yalnızca belli bir kesimin bildiği kahve türü olarak kalmıştır.
Osmanlı Kahvesi ile Türk Kahvesinin Arasındaki Farklar
Yukarıda bahsettiğimiz Türk kahvesinin halk, Kervansaray kahvesinin ise saray kahvesi olmasının dışında bu iki kahve türünü birbirinden ayıran birçok farklı özellik de var. İçeriğimizin bu kısmında Osmanlı kahvesi içinde ne var ve Osmanlı kahvesi nasıl olur gibi merak ettiğiniz diğer sorulara yanıt vereceğiz.
Öyleyse çok merak edilen bir diğer soru ile devam edelim.
Osmanlı Kahvesi İçinde Ne Var?
Şöyle anlatalım. Öncelikle Osmanlı kahvesinin, yalnızca kahve çekirdeğinden oluştuğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu kahve türünün içerisinde tam tamına 7 farklı şifalı bitki bulunuyor. Kısacası bu kahve, içenlere farklı bir lezzet deneyimi yaşatmanın yanı sıra birde şifa kaynağı.
İşte kahve içerisindeki şifalı malzemeler;
- Keçiboynuzu,
- Damla sakızı,
- Salep,
- Kakule,
- Krema,
- Yemen kahvesi,
- Çikolata,
- Menengiç
Tüm bu malzemelerle yapacağınız bir kahvenin ne kadar şifalı olduğunu bir düşünün. Hem bambaşka bir lezzet hem de şifa deposu olan bu kahve çeşidi, kesinlikle ağzının tadını bilenlerin ilk tercihi olacak.
Osmanlı Kahvesinin Faydaları
Osmanlı döneminin meşhur kahvesinden bahsetmişken bu kahvenin faydalarına değinmeden olmaz. Eminiz ki siz de Osmanlı kahvesi faydaları nelerdir diye fazlasıyla merak ediyorsunuz. Öyleyse sizi fazla bekletmeden bu geleneksel kahvenin ne gibi faydaları varmış bir bakalım.
Çok klasik bir söz olacak belki ama Osmanlı kahvesinin faydaları saymakla bitmez. Biliyorsunuz ki içerisindeki baharatlardan dolayı oldukça şifalı olan bu kahvenin farklı birçok faydası vardır.
Fakat en önemli özelliği nedir diye soracak olursanız içerisinde kesinlikle katkı maddesi içermemesidir diyebiliriz. Ayrıca Osmanlı kahvesinin içerisinde bulunan ürünlerde bol miktarda vitamin ve mineral yer almaktadır.
Bu sebeple bu kahve türü, bir şifa kaynağı olarak da tanımlanabilir.
Özellikle kilo almak istiyorsanız, kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız Osmanlı kahvesini tüketmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu kahve; kolesterolü düşürür ve nefes darlığı çekenlere yardımcı olur.
Tüm bunların yanı sıra cilt problemlerine karşı da oldukça etkilidir. Tüm bunların yanı sıra bu kahve türünün bağırsakları düzenleme gibi bir özelliği de vardır.
Osmanlı Kahvesi Nasıl Yapılır?
Gel gelelim Osmanlı kahvesi nasıl yapılır sorusunun yanıtına. Osmanlı kahvesinin bir saray kahvesi olduğundan ve aslında yapım aşamasında Türk kahvesi ile arasında çok bir fark olmadığından bahsetmiştik.
Bu kahve türü, Türk kahvesinden ürün içeriği olarak oldukça farklı olsa da yapım aşaması son derece benzer. Ayrıca görsel açıdan da bu kahve türünün rengi, bildiğimiz geleneksel Türk kahvesine göre daha açık.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kahve,
- 1 fincan soğuk su,
- Şeker (isteğe göre)
Yapılışı:
- Öncelikle cezveye Osmanlı kahvesini ve suyu ekleyebilirsiniz. Tabii bu iki ürünü ocağa koymadan önce mutlaka karıştırmalısınız.
- Sonrasında kahvenizi kısık ateşte kaynamaya bırakabilirsiniz. Ayrıca bir tavsiye, kahvenizi pişerken asla karıştırmamalısınız.
- Son aşamada ise kahve kaynamaya başladığında köpüğü bir kaşık yardımıyla alarak fincanlara paylaştırabilirsiniz. Kahveniz tamamen kaynadığında ise kahveyi fincanlara dökerek sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
İlginizi çekerse Osmanlı’da kahve kültürü başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.