Osmanlı Çayı İçinde Neler Var, Faydaları Nelerdir? – Osmanlı Çayı Tarifi

osmanli-cayi-icinde-neler-var-faydalari-nelerdir-osmanli-cayi-tarifi

Osmanlı çayı, yüzyıllardır geleceğimizin eşsiz ve gizli lezzetlerinden biri. Ayrıca kış aylarına en çok yakışan çaylardan. Pencerenizin önünde ya da evinizin sıcaklığında kışın tadını çıkarırken bu eşsiz lezzet size eşlik edecek.

Bu çayı ünlü kılan binbir derde deva olması. Dolayısıyla Osmanlı çayıyla ilgili merak ettiğinizi her şeye bu içeriğimizde yer verdiğimizi söylemek isteriz.

Eğer kışı daha rahat, zinde ve huzurlu geçirmek istiyorsanız Osmanlı’ya özgü bu çay karışımını mutlaka bir köşeye not edin deriz. Çünkü bu çayın içindeki her bir bitki doğanın bize bir armağanı.

O halde sözü çok da uzatmayalım. Siz çayseverler için seçtiğimiz Osmanlı çayı içinde neler var önce buna bir bakalım. Daha sonra ise bu çayın faydalarına ve meraklıları için yapılışına değineceğiniz.

🌱 İşte, osmanlı çayı içindeki faydalı bitkiler.

Osmanlı Çayı İçindekiler

osmanli-cayi-icindekiler

Osmanlı hanedan mutfağından günümüze ulaşan meşhur Payitaht çayı, 12 farklı bitki ve meyveyle hazırlanan bir harman. Harmanın içinde bulunan bitkiler ve meyveler insan sağlığı için oldukça faydalılar.

Öyleyse Osmanlı çayı içinde ne var diye merak edenler için bu 12 bitki ve meyve çeşidine yakından bir bakalım.

Osmanlı Çayının İçindeki Bitki ve Meyveler

  • Zencefil: Osmanlı çayının olmazsa olmazlarından. 12 bitki ve meyve çeşidi içinde yer alan bu özel bitki özellikle kış hastalıklarına karşı iyileştirici özelliğiyle bilinmektedir.
  • Havlıcan: Bir kök bitkisi olan havlıcan görünüm itibariyle zencefile ve zerdeçala benziyor. Yine oldukça faydalı olan bu bitki, lezzetiyle Osmanlı çayına dahil.
  • Zerdeçal: Bu geleneksel çayın içinde yer alan diğer bir kök bitkisi ise zerdeçal. Yemeklerde sıklıkla kullanılan bir baharat çeşidi olan bu bitki, ayrıca çayların içine de katılıyor.
  • Ihlamur: Kış denildiği zaman akla gelen diğer bitkilerden biri de ıhlamur. Bal ve limonla birlikte mükemmel bir uyum yakalıyor. Dolayısıyla bu bitkiyle hazırlanan çay da tam bir şifa kaynağı. Osmanlı hanedan mutfağı da bu şifalı bitkiye özel karışımı içinde yer vermiş.
  • Adaçayı: Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan adaçayı, ayrıca stresi azaltıcı özelliğiyle de bilinmektedir. Tütsüsüyle, çayıyla evlerimize dahil olan bu faydalı bitki Osmanlı çayının içinde yer alıyor.
  • Kurutulmuş Gül: Gül, Türklerin geleneksel lezzetlerinde kullandığı aromatik bir lezzet. Yeri geliyor tatlılara, yeri geliyor çaylara dahil oluyor. Osmanlı çayının içinde de bu faydalı bitkiye yer verilmiş.
  • Karanfil: Güzel kokulu yapısıyla çayların ana malzemelerinden olan karanfil Osmanlı çayına da eşsiz bir koku veriyor.
  • Hibiskus: Metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakıcı özelliğiyle bilinen hibiskus, rengiyle ve mayhoş aromasıyla Payitaht çayının içinde yer alan diğer bitkilerden biri.
  • Melisa: Rahatlatıcı ve stresi azaltıcı etkisiyle bilinen melisa çayı yine bu çayın içinde yer alan 12 bitki ve meyve çeşidinden biri.
  • Papatya: Yine melisa gibi rahatlatıcı özelliğiyle tercih edilen papatya da Osmanlı çayının içinde yer alıyor.
  • Çubuk Tarçın: Hoş kokusu ve aroması dışında şifa kaynağı olan tarçın da Osmanlı çayının içindekilerden biri.
  • Kurutulmuş Elma: Sevilen meyve çeşitlerinden biri olan elma faydalarıyla ve lezzetiyle Payitaht çayının içinde bulunuyor.

Bazı tariflerde bu karışıma biberiye ve limon kabuğu kurusu da dahil edilebiliyor.

Osmanlı Çayı Ne İşe Yarar?

sari-kantaron-cayi-ne-ise-yarar

Osmanlı’nın geleneksel lezzetlerinden biri olan bu çay; içindeki her bir bitki ve meyve çeşidiyle tam bir şifa kaynağı. Her bir bitkinin insan sağlığı üzerinde başka bir olumlu etkisi var. Ancak bu çayı, özel kılan ve kışla bütünleştiren etkisi gribe karşı mükemmel bir kalkan oluşturması.

Kış aylarında çok çabuk hastalanıyorsanız ya da tüm kışı hasta geçirmekten sıkıldıysanız bu lezzetli çayla bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Günde bir fincan Osmanlı çayıyla çok daha zinde ve enerjik olabilirsiniz.

Ayrıca çayın içide bulunan papatya ve melisa gibi bitkiler sayesinde kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Böylece günün yorgunluğunu ve stresini üzerinizden atarak rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Osmanlı çayının daha pek çok faydası var. Ancak emziren bir anneyseniz, hamileyseniz ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde bu çayı güvenle tüketebilirsiniz.

Ancak yine günde bir ya da iki fincanı geçmemeye dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Osmanlı Çayı Nasıl Yapılır?

antiseptik-bitki-cayi-tarifleri

Osmanlı çayını evde hazırlamak istiyorsanız önce bir harman yapmanız gerekiyor. Bunun için ise; zencefil, havlıcan, zerdeçal, ıhlamur, melisa, adaçayı, papatya, gül kurusu, karanfil, hibiskusu güzelce karıştırın.

Çubuk tarçını evde küçük parçalara ayırmanız zor olabilir diye en sona bıraktık. Bitki miktarlarını damak tadınıza göre belirlemeniz daha iyi olacaktır. Örneğin; çayın içinde hibiskusun aromasının daha baskın olmasını istiyorsanız hibiskusu diğerlerine göre biraz daha fazla koyabilirsiniz.

O halde çayın yapımına geçelim.

Hazırlanışı:

  • Bir su ısıtıcı yardımıyla içme suyunu kaynatın.
  • Kaynattığınız içme suyuyla French pressi çalkalayın.
  • Daha sonra French press içine yaklaşım 250 ml sıcak su (bir kişilik demleme) ekleyin.
  • Ardından bir tatlı kaşığı Osmanlı çayını ve bir adet çubuk tarçını sıcak suyun üzerine ekleyin, presin kapağını kapatın.
  • Çayı 6-7 dakika demlendirdikten sonra süzebilirsiniz. Dilerseniz içine bal ekleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Osmanlı’da kahve kültürü, blog yazımız da ilginizi çekebilir.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
moringa-cayi-nedir
Daha Fazla
Moringa Çayı Nedir?
Hindistan’ın meşhur bitkilerinden biri olan Moringa bitkisi giderek hem tüm dünyada hem de Türkiye’de tanınırlığını arttırıyor. Yüzyıllardır pek…