Nohut kahvesi, geleneksel lezzetlerimiz içinde önemli bir yere sahiptir. Asırlık bir lezzet ve bir nevi kültürel miras olan bu kahve üzerine çok yazıldı, çizildi.
Nohut kahvesini bir de bizden okuyun dedik ve bu geleneksel lezzetin tarihi yolculuğundan başlayıp mutfaktaki tüyolara kadar her konuyu ele aldık.
Öyleyse, gelin kahve kültürümüzde önemli bir yeri olan nohut kahvesini siz değerli okurlarımızla birlikte keşfedelim. Keyifli okumalar dileriz.
Kahve; kimimiz için motivasyon, kimimiz için güne başlama sebebi, kimimiz içinse küçük bir mola. Hayata keyif katan, sohbeti koyulaştıran ve yağmurun en güzel eşlikçisi olan bu lezzet artık günümüzde çok daha çeşitli.
Bu kahve kültürü içinde ise bize özgü bir lezzet var, o da: Türk kahvesi. Ancak kahve kültürümüz yalnızca Türk kahvesiyle sınırlı değil. Dibek, Osmanlı kahvesi, süvari kahvesi ve daha pek çok kahve çeşidi kültürümüzün gizli hazineleri arasında yer alıyorlar.
İşte bu gizli kalmış hazinelerden biri de nohut kahvesi. Öyleyse kahvenizi hazırlayın. Şimdi hep birlikte keyif dolu bir lezzet yolculuğuna çıkıyoruz. O halde başlayalım.
Nohut Kahvesi Nedir?
Nohut kahvesi, bildiğimiz kahvelerden oldukça farklı. Çünkü bu kahvenin ana maddesi ne Arabica, ne de Robusta çekirdekleri. Asırlık lezzetimizin ana maddesi sofralarımızın vazgeçilmezi nohut.
Peki nedir bu nohut kahvesi, kimin aklına gelmiş nohuttan kahve yapmak. Gelin hep birlikte nohut kahvesinin ardındaki o hikayeyi keşfedelim.
Nohut kahvesinin hikayesi esasında olumsuz bir durumun yaşanmasından dolayı oluşmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın hüküm sürdüğü yıllarda büyük bir kıtlık yaşanmaktaydı.
Çünkü oldukça zor geçen bu yıllarda hayati önem arz etmeyen hiçbir şeyin ithal edilmesine izin verilmiyordu. Bilindiği üzere topraklarımız kahve yetiştirmeye çok da elverişli değil. Tabii günümüzde kahve yetiştiriciliğine dair mikro çalışmalar var. Ancak iklimimiz sebebiyle kahve yetiştirmeye elverişli bir ülke değiliz.
Dolayısıyla kahvenin ithal ettiğimiz ürünler arasında olduğu bir gerçek. Bu da kahve çekirdeklerinin sınırlarımıza girmesine engel olmuştu. Yaşanan bu kıtlık halkı nohuttan kahve yapmaya yöneltmiştir.
Çanakkale Bigalılar nohutları önce teneke tavada kavurmuşlar, ardından ise tıpkı kahve gibi bakır değirmende çekmişlerdir. Böylece nohut tıpkı kahve çekirdekleri gibi pişirime hazır hale getirilmiştir.
İlk kez Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli köyünde keşfedilen nohut kahvesi, zamanla bir gelenek haline gelmiş ve halkın sevdiği lezzetlerden biri olmuştur.
Nohut Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Nohut kahvesi, başlı başına farklı bir deneyim. Sofralarda görmeye alışık olduğumuz nohuttan elde edilen bu kahveyi standart kahvelerden ayıran en önemli noktalardan biri de içeriğinde kafein barındırmaması.
Bilindiği üzere kahve, kafeinden arındırılmak için belli başlı işlemlerden geçer. Çünkü doğası gereği içinde kafein bulunur.
Ancak nohut kahvesinin içinde kafein bulunmamaktadır. Tabii bu da kafeinin etki ettiği bazı özellikleri taşımasına engel olmaktadır. Örneğin; kafein bir enerji kaynağıdır, uyanmaya ve odaklanmaya yardımcı olur. Ancak nohut kahvesinin içinde kafein bulunmadığı için enerji verme yönünden oldukça zayıftır.
Diğer taraftan nohut kahvesinin de insan sağlığı üzerinde belli başlı olumlu etkileri bulunmaktadır. Nohut kahvesinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Sindirim Sisteminin Dostu
Nohut kahvesinin bilinen en önemli faydalarından biri sindirim sistemine etkisi. Sindirim sistemini rahatlatan ve hazımsızlığa iyi gelen bu geleneksel lezzet özellikle yemeklerden sonra yaşadığınız sindirim problemine iyi gelecektir.
İştah Arttırır
Nohut kahvesinin bilinen diğer bir özelliğiyse iştah arttırması. Eğer iştahınız yoksa nohut kahvesi tüketebilirsiniz.
Vücudu Dinç Tutar
Geleneksel nohut kahvesinin bir başka özelliği ise vücudu dinç tutması. Her ne kadar içinde kafein bulunmasa da bu kahve çeşidi de kendinizi çok daha dinç hissetmenize yardımcı olacaktır.
Evde Nohut Kahvesi Yapımı
Nohut kahvesinin yapımı Türk kahvesiyle neredeyse aynı. İki kahvenin yapımında sadece küçük bir fark var. O halde nohut kahvesi nasıl yapılır, Türk kahvesi yapımıyla arasındaki o fark ne gelin hep birlikte bakalım.
Nohut kahvesi yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler arasında (tek fincan için);
- Bir tatlı kaşığı nohut,
- Bir fincan içme suyu,
- Bir çay kaşığının ucu kadar karbonat yer alıyor.
Yapılışı:
- Türk kahvesi cezvesinin içine bir fincan su ekleyin. Eğer şeker kullanıyorsanız dilediğiniz miktarda şeker de ilave edebilirsiniz.
- Daha sonra suyun içine kahveyi ve karbonatı ilave ederek tortul kalmayacak şekilde karıştırın.
- Ardından cezveyi ocağa alın ve orta ateşte kahveyi pişirin.
- Kahve kabarmaya başladığı zaman fincana alın ve servis edin.
Afiyet olsun!
Püf Noktası: Karbonat nohut kahvesiyle Türk kahvesinin yapılışı arasındaki en büyük farktır. Nohut kahvesinin içine karbonat koyulma sebebi ise; kahvenin daha köpüklü ve yoğun bir kıvama sahip olması.
Eğer evinizde kahve değirmeniniz varsa siz de marketten aldığınız nohutları tavada kavurabilir ve öğütebilirsiniz. Böylece Çanakkale’ye gitmeden bu geleneksel lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Daha farklı kahve çeşitleri ve tarifleri için diğer içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.
Peki sizin daha önce deneyimlediğiniz en ilginç kahve hangisiydi? Cevabınızı yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.