Melisa çayı, halk arasında kovan otu ve limon nanesi gibi farklı isimlerle de anılan melisa bitkisinin yapraklarının demlenmesiyle elde edilen bir bitki çayı türüdür. Son yıllarda değeri gittikçe artan bu bitki çayı günümüzde en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alır.
Melisa çayına limon nanesi denmesinin sebebi yapraklarıdır. Yapraklarına dikkatlice baktığınızda naneye benzediğini fark edebilirsiniz. Fakat nane ile karıştırma ihtimaliniz yok. Çünkü hem tat olarak hem de koku olarak birbirlerinden oldukça farklılar.
Doğanın kendisi bizim için bir şifa kaynağı. Bize sunduğu çeşit çeşit bitkiler pek çok hastalığı iyileştirir ve önler. Melisa da iyileştirici ve hastalıkları önleyici gücü olan bitkilerden bir tanesi. Bu sebeple de son yılların en popüler bitki çayları arasında melisayı da gösterebiliriz.
Melisa bitkisi Akdeniz ikliminde yetişme imkanı bulan bir bitki türü olmakla birlikte yaz aylarında yetişir. Güney Avrupa’da yaygın bir şekilde bulunan melisa bitkisi, Türkiye’de; Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetiştirilir. Bu bitki türü bahçede yetişmeye elverişlidir. Dolayısıyla bu yönüyle yabani bitkilerden ayrılır.
Eğer isterseniz siz de evinizde melisa bitkisini yetiştirebilirsiniz. Uzun saksılar içerisine dikeceğiniz az miktardaki melisa bitkisini evin en çok güneş alan bir köşesine yerleştirebilirsiniz. Böylelikle daima elinizin altında taze melisa yapraklarınız olacaktır.
Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?
Melisa çayının son yıllarda en çok tüketilen bitki çayları arasında yer almasının sebeplerinden biri, elbette ki insan sağlığı üzerinde meydana getirdiği birtakım olumlu etkilerdir.
Faydaları incelemeden önce belirtmemizde fayda var: Bazı bileşenlere karşı alerjiniz olabilir ya da başkalarında olumlu özellikler gösteren bitkiler size dokunabilir. Bu yüzden doktora danışmadan herhangi bir bitki çayını tüketmemenizi öneririz. İdeal tüketim miktarı hakkında da sağlık danışanları size yardımcı olacaktır.
Siz değerli okurlarımızın merakla beklediği bir konu olan melisa çayının faydalarına gelin şimdi hep birlikte bakalım.
- Melisa çayı antiseptik özelliklere sahiptir. Bu nedenle uçuk, sinek ısırığı, kızarıklık ve yara gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
- Gün içerisinde yaşanan strese ve yorgunluğa iyi gelir. İçildikten kısa süre sonra rahatlamanızı sağlayacaktır. Bu sebeple akşamları bir fincan tüketilmesi faydalı olacaktır.
- Yoğun kafein tüketilen günlerin sonunda yaşanan uykusuzluk problemine iyi gelir. Yatmadan bir saat önce içerseniz vücudunuz gevşer ve deliksiz bir uyku çekersiniz.
- Sindirim sistemi üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğu hakkında da çeşitli araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Gaz sancısı çektiğiniz zamanlarda bir fincan tüketirseniz ağrılarınızdan kurtulabilir ve bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır. Bu sebeple ders çalışmadan önce bir fincan tüketmek çalıştığınız dersten verim almanızı sağlayacaktır. Fakat bunu akşam saatlerinde yaparsanız uykunuzun gelmesine sebep olabileceğinden sabah ya da öğle saatlerinde tüketebilirsiniz.
- Doğal bir ağrı kesicidir. Herhangi bir yeriniz ağrıdığında tüketebilirsiniz.
- Aynı zamanda bu bitki, cildi güneşin zararlı etkilerinden de korur.
Eğer siz de sağlığınız için faydalı çaylar tüketmeyi seviyorsanız Mithra Coffee & Tea Co.’nun çay çeşitlerini deneyebilirsiniz. İnsan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunan bu bitki çayları aynı zamanda hoş bir aromaya ve muhteşem bir kokuya sahipler.
Dünyanın dört bir tarafından getirilen bu çaylar titizlikle harmanlanarak en şık kutulara konuluyor. Ağzı kapaklı kutularda ve ağzı kilitli ambalajlarda muhafaza edilen bu çaylar dışarıdan gelecek tozlara karşı tamamen korumalılar. Dolayısıyla Mithra Coffee & Tea Co.’nun bitki çaylarını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
Melisa çayını demlemek de diğer bitki çaylarını demlemek kadar basit bir işlem. Dilerseniz demlikte, dilerseniz de french presste çayınızı demleyebilirsiniz. Eğer çayınıza farklı bir aroma katmak isterseniz de içerisine karanfil, çubuk tarçın veya limon ekleyebilirsiniz. Çayınızı tatlandırmak istiyorsanız da içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
- French Press ile Demleme Yöntemi: Çayınızı demlemeden önce french pressinizi sıcak su ile çalkalayın. Bu çayınızın sıcaklığını daha uzun süre muhafaza etmesini sağlayacaktır. Ardından bir tutam melisa yaprağını french pressinizin içerisine koyun. Daha sonra kaynamış içme suyundan bir su bardağı kadar sıcak suyu melisa yaprağının üzerine ilave edin. Bu işlemin ardından çayınızı yaklaşık 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Çayın uzun süre beklememesine dikkat edin. Çünkü çayı ne kadar bekletirseniz tadı o kadar acı olacaktır.
- Demlik ile Demleme Yöntemi: French pressle çay demlemeden önce yaptığınız işlemi demlikte de uygulayabilirsiniz. Çayınızı demlemeden önce sıcak su ile demliğinizi çalkalayın. Demliğinizin porselen, cam ya da döküm olması fark etmez. Üç demlikte de bu işlemi uygulayabilirsiniz. Ardından melisa yaprağını demliğinizin içerisine koyun. Daha sonra kaynamış içme suyundan yaklaşık bir su bardağı kadar demliğe ilave edin. Bu işlemin ardından da yaklaşık 5 dakika kadar çayınızı demlenmeye bırakmalısınız. Demlenme süresinin ardından çayınızı afiyetle içebilirsiniz.
Melisa çayı günlük yaşantınızda severek içebileceğiniz, lezzetli ve sağlıklı bir çay. Biz de bu çayın özellikleri, faydaları ve demleme yöntemleri hakkında size bilgi vermek istedik. Şimdiden afiyet olsun!