Siz de her gün en az bir fincan Türk kahvesi içmeden yapamayanlardan mısınız? Peki hiç közde pişen bir kahveyi içtiniz mi? Közde kahve hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulabileceğiniz içeriğimize hoş geldiniz!
Tahmin edersiniz ki günümüzde en çok tüketilen içeceklerden biri de kahvedir. Özellikle Türk kahvesi, ülkemizdeki en popüler kahve çeşitlerinden biridir. Kimileri geleneksel Türk kahvesinden şaşmaz iken kimileri için damla sakızlı Türk kahvesi lezzeti bir başkadır.
Bu içerikte, Türk kahvesinin en lezzetli pişirme yöntemlerinden biri olan közde kahveden bahsedeceğiz. Böylelikle közde Türk kahvesi farkı nedir, kozde kahve nasıl yapılır gibi pek çok soruya da yanıt vereceğiz.
Ayrıca bu bilgiyle dolu yazımızı bir de közde kahve tarifi ile taçlandırarak sonlandıracağız. O halde dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan yazımıza geçelim, keyifli okumalar dileriz.
Közde Kahve Nedir?
Kahve günümüzün en popüler içecekleri arasında yerini alır ve birçok çeşidi vardır. Ancak şüphesiz hiçbiri Türk kahvesinin yerini dolduramaz.
Közde Türk kahvesi de en çok tercih edilen kahvelerden biridir. Közde kahvenin Türk kahvesinden farkı nedir? Aslında tek fark pişirme yöntemidir: Közde kahve, Türk kahvesini ocakta değil de közün üzerinde pişirmektir.
Eminiz ki siz de sokaklarda közün üzerinde kahve pişirildiğine şahit olmuşsunuzdur. Bu kahve; nefis kokusuyla yoldan geçenlerin başını çevirmesine neden olur. Közde pişen kahvenin tadının da kokusu kadar güzel olduğunu söylemek mümkün.
Siz de közde kahvenin namını duyup nasıl yapıldığını merak edenlerdenseniz bu içerikte sizi aydınlatacağız. Vereceğimiz tarif ile de size közde fincanda kahve nasıl pişirilir göstereceğiz.
Eğer siz de Türk kahvesi içmeyi seven biriyseniz bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz.
Közde Kahve Ne Demek?
Daha önce hiç közde kahvenin ne olduğunu duymadınız mı? Peki nedir bu közde kahve? Aslında tahmin edebileceğiniz gibi oldukça kolay bir tanımı var: Adından da anlaşılacağı üzere bu, köz üzerinde pişen kahveye verilen addır.
Son yıllarda evimize her şey için farklı bir makine alır olduk. Üstelik artık Türk kahvesini dahi makinelerde yapıyoruz. Oysaki Türk kahvesinin yavaş yavaş pişmesi gerekir.
Közde kahvenin lezzeti de buradan gelir. Çünkü köz ile pişen kahve aromasını yavaş yavaş verir. Böylelikle daha yumuşak ve lezzetli bir içim deneyimi sunar.
Közde Kahve Köpürür mü?
Köz üstünde kahve pişirmenin en güzel yanı da bol köpüklü olmasıdır. Türk kahvesinin bol köpüklü olmasında yavaş pişmesi ve ısıyı eşit bir şekilde alması pek önemlidir. Kahveyi közde pişirirken eşit derecede ve az bir ısı alacağından bol köpüklü olacaktır.
Közde Kahve Neden Güzel Olur?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türk kahvesi yaparken dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de yavaş yavaş pişirmektir. Bu kahvenin bol köpüklü olmasının yanında aromasını da yavaşça vermesine yol açar. Közde kahvenin bu kadar lezzetli olma sebebi de budur.
Kahve yavaşça piştikçe aromasını da suya geçirir. Böylelikle yumuşak içimli bir kahve elde etmiş olursunuz. Uzun sürede piştiğinden lezzeti yoğunlaşan bu kahve özellikte turistik yerlerde oldukça popüler.
Közde Kahve Nerede İçilir?
Bazen bu kahveyi ev ortamında yapmak insanlara zor gelir. Doğrusu pek de haksız sayılmazlar. Peki bu közde Türk kahvesini nerede içebilirsiniz? Bu kahvenin turistik bölgelerde popüler olduğunu söylemiştik.
Özellikle de İstanbul genelinde közde Türk kahvesi içmek isteyenlerin ana adresi her zaman Eminönü olmuştur. Siz de Eminönü’ne gittiğiniz zaman etrafı enfes bir kahve kokusunun kapladığına şahit olmuşsunuzdur.
Bu gibi turistik yerlere bir sonraki gidişinizde enfes kokusu ve tadıyla herkesin gözdesi olan közde kahveyi denemelisiniz.
Közde Kahve Nasıl Yapılır?
Kahve yapmanın ne kadar incelikli bir iş olduğunun farkındayız. Hele de söz konusu köz üzerinde yapılan kahve olunca dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var.
Bu nedenle evde közde kahve nasıl yapılır size anlatacağız. Böylelikle, közde kahve kaç dakikada pişer gibi sorularınıza da cevap bulacaksınız.
Öncelikle cezve tercihinizden başlayalım. Genel olarak, Türk kahvesi yaparken en sık kullanılan cezve, bakır cezvedir. Bunun sebebi de bakırın ısı iletkenliğinin yüksek olmasıdır.
Isı iletkenliği yüksek olduğundan ötürü, bakır cezve kahvenin eşit olarak pişmesine yol açar. Bu nedenle közde kahve için cezve tercihiniz bakırdan yana olursa kahveniz çok daha lezzetli olacaktır.
Bunun yanında közü ayarlamak da pek önemlidir. Alev alev yanan bir köz olmamalı ancak tamamen de sönmemelidir. Bununla birlikte önemli olan bir diğer şey de Türk kahvesinin kalitesidir. Geleneksel Türk kahvesi ile en lezzetli kahveyi yapabilirsiniz.
Közde Kahve Tarifi
Yazı boyunca közde yapılan kahvenin ne kadar lezzetli olduğundan bahsettik. Tabii ki böyle bir yazıyı lezzetine kefil olduğumuz bir tarifle tamamlamasaydık olmazdı.
Siz de közde pişmiş bol köpüklü bir Türk kahvesi içmek istemez misiniz? Şimdi gelin bu lezzetli kahveyi nasıl yapabileceğinizi anlatalım.
Peki bir kişilik tarif için ihtiyacımız olan malzemeler nelerdir?
- 9 gram Türk kahvesi,
- Bir fincan soğuk su,
- Ve son olarak dilerseniz şeker de ekleyebilirsiniz.
Bu malzemelerinizi edindikten sonra uygulamanız gereken bazı adımlar var. Şimdi ise bunlara bakalım:
- Şüphesiz ki en önemli adım közü ayarlamak. Közün alev halinde olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak ateş tamamen de sönmemeli.
- Sonrasında, ayırdığınız bu közlerin üzerinde cezveyi rahatlıkla yerleştirebileceğiniz bir alan oluşturun.
- Yukarıda saydığımız malzemeleri bir cezvenin içine ekleyin. Ardından ise topak oluşmaması için bir kaşıkla karıştırın.
- Cezve için ayarladığınız alana cezveyi koyun ve közün içine girecek şekilde yerleştirin.
- Bunun sonrasında kahveyi karıştırmayıp kabarmasını bekleyin. Böylece kahveniz de yavaşça közde piştiği için çok daha köpüklü bir kahveniz olacaktır.
- Köpüklenmeye başladığında ise kaşıkla köpüğünü cezveden alın ve fincana koyun.
- Kahve köpürmeye başladığı zaman közden alıp yavaşça fincana boşaltabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta kesinlikle yavaş olmak. Çünkü hızlı bir şekilde dökerseniz köpük gidebilir.
Bu adım da tamamlandığına göre artık közde kahveniz hazır! Unutmayın ki kahvenin en iyi eşlikçisi çikolata. Yanına ekleyeceğiniz lezzetli çikolatalar ile kahve deneyiminizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Közde Kahve Sözleri
- “Keşke közde pişen kahvenin verdiği mutluluğu ifade edecek kelimeler bilseydim, o zaman buraya yazacak iki çift sözüm olurdu.”
- “Kahveyi közde severiz, sevgiyi gözde. Tebessümü ise yüzde ararız, insanlığı da özde.”
- “Oysa kahve içmişliğimiz de vardı, bu ne hatır gönül bilmezlik diyemedim.” – Orhan Veli Kanık
- “Kahve sıvı bilgeliktir, yavaş pişendir.”
- “Hem kahve bize bir gerçeği gösterdi: Bekleyen her şey ne olursa olsun soğur, acır ve sonunda bayatlar.”
- “Her şeyi bir kenara bırak, közünü yak ve bir kahve yap. Sonra tüm dertler yavaşça silinir.”
- “Közde kahve en güzel kahvedir, sabrın selametini gösterir.”
Közde kahve ile ilgili yazımızın sonuna geldik. Umarım tarifimiz hoşunuza gitmiştir.
☕ Kahveler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen biri misiniz? Eğer siz de yeni tatlar denemekten hoşlanan bir kahveseverseniz Mithra Coffee ile tanışmanızın tam zamanı!
Mithra’nın eşsiz lezzetteki çeşitli kahveleriyle, kahveyle olan ilişkinizi çok daha ileri bir boyuta taşıyabilirsiniz.
Dilerseniz farklı bir lezzeti ele aldığımız kaymaklı Türk kahvesi yazımızı da okuyabilirsiniz.