Kayısı Çayı Faydaları Nelerdir? Kayısı Çayı Tarifi

kayisi-cayi-faydalari-nelerdir-kayisi-cayi-tarifi

Kayısı çayı, kayısı meyvesi ile hazırlanan meyve çayıdır. Ülkemizde de bol miktarda yetiştirilen ve tüketilen bu meyve ile hazırlanan çayın sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır.

Bu içeriğimizde kayısı çayının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ve evinizde doğal yollarla bu meyve çayını nasıl hazırlayacağınıza değineceğiniz.

İşte, çokça merak ettiğiniz kayısı çayı ve bu çaya dair her şey!

Bugün hemen hemen pek çok markette kayısı çayı ile karşılaşıyoruz. Poşet çay şeklinde satılan bu çayın tüketimi oldukça yaygın. Fakat poşet çayı hazırlarken kullanılan ham maddenin insan sağlığı için pek çok zararı olduğu bilinmektedir.

Diğer taraftan hazır satılan poşet veya sallama çayların içerisindekileri tam olarak kestirmek de mümkün değil. Bu sebeple bu çaylardan olabildiğince uzak durmanızı öneririz.

Bunun yerine sizlere pazardan, manavdan ya da herhangi bir marketin manav reyonundan alacağınız taze kayısı ile çay demlemenizi öneririz. Eğer kayısı çayı içmek istiyorsanız ve mevsimi değilse de gün kurusu adıyla anılan doğal yollarla kurutulmuş kayısı ile çay hazırlayabilirsiniz.

Evde kayısılı çay nasıl hazırlanır?” başlığımız altında da bu çayı doğal yollarla nasıl hazırlayabileceğinize değindik.

Kayısı çayının nasıl hazırlandığına geçmeden evvel insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine değinelim. İşte, kayısı çayının merak edilen faydaları!

Kayısı Çayının Faydaları

kayisi-cayinin-faydalari

Kayısı besin değerleri oldukça yüksek bir meyvedir. Bu sebeple de bu meyveden elde edilen çay vücudun pek çok bölgesi için faydalıdır.

Kayısı çayının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kayısı çayı içeriğinde bulunan manganez, demir, kalsiyum, fosfor ve bakır mineralleri sayesinde kemik sağlığını destekler ve kemik yapısını güçlendirir. Bu sayede de oluşabilecek kemik rahatsızlıklarının da önüne geçer.
  • Kayısının içerisinde bol miktarda A, C ve E vitaminleri ve çinko mineralleri sayesinde göz sağlığını destekler ve görme yetimizi geliştirir.
  • Kayısı ayrıca içeriğinde yüksek miktarda lif barındırır. Bu da kötü kolesterolün azalmasını ve iyi kolesterolün artmasını sağlar. Ayrıca kalp sağlığını destekler.
  • Kayısı çayı doğal bir antioksidandır. Bu sebeple de vücutta biriken toksinlerin atılmasını ve hafiflemenizi sağlar.
  • Anemi günümüzde pek çok kadının karşı karşıya kaldığı ve bu sebeple de saçlarının döküldüğü ve vücut sisteminin zayıfladığı bir kansızlık türüdür. Kayısı da içeriği yüksek çinko ve bakır mineralleri sayesinde anemi tedavisinde destekleyici rol oynar.

Kabızlık için Kayısı Çayı Tüketimi

Eskiden eve kayısı alındığı zaman annelerimizin ve babalarımızın fazla yemememiz konusunda bizi uyardıklarını hatırlar mısınız? Bu uyarılar hiç boşuna değildi. Çünkü kayısının metabolizma üzerinde inanılmaz bir etkisi var.

Kayısı içeriğinde bulunan faydalı bileşenler sayesinde bağırsak faaliyetlerini arttırarak uzun süren kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Hatta metabolizma hızındaki bu artış kilo verme hızını da arttırmaktadır. İçeriğinde bulunan lifler de zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Eğer kabızlık probleminiz varsa kayısı çayına başvurmadan önce bir hekime muayene olmanızı öneririz. Çünkü kabızlık probleminizin altında bilinmeyen başka bir sağlık problemi yatıyor olabilir.

Kayısı Çayı Zayıflatır mı?

Evet, kayısı çayının bağırsakları çalıştırma etkisini artık hemen hemen herkes biliyor. Dolayısıyla bu noktada zayıflamaya yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan vücutta biriken toksinlerin atılmasına da yardımcı olduğu için ödeme bağlı kilo oluşumunu da engellemektedir.

Kısacası kayısı çayının zayıflama üzerinde olumlu etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sağlıklı bir diyet programı uygulamıyorsanız ve düzenli spor yapmıyorsanız bu çaydan tek başına sonuç alamazsınız.

Kayısı Çayı Zararları

kayisi-cayi-zararlari-nelerdir

Kayısı çayı oldukça faydalı bir çay olmasına rağmen alerjik bir bünyeye sahip kişilerde bazı yan etkilerin görünmesine neden olabilmektedir. Bu sebeple kayısı çayı tükettiğinizde kaşıntı, kabarma, deride döküntü ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşırsanız çayı tüketmeyi bırakmanızı ve en yakın sağlık kuruluşunda muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Kayısı çayının içeriğinde sülfit bulunduğu için astımı olan kişilerin astımını tetikleyebilir. Bu sebeple astımınız varsa kayısı çayı tüketmemenizi öneririz.

Ayrıca kronik bir rahatsızlığınız ve devamlı kullandığınız bir ilaç varsa bu çayı doktorunuza danışmadan tületmemelisiniz.

Kayısı Çayı Hamileler İçebilir mi?

Hamilelerin ve emziren annelerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için bu çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz. Diğer taratan normal bireyler de bu çayı tüketirken aşırıya kaçmamalılar. Aksi takdirde ishal problemiyle karşı karşıya kalabilirler.

Kayısı Çayı İshal Yapar mı?

Kayısı çayının bağırsakları çalıştırdığını yukarıda birçok defa dile getirdik. Bu meyve çayını tükettiğiniz zaman metabolizmanız normalden çok daha hızlı çalışacaktır.

Dolayısıyla tüketim miktarı konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Aşırı tüketimi ishal yapabilir. Ayrıca aralıksız tüketim de bağırsaklarınızı tembelleştirebilir. Dolayısıyla belli periyotlarda kayısı çayını tüketimine ara vermenizi tavsiye ederiz.

Kayısı Çayı Ne Zaman ve Ne Sıklıkla İçilmeli?

limon-otu-cayi-nedir

Doğadaki her bitki doğru tüketildiği takdirde insan sağlığına pek çok yönden olumlu bir şekilde etki edebilir. Ancak yanlış ve aşırı tüketim tam tersine çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına ön ayak olur.

Dolayısıyla kayısı çayının da tüketim sıklığı konusunda oldukça dikkatli davranmalısınız. Sırf sağlıklı diye günde üç dört fincan bu çaydan tüketmek sağlığınızı kötü yönde etkileyecektir.

Peki kayısı çayı ne sıklıkla tüketilir?

Günde bir fincan kayısı çayı içmeniz yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra bu çayın tüketimini gün aşırı yani araya bir gün es vererek yapabilirsiniz. Ayrıca belli periyotlarda çayın tüketimine ara verebilirsiniz. Örneğin; bir hafta düzenli tüketimin ardından araya bir hafta koyabilirsiniz.

Böylece vücudunuzun ve sindirim sisteminizin bu çaya alışmasının önüne geçebilirsiniz.

Kayısı Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Evet artık hepimiz kayısı çayının bağırsakları çalıştırdığını biliyoruz. Hazmı kolaylaştıran bu çaydan en üst düzeyde faydalanmak için yemeklerden bir veya iki saat sonra tüketebilirsiniz. Böylelikle sindirim sisteminin çalışmasını destekleyebilirsiniz.

Evde Kayısılı Çay Nasıl Hazırlanır?

evde-kayisi-cayi-nasil-hazirlanir-mithra-blog

Evde kayısı çayı hazırlamak istiyorsanız kuru kayısıya, içme suyuna ve çay demleme ekipmanına ihtiyacınız var. Bir bardak kayısı çayı hazırlamak için kullanacağınız malzemeler; iki veya üç adet kuru kayısıya (gün kurusu olmasına dikkat edin), bir bardak içme suyuna ve bitki çayı demleme ekipmanı.

Kayısı çayını hazırlamadan önce kuru kayısıların temizliğinden emin olun. Eğer gözünüze tozlu ve kirli göründüyse güzelce yıkadıktan sonra kayısı çayını hazırlamaya koyulun.

Kayısı çayının hazırlanışı:

  1. İçme suyunu bir su ısıtıcısı yardımıyla kaynatın.
  2. İçme suyu kaynarken kuru kayısıları küp küp doğrayın.
  3. Sıcak su ile çalkaladığınız ekipmanın içerisine kuru kayısıları koyun daha sonra üzerine sıcak su ilave ederek 10 dakika kadar demlendirin.
  4. Kayısı çayınınız hazır. Dilerseniz bal ile de tatlandırarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Mithra Coffee & Tea Co. doğanın mucizevi lezzetlerini sizle en özel şekilde buluşturuyor. Birbirinden faydalı ve lezzetli bitki çayı çeşitleri ile dört mevsim lezzet sizinle olacak. Mithra Coffee’nin bitki çayları ile gün içerisinde kendinizi daha zinde hissedeceksiniz ve çay keyiflerinize lezzet katacaksınız.

Mithra Coffee‘nin birbirinden kaliteli çay yaprakları ile hazırladığı çay çeşitleri yalnızca bir tık uzağınızda!

1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like