Kakao, mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz ve özellikle tatlılarda kullandığımız lezzetlerden biri. Ayrıca içecek formunda da sıklıkla tüketiliyor. Peki, kakaodan çay da yapıldığını biliyor muydunuz? Kakao çayı, Türkiye’de herkes tarafından bilinmese bile yurt dışında oldukça popüler bir lezzet.
Doğadaki birçok bitkiden çay hazırlanmaktadır. Kakao da bu bitkilerden biridir. Eğer mutfağınıza yeni bir lezzet kazandırmak istiyorsanız kakao çayını bizimle birlikte keşfedebilirsiniz.
Kakao Çayı Nedir?
Kakao çayı, kakao bitkisinin tohumlarından elde edilen bir çay türü. Tropikal iklimlerde yetişen kakao bitkisinin meyvelerinde bulunan bu çekirdekler çay dışında da pek çok yerde kullanılıyor.
Çay hazırlama aşamasında bu bitkinin tohumları çıkarılıyor ve fermente ediliyor. Ardından kurutuluyor ve toz haline getiriliyor.
Özellikle Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın bazlı bölgelerinde oldukça popüler bir çay çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir. Ayrıca bazı tatlı ve hamur işlerinin yanında da sıklıkla servis edilir.
Lezzet olarak ise çikolataya benzese de içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için hafif acımsı bir aroması var. Ancak birçok kişi bu çayı süt, tatlandırıcı ve tarçın gibi malzemelerle tatlandırıyor.
Kakao Çayı Çeşitleri Nelerdir?
Kakao denildiği zaman pek çoğunuzun aklına marketlerde satılan toz paketlerdeki kakaolar gelebilir. Ancak kakaonun yalnızca tozdan ibaret olduğunu söyleyemeyiz. Hatta pek çok kişi bu lezzeti ham haliyle de tüketiyor.
Belki siz de belli yerlerde ham kakao çekirdeklerine rastlamış olabilirsiniz. Diğer taraftan kakaonun hem tozundan hem de kabuğundan çay yapılıyor. Yani iki farklı kakao çayının varlığından ve demleme stilinden söz edebiliriz.
Kakao Tozu Çayı
Hazırlaması en kolay çaylardan biri olan kakao tozu çayı, sıcak çikolataya benzer. Ancak içerisine şeker ve süt eklemediğiniz sürece aynı lezzetler olduklarını söyleyemeyiz. Toz kakao çayının tadı daha acımsı olur.
Kakao Kabuğu Çayı
Yukarıda toz halindeki kakao çayından bahsettik. Kakao kabuğu çayının bu çaydan farkı ise az kavrulmuş kabuklu kakao çekirdeklerinden hazırlanıyor olması. Hatta bazı yerlerde kakao çekirdeklerini kavurmadan çay demleyenler de var.
Özetle, bu çay kabukları ayıklanmamış kakao çekirdekleriyle demleniyor. Ancak dilerseniz siz de evinize bu çayı rahatlıkla yapabilirsiniz.
Kakao Çayının Faydaları ve Zararları
Tabiat ananın bize armağanı olan kakaonun oldukça faydalı olduğunu bilmeyenlerin sayısının bir hayli az olduğunu düşünüyoruz. Ancak her şeyde olduğu gibi kakaoda da fazla tüketimden kaynaklı ya da alerjik reaksiyonlardan dolayı birtakım yan etkiler ortaya çıkabilir.
O halde gelin sırasıyla kakao çayının faydalarına ve zararlarına bakalım.
Kakao Çayının Faydaları
- Çikolata sevenler için sağlıklı bir alternatiftir. Çünkü içinde şeker gibi zararlı tatlandırıcılar ve gluten yok. Eğer gluten ve şeker tüketimi konusunda hassassanız bu faydalı içeceğin aromasını gününüze keyif katması için değerlendirebilirsiniz.
- Kakao antioksidan ve flavonoid bakımından oldukça zengin bir besindir. Dolayısıyla kakao çayının tüketimi de hücre hasarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Konsantrasyonu arttırır ve enerji verir. Eğer gün içinde çok fazla kahve tüketiminden şikayetçiyseniz ara sıra kakao çayı tüketebilirsiniz.
- Yapılan bazı araştırmalar kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösterir.
Kakao Kilo Verdirir mi?
Öncelikle söylemeliyiz ki kakao çayının zayıflamaya doğrudan etki ettiğini öne süren bir çalışma ve kanıt bulunmuyor. Ancak kakao çayının tüketimiyle çikolata gibi şekerli gıdaları günlük hayatınızda azaltabilirsiniz. Bu sebeple kakao çayının dolaylı yoldan kilo vermeye destek olduğunu söyleyebiliriz.
Kakao Çayı Zararları
Kakao çayının riskli içecek grupları içinde yer aldığını söyleyemeyiz. Ancak kakao içinde doğal olarak kafein bulundurur. Dolayısıyla kafein hassasiyeti olan kişilerin kakao çayını tüketirken ölçülü olmalarında fayda var.
Diğer taraftan ise alerjik bir bünyeye sahip olan, kronik hastalığı bulunan, hamile ya da emziren annelerin kakao çayı tüketiminden önce bir hekime danışmalarını tavsiye ederiz. Hekimleri uygun görmedikçe kakao çayını tüketmemeliler.
Kakao Çayı Nasıl Yapılır?
İki farklı kakao çayından bahsetmiştik. Şimdi ise bu çay çeşitlerini evinizde nasıl hazırlayacağınızı anlatmaya çalışacağız. O halde yer yer minik ipuçlarına yer verdiğimiz tariflerimize geçelim.
Kakao Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Öncelikle kakao kabuğu çayının yapımının tozuna göre biraz daha meşakkatli olduğunu söylemeliyiz. Bu çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde:
- 12 gram az kavrulmuş kabuklu kakao çekirdeki (aşağı yukarı bir silme yemek kaşığına denk geliyor)
- Değirmen ya da havan
- 255 ml su
- Son olarak ise French press
Yapılışı:
- Kakao çekirdeklerini bir havanda dövün ya da değirmende öğütün.
- Daha sonra bir su ısıtıcısı yardımıyla içme suyunu ısıtın.
- Isıttığınız suyla French pressi çalkalayın.
- Ardından öğüttüğünüz kakao çekirdeklerini French presse koyun ve üzerine suyu ekleyin.
- Yaklaşık 4-5 dakika sonra çayınız demlenmiş olacak.
- Demlenen çayı süzüp bal ve tarçın gibi malzemelerle tatlandırabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kakao Tozu Çayı Nasıl Yapılır?
Toz halindeki kakao çayını yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler sıcak su ve doğal toz kakao. Ancak kakaonun toz formunun suda eriyebilmesi son derece önemli.
Bir tatlı kaşığı toz kakao çayını bir fincan suya ekleyip karıştırabilirsiniz. Dilerseniz bu çayı bal gibi doğal tatlandırıcılarla da lezzetlendirebilirsiniz.
İşte kakao çayı hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar! Merak ettiğiniz farklı bir çay çeşidi varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca çay tarifleri blog yazılarımız içinde de farklı bitki, meyve ve baharat çaylarını keşfedebilirsiniz.