Kahvenin Zararları Hakkında Her Şey! – Kahve Zararlı mı?

kahvenin-zararlari-hakkinda-her-sey-

Kahvenin zararları da en az faydaları kadar dillerden düşmeyen bir konu. Özellikle yoğun kahve tüketicisi olan kahveseverlerin merak ettiği ve her zaman araştırdığı bu konu üzerinde biz de bir şeyler söylemek istedik.

İşin uzmanlarından araştırdığımız bilgileri bu içeriğimizde topladık. Umarız sizin için faydalı bir içerik olur, keyifli okumalar dileriz.

Uyanık kalmayı sevenlerin vazgeçilmezi olan kahve 3. nesil kahve dalgasıyla beraber hayatımızda daha fazla yer kaplamaya başladı. Artık kahve yalnızca faydalı etkileriyle değil lezzetiyle ve hissettirdiği mutlulukla da ön plana çıkıyor.

Kahve zincirlerinin ve kahve tüketiminin artması zihinlerde kocaman bir sorunun doğmasına sebep oldu. Kahve zararlı mı, sorusu kahve severlerin en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Peki, kahve zararlı mıdır? Eğer zararlı ise kahvenin zararları nelerdir?

Bu soruların cevabına içeriğimizin devamında ayrıntılı bir şekilde var vermeye çalışacağız. Öyleyse ilk sorumuzla başlayabiliriz.

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

ac-karnina-kahve-icmek-saglikli-mi

Kahvenin zararlarına değinmeden önce bu popüler içeceğin faydalarını da sizlerle paylaşmak istedik. Gelin, ilk olarak kahvenin faydaları nelermiş bir bakalım.

Kahve, kafein içeriği nedeniyle beyindeki uyanıklığı artırır ve dikkat süresini uzatır. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur.

Ayrıca egzersiz sırasında tüketeceğiniz dayanıklılığı ve performansı artırır. Aktioksidan açısından zengin olan bu içecek serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır. Kısacası kahvenin sağlığa zararı olduğu kadar yararı da vardır diyebiliriz.

Kimler Kahve İçmemelidir?

kimler-kahve-icmemelidir

Günümüzde merak edilen bir diğer konu da kimler kahve içmemelidir konusudur. Kahve, genel olarak sağlıklı yetişkinler tarafından tüketilen bir içecektir. Ancak bazı insanlar kahve içmeyi sınırlamalı veya tamamen kaçınmalıdır.

Peki hangi durumlarda kahve tüketmemelisiniz?

Kahvedeki kafein, gebelikte plasenta aracılığıyla bebeğe geçebilir ve bebeğin gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle hamile kadınlar kahve tüketimini sınırlamalı veya tamamen kaçınmalıdır.

Kahve genellikle süt veya süt ürünleri ile tüketilir. Ancak süt intoleransı olan kişilerin kahve tüketiminde dikkatli olmaları ve alternatif süt ürünleri kullanmaları önerilir.

Tüm bunların yanı sıra kahve içerisindeki kafein kan basıncını artırabilir. Bu nedenle yüksek tansiyon hastaları kahve tüketimini sınırlamalı veya kaçınmalıdır. Ayrıca yine kafein, anksiyete ve sinirlilik gibi semptomları kötüleştirebilme özelliğine sahiptir.

Bu nedenle anksiyete bozukluğu olan kişilerin kahve tüketiminde dikkatli olmaları veya kafeinsiz kahve tercih etmeleri gerekir.

Kahvedeki kafein, uyku kalitesini ve miktarını etkiler. Bu nedenle uyku sorunu olan kişilerin kahve tüketimini sınırlamaları veya kahve tüketiminden tamamen kaçınmaları gerektiğini de hatırlatalım.

Hangi Hastalar Kahve İçmemeli?

Çoğu insanın vazgeçilmez içeceği olan kahve, günümüzde bazı hastalıkları olumsuz etkiler. Bu hastalıklara sahip olan kişilere doktorlar özellikle kahve tüketimini yasaklar. Peki sizce hangi hastalar kahve içmemelidir?

Kahvedeki kafein, kan basıncını artırabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının kahve tüketimini sınırlamaları veya tamamen kaçınmaları önerilmektedir.

Kahve, mide asidini artırarak reflü semptomlarını ve mide yanmasını kötüleştirir. Mide asidi artışı olan kişilerin kahve tüketimini sınırlamaları veya tamamen kaçınmaları önerilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra yine kahve içerisindeki kafein, anksiyete ve sinirlilik gibi semptomları kötüleştirir. Özellikle anksiyete bozukluğu olan kişilerin kahve tüketimini sınırlamaları gerekir.

Kahvedeki kafein, uyku kalitesini ve miktarını olumsuz etkiler. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız sık sık kahve tüketmemeniz gerekir.

Kahvedeki kafein, bebeğin gelişimini etkileyen bir faktördür. Bu nedenle, hamile kadınlar için kahve tüketimi önerilmez.

Her gün kahve içmek zararlı mı?

Gel gelelim özellikle kahve tiryakilerinin merak ettiği her gün kahve içmek zararlı mı sorusunun yanıtına.

Kahvenin sağlık üzerindeki etkileri konusunda yapılan araştırmalar sonucunda, her gün makul miktarda kahve tüketmenin genellikle zararlı olmadığı söylenmektedir. Ancak siz de biliyorsunuz ki aşırı kahve tüketimi sonunda bazı sağlık riskleriyle karşı karşıya kalmanız da oldukça yüksektir.

Bireysel farklılıklara göre değişmekle birlikte genel olarak sağlıklı yetişkinlerin günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketmemeleri önerilmektedir. Önerilenden fazla tüketilen kahve sonunda kahvenin zararları ortaya çıkabilir.

Kahve Ne Zaman İçilmeli?

kahvee-icme-saatleri-kahve-icmek-icin-en-uygun-saat-nedir

Kahve, genellikle sabahları uyanmak veya gün boyunca enerji seviyelerini artırmak için tüketilir. Ancak elbette ki kahve tüketimi kişisel tercihlere ve hassasiyetlere bağlı olarak değişir.

Bazı insanlar kahveyi akşam yemeğinden sonra da tüketirken diğerleri gece geç saatlerde kahve içmenin uyku düzenlerini etkileyebileceğini düşünür.

Bazı uzmanlar, kahvenin vücutta uzun süre etkili olabileceğini ve özellikle uyku kalitesini etkileyebileceğini belirtmektedir. Bu nedenle, genellikle özellikle uyku sorunu olan kişilerin öğleden sonra kahve içmeleri önerilmez.

Kahve Kaç Kalori?

Kahve genellikle kalorisizdir. Saf kahve, eklenen şeker veya süt gibi diğer malzemeler olmadan tüketildiğinde, neredeyse hiç kalori içermez. Ancak kahveye eklenecek olan; şeker, süt, krema veya diğer tatlandırıcılar kaloriyi artırır.

Bunun yanı sıra bir çay kaşığı (4 gram) toz şeker yaklaşık 16 kalori içerir. Bir yarım fincan (120 ml) yağsız süt yaklaşık 40-50 kalori içerir. Bir yarım fincan (120 ml) yarı yağlı krema yaklaşık 120 kalori içerir.

Aşırı Kahve Tüketmenin Zararları Nelerdir?

fazla-kahve-icmenin-zararlari

16. yüzyılın önemli bilim insanlarından olan ve modern tıbbın kurucusu Paracelsus: “Her şey zehirdir, zehri belirleyen dozdur. Suyu bile çok içerseniz sizi öldürür. Bu ilke her şey için geçerlidir.” demiştir. Paracelsus’un bu sözü fazla kahve içmek zaralı mıdır, sorusuna açıkça cevap olacak niteliktedir.

Kahvenin besin değerleri açısından oldukça zengin olduğu hepimiz çok iyi biliyoruz. Fakat dozunu aşan bir kahve tüketimi bu faydaların zarara dönüşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla kahvenin sağlığınıza zarar vermesini istemiyorsanız tüketim miktarı konusunda çok dikkatli davranmalısınız.

Unutmayalım ki ünlü Fransız yazar Honoré de Balzac’ın da ölümüne sebep olan kahvedir. Fakat Balzac’ın kahve tüketimi normal bir bireyin kahve tüketiminin 25 katıdır. Balzac günde 50 fincan kahve içerek kendi sonunu adeta kendi yazmıştır.

Bilindiği üzere kahvenin içerisinde yoğun miktarda kafein bulunmaktadır. Gereğinden fazla kahve tüketimiyle beraber vücuda giren kafein miktarında da artış meydana gelir. Bu artış da ortaya istenmeyen durumların çıkmasına sebep olur.

Peki, fazla kahve tüketimiyle birlikte kafeinin doğuracağı zararlar nelerdir?

Kafeinin Zararları Nelerdir?

kafeinin-zararlari-nelerdir

Forbes dergisinin deyimiyle “duygusal zekamızın katili” olan kafeinin aslında iki yüzü var. Bunlardan biri iyi, diğeri ise kötü. Fakat kahve severler hemen paniğe kapılmasın. Çünkü kafein yalnızca kahvede olan bir madde değil. Gazlı içeceklerden tutun da ilaçlara kadar pek çok şey kafein içermektedir.

Dolayısıyla kafeinin zararlarına geçmeden evvel kahveseverlere uzmanların günde üç veya dört fincan kahve içilebileceğini dile getirdiklerini hatırlatmak isteriz.

Kısacası kafein denilince aklınıza yalnızca kahve gelmesin. Çikolata ve çayda da kafein bulunuyor. Yine de kahvenin de kafeinsizini tüketmek isterseniz Mithra Coffee’nin decaf kahve çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Kafein enerji veren, konsantrasyonu arttıran ve öğrenmeyi kolaylaştıran bir madde. Bu kafeinin iyi yüzü. Fakat kafeinin bir de kötü yüzü olduğunu söylemiştik. Bu da fazla kafein tüketiminin meydana getireceği kahvenin zararları arasında yer alır.

Fazla kafein tüketen kişilerde son zamanların popüler rahatsızlıklarından biri olan kafeinizm sendorumu görülür. Bu sendrom sonucu kişilerde çok şiddetli göğüs ağrıları, aşırı uyarılmışlık, uykusuzluk; söylenileni anlamama, öğrenme güçlüğü ve konsantrasyon eksikliği görülür. Bu da kefinin sebep olduğu faydaların tam tersidir.

Dolayısıyla vücudunuza aldığınız kafein miktarı konusunda dikkatli davranmalısınız. Sabah 9’da alınan kafeinin %25’i akşam 9’da hala kanınızda dolaşabilmektedir. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurarak kafein tüketiminize dikkat edebilirsiniz.

Türk Kahvesi Zararları

turk-kahvesi-mithra-blog

Geleneğimizin baş tacı, yüzyıllık lezzet Türk kahvesi en çok tükettiğimiz kahve çeşitlerinden biri. Kahveseverlerin günde en az bir fincan içtiği bu lezzetli kahve çeşidinin her şeyden önce oldukça faydalı bir içecek olduğunu dile getirmeliyiz.

Türk kahvesi içerisinde yoğun miktarda kafein barındırdığı için tüketimi konusunda aşırıya kaçılmamalıdır. Dozunda içilen Türk kahvesi metabolizmanızın hızlanmasına, sindirim sisteminizin düzenli bir şekilde çalışmasına, uyanık ve zinde kalmanıza yardımcı olacaktır.

Fakat tüketimi konusunda aşırıya kaçarsanız uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Nescafenin Zararları

nescafenin-zararlari

Nescafe denilince aklımıza gelen ilk şey ikisi bir arada ve üçü bir arada satılan kahve çeşitleri. Tabii bir de sade granül kahveler. Hemen hemen herkes tarafından tüketilen bu kahve çeşitlerinin nitelikli kahve lezzetinin yanından bile geçemeyeceğini söylemek zorundayız.

Nitelikli kahve aromasından oldukça uzak olan bu kahve, en kalitesiz kahve çekirdekleriyle hazırlandığı gibi yoğun bir kimyasal süreçten de geçiyor. Raf ömrü diğer kahvelere nazaran oldukça uzun olan bu kahve ne yazık ki diğer filtre kahve, espresso ve Türk kahvesi gibi gerçek kahve çekirdeklerinden elde edilen kahve kadar besleyici de değil.

Hal böyle olunca bu kahvenin ardında bıraktığı yalnızca kafein ve raf ömrünü arttırmak adına kullanılan kimyasal maddeler kalıyor. Gerçek kahve severlerin suratına bile bakmadığı bu kahve ne yazık ki toplumun büyük bir kısmı tarafından tüketiliyor.

Nescafe en popüler granül kahve üreticisidir. Bu kahveyi daha yakından tanımak, granül kahvenin faydaları ve granül kahvenin zararları hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak için “Granül Kahve Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

2 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
kahvede-asidite-nedir
Daha Fazla
Kahvede Asidite Nedir?
Kahvede asidite, kahveyi tanımlamak için kullanılan terimlerden bir tanesidir. Bu yazımızda kahvenin kendine has özelliklerini, notalarını ve aromasını…
espresso-kahve-nedir
Daha Fazla
Espresso Kahve Nedir?
İçindekiler Hide Espresso Nasıl Yapılır?Makineyle Espresso HazırlamaMoka Pot ile Espresso HazırlamaDünya Kahvelerinin Tadına Varın! Espresso kahve, gerçek kahve…
hazir-kahve-zararli-mi
Daha Fazla
Hazır Kahve Zararlı mı?
İçindekiler Hide Hazır Kahve Nedir?Hazır Kahvenin Zararları Nelerdir?Hazır Kahvenin ZararlarıHazır Türk Kahvesi Zararlı mı? Hazır kahve zararlı mı,…