Kahvenin Tarihi – Dünden Bugüne Kahve

kahvenin-tarihi-dunden-bugune-kahve

Kahvenin tarihi, çok eski yıllara dayanmaktadır. Peki bizler, sevdiklerimizle yaptığımız sıcacık sohbetlere en güzel şekilde eşlik eden kahveyi ne kadar tanıyoruz? Kahve tutkunu okurlarımız için kahvenin ilk ortaya çıkışını ve dünden bugüne gelişimini araştırdık, keyifli okumalar dileriz.

Kahve, rubiaceae yani kökboyasıgiller familyasının coffea cinsinde bir ağacın meyvelerinden elde edilen bir içecek türüdür. Kahvenin anavatanı Etiyopya’nın Kaffa bölgesidir. Bugün dahi en kaliteli kahve çekirdekleri olarak kabul edilen Arabica kahve çekirdekleri, Kaffa bölgesinde Arabica kahve ağaçlarında yetişir.

Çekirdekleri işlenen ilk kahve ağaçları da Kaffa bölgesinde yetişen Arabica kahve ağaçları olarak bilinmektedir. Kahvenin tarihi gelişimi içerisinde ilk kahve ağaçlarına Etiyopya’da rastlanmasına rağmen kahvenin tüketimi başka bir coğrafyada başka bir millet tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kahve ağaçlarının kökeninin Etiyopya’ya dayanmasına rağmen içecek olarak kullanılması ilk kez Güney Arabistan’da gerçekleşmiştir. Kahve ilk defa Yemen’de, 13. yüzyılda fırınlanmıştır.

Bir keçi çobanı keçilerini otlatırken yorgun keçilerin kahve ağacının meyvelerini yedikten sonra enerjilerinin arttığını fark eder. Çobanın bu keşfiyle birlikte kahve tüm Yemen halkı tarafından bilinir hale gelir ve tüketilmeye başlanır.

Zamanla ülkeler arası yapılan göç ve ticari faaliyetlerle birlikte kahve, Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa’ya taşınmıştır. Avrupalılar kahvenin büyüleyici tadından ve insana verdiği enerjiden etkilenirler. Avrupalıların; Amerika, Afrika ve Asya kıtalarında kurdukları koloniler sonucunda da kahve tüm dünya tarafından tanınır hale gelmiştir.

Kahve tropikal iklimleri seven bir meyve ağacıdır. Bu sebeple her toprakta ve iklimde yetiştirilemez. Bugün dünyanın en kaliteli kahve çekirdekleri Brezilya, Vietnam, Kolombiya başta olmak üzere tropikal iklimin hakim olduğu yükseltili bölgelerde yetişmektedir.

Türk Kahvesinin Tarihi

turk-kahvesinin-tarihi

Dünyada kahve yetiştirmeyip kendi adıyla bilinen bir kahve çeşidi olan tek millet Türkler olsa gerek. Türkler tarafından bulunan yepyeni kahve hazırlama metodu ile bugün tüm dünyada bilinen bir lezzete sahibiz. Dolayısıyla kahvenin tarihi gelişimini inceleyip de Türk kahvesine değinmemek olmaz.

Peki, biz Türkler kahveyi ilk kez nasıl tanıdık? Osmanlı döneminde Yavuz Sultan Selim tahttayken Yemen Valisi olan Özdemir Paşa kahvenin muhteşem aromasından ve kokusundan etkilenir. Yemen’den dönerken beraberinde kahveyi de İstanbul’a getirir.

Kahve, saray halkı ve çevresi tarafından kısa sürede sevilir hale gelir. Hatta padişah bu dayanılmaz lezzete karşı koyamaz ve sarayda “Kahveci başı” rütbesiyle bir çalışan bile bulundurur. Kahveci başı, padişahın kahvesini hazırlar ve ona sunar. Öyle ki bu kişiler sır tutmasını bilen olgun kişiler arasından seçilir.

1554 yılında ilk kez Tahtakale’de açılan kahvehaneler ile birlikte de halk kahve ile tanışır ve bu mükemmel lezzeti çok sever. O zamanlar entelektüel hareketlerin gerçekleştiği kahvehaneler ile birlikte Türkler arasında da kahve kültürü oluşur.

Saray ve halk tarafından çok sevilen bu lezzet çokça tüketilmeye başlar. Çiğ kahve çekirdeklerinin tavada kurutulmasının ardından dibeklerde dövülmesiyle Türk kahvesi o bilindik şeklini alır.

Ardından cezvelerde ya da güğümlerde pişirilen kahve kendine has sunumuyla en kıymetli misafirlerin önüne sunulur. Osmanlı’nın diğer milletlerle olan ilişkileri sonucunda da Türk kahvesi önce Avrupa’ya oradan da diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.

Türk kahvesi bugün kültürümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Çeşitli özel günlerde ve en özel misafirlere sunulan bir içecek türüdür. Hatta Türk kahvesi çerçevesinde belli adetler de gelişmiştir.

Tuzlu Kahve Geleneği Nasıl Ortaya Çıktı?

Kız isteme merasimi denilince hemen hemen herkesin aklına gelecek olan ilk şey “tuzlu kahve” olsa gerek. Kız isteme merasimlerinde gelin kendi aile büyüklerine ve damadın aile büyüklerine Türk kahvesi ikram eder. Bu merasimde Türk kahvesi gelin tarafından hazırlanır ve servis edilir. Fakat damadın kahvesi, aile büyüklerinin kahvesinden biraz farklıdır.

Herkese sade, orta ve şekerli şeklinde hazırlanarak ikram edilen kahve damada tuz eklenerek ikram edilir. Gelin merasim sırasında büyük bir heyecanla damadın kahvesini içmesini bekler. Çünkü damat kahveyi sonuna kadar bitirirse bu kızı çok sevdiği anlamına gelir.

Bir başka hikayede ise tuzlu kahve, gelin adayının kararını bildirmek için kullanılır. Görücü usulüyle evlendirilecek kadın eğer damat adayından hoşlanmazsa kahvesinin içine tuz koyar. Böylece damat hiç kimse bir şey söylememiş de olsa istenmediğini anlar.

Türk Kahvesinin Yanında Su İkram Etmek

Türk kahvesi ikram şeklini geçmişten bu yana muhafaza eden içecek türlerinden bir tanesidir. Öyle ki bugün dahi gittiğimiz eş dost ziyaretlerinde, kahve mekanlarında bir bardak su ve yanında lokum veya çikolata ile ikram edilir.

Türk kahvesinin yanında lokum veya çikolata ikram edilmesinin sebebi açıktır. Türk kahvesinin damakta bıraktığı o acılığı gidermek içindir. Fakat Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesinin altında çok naif bir düşünce yatar.

Osmanlı döneminden beri misafirlere Türk kahvesi su eşliğinde ikram edilirmiş. Eğer misafir aç ise önce suyu içer; tok ise de önce kahveyi içermiş. Böylelikle ev sahibi “aç mısınız” diye sormadan misafirinin aç olup olmadığını anlarmış.

Eğer misafir önce suyu içerse hemen sofralar donatılırmış. Günümüzde Türk kahvesinin yanında ikram edilen su bir alışkanlık halini almış olsa da bu hareketin altındaki naif düşünceyi unutmamak gerekir.

Diğer taraftan içerisindeki kafein sebebiyle hidrasyonu azaltan kahvenin yanında su içmek vücut için de faydalıdır.

Espresso Tarihi

espressonun-tarihi

Espresso, 1900’lü yıllarda İtalyanların keşfedip bize armağan ettiği lezzetlerden bir tanesidir. İtalyanların kendilerine has öğüttükleri ve belli metotlarla pişirdikleri bu kahvenin birinci dalga ve ikinci dalga kahvenin öncüsü olduğunu kabul edilir.

Espresso adını hazırlanma yönteminden alır. Espresso, İtalyanca kökenli bir kelimedir. “Pressione” basınç, “espresso” ise hızlı anlamına gelir. İnanılmaz bir hızda hazırlanan bu kahve çeşidi basınç yöntemiyle hazırlanır.

İnsanlara kısa süre içerisinde inanılmaz bir lezzet sunan yöntemlerle hazırlanan espresso kısa süre içerisinde tüm dünya tarafından tüketilmeye başlanır. Gerçek kahve deneyimi yaşamak isteyen kahve tiryakilerinin tercih ettiği bu kahve çeşidi yoğun bir aromaya ve hafif acı bir tada sahiptir. Bu sebeple herkes tarafından tüketilemez.

Espresso, filtre kahve ve Türk kahvesi dışındaki pek çok kahvenin bazını oluşturur. Latte, Americano gibi pek çok kahve çeşidi espresso bazlıdır. Oldukça yoğun bir kıvama ve aromaya sahip olan espressoyu tüketemeyenler tercihlerini espresso bazlı içeceklerden yana kullanırlar.

Her biri farklı aromaya ve mükemmel lezzete sahip olan espresso bazlı kahve çeşitleri kahve mekanlarında en çok ilgi gören kahve çeşitleridir.

En Lezzetli Kahve Çeşitleri Mithra Coffee & Tea Co.’da!

Siz değerli okurlarımızla kahvenin tarihi gelişimini incelediğimize göre size en lezzetli kahve önerilerinde bulunabiliriz.

Dünyanın en kaliteli kahve çekirdeklerinden elde edilen muhteşem lezzetleri daha önce deneyimlediniz mi? Mithra Coffee & Tea Co. dünyanın farklı iklim ve bölgelerinden seçtiği en kaliteli kahve çekirdeklerinden elde ettiği kahveleri şıklıkla buluşturarak sizlere sunuyor. %100 Arabica kahve çekirdeklerinden elde edilen filtre kahvelerin her biri farklı aromalara ve notalara sahip.

Mithra Coffee & Tea Co. her damak tadına uygun kahve çeşidiyle filtre kahve içmeye yeni başlayacak olanlara da hitap ediyor, kahve tiryakilerine de. Eğer kahveyi seviyorsanız ama kendinizi kahve tiryakisi olarak tanımlayamıyorsanız kahve seçerken Brezilya Bella Giana kahvesi gibi yumuşak içimli kahveleri tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Eğer aynı anda birden fazla bölgenin kahvesini deneyimlemek ve zengin aromalarla lezzet turuna çıkmak isterseniz de Dünya Kahveleri Kutusu sizin için biçilmiş kaftan. Dünya Kahveleri Kutusu içerisinde yer alan beş farklı ülkenin kahvesiyle size farklı tatları bir kutuda deneyimleme fırsatı sunuyor. Dilerseniz bu kahve kutusuyla kendi damak tadınızı keşfedebilir, dilerseniz de kahve tutkunu olan sevdiklerinize hoş bir sürpriz yapabilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
kaymakli-turk-kahvesi-nedir
Daha Fazla
Türk Kahvesi Ne Zaman İçilir?
İçindekiler Hide Türk Kahvesi Ne Zaman İçilmelidir?Tarçınlı Türk Kahvesi Ne Zaman İçilir?Limonlu Türk Kahvesi Ne Zaman İçilir?Türk Kahvesi…