Kahve Tansiyonu Düşürür mü? – Kahve İçmenin Tansiyona Etkileri

kahve-tansiyonu-dusurur-mu-kahve-icmenin-tansiyona-etkileri

Sizce kahve tansiyonu düşürür mü? Gün içinde fazla kahve tüketen insanlar özellikle bu soruya yanıt arıyor. Biz de yanıt arayanlar için zengin bir içerik hazırladık!

Kahve günümüzün en popüler içeceği olduğundan gün içinde tüketilen kahve miktarı gittikçe artıyor. Kahve tadı ve kokusuyla herkesi mest ediyor.

Peki ama bu kadar çok kahve tüketmek sağlığınıza zarar veriyor mu? Bu yazımızda kahvenin tansiyona etkisi üzerine konuşacağız.

Kahvenin sağlık için pek çok faydası olduğu aşikar. Ancak tahmin edebileceğiniz herhangi bir ürünün fazla tüketimi yarardan çok zarar verir. Peki fazla kahve tansiyon düşürür mü?

Gün içinde sık sık kahve tüketen bir insansanız, kahvenin tansiyonunuzu nasıl etkileyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Şimdi yazımızda size detaylı bilgi sunacağız.

Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan kahve tansiyonu nasıl etkiler anlatacağımız içeriğimize geçebiliriz, keyifli okumalar dileriz.

Kahve Tansiyonu Yükseltir mi Düşürür mü?

kahve-tansiyonu-yukseltir-mi-dusurur-mu

Özellikle tansiyon hastaları için kahve tansiyonu düşürürmü yükseltirmi konusu epey önemlidir. Ve açıkçası epey de tartışmalı bir konudur.

Genel olarak yüksek tansiyondan mustarip olan kişilere sıkça kahve içilmesi önerilmez. Buna sebep olarak da kahvenin aniden ve yüksek oranda kan basıncını artırdığının düşünülmesidir.

Ancak şuna da değinmek gerekir. Kahvenin tansiyona etkisi üzerine net araştırmalar yoktur. Kimi insanlarda kahve içmek tansiyonu yükseltirken kimi insanlarda da düşürebilir.

Bu nedenle kahve içtikten sonra kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Yine de en sağlıklı karar bir doktora başvurmak olacaktır.

Türk Kahvesi Tansiyonu Yükseltir mi Düşürür mü?

Türk kahvesi evlerimizin vazgeçilmezi, en tatlı sohbetlerin eşlikçisidir. Ülkemizdeki insanların en sık tükettiği kahve olma özelliğini taşıyan kahve şüphesiz ki Türk kahvesidir.

Hal böyle olunca Türk kahvesi ile ilgili pek çok sorunun ortaya çıkması da çok normaldir. Türk kahve tansiyonu düşürür mü ve sade Türk kahvesi tansiyona iyi gelir mi gibi sorular bunlardan bazılarıdır.

Türk kahvesi de içerdiği kafein nedeniyle genelde başta tansiyonu yükseltir. Ancak bu endişelenecek bir durum değildir, kafeinin doğal olarak etkisidir. Sonrasında tansiyon normale döner.

Tabii ki yukarıda belirttiğimiz gibi kimilerinde Türk kahvesinin tansiyon düşürücü bir etkisi vardır. Bu, genelde kişilerin aşırı miktarda kafein tüketmesi durumunda görülür.

Filtre Kahve Tansiyonu Düşürür mü?

Filtre kahvenin de kafein miktarı oldukça fazladır. Bu da birçok insanda kan basıncının artmasına neden olur. Ancak filtre kahve tüketimini abartmadığınız miktarda endişelenecek bir durum yoktur. Yine de tansiyon ve kalp hastasıysanız dikkatli olmanızda yarar var.

Şekersiz Kahve Tansiyonu Düşürür mü?

Tansiyon problemi olan kahveseverlerin en sık sorduğu sorulardan biri de şekersiz sade kahve tansiyonu düşürür mü sorusudur. Her insanın bünyesi farklılık gösterir. Bu sebeple bu sorunun kesin bir yanıtı yoktur. Bazı insanlar bir fincan kahve içtiğinde hemen tansiyonu çıkarken, bazı insanlarda böyle bir belirtiye hiç rastlanmayabilir.

Kahve İçince Tansiyon Düşer mi?

kahve-icince-tansiyon-duser-mi

Çay kahve tansiyonu düşürür mü? Günlük hayatta en sık tükettiğimiz içecekler çay ve kahve içeriğinde kafein barındırıyor. Kafein, hızlıca beyne ulaşır ve uyanıklığı artırır, dinç hissettirir. Bu nedenle de özellikle sınav zamanlarının en büyük yardımcısıdır. Dikkat dağınıklığını önlemek gibi birçok olumlu etkisi olan kafeinin aşırı tüketimi zararlıdır.

Bazı durumlarda kahve tansiyonun düşmesine neden olur. Bu büyük oranda kan şekerinin düşmesinden kaynaklanır. Kahve tükettikten sonra kan şekerinde ani bir düşüş olur. Çünkü kafein insülin direncini azaltarak kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olabilir.

Ancak bu da kahve içtikten sonra tansiyonun yükselmesi gibi geçici bir durumdur.

Kahve Neden Tansiyonu Düşürür?

kahve-neden-tansiyonu-dusurur

Kafeinin insülin direncini azaltması ve dolayısıyla kan şekerini de düşürmesinden bahsetmiştik. Bu kahvenin tansiyonu düşürmesinin nedenlerinden biri. Bir diğer neden ise kahvenin içinde bulunan kafein dışı maddeler.

Kahvenin içinde sağlıklı birçok antioksidan vardır. Kahvede bulunan polifenolik yapıdaki flavonoitler yüksek tansiyonu olan kişilere sıklıkla önerilir. Çünkü flavonoitler tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur.

Kalp ve damarlar için oldukça sağlıklı olan bu antioksidan aynı zamanda enfeksiyonları da önler.

Kahve İçmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kahve içmek tansiyonu düşürür mü değindik. Gördüğünüz gibi kahvenin tansiyonu hem düşürme hem de yükseltme gibi bir etkisi vardır. Ancak iki türlü de bu etki uzun süreli olmayacaktır. Uzun vadede kahvenin tansiyon düzenlenmesinde rolü olduğunu da söyleyebiliriz.

Yazı boyunca kahvenin tansiyona etkisine dair birçok bilgi verdik. Bunlar ışığında kimileri kahveyi zararlı bulurken kimileri yararlı bulmuş olabilir. Kahve bizce oldukça yararlı bir içecek, yalnızca miktara dikkat etmek gerekiyor.

Yazımızı bitirmeden önce size kahvenin yararlarından ve zararlarından da kısaca bahsetmek isteriz.

İşte kahvenin faydaları;

  • Enerji seviyesinde yükselmeye sebep olur, dikkati artırır.
  • Stres üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
  • Kalp hastalığı riskinin önemli ölçüde azaltır. Ayrıca araştırmalara göre kalpten kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltıyor.
  • Kahve diüretiktir, yani çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ancak vücuttan fazla su attığı için içtiğiniz kahve miktarının iki katı kadar su tüketmeniz önemlidir.
  • Kahve içmek diyabetten korunmaya yardımcı olur.
  • Düzenli kahve tüketimi yapan parkinson hastaları hareketlerini kontrol altına almayı başarılar.
  • Yapılan bir araştırmaya göre kahve kanser hücrelerinin gelişimini önemli ölçüde azaltır.
  • Kahve tüketiminin Alzheimer’ı geciktirdiği ve hatta önlediğini gösteren pek çok araştırma mevcuttur.

Peki kahvenin zararları nelerdir?

  • Geç vakitte içilmesi halinde uykusuzluğa neden olur.
  • Aşırı tüketimi içindeki kafein nedeniyle bağımlılığa yol açar.
  • Kahve içmek çarpıntıya neden olur, sık sık ve aşırı miktarda tüketilirse kalp rahatsızlıklarına yol açar.
  • Özellikle aç karnına kahve içmek midedeki asit oranını artırıyor. Bu da mide ekşimesine neden oluyor. Bu durumun sıkça tekrarlayan insanlarda reflü ve ülser olma riski vardır.
  • Aşırı kahve tüketmek kanda vitamin ve minerallerin emilimini azaltıyor. Bu nedenle kişide kansızlık, vitamin eksiklikleri gibi sorunlara yol açar.
1 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

kahve-lekesi-nasil-cikar
Daha Fazla

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

İçindekiler Hide Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?Gliserinle Kahve Lekesini ÇıkarmaKarbonatla Kahve Lekesini ÇıkarmaSirkeyle Kahve Lekesi ÇıkarmaBekleyen Kahve Lekesi…