Üçüncü kahve dalgası beraberinde kahve dünyasına dair pek çok şeyi değiştirdi. Esasında “dönüştürdü” demek daha doğru olur. Bu dönüşüm de beraberinde biz kahve tüketicilerini yeni terimlerle tanıştırdı. Kahve tadımı da bu terimlerden biri.
Eğer nitelikli kahve sizin için her şey ise bu terimi daha önce duymuşsunuzdur. Ancak nitelikli kahve dünyasıyla yeni tanışanlar ya da kahve konusunda uzmanlaşmak isteyenler için bu içeriğimizde “kahve tadımı” konusunu ele almak istedik.
Bilgilerimizin doğrultusunda bu konuyu size aktarmaya çalışacağız. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa yorumlar kısmına bekleriz.
☕ Mithra Coffee’nin dünyanın farklı bölgelerinden seçtiği nitelikli kahve çeşitleriyle tadımda profesyonelleşebilirsiniz. Damak tadınız için en uygun kahveleri seçin ve farklı tadım notalarını bugün keşfedin!
Damak tadınıza uygun kahveyi seçerken fikir almak isterseniz kahve önerileri içeriğimizden yardım alabilirsiniz.
Cupping Ne Demek?
Profesyonel kahve tadımına “cupping” terimi karşılık gelmektedir. Cupping farklı amaçlar için yapılır. Fakat cupping yapılmasının ana amacı kahvenin kalitesini test etmektedir.
Profesyonel cuppingde, Specialty Coffee Association’ın belirlediği protokoller vardır. Bu protokol doğrultusundaki cupping ile kahveler derecelendirilir, puanlanır ve fiyatları belirlenir.
Cupping işleminde kahveyi demlerken herhangi bir metal ya da kağıt filtre kullanılmaz. Çünkü filtre, kahvenin aromasına etki edebilir. Bu sebeple kahve su ile doğrudan karıştırılır ve bu şekilde tadılır.
Profesyonel cupping ile ilgili az çok bilgi sahibi olduğumuza göre asıl mevzumuza geçebiliriz. Gelelim evde kendi halinizde yapabileceğiniz kahve tadımına.
Kahve Tadımı Nasıl Yapılır?
Yukarıda bahsettiğimiz cupping ile anlatacağımız kahve tadımı birbirinden biraz farklı. Daha doğrusu bizim anlatacağımız yöntem daha amatörce ya da “ev tipi” diyebiliriz.
Damak tadınız için en doğru kahveyi seçmek ve kahve tüketimi konusunda profesyonelleşmek için anlatacaklarımızdan faydalanabilirsiniz. Fakat kahve tadımını yapmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç küçük nokta var.
- Kahve tadımından en az bir gün önce ağır baharatlı yiyecekler yememenizi tavsiye ederiz. Çünkü damağınızda kalan lezzet kahveden aldığınız aromayı objektif bir şekilde algılayamamanıza sebep olabilir.
- İkincisi yoğun kokuların olduğu bir yerde tadım yapmamanızı öneririz. Aynı şekilde tadımdan önce parfüm de sıkmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü kokular da tadım konusunda sizi yanıltabilirler.
- Eğer sigara kullanıyorsanız tadım esnasında ya da tadımdan önce sigara içmemenizi öneriyoruz. Çünkü sigara da en az diğer kokular gibi koku alma duyunuzu etkileyecek ve yanlış çıkarımlarda bulunmanıza sebep olacak.
Bu söylediklerimize dikkat ettiğiniz takdirde aşağıdaki noktalara da dikkat ederek iyi bir kahve tüketicisi olabilirsiniz.
Kahve Tadım Notları
Evde kahve tadımı yaparken size yol gösterecek dört farklı değişken var. Bu değişkenlerin her birine dikkat ettiğiniz takdirde kahve seçerken de tüketirken de daha bilinçli olabilirsiniz.
Tadını ve aromasını başarılı bulduğunuz kahveyi tüketmeye devam edebilirsiniz. Diğer taraftan aldığınız kahvenin yeni hasat mı yoksa eski hasat mı olduğunu, kalitesinde değişiklik olup olmadığını da rahatlıkla fark edebilirsiniz.
Öyleyse kahve tadımında dikkat etmeniz gereken değişkenlere geçelim.
Koku ve Aroma
Kahve meyvesi yetiştiği bölgenin bitki örtüsünden ve civarında yetişen meyvelerin aromasından etkilenir. Yani bitkilerin ve meyvelerin aroması kahvenin tadına ve kokusuna etki eder.
Çoğu zaman kahve satın alırken ambalajın üzerinde; çiçeksi, meyve, fındık, çikolata gibi tadım notaları görürüz. Bu notalar kahvenin yetiştiği yöreden kaynaklanan lezzetlerdir. Bu sebeple de kahvenin aroması yöreden yöreye farklılık gösterir.
Aroma adını verdiğimiz tat notaları kahveyi kavururken ve demlerken ortaya çıkar. Tadım aşamasının da birinci basamağıdır. Gözlerimizi kapatıp kahveyi koklar ve kahvenin içindeki notaları hissetmeye çalışırız.
Gövde
Kahvenin tadını etkileyen en önemli faktörlerden biri de gövdedir. Damak ve dil arasında hissedilen gövde esasında kahvenin dokusunu ifade eder. Yani kahvenin tadından ziyade damakta bıraktığı etkiyi karşılayan terimdir.
Asidite
Kahvenin asiditesi yetiştiği yükseklike yakından alakalıdır. Kahvenin yetiştiği yükseklik arttıkça olgunlaşma süresi de uzar. Geç olgunlaşan kahve meyvesinin asiditesi yükselir ve aromalar daha net ortaya çıkar.
Eğer kahve dünyasına az çok aşinaysanız bu terimi sıkça duymuşsunuz ya da görmüşsünüzdür. Asidite çoğu zaman “ekşilik” ile karıştırılıyor. Fakat onunla pek de alakası yok.
Asidite kahveye canlılık ve parlaklık veren unsurdur. Çoğunlukla meyvemsi aromalarla açığa çıkar. Asiditesiz kahveler oldukça yavandır. Damakta herhangi bir tesir bırakmaz ve etkisi çabuk geçer.
Bitiş (Aftertaste)
Aftertaste yani bitiş kahvenin damakta bıraktığı etkiyi ve hissiyatı ifade eder. Kahveyi yudumladıktan sonra damakta bıraktığı etki uzun sürüyorsa, kahvenizin bitişi uzun demektir.
Eğer kahveyi yudumladıktan sonra damakta bıraktığı etki kısa sürede geçiyorsa, kahvenin bitişi kısa demektedir. Ayarında demlenmiş kahvenin bitişinin; zengin, ferah ve dengeli olması beklenir.
Evde az çok kahve tadımını nasıl yapacağımızı öğrendiğimize göre şimdi bir fincan kahve demleyip işe koyulabiliriz. Eğer tadım yapacağınız kahveyi demlerken kağıt filtre kullanacaksanız filtreyi sıcak su ile çalkalamanızı tavsiye ederiz. Böylece kahvenin tadına etki etmesinin önüne geçebilirsiniz.
Kaliteli kahve ekipmanları için de Mithra Coffee’yi ziyaret edebilirsiniz.