Kahve sifonu, son yıllarda kahve demlemek için kullanılan en popüler ekipmanlar arasında yer almaktadır. Bu yöntem ile demlenen kahveler hoş bir aromaya ve kokuya sahip olurlar. Peki, kahve sifonu nasıl bir ekipmandır ve bu ekipman ile kahve nasıl demlenir, hep birlikte bu konuyu bir göz atalım.
Son yıllarda 3. dalga kahve akımını duymayanınız yoktur. Bu kavrama tam anlamıyla açıklık getirmek sifon konusuna girmeden önce hepimiz için faydalı olacaktır.
O halde 3. dalga kahve nedir?
Kahve, tarih içerisinde pek çok evreden geçti. Bu evreler 1. dalga kahve, 2. dalga kave ve son olarak da 3. dalga kahve olarak adlandırılıyor. 3. dalga kahvenin diğer evrelerden ya da jenerasyonlardan en büyük farkı, kahvenin bir keyif unsuru haline gelmesi. Bu jenerasyon ile birlikte kahvenin kavrulma sürecinden tutun da demlenme sürecine kadar büyük bir haz duygusu hakim.
Bu hedonist durum da farklı kavurma ve demleme yöntemlerinin meydana çıkmasını sağlıyor.
Mükemmel aromaya ve kokuya sahip bir kahve hazırlamak 3. nesil kahve anlayışının en büyük amaçlarından bir tanesidir. Burada çok farklı demleme yöntemleri kullanılır. Bu yazımızda kahve sifonu ekipmanı ile kahve demleme yöntemine değineceğiz. Bu ekipman ile demlediğiniz kahveyi hem hazırlarken hem de tadarken büyük bir haz yaşamamanız mümkün değil! Öncelikle kahve sifonu nasıl kullanılır, buna değinelim.
Sifon ile Adım Adım Kahve Demleme
Kahve sifonu, 3.dalga kahve akımının hem ev için kullanımı en rahat kahve ekipmanlarından biridir hem de kullanımı çok basittir. Oldukça basit bir sistemi vardır. Ekipman kendiliğinden hazır bir şekilde satılmaktadır.
Bu kahveyi hazırlarken kendinizi deney yapıyormuş gibi de hissedebilirsiniz. Çünkü bir deney düzeneği havası vardır. Yapmanız gereken şeyler; kahve haznesine bu ekipman için özel olarak çekilmiş kahveden koymak, su haznesine su koymak ve ateşini yakmak. Bu evreden sonra ise ekipman zaten kahveyi hazırlayacaktır. Size kalan bu keyifli süreci izlemek.
Son yılların en popüler kahve akımı olan üçüncü dalga kahve akımı içerisinde önemli bir yere sahip olan bu ekipman ile kahve demlemek oldukça basit. Bu yöntem ile kahve demlemek için filtre kahve şeklinde öğütülmüş kahvelerden kullanabilirsiniz.
Lezzetiyle baş döndürecek bir kahve tadı yakalamak için Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın çeşitli coğrafyalarından özenle seçerek paketlediği kahve çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Bu yöntem ile nasıl kahve demleneceğine gelirsek şu adımları izlemelisiniz:
- Birinci Adım: Sifon kahve ekipmanının en üst kısmındaki hazne kaldırılarak alt hazneye su konulur. Kaliteli kahve yapabilmek için kaliteli su kullanmalısınız. Burada kullanacağınız suyun içme suyu olması önemli. Burada kahve ile herhangi bir temas olmadığı için suyu sıcak veya soğuk koyabilirsiniz. Bu sizin tercihinize kalmış. Eğer sıcak su kullanırsanız kahveniz daha hızlı demini alacaktır.
- İkinci Adım: Bu adım çok önemli. Bu adımda üst haznenin altında bulunan contanın alt hazneye iyi bir şekilde oturması gerekiyor. Çünkü, bu adımda içeriye hiçbir şekilde hava girmemeli. Bu sayede alt hazneye vakum oluşturulmaya çalışılır.
- Üçüncü Adım: Bu adımda, mekanizma ateşin üzerine getirilir. Daha sonra alt haznede bulunan suyun ısının etkisiyle sarmal düzlem yardımıyla alt hazneden üst hazneye çıkması beklenilir. Bu işlem yaklaşık bir veye bir buçuk dakika sürebilir. Suyun tamamının üst hazneye çıktığından emin olmalısınız.
- Dördüncü Adım: Tamamı üst hazneye çıkan suyun içerisine 300 ml için 20 gr filtre kahve inceliğinde öğütülmüş kahve eklenir. Kahveyi ekledikten sonra biraz karıştırıp kahveyi kendi halinde demlenmeye bırakmalısınız. Burada kahvenin demlenme süresi yaklaşık bir buçuk dakikadır.
- Beşinci Adım: Bir buçuk dakika bekledikten sonra alt haznenin altından ısıyı çekmelisiniz. Böylelikle yukarıda su ile birleşen kahve aşağı inecektir. Fakat kahve tortuları üst haznede kalacaktır. Bu işlem yaklaşık 40 saniye kadar sürecek.
- Altıncı Adım: Son adımda alt hazne ile üst hazneyi dikkatlice birbirinden ayırın ve alt haznede biriken kahveyi servis edin.
Sifon Kahve Nedir
Sifon kahve ekipmanı her ne kadar son yıllarda popüler olmuş olsa da uzun yıllardır kullanılan bir kahve ekipmanıdır. Bu kahve ekipmanı 1830’lu yıllarda S. Loeff tarafından Berlin’de keşfedilmiştir. İlk olarak Avrupa’da görülen bu kahve ekipmanı daha sonra Amerika’da kullanılmış ardından da Japonya’da kullanılmıştır. Bugün neredeyse tüm dünyada popüler olan bu ekipman Japonya’da çok fazla sevilmiştir.
Bu ekipman, 3. dalga kahve demleme yöntemlerinden bir tanesidir. 3. dalga kahvenin en iyi kahve demleme ekipmanlarından biri olan sifon kahve ekipmanı gerçek kahve tutkunlarının vazgeçilmezi olmuştur. Çünkü bu yöntem ile hazırlanan kahvenin aroması oldukça lezzetlidir.
Bu ekipman temelde iki farklı haznenin birleşmesiyle oluşur. Buhar basıncı ısınan suyu bir hazneden kahvenin bulunduğu diğer hazneye taşır. En son adımda da üst haznede demlenen kahve alt hazneye iner. Böylelikle enteresan bir kahve demleme sürecine tanıklık edersiniz.
Sifon Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır
Sifon kahve makinesini kullanmak bir french press kullanmak kadar basittir. İlk baktığınız zaman bu ekipmanı kullanmak gözünüze zor gelebilir. Fakat dışarıdan bakıldığı kadar zor değildir. İlk kullandığınızda belki birazcık zorlanabilirsiniz ama ikinci ve sonraki kullanımlarda çay demlemekten daha kolay bir eylem olduğunu göreceksiniz.
Bu ekipman evde kahve demleme yöntemleri arasında en ideallerinden biri. Bu aleti kullanmak için yapmanız gereken tek şey alt hazneye su koymak ve üst hazne ile hava almayacak şekilde birleştirmek. Daha sonra da ateşi yakıp alt haznenin altına koymalısınız. Zaten bu süreç kendisini yönetecektir. Size kalan vakti geldiğinde kahveyi koymak ve ısıyı ekipmanın altından çekmek.
Bu ekipman ile demlenen kahve ile french press ile demlenen kahve lezzeti arasında büyük bir fark var. Çünkü bu ekipman, kahvenin o istenen aromayı yakalamasını sağlayacaktır. Tabii ki burada kullanılan kahvenin ve suyun da kalitesi oldukça önemlidir. Kaliteli malzemeler kullanıldığında güzel bir sonuçla karşılaşmamanız imkansızdır.