“Kahve nasıl yapılır?”, diye merak eden okurlarımız için en lezzetli kahveleri hazırlayabilecekleri yöntemleri derledik. Size verdiğimiz püf noktalar ile gerek kendiniz için gerek de sevdikleriniz için en lezzetli fincanlar hazırlayabilirsiniz.
İçeceğimiz bir fincan kahvenin lezzeti hepimiz için önemlidir. İçtiğimiz her yudumdan tat almak isteriz. Kötü hazırlanmış bir kahve ise keyfimizi kaçırmaya fazlasıyla yeter. Dolayısıyla kahvenin kalitesi kadar o kahveyi nasıl hazırladığımız da son derece önemlidir.
Kullandığımız kahve çekirdeklerinin kalitesi kadar demleme yöntemlerinin de yeterince iyi olması gerektiğinin bilincinde olarak siz değerli okurlarımız için en kaliteli kahve demleme yöntemlerini bir araya topladık.
Bu yöntemlere ve püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde uzman bir kahve baristasının hazırladığı kahve kadar lezzetli bir fincan hazırlamanız mümkün.
Bu yöntemlerle hazırladığınız kahvelerin lezzetli aroması ve büyüleyici kokusuyla kendinizi kaybedeceksiniz. O halde evde kahve nasıl yapılır gelin hep birlikte keşfedelim!
Kahve Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kahve demlemek pek çok kahvesever için oldukça keyifli bir eylem. Ancak doğru teknikler uygulanmadığı zaman ortaya çok da lezzetli fincanlar çıkmayacaktır.
Fincan kimi zaman yavan ya da tatsız, kimi zaman ise fazlasıyla acı olur. Bu çoğu zaman doğru kahveyi seçememekten ve ölçüyü yakalayamamaktan kaynaklanır.
İşte bu sebeple kahve demlerken dikkat edilmesi gereken birtakım konular var. Gelin bu konulara hep birlikte bakalım.
Böylece kahve demlerken hangi noktalarda yanlış ya da doğru yaptığınızı görebilirsiniz. İşte kahve nasıl yapılır diye merak edenlerin dikkat etmesi gereken tüm konu başlıkları.
Kahve Yapımı için Hangi Kahve Çekirdekleri Kullanılmalıdır?
Pek çok kahve tutkunu farkında olarak ya da olmayarak tek tip kahve çekirdeği kullanabiliyor. Ancak hazırlayacağınız kahve çeşidine göre kullanacağınız çekirdek türü değişiklik gösteriyor.
Örneğin; filtre kahve için en çok tercih edilen kahve çekirdeği Arabica. Arabica çekirdeğin hafif ve kuvvetli aroması bu kahveye fazlasıyla yakışıyor.
Söz konusu espresso olunca ise Robusta çekirdekler ön plana çıkıyor. Robusta çekirdeğin yoğun ve yağlı formu espressonun o kremamsı formuna fazlasıyla iyi gidiyor.
Dolayısıyla kahve hazırlarken doğru çekirdeği seçerseniz çok daha lezzetli fincanlar hazırlayabilirsiniz.
Kahve Yapımında Kullanılan Suyun Niteliği ve Önemi Nedir?
Suyun kahvenin tadı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Şebeke suyu (çeşme suyu) içinde yoğun miktarda klor ve kireç vardır. Bu da kahvenin tadını bozuyor. Dolayısıyla çekirdeğin gerçek tadım notalarını ve aromasını alamıyorsunuz.
Eğer kaliteli bir fincan hazırlamak istiyorsanız içme suyu kullanabilirsiniz. Hatta bazı demleme reçetelerinde suyun pH değerinin de kahvenin tadı üzerinde etkili olduğu söyleniyor. Bu sebeple belli markalar ön plana çıkıyor.
Buzdağı da kahve gurmelerinin en çok sevdiği su markalarından. Hatta çoğu reçetede bu su kullanılıyor. Siz de kahvenizi önerilen su çeşitleriyle demleyerek gerçek lezzete ulaşabilirsiniz. Farklı markaların sularını deneyerek kendi damak tadınız için en uygun lezzeti de bulabilirsiniz.
Dolayısıyla kahve nasıl yapılır diye merak edenlerin su konusunda da oldukça seçici davranmaları gerektiğini söylemeliyiz.
Kahve Yapımında Kullanılabilecek Malzemeler Nelerdir?
Kahve yapımının başından sonuna kadar farklı malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler hazırlayacağınız kahve çeşidine göre farklılık gösterse de genel itibariyle şu malzemelerden oluşur:
Kahve Çekirdekleri
Öncelikle kahve yapımında kullanılan en önemli malzeme kahve çekirdekleridir. Kahve çekirdeklerini tercihinize göre çeşitli türlerden seçebilirsiniz. Örneğin; Arabica veya Robusta gibi.
Su
Kahve yaparken kullanacağınız suyun kalitesi önemli. Lezzetli bir kahve için temiz ve taze su kullanmanızı öneririz.
Filtre
Kahve demlemek için genellikle bir filtre kullanılır. Kağıt, kumaş veya metal filtreler tercih edilebilir. Filtre, kahve telvesini süzmek ve sadece kahve suyunun geçmesini sağlamak için kullanılır.
Kahve Makinesi veya Demleme Aracı
Kahve yapımında kullanabileceğiniz farklı demleme araçları vardır. French press, pour-over, espresso makinesi veya Türk kahvesi cezvesi gibi seçenekler arasından tercih yapabilirsiniz.
Öğütücü
Kahve çekirdeklerini taze öğütmek, kahvenin aromasını ve lezzetini korumak için önemlidir. Öğütülmüş kahve çekirdekleri hızla okside olabilir.
Bu yüzden mümkünse çekirdekleri demlemeye yakın zamanlarda öğütmek en iyisidir. Mithra Coffee’den sevdiğiniz kahveleri çekirdek formunda sipariş edebilirsiniz.
Şeker veya Tatlandırıcılar (Opsiyonel)
Kahveyi tatlandırmak için; şeker, bal, stevia veya diğer tatlandırıcıları kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın, fazla şeker kullanımı sağlığınıza zararlı olabilir.
Süt veya Krema (Opsiyonel)
Kahveye süt veya krema ekleyerek lezzetini ve kıvamını değiştirebilirsiniz. Süt köpürtmek için buharlaştırıcı özelliği olan bir espresso makinesi veya ayrı bir sütlük kullanabilirsiniz.
Karıştırıcı veya Kaşık
Son olarak kahve ve diğer malzemeleri karıştırmak için bir karıştırıcı veya kaşık kullanabilirsiniz.
Kahve Yapımında Kullanılan Demleme Yöntemleri Nelerdir?
Kahve, dünya genelinde en sevilen içeceklerden biridir. Peki, kahve yapmak için hangi demleme yöntemlerini tercih edebilirsiniz? İşte kahve yapımında kullanılan bazı popüler demleme yöntemleri:
Pour-Over
Pour-over, basit ama etkileyici sonuçlar veren bir demleme yöntemidir. İhtiyacınız olan tek şey bir pour-over demleme aracı, kahve filtresi, kahve çekirdekleri ve sıcak su.
İşte pour-over ile kahve yapmanın temel adımları:
- Kahve filtresini demleme aracına yerleştirin ve sıcak su ile ıslatın.
- Kahve çekirdeklerini öğütün ve filtre üzerine yerleştirin.
- Sıcak suyu yavaşça dökerek dairesel hareketlerle kahveyi ıslatın.
- Kahvenin demlenmesini bekleyin ve ardından fincana dökün.
French Press
French press, dolgun ve aromatik bir kahve elde etmek için popüler bir seçenektir. İşte French press ile kahve yapmanın adımları:
- French press’in alt kısmına öğütülmüş kahveyi ekleyin.
- Üzerine sıcak su dökün ve karıştırın.
- Filtreyi ve pistonu takın, ama bastırmadan yaklaşık 4-5 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
- Pistonu yavaşça bastırarak kahve telvesini aşağıya itin.
- Tüm süreci tamamladıktan sonra kahvenizi fincana dökün ve tadını çıkarın.
Espresso Makinesi
En popüler kahve çeşitlerinden biri olan espresso, yoğun aroması ve kremasıyla bilinen bir kahve çeşididir. Espresso makinesi, bu özel kahveyi demlemek için kullanılmaktadır. İşte espresso makinesi ile kahve yapmanın temel adımları:
- Espresso makinesini açın ve su haznesini doldurun.
- Öğütülmüş kahve çekirdeklerini portafiltreye yerleştirin ve hafifçe sıkıştırın.
- Portafiltreyi espresso makinesine takın ve demleme düğmesine basın.
- Makine, suyu yüksek basınç altında kahve üzerinden geçirerek espresso demleyecektir.
- Son olarak, espresso fincana dökün ve isteğinize göre süt veya şeker ekleyin.
Türk Kahvesi
Türk kahvesi, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır ve özel bir demleme yöntemi gerektirir. İşte Türk kahvesi yapmanın adımları:
- Cezveye öğütülmüş Türk kahvesini ve isteğe bağlı olarak şeker ekleyin.
- Cezveyi düşük ateşte karıştırarak ısıtın.
- Köpüğü oluşana kadar karıştırmaya devam edin.
- Köpük yükselince cezveyi ateşten alın ve köpüğü fincana paylaştırın.
- Cezvedeki kahveyi tekrar ateşe koyarak kaynatın ve fincana ekleyin.
- Kahvenizi demlemeye bırakın ve ardından keyifle tüketin.
Kahve yapmak için birçok farklı demleme yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birini seçerek, kendi zevkinize ve tercihlerinize uygun bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz.
Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Filtre kahve, üçüncü nesil kahve dalgası içerisinde yer alan en popüler kahve çeşitlerinden bir tanesidir. Bugün pek çok mekanda da en çok tercih edilen kahve çeşididir. Peki filtre kahve neden bu kadar çok seviliyor?
Filtre kahveyi diğer kahve çeşitlerinden ayıran nokta öğütme şeklidir. Diğer kahve çeşitlerine göre daha kalın çekilen filtre kahve belli demlenme yöntemlerine göre hazırlanmaktadır.
Filtre kahvenin insanlar tarafından bu kadar çok sevilmesinin nedeni ise lezzetli bir aromaya sahip olmasıdır.
Filtre kahve, farklı ekipmanlarla hazırlanmaktadır. Bu ekipmanlardan bazıları pek çoğumuzun evinde zaten mevcuttur.
Filtre kahve her demleme yönteminde farklı bir aroma kazanır. Bunun sebebi ise her demleme yönteminde filtre kahvenin içerisindeki aromayı farklı şekilde salmasıdır.
French Press Kullanarak Filtre Kahve Nasıl Demlenir?
Biz bu yazımızda filtre kahveyi french press ile hazırlama yöntemine değineceğiz. Çünkü hemen hemen herkesin evinde french press mevcut. Fakat pek çoğumuz french press ile lezzetli filtre kahve hazırlayamamaktan yakınırız.
Bugün pek çoğumuzun evinde mevcut olan french press ile gayet lezzetli kahveler hazırlayabilirsiniz. Fakat french press ile filtre kahve hazırlarken belli noktalara dikkat etmelisiniz. Biz bu başlık altında french press ile filtre kahve hazırlama yönteminin yanı sıra birtakım püf noktalara da değineceğiz.
Eğer siz de lezzetli bir fincan kahve içmenin kaliteli kahve çekirdeklerinden ve kaliteli demleme yöntemlerinden geçtiğini düşünüyorsanız Mithra Coffee & Tea Co.’yu ziyaret etmeyi unutmayın.
Mithra Coffee & Tea Co. dünyanın dört bir tarafından getirdiği en kaliteli kahve çekirdekleri ile en kaliteli filtre kahve çeşitlerini size sunuyor. Eğer filtre kahve tutkunuysanız dünya kahveleri serisini deneyebilir ve damak tadınıza en çok hitap eden filtre kahve çeşidini keşfedebilirsiniz.
French press ile filtre kahve hazırlamak için uygulayabileceğiniz adımlar:
- Birinci Adım: Filtre kahveyi demleme işlemine başlamadan önce french pressi sıcak su ile çalkalayın. French press kahve demleme işleminden önce sıcak su ile çalkalanırsa filtre kahveniz sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edecektir.
- İkinci Adım: Su ısıtıcıda ya da bir demlikte içeceğiniz kupadan bir miktar fazla suyu ısıtın. Burada kullanacağınız su ne kadar kaliteli olursa kahveniz de o kadar kaliteli olur. Bu sebeple hazır su kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Üçüncü Adım: Sıcak su ile çalkalanmış french pressin içerisine tepeleme dolu iki tatlı kaşığı filtre kahveyi ilave edin. Eğer kahvenizin daha hafif olmasını istiyorsanız bir tatlı kaşığı da ilave edebilirsiniz.
- Dördüncü Adım: Kaynayan sıcak suyunuzu yaklaşık 3 dakika kadar dinlendirin. Çünkü filtre kahve demlemek için kullanılacak suyun sıcaklığı 100 santigrat derece olmamalıdır.
- Beşinci Adım: Dinlenmiş sıcak suyunuzu yavaş yavaş filtre kahvenin üzerinde gezdirerek french presse doldurun.
- Altıncı Adım: French pressin süzgeç kısmını aşağı indirmeden french pressin kapağını kapatın ve kahvenizi yaklaşık 6 dakika kadar demlenmeye bırakın.
- Yedinci Adım: Demini alan kahvenizi french pressin süzgeç kısmını aşağı doğru iterek süzün ve servis edin.
Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
Soğuk kahve, yaz kış fark etmeksizin vazgeçemediğimiz lezzetlerden bir tanesidir. Dışarıda içtiğimiz soğuk kahveler bazen külfetli olabileceği gibi bazen de istenilen tadı vermez. Evde soğuk kahve hazırlamak ise hem bize daha ucuza mal olur hem de kendi damak tadımıza göre hazırlayabiliriz.
Evde soğuk kahve hazırlamak tıpkı yumurta kırmak kadar basittir. Dışarıda uzman kahveciler tarafından yapılan soğuk kahveler bir sanat eseri gibi görünse de biraz üzerine çalışılınca herkes tarafından yapılabilir. Yani evinizin rahatlığında soğuk kahve hazırlamak için özel bir beceriye sahip olmanız şart değil.
Evinizin rahatlığında lezzetli bir bardak soğuk kahve elde edebilmeniz için ihtiyacınız olanlar; kaliteli kahve çekirdekleri, doğru demleme yöntemi, buz ve isteğe göre tatlandırıcı. Tüm bu malzemelere sahip olduğunuz takdirde gerek kendiniz için gerek de sevdikleriniz için damakta iz bırakacak lezzetler hazırlamanız mümkün.
Lezzetli bir bardak soğuk kahve hazırlayabilmek için dikkat etmeniz gereken ikinci nokta ise kahveyi doğru demlemekten geçer. Yukarıda lezzetli bir fincan filtre kahveyi nasıl demleyebileceğiniz ile ilgili tüm detaylara ve püf noktalara değindik. Kahvenizi yukarıdaki başlıkta yer alan adımlara göre demlediğiniz takdirde evinizin rahatlığında en lezzetli soğuk kahveyi hazırlayabilirsiniz.
Soğuk kahve hazırlamak için bu iki noktaya dikkat ettiğiniz takdirde işin en kolay kısmı kalıyor; buz ve tatlandırıcı eklemek. Demlediğiniz ve süzdüğünüz kahveniz oda sıcaklığına geldiği takdirde içerisine buz ve isteğinize göre tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Bu tatlandırıcılar; süt ve farklı aromadaki tatlandırıcılar olabilir. Tüm bu eklemeleri yaptığınız zaman kendiniz ve sevdikleriniz için en lezzetli soğuk kahveyi hazırlamış olacaksınız, afiyet olsun.
Kahve nasıl yapılır diye merak eden herkes için umarım faydalı bir içerik olmuştur. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla pratik tarif ve ipucu için kahve tarifleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.