Sabahın erken saatlerinden günün geç saatlerine kadar her anımızda olan kahve hakkında muhtemelen çok şey biliyoruz. Fakat en azılı tutkunlarının bile şaşıracağı kahve hakkında bilinmeyenler yazımız, eminiz ki hepinizi çok şaşırtacak!
Kahvenin çiftlikten fincana gelene kadar geçirdiği yolculuğu hepimiz az çok biliyoruz. Fakat bazı bilgiler var ki, tarihin tozlu sayfaları arasından çıkarılmayı bekliyor. Tarihin tozlu sayfaları arasında kalan bilgiler ve günümüze dair kahveye dair gerçekler hepimizi çok şaşırtacak. Bu ilginç bilgiler belki de bir bilgi yarışmasında ya da sohbet ortamında işinize yarayacak.
İşte, kahve hakkında bilinmeyenler!
Kahve Hakkında Bilinmeyenler
Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri olan ve her köşe başında kokusunu duyumsayabileceğimiz bu lezzet hakkında duyacaklarınız sizi çok şaşırtacak!
Kahvenin ilk kez bir çoban tarafından bulunduğunu biliyor muydunuz?
Muhtemelen kahve hakkında bilinmeyenler içerisinde en çok şaşıracağınız bilgilerden bir tanesi bu. Kahve ilk kez milattan sonra 800’lü yıllarda Etiyopyalı bir çoban tarafından bulundu.
Anlatılanlara göre, 9. yüzyılda Etiyopyalı bir çoban keçilerini otlatırken onlara kahve meyvesi yedirmiş. Kahve meyvesini yiyen keçiler, uyuşukluklarından kurtulmuş ve daha dinç hale gelmişler. Bu olayın ardından kahvenin gücü fark edilmiş, bu etkisiyle yıllar boyu tüketilmiş ve tüketilmeye de devam ediyor.
Dünyanın en pahalı kahvesini daha önce denediniz mi?
Dünyanın en pahalı kahvesinin neyden yapıldığını daha önce duydunuz mu? Dünyanın en pahalı kahvesi Misk kedisinin dışkısından yapılmaktadır. Hepinizin yüzünün ekşidiğini tahmin edebiliyorum. Fakat durum duyulduğu kadar da kötü değil.
Misk kedisi kahve meyvesiyle beslenen bir hayvan türü. Kahve meyvesinin çekirdekleri misk kedisinin midesinde kendiliğinden fermente oluyor. Misk kedisi bunu doğal yollarla dışarı atarak dünyanın en pahalı kahvesinin ortaya çıkmasını sağlıyor.
Misk kedisinin dışkısından ayıklanan kahve çekirdekleri Bali’de işlenen Luwak kahvesidir. Bu kahvenin fincanı ise 30 Euro.
Peki, imkanınız olsa Misk kedisinin dışkısından elde edilen bu kahveyi denemek ister miydiniz? Siz değerli okurlarımızın bu ilginç konu hakkındaki düşüncelerini yorum kısmında görmek isteriz.
Süs bitkisi olarak kullanılıyordu
Guatemala halkının kahveyi eski zamanlarda süs bitkisi olarak kullandığını biliyor muydunuz? Kahveyi içilebilir şekilde tüketmek yerine bu bitkiyi yaşam alanlarına renk katmak için kullanan Guatemala halkı uzun yıllar boyunca kahveyi süs bitkisi olarak kullandı.
Kahvenin ticari gücünü fark eden Guatemalalılar bugün dünyada kahve üretimi yapan en önemli ülkelerden bir tanesi. Tropikal iklimi ve volkanik anlamda zengin topraklarıyla dünyanın en lezzetli kahve çekirdeklerini yetiştiren Guatemalalılar iyi ki de kahvenin ticari gücünü fark etmişler ve bizi o leziz Guatemala kahvesiyle tanıştırmışlar!
Kahveden Webcam’e!
Teknolojik anlamda yapılan en büyük atılımlardan birinin kahve sayesinde ortaya çıktığını duyunca çok şaşıracaksınız.
1991 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim adamları binadaki kahve makinesinin yanına bir kamera yerleştirdiler. Amaçları bu kamera ile kahvenin olup olmadığını anlamaktı. Böylelikle gittiklerinde boş kahve makinesiyle karşılaşmayacaklardı.
Bu fikir zamanla genişleyerek webcam fikrini ortaya çıkardı. Böylelikle bir zamanlar teknolojinin büyük atılımlarından biri olan webcam icat edilmiş oldu.
Kahveyi bu saatlerde içerseniz daha etkili!
Kahvenin uyarıcı etkisinden yararlanmak istiyorsanız sabah saat 9.30 ile 11.30 arasında içmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle kahvenin uyarıcı ve enerji verici etkisinden daha fazla yararlanabilirsiniz.
Atıktan biyodizel yakıta doğru bir yolculuk!
Bilim insanları öğütülmüş kahve çekirdekleri üzerinde bir araştırmaya başlattılar. Bu araştırma neticesinde kahve çekirdeği atıklarından biyodizel elde ettiler. Belli mi olur, belki günün birinde cafe shoplar da birer yakıt istasyonuna döner.
Türk Kahvesi Hakkında Bilinmeyenler
Dünyada kahve yetiştirmediği halde kendine ait pişirme yöntemi geliştiren nadir ülkelerdeniz. Peki, bizim kültürümüzün bir parçası olan bu enfes lezzet hakkında neler biliyoruz. Şimdilik bildiklerimizi bir kenara bırakalım ve kahve hakkında bilinmeyenler nelermiş bir bakalım.
Doğal bir peeling!
Lezzeti ve kokusuyla baş döndüren bu eşsiz lezzetin cildinizdeki örü deriden ve siyah nokta problemlerinden kurtulmanızı sağlayacağını biliyor muydunuz?
İçtiğiniz kahvenin telvesini artık çöpe dökmek yok. Bu kahve telvesiyle dilerseniz bir buhar banyosunun ardından vücudunuza ya da yüzünüze peeling yapabilirsiniz. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulundurmayan bu doğal peeling cildinize hep arzuladığınız bebeksi yumuşaklığı verecek.
Üstelik kafeinin selülitleri gidermek konusunda faydalı olduğu da biliniyor. Bacaklarınızdaki portakal kabuğu görünümünü engellemek için telveyi kullanarak kan dolaşımınızı hızlandıracak bir masaj yapabilirsiniz.
Kahve çekirdekleri tavalarda kavruluyordu
Türk kahvesi, geçmiş yıllardan beri Türk toplumunun vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Türk halkı evlerinde Türk kahvesi hazırlamak için kendi kahve çekirdeklerini kendileri kavuruyorlardı. Tavalarda kavurdukları kahve çekirdeklerini özenle öğüterek misafirlerine bol köpüklü kahveler ikram ediyorlardı.
Kahvaltı kelimesinin kahveden geldiğini biliyor muydunuz?
Geçmiş yıllarda da insanlar sabah kahvaltılarından sonra bol köpüklü bir kahve ile keyif yaparlardı. Zamanla bu kültür iyice yerleşti ve bu öğüne dilimizde bir karşılık buldu. Artık bu öğüne “kahve-altı” denmeye başladı. Zamanla da e harfinin söyleyişteki zorluğu nedeniyle kelime “kahvaltı” kelimesine evrildi.
Kahve hakkında bilinmeyenler kadar ilginizi çekecek bir şey daha biliyoruz. Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın dört bir tarafından getirdiği egzotik kahve çeşitleri de en az bu bilgiler kadar ilginizi çekecek. Her bir yöreye ait kahve ile başka bir aromanın tadını çıkarabileceğiniz dünya kahveleri çeşitleri ile kendinizi şımartmaya ne dersiniz?