Kahve çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır? Kahve çiçeği bitkisi çiçek açar mı ve nasıl budanır? Evet, bu içeriğimiz baştan sona kahve çiçeği üzerine.
Bu çiçek türü üzerine merak edilen tüm soruların yanıtını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Şimdiden tüm okurlarımıza keyifli okumalar dileriz.
Tüm dünyada severek tüketilen kahve, hepimizin olmazsa olmazı. Demleme yöntemleri, farklı aromaları ve çeşitleri ile popülerliği katlanarak artan bu içecek, eminiz ki sizin de favoriniz.
☕ Farklı ülke lezzetlerini size oldukça uygun bir fiyata sunan Mithra Coffee’de denemeniz gereken harika tatlar var. Üstelik kaliteli çekirdeklerden elde edilen bu kahve çeşitleri özenli bir paketlemeye de sahip.
Şimdi siz de Mithra Coffee’yi keşfedebilir ve zengin aromalı egzotik kahveleri kendi mutfağınızda deneyimleyebilirsiniz.
Kahve Çiçeği Nedir?
Bildiğiniz gibi kahve bitkisinin kökeni Afrika’ya dayanıyor. Günümüzde dünyanın hemen hemen her bölgesinde tüketilen bu içecek, özellikle tropikal iklimli ve yüksek bölgelerde yetiştiriliyor.
Hatta kahve çiçeğinin; Brezilya, Vietnam ve Kolombiya gibi ülkülerde üretim oranı oldukça geniş.
Özellikle kahve yetiştiriciliğinde yükseklik ve tropikal iklim koşulları son derece önemli. Bu sebeple ülkemizde maalesef ki kahve tarımı yapılmıyor.
Fakat her ne kadar bu tarım yapılmasa da kahve çiçeklerini büyütmek mümkün. Peki ülkemizde deneme amacıyla kahve yetişen yerin neresi olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizde deneme amacıyla kahve bitkisi yetiştirilen şehir Mersin’dir.
Kahve bitkisi bir diğer adıyla coffea, Yemen topraklarından gelmektedir. Bulunuşunun ardından her ülkeye ulaşan bu bitki, uygun görülen her toprakta yetiştirilmeye başlanmıştır.
Hatta günümüzde Afrika, Çin, Latin Amerika gibi ülkelerde kahve çiçeğinin farklı türlerinin yetiştirildiği görülmektedir. Bunun yanı sıra yetiştirilen bu kahve çeşitlerinin günümüzde hepimizin severek tükettiği filtre kahve türlerinden olduğunu da söyleyebiliriz.
Ayrıca coffea bitkisinin mutasyona uğramış 30’dan fazla çeşidi vardır. Bu kadar farklı çeşidin içerisinde iyi bir çekirdeğin hangi türe ait olduğunu belirlemek pek de kolay bir süreç değildir.
“En İyi Kahve Çekirdeği Hangisi?” yazımızı okuyarak dünya üzerindeki en kaliteli kahve çekirdekleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kahve Çiçeği Özellikleri
Kahve çiçeği hakkında merak edilen bir diğer soru da kahve çiçeği bitkisi evde yetişir mi? Aslında kahve bitkisi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda bu çiçek türünün evde yetiştirilmesi mümkündür. Fakat bu çiçeğe en uygun ortamın tropikal iklim kuşağı olduğuna da unutmamak gerekir.
Fakat kolay ve zahmetsiz bir bakıma sahip olan kahve çiçeğini kendi yaşam alanlarınızda yetiştirmeniz mümkün. Gelelim bu çiçek türünün dikkat çeken özelliklerine.
Kahve Çiçeği Özellikleri:
- Hoş kokulu beyaz çiçeklere sahip.
- Kiraza benzeyen iki çekirdekli meyvesi bulunur.
- Kahve bitkisinin boyu 9-10 metreye kadar uzanabilir.
- 3 yıl içerisinde meyve vermeye başlar.
- Düzenli olarak budanması gerekir.
- Mevsime göre düzenli olarak da sulanması gerekir.
- Kahve ağacı, defne yaprağını andıran kenarlara sahiptir.
Eğer evinizde kahve çiçeği bakmak istiyorsanız ona istediği nemi sağlamalısınız. Bunun içinse kahve çiçeği yaprakları sürekli nemlendirebilir ve sulamasını da düzenli bir şekilde yaparsanız bitkiniz sağlıklı bir şekilde büyüyecek.
Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kahve çiçeğinin tropikal iklim kuşağında yetişmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bu durumu göz önüne alarak, çiçeğinizi her nerede yetiştirecek olursanız olun ortamın yarı güneşli olması gerekir. Hatta 14° ila 28° derece aralığının altına düşülmemelidir. Aksi takdirde kahve çiçeğinizin yapraklarında sararmalar ortaya çıkar.
25-30 cm civarlarında bir boya sahip olan kahve bitkisi, budanma için son derece uygundur. Bu nedenle fazla uzayan ve şekli bozulan bir kahve bitkiniz varsa çiçek dallarını budayabilirsiniz. Budamanın ardından çiçeğiniz daha da serpilecektir.
Bunun yanı sıra budama sonucunda daha güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Tüm bu bakım aşamalarına ek olarak çiçeğinizin sulamasını da dikkatlice yapmanız gerekir.
Özellikle çiçek açmış bir kahve bitkiniz varsa sulama işlemini köklerine doğru yapmak bitkiniz açısından daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca sulama konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da suyun miktarıdır. Köklere yapılan sulama esnasında toprağı yoğun bir suyla boğmamak gerekir. Aksi taktirde çiçeğinizin kökleri çürür. Bu aşamada da çiçeğinizi kurtarmak pek de mümkün olmayabilir.
Kahve Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Gel gelelim kahve çiçeği nasıl yetiştirilir sorusunun yanıtına. Öncelikle kahve yetiştiriciliğinde sıcaklık fazlasıyla önemli. Bu sebeple kahve çiçeği yetiştirmeyi düşünüyorsanız ortam sıcaklığının 18° – 27° derece aralığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Kahve çiçeği yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da ortam ışığıdır. Çünkü kahve bitkisi, kısmi güneş ışığını sever. Bu sebeple bitkinin doğrudan güneş ışığında yetiştirilmesi doğru değildir.
Ayrıca kahve bitkisi, suyu çok sever. Eğer evinizde bu çiçeği yetiştirmek istiyorsanız düzenli bir şekilde sulama yapabilirsiniz.
Sulama aşamasında toprağı eşit miktarda nemli kalmasına özen gösterebilirsiniz. Bunun yanı sıra sulama işlemini yaz ve kış aylarında haftada bir kez yapabilirsiniz.
Unutmayın ki çiçeğinizin uzun süre yaşamasını istiyorsanız toprağının kurumasına izin vermemeye özen göstermelisiniz.
Tüm bunların yanı sıra kahve çiçeğinin gübreleme aşaması da oldukça önemli. Bitkinizi iki haftada bir kız sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında iki haftada bir gübreleme yapmak çiçeğinizden alacağınız verimi de artırır. Kış aylarında ise yalnızca bir kere gübreleme yapabilirsiniz.
Kısacası uygun koşullar sağlandığı zaman evde kahve çiçeği kolaylıkla yetiştirilebilen bitkiler arasında yer alır. Belli mi olur belki size birkaç küçük meyve bile verebilir.