Tükettiğiniz gıdaların ve içeceklerin pH değeri sizin için ne ölçüde önemli? Hayat kaynağımız olan suyun pH değeri sağlık üzerinde son derece etkili. Peki ama elimizden düşürmediğimiz kahve asit mi baz mı?
Bu içeriğimizde fen bilgisi ve kimya derslerinde görmeye alışık olduğumuz bir konudan bahsedeceğiz. Kahve pH değerini inceleyerek, kahvenin asit mi baz mı olduğuna açıklık getirmeye çalışacağız.
O zaman bir fincan kahvenizi hazırlayın ve hep birlikte kahve asit mi baz mı inceleyelim. Kahveniz taze bittiyse ya da bitmek üzereyse Mithra Coffee’nin yöresel kahve çeşitlerini evinizden ya da ofisinizden çıkmadan tek bir tıkla sipariş edebilirsiniz. Böylece 3. nesil kahve keyfini evinizde ya da ofisinizde çok daha uygun bir fiyata yaşayabilirsiniz.
O halde sözü daha fazla uzatmadan kahvenin pH değerini gelin birlikte keşfedelim.
Kahve Asit mi Baz mı Nötr mü?
Kahvenin pH değerine değinmeden önce konuyu iyi anlamak adına asit, baz ve nötr kavramlarından bahsetmenin iyi olacağını düşünüyoruz. Bu konuyu kimya ve fen bilgisi derslerinde çokça görmüşsek de pek çok kişi hatırlamıyor olabilir.
pH çizelgesi 0’dan 14’e kadar numaralandırılmaktadır. Bu değerler bize bir sıvının ya da katının pH değeri hakkında bize bilgi verir. pH çizelgesinde;
- 0’dan 7’ye kadar asit,
- 7 nötr,
- 7’den 14’e kadar ise bazı simgeler.
Nötr olan maddeler içeriğinde ne asit ne de baz bulundururlar. Nötr maddelere verilecek en iyi örnekler ise günlük hayatta tükettiğimiz su ve tuzdur.
Bir maddenin pH değeri 0’a ne kadar yakınsa asiti de o kadar kuvvetlidir. Yine aynı şekilde bir maddenin pH değeri 14’e ne kadar yakınsa bazı o kadar kuvvetlidir. Bunu ayırt etmenin en kolay yolu ise maddenin suda çözünme derecesi.
Eğer madde suda iyi çözünüyorsa ve asitse bu maddenin asiti oldukça kuvvetlidir. Eğer madde bazsa ve suda iyi çözünüyorsa yine aynı şekilde bu maddenin bazı kuvvetlidir.
Örneğin; granül kahve suda çözünebilirken filtre kahve suda çözünmez. Burada granül kahvenin asit yönünden oldukça kuvvetli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Kahve asitli bir içecektir. Ancak kahvenin yetiştiği bölge ve türü kahvenin pH değeri üzerinde etkilidir. Kimi kahveler asit yönünden kuvvetliyken, kimi kahveler ise zayıftır. Bu konuya örnek vermek adına aşağıda bir tablo paylaştık. Tablo üzerinden kahvelerin pH değeri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Kahve Türü | pH Değerleri | ||||
Granül Kahve | 5.00 | ||||
Kolombiya Kahvesi | 5.42 | ||||
Etiyopya Kahvesi | 5.56 | ||||
Türk kahvesi | 5.31 | ||||
Yukarıda verilen pH değerleri genel ifadelerdir. Kahvenin asit oranı yani pH değeri yetiştiği bölgeye, işlenme türüne ve markasına göre değişiklik gösterebilir.
Türk kahvesi Asit mi Baz mı?
Yukarıdaki tabloda Türk kahvesinin pH değerine de yer verdik. Dolayısıyla bu tablodan Türk kahvesinin asit olduğu açıkça görünmektedir. Türk kahvesinin pH değeri 5.31 olmakla birlikte alacağınız markanın kahvesinde bu oran farklı olabilir.
Kahve pH’ı Kaç?
Kahvenin pH değeri 4 – 5 arasında değişmektedir. Kahvenin pH değeri 0’a yaklaştıkça asiditesi artar. Diğer asitli içeceklere baktığımız zaman bu oranın gayet makul olduğunu söyleyebiliriz. Zira limonun asit oranı kahveye göre oldukça yüksektir.
Dolayısıyla kahve içerken asit oranı kafanızı karıştırmasın. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekir. Gün içinde kahve tüketimini önerilen miktarın üzerinde tutmamak gerekir.
Dilerseniz “Filtre Kahve Ne Kadar Tüketilmeli?” sorusuna yanıt verdiğimiz blog yazımızı da okuyabilirsiniz.
Kahvenin Asiditesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kahvenin asit oranın belli başlı noktalara göre değiştiğini söylemiştik. En basitinden “asitide” kavramına pek çok kahvesever hakim. Gelin o halde kahvenin asiditesinin neye göre değişiklik gösterdiğine bir bakalım.
Kahve Kavurma Derecesi
Kahvenin asit oranı üzerindeki en büyük etken kavurma dereceleridir. Kahvenin kavurma süresi ve derecesi yükseldikçe kahvenin asiditesinde düşmeye sebep olmaktadır. Ancak kahvenin kavrulma süresi ve sıcaklık düştükte kahvenin içindeki asidite kendini korumaktadır.
Dolayısıyla aldığınız kahvenin kavrulma derecesine göre asidite oranını; asidite oranına bakarak ise kavrulma derecelerini aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz.
Demleme
Kahvenin asiditesini etkileyen diğer bir faktör ise demleme yöntemidir. Cold brew yani soğuk demleme yöntemiyle hazırlanan kahvelerin, sıcak kahvelere nazaran asidite bakımından zayıf olduğu gözlenmiştir.
Diğer taraftan kahve demleme süresi de asidite üzerinde oldukça etkilidir. Demleme süresi uzadıkça kahvenin asidite oranı düşmektedir. Dolayısıyla içtiğiniz kahvenin asidite oranını düşürmek istiyorsanız kahvenizi demleme süresini uzun tutabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz soğuk demleme yöntemini uygulayabilirsiniz.
Öğütme Derecesi
Kahve çekirdeğinin öğütülme derecesi de asidite üzerinde etkilidir. İnce öğütülen kahvelerin asit oranı, kalın öğütülen kahvelere nazaran daha yüksektir.
Tüm bu bilgiler kahve çeşitlerinin pH değerlerinin farklı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Nitekim aynı bölgeden toplanan, aynı şekilde işlenen ve kavrulan kahvelerin pH değerleri demleme aşamasında değişebilir.
Dolayısıyla aldığınız kahvelerin pH değeri evde uyguladığınız demleme yöntemine göre değişiklik gösterecektir.