Kafeinsiz kahve, içerisinde kafein maddesinin yok denecek kadar az olduğu bir kahve çeşididir. Bugün pek çok yerde rastladığımız bu kahve çeşidi nedir ve insan sağlığına olan etkileri nelerdir sizin için araştırdık. İşte, kafein tüketmek istemeyen kahve meraklıları için kafeinsiz kahve hakkında tüm bilgiler!
Kahve, yüzyıllardan beri tüm dünya tarafından severek tüketilen içecek türlerinden bir tanesidir. Hayatımızın her anına her koşulda eşlik edebilen kahveyi bazen güne başlamadan kendimize gelebilmek için bazen de gün içinde enerjimizin en düşük olduğu zamanlarda tüketebiliriz. Bu sebeple de vazgeçemediğimiz bir lezzet olma özelliğini korur.
İçerisinde kafein miktarının yok denecek kadar az olduğu bu kahve çeşidinin bir diğer adı decaftır. Decaf hakkında detaya inmeden önce kafein hakkında kısa bir bilgi vermek gerekir. Böylece decaf kahveyi anlamak bizim için daha kolay olacaktır.
Kafein, 19. yüzyılda Friedlien Ferdiand Runge isimli bir Alman kimyager tarafından bulunmuştur. Kafeinin kahve içerisinden ilk kez ayrışma işlemi ise yine bir Alman tarafından yapılmıştır. Kaffee Hag adlı şirketin sahibi Alman Ludwig Roselius ilk kez kafeini kahveden ayrıştırmıştır.
Kafeinin sözlük anlamına baktığımız zaman şöyle bir açıklama ile karşılaşırız: Kafein; kahvede, kolada ve kola cevizinde bulunan, uyarıcı bir niteliğe sahip olan, hekimlikte de sıkça yararlanılan bir maddedir. Burada bize kafeinin insan vücuduna çeşitli etkilerinin olduğu sinyali açıkça verilmektedir.
Kafein, besinlerin içerisinde doğal bir şekilde bulunan uyarıcı etkiye sahip ergojenik bir maddedir. En çok kafein barındıran besin ise kahvedir. Bu sebeple de kafein kahve ile özdeşleşmiş vaziyettedir.
Kafein, kana hızlı karıştığı için ve beyinde uyarıcı bir etkiye sebep olduğu için gerek yorgun zamanlarımızda gerek de uykumuzu alamadığımız zamanlarda bize destek olur. Enerji veren bu madde gün içerisindeki performansımızı arttırmamızı sağlar.
Kafein hakkında kısaca bilgi vermemizin ardından decaf kahve hakkında bilgi verebiliriz. Peki decaf kahve yani kafeinsiz kahve nedir ve içerisinde ne derecede kafein barındırır? Decaf kahve hakkında her şey yazımızın devamında!
Sıradan bir fincan kahvenin (250 ml) içerisinde ortalama 50-150 mg kafein miktarı bulunmaktadır. Fakat bir fincan decaf kahve (220 ml) içerisinde ise ortalama 5 mg kafein miktarı bulunmaktadır. Bu durum da decaf kahvenin içerisinde az da olsa kafein miktarının bulunduğunu gösterir.
Decaf kahve dışarıdan bakıldığında her ne kadar içerisinde kafein miktarı olmayan bir kahve türü gibi görünse de her ayrıştırma işleminden sonra içerisinde bir miktar kafeini muhafaza etmektedir. Kahveden kafeini ayrıştırma işlemi sonucunda kafeinin %97’si kahveden ayrışmaktadır.
Kafein kahveden çeşitli yollarla ayrışmaktadır. Bu yolları şu şekilde sıralamak mümkün; su, organik çözücüler, karbondioksit. Bu yollar kullanılarak kafeinden ayrışan kahve, sıradan kahve çeşitleri gibi kurutulur, kavrulur ve öğütülür. Böylelikle istenilen kıvama göre renk, koku ve aroma kazanır.
Decaf kahve her ne kadar içerisinde az miktarda kafein barındırsa da bu normal kahveye göre çok çok azdır. Bu durum da kafeinden uzak durmak isteyenlerin ama kahveden vazgeçemeyenlerin işini kolaylaştırır. Çünkü içerisindeki kafein miktarı az olacağı için kafeinin etkileri de yok denecek kadar az olacaktır.
Decaf kahve, kafeine karşı hassasiyeti olan bireylerin ve kafeinden uzak durmak isteyen bireylerin en çok tercih ettiği kahve çeşididir. Mithra Coffee & Tea Co.’nun decaf kahve çeşidiyle kafeinsiz kahve içmenin keyfine varabilirsiniz.
Peki, decaf kahvenin insan sağlığına etkileri nelerdir? Gelin hep birlikte göz atalım.
Kafeinsiz Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Decaf kahve, içerisinde yok denecek kadar az miktarda kafein barındırdığı için kafeinden kaynaklı problemlerin yaşanmasına sebep olmamaktadır. Bu durumda da kafeinden kaynaklı sağlık problemi yaşayan insanların işini kolaylaştırmaktadır. Decaf kahvenin merak edilen faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Mide rahatsızlığı olan pek çok insan kahveyi çok sevmesine rağmen tüketemez. Bunun sebebi ise kafeinin midede ekşimeye sebep olması. Fakat decaf kahve içerisinde çok az miktarda kafeinin barındığı için mide rahatsızlığı olan kahve tutkunlarının vazgeçilmezi olur.
- Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak günde iki fincan tüketilen decaf kahve rektum kanseri riskini %48’e kadar azaltmaktadır.
- Gereğinden fazla tüketilen kafein, uykusuzluk ve anksiyeteye sebep olacağı için decaf kahve bu tip problemlerin önüne geçer.
- Decaf kahve beyindeki nöronları koruduğu için Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.
- Decaf kahve, yaşa bağlı olarak meydana gelen zihinsel gerilemelerin önüne geçer.
- Erken ölüm, kalp krizi ve inme gibi rahatsızlıklara karşı korur.
Kafeinsiz Kahvenin Zararları Nelerdir?
Decaf kahve hakkında uzamanlar 2017 yılında geniş bir araştırma yaparak bu kahvenin insan sağlığı üzerinde herhangi bir zararı bulunmadığına kanaat getirdi. Fakat kafeinin kahveden ayrıştırılması işleminde kullanılan metilen klorürün solunması birtakım sorunlara sebep olabilir.
Hatta kişinin sinir sistemini geçici olarak yavaşlatarak dikkat ve el-göz koordinasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sonuncunda da aşağıdaki rahatsızlıklar meydana gelebilir.
- Uykusuzluk
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Aşırı sinirlilik
- Öksürük veya hırıltılı nefes alma
Hamileyken Kafeinsiz Kahve İçilebilir Mi?
Hamilelik dönemindeki pek çok kadın gebelikte decaf kahve içilip içilmediğini merak etmektedir. Uzmanlar ise bu duruma şu şekilde açıklık getiriyor: Uzmanlara göre gebelikte tüketilen kahvenin hiçbir şekilde hamileliğe olumsuz yönde bir etkisi yok.
Çünkü genel olarak kafein hamileler için bir tehdit oluşturmuyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olsaydı siyah çay da hamileler için bir tehdit unsuru olurdu. Gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz kahve çeşitleri Mithra Coffee & Tea Co.’da sizleri bekliyor!
Bu durumda decaf kahve de hamileler için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Fakat her insan bünyesi farklı maddelere farklı şekillerde tepki verebileceği için doktorunuza danışmadan decaf kahve ya da normal kahve tüketmemenizi öneririz. Doktorunuza danışmadan tüketeceğiniz bu tarz besinler hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için bir tehdit unsuru olabilir.