İftardan sonra yemeğin ardından içilen bir bardak çayın lezzeti ve huzuru bir başka. Ancak Ramazan ayında çay tüketimi tartışmalı mevzular arasında yer alıyor. Dolayısıyla birçok kişi iftardan sonra çay içilir mi yoksa içilmez mi diye merak ediyorlar. İşte, biz bu içeriğimizde merak edilen bu sorulara yanıt verdik, o halde başlayalım.
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirenler, saatlerce aç ve susuz kalıyor. Aslında bu zamanı daha kısa tutmak için yapılan sahur, kimilerine yeterken kimisine de hiç yetmiyor.
Hatta bazı insanlar gün içerisinde çok fazla tükettikleri fakat Ramazan’da tüketemedikleri yiyecek ve içecekleri yemekten hemen sonra tüketmeyi deniyor.
Peki bu ne kadar doğru? Sizce iftardan sonra çay içilir mi? Eğer siz de bu sorunun yanıtını merak edenlerdenseniz içeriğimize göz atabilirsiniz.
Bu içeriğimizde özellikle çay severlerin en çok merak ettiği konulara değineceğiz. Güne bir bardak çayla başlayan veya gün içerisinde çay içmeden duramayanlardansanız Ramazan ayında çay tüketimini nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Ayrıca aklınıza takılan iftardan sonra çay mı kahve mi içilmeli? İftardan sonra çay içilir mi gibi soruların yanıtı da bu içeriğimizde. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
İftardan Sonra Çay İçilir mi?
İçeriğimize ilk olarak iftardan sonra çay içilir mi sorusunu yanıtlayarak başlamak istedik. Siz de biliyorsunuz ki gün içerisinde çok fazla tüketilen içeceklerin başında çay geliyor. Hal böyle olunca da çayseverler, Ramazan’da gün boyu iftardan sonra çay içmenin hayalini kuruyor.
Öncelikle iftardan sonra çay tüketmemeniz için hiçbir sebep olmadığını söyleyebiliriz. Fakat çayınızı özellikle iftardan 1 saat sonra tüketmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Peki neden?
Kısaca şöyle anlatalım. İftarda yemekle birlikte tüketeceğiniz çay, demir emilimini azaltır. Bu nedenle iftardan hemen sonra çay tüketmek yerine 1 saat beklemelisiniz. Fakat çay tüketimi aşamasında unutmamanız gereken bir nokta daha var.
Gereğinden fazla tüketilen çayın diüretik etkisi. Bu etki, vücutta su atılımına neden olur. Bu nedenle iftardan sonra çay tüketiminde aşırıya kaçarsanız kabızlık sorunu yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek.
Tüm bu bilgilerin ışığında iftardan hemen sonra çay içilir mi sorusunu da yanıtlamış olduk.
İftardan Sonra Çay mı Kahve mi?
Hemen hemen her evde, iftardan sonra çay veya kahve hazırlığı yapılıyor. Peki siz iftardan sonra daha çok hangi içeceği tüketmeyi seversiniz?
Eğer iftardan sonra çay mı tüketmek gerekir yoksa kahve mi diye düşünenlerdenseniz öncelikle iki içeceği de tüketebileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat elbette ki bu aşamada da dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu çok sevdiğiniz içecekleri iftardan hemen sonra tüketmemek.
Ramazan ayında uzmanlar, iftardan sonra içeceğiniz kahve için en az 2 saat beklemenizi öneriyor. Çünkü iftardan hemen sonra içilen kahvenin yararından ziyade zararı var.
Peki iftardan sonra çay içmek doğru mu? Elbette ki doğru. Fakat içeceğiniz çayın da zamanlaması oldukça önemli. Çayınızı da iftardan hemen sonra içmek yerine 1 saat sonra içebilirsiniz.
Neden diye soracak olursanız bu iki lezzetli içecek iftardan hemen sonra içildiği takdirde demir emilimini azaltır. Bunun sebebi de aslında çay ve kahvenin içerisinde bulunan bazı bileşenlerdir. Bu nedenle Ramazan ayında yemeklerin hemen üzerine çay veya kahve içiyorsanız bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.
Unutmadan hatırlatmakta fayda var. İftardan sonraki saat aralığına dikkat ederseniz dilediğiniz içeceği tüketebilirsiniz. Çay veya kahve hiç fark etmez. Bu noktada seçim tamamen sizin.
İftardan Sonra Hangi Bitki Çayı İçilir?
İslam aleminin 11 ayın sultanı olarak adlandırdığı Ramazan ayı geldi çattı. Bu özel ayda oruç ibadetini yerine getiren herkes iftar vaktini en güzel yemeklerle taçlandırır.
Hatta çoğu kez iftar süresince yenen fazla yemekler, sonrasında kişide bazı rahatsızlıklara neden olur.
Eğer siz de iftarda fazla kaçırmışım diyenlerdenseniz hazımsızlık, gaz, halsizlik gibi belirli ufak sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki bu tür durumlarda ne yapmalısınız?
Öncelikle bu sağlık sorunlarının önüne geçmek için iftardan sonra bazı bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Gelin iftardan sonra hangi bitki çayı içilir bir bakalım.
Yeşil Çay
İftardan sonra tüketebileceğiniz bitki çaylarından ilki elbette ki yeşil çaydır. Kiminin zayıflamak için tükettiği bu çayın pek çok farklı yararı var. Ramazan ayı boyunca siz de bu çayı iftardan sonra tüketebilirsiniz.
Peki neden yeşil çay? Özellikle naneli yeşil çay hazımsızlık sorunu için çok tercih edilen doğal bir yöntemdir. Böylece iftarda yediğiniz yemekler sonrasında hissettiğiniz rahatsızlığı bir bardak yeşil çay tüketerek giderebilirsiniz.
Hazımsızlığın yanı sıra vücut direncini artırmada da etkili olan bu çay, Ramazan ayında tereddütsüz tüketebileceğiniz bitki çaylarından biridir.
Hibiskus Çayı
Gelelim iftardan sonra size iyi gelecek ve rahatlıkla tüketebileceğiniz bir diğer bitki çayına. Tropikal iklimlerin bitkisi olan hibiskus ile elde edilen çay, günümüzde severek tüketiliyor.
Peki bu çayı Ramazan ayında neden içmeliyim diye düşünenlerden misiniz? Öyleyse şöyle söyleyelim. Hibiskus çayı, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekleyen bitki çaylarından biridir. Bu özel bitki çayı, hazımsızlık ve bağırsak gazları sonucu oluşan şişkinliklerin tedavisinde kullanılıyor.
Eğer siz de iftarda gereğinden fazla yemek yediyseniz ve sindirim problemi yaşıyorsanız iftardan sonra bir bardak Hibiskus çayı tüketebilirsiniz.
Dilerseniz “Sahurda Çay İçmek Doğru mu?” blog yazımızı da okuyabilirsiniz.