Dünyanın birçok bölgesinde kahve yetiştirilmektedir. Kahveler yetiştirildikleri ülkelerin ve bölgelerin isimleriyle anılmaktadır. Bunlardan biri de Hindistan kahvesi.
Kahveseverler için hazırladığımız bu içeriğimizde Hindistan kahvesinin özelliklerine ve hazırlama yöntemlerine değindik. Umarız meraklıları için faydalı bir içerik olmuştur.
Öyleyse bir fincan kahvenizi hazırlayın ve bizimle Hindistan kahvesini keşfetmeye hazır olun. Kahveniz bittiyse ve yöresel kahve çeşitlerine nereden ulaşacağınızı bilmiyorsanız Mithra Coffee’yi ziyaret edebilirsiniz.
☕ Mithra Coffee, dünyanın farklı bölgelerinde yetişen kaliteli kahve çekirdeklerini özenle ve hızla size ulaştırıyor. Siz evinizden çıkmadan sevdiğiniz kahve çekirdekleri size ulaşıyor. İster evinizden, isterseniz iş yerinizden en sevdiğiniz kahve çekirdeklerini sipariş edebilirsiniz.
Böylece kahve keyfiniz sekteye uğramadan sevdiğiniz lezzetlerin tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz. Sevdiğiniz kahve çekirdeklerini incelediyseniz Hindistan’ın zengin ikliminde yetişen lezzetli kahvelerini keşfetmeye dönebiliriz, keyifli okumalar dileriz.
Hindistan Kahvesi Nedir?
Güney Asya’da yer alan Hindistan dünyanın en fazla nüfusa sahip olan ikinci ülkesidir. Ayrıca Hindistan Cumhuriyeti, dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanıdır.
Hindistan farklı etnik grupların ve inanışların bulunduğu büyük bir ülkedir. Yalnızca kültürel anlamda değil, farklı bitki ve hayvan türlerinin zenginlik yarattığı geniş bir coğrafyaya sahiptir.
Dünyada kahve yetiştiriciliği yapan Hindistan’ın kahve çekirdekleri de bu sebeple zengin bir aromaya sahiptir.
Kakule, karanfil, biber gibi baharat notlarının yanı sıra kahvenin alt notalarında Hindistan cevizi gibi tropik meyvelerin aroması da hissediliyor. Bu da Hindistan kahvesine zengin bir lezzet veriyor.
Hindistan Kahve Çekirdeği Özellikleri Nelerdir?
Hindistan’ın kaliteli kahve çekirdekleri Endonezya kahvesi ile gövde ve asit bakımından benzerlik göstermektedir. Ancak Hindistan kahvesinin genel karakteristik özellikleri şu şekilde:
- Düşük asidite
- Dengeli gövde
- Baharat notaları
Dilerseniz Endonezya kahvesi özelliklerini anlattığımız blog yazımızı da okuyabilirsiniz.
Hindistan’da kahve yetiştiriciliği ülkenin güneyinde ağırlık göstermektedir. Yıllık toplam 4.600.000 torba mahsül elde edilmektedir.
Ancak Hindistan kahvesinin en büyük dezavantajı diğer kahve çeşitlerine nazaran çok çabuk yumuşamasıdır.
Hindistan kahvesini özel kılan diğer bir unsur ise sürdürülebilir kahve anlayışını uygulamasıdır. Dünyanın en iyi gölgede yetiştirilen kahvelerine ev sahipliği yapan Hindistan’ın kahve çekirdekleri; dolgun bir tada ve yumuşak bir aromaya sahiptir.
Hindistan kahvesinin diğer önemli bir özelliği ise asidite ve içim özelliklerinin bölgeden bölgeye farklılık göstermesidir.
Kahve genel itibariyle ülkede Karnataka, Kerala ve Tamil Nadu eyaletlerinden yetiştirilmektedir. Bu üç eyalet için “Hindistan’ın Kahve Kemeri” tabiri kullanılmaktadır.
Hindistan’da yetiştirilen kahve çekirdeklerinin %60’ının türü Robusta’dır. Robusta kahve çekirdeklerinin Hindistan’da iyi bir itibarı vardır.
Kahve Kuşağı’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Hindistan’ın da belli başlı bölgelerinde kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hindistan’da kahve yetiştirilen bölgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Anamalais (Tamil Nadu)
- Araku vadisi (Andhra Pradesh)
- Bababudangiris (Karnataka)
- Biligiris (Karnatka / Tamil Nadu)
- Brahmaputra
- Chikmagalur (Karnataka)
- Coorg (Karnataka)
- Manjarabad (Karnatka)
- Nilgiris (Tamil Nadu)
- Pulneys (Tamil Nadu)
- Sheveroys (Tamil Nadu)
- Travancore (Kerala)
- Wayanad (Kerala)
Diğer taraftan “Musonlu Malabar” terimini daha önce duymayanlar için bu noktaya da değinmek isteriz. Bu terim, Ümit Burnu’ndan Avrupa’ya gönderilen kahve çekirdeklerinin yoğun neme ve nemli deniz rüzgarına maruz kalmasıyla meydana gelen tarihi kazanın ardından ortaya çıkmıştır
Nem ve deniz rüzgarı Malabar kahvelerinin sıra dışı bir lezzet kazanmasını sağladı. Tarihi kaza gözüyle bakılan bu olayın ardından Malabar kahveleri; ağır gövdesi, yumuşak asiditesi ve karmaşık notalarıyla Avrupa kahvehanelerinde büyük bir beğeni kazandı.
Günümüzde ulaşım sektörü büyük bir değişim ve gelişim yaşadığı için artık bu kahve çeşidi özel depolar yardımıyla elde edilmektedir.
Hindistan Kahvesi Faydaları Nelerdir?
Kahve genel itibariyle oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Özellikle içerdiği kafein sebebiyle kahvenin faydaları şu şekildedir:
- Uyku açar.
- Konsantrasyonu arttırır.
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
- Güne zinde başlamaya yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
Kahvenin bu faydaları, Hindistan kahvesi için de geçerlidir. Çünkü Hindistan kahvesini diğer kahvelerden farklı kılan tek şey yalnızca yetişme koşulları ve içim özellikleridir.
Dolayısıyla diğer yöresel kahve çeşitlerinin sahip olduğu faydalara Hindistan kahvesi de sahiptir.
Hint Kahvesi Nasıl Yapılır?
Hindistan kahve çekirdeğiyle kahve demlemek istiyorsanız kullanacağınız çekirdek türüne göre demleyeceğiniz kahveye karar verebilirsiniz.
Eğer Arabica çekirdek kullanacaksanız filtre kahve; Robusta çekirdek kullanacaksanız espresso hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Hindistan Kahvesi ile Filtre Kahve Demleme
Evinizin rahatlığında Hindistan kahvesiyle mükemmel bir deneyim yaşamaya ne dersiniz? Evde Hindistan kahvesi ile filtre kahve hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:
- Öğütülmüş Hint kahvesi
- French press
- Temiz içme suyu
Hazırlanışı:
- Tek kişilik demleme yapmak istiyorsanız yaklaşık 300 ml suyu 95°C’ye ulaşıncaya dek ısıtın. Eğer suyun sıcaklığını ölçecek bir aletiniz yoksa kaynama noktasına ulaşan suyu ağzı açık bir şekilde 5 dakika kadar bekletebilirsiniz. Böylece suyunuz kahve demlemek için ideal sıcaklığa ulaşacaktır.
- Isıttığınız suyla önce French pressi çalkalayın. Böylece ekipmanınızı ısıtmış olacaksınız.
- Daha sonra presin içine tek kişi için 15 gram filtre kahve koyun.
- 255 ml sıcak suyu kahvenin üzerine dairesel hareketlerle ekleyin.
- Kahveyi 5-7 dakika kadar demlendirin.
- Kahveniz demlendikten sonra kahveyi presleyin ve servis edin.
Afiyet olsun!
Hindistan Kahvesi ile Espresso Demleme
Moka pot espresso hazırlamak için kullanılan kahve ekipmanları arasında yer almaktadır. Evde Hindistan kahvesi ile espresso hazırlamak için kullanacağınız malzemeler şu şekilde:
- Moka pot
- 15 gram Hindistan kahvesi
- 60 ml temiz içme suyu
Hazırlanışı:
- Moka potun su haznesine emniyet valfine kadar oda sıcaklığında içme suyu doldurun.
- Daha sonra kahve konulacak bölümü su haznesinin üstüne yerleştirin ve içine kahveyi doldurun.
- Moka potta kahveye baskı uygulamamak çok önemli. Bir kaşık yardımıyla kahveyi düzlemeniz yeterli olacaktır.
- Son olarak moka potun tüm haznelerini birleştirin ve orta ateşte kahvenizi demleyin.
- Kahvenin tamamı demliğin üst bölümüne ulaşınca moka potun altını kapatın ve kahvenizi servis edin.
Afiyet olsun!