Hibiskus Çayı Nedir, Nasıl Demlenir, Faydaları Nelerdir?

hibiskus-cayi-nedir-nasil-demlenir

Can alıcı kırmızı rengiyle, hoş kokusuyla ve mayhoş aromasıyla pek çok duyu organımıza hitap eden hibiskus çayı doğal bir bitki çayıdır. Hibiskus çayının nasıl yapıldığını ve insan sağlığı için faydalarını bu içeriğimizde keşfetmeye ne dersiniz?

Hibiskus (hibiscus saddariffa), İngilizce’de “Roselle” ya da “Rosella” olarak da bilinen bir bitki çeşididir. Halk arasında da “Kerkede” olarak bilinen bu bitki türü, ebegümecigiller (malvaceae) familyasına aittir ve ana vatanı İran’dır.

Hibiskus çayı, tek başına kullanımından ziyade bitki çayı karışımlarına renk ve aroma vermesi için kullanılan bir bitkidir. Bunun dışında yalnızca bitki çayı olarak da kullanılmaz. Bu bitki; salça, reçel, konserve, turşu yapımında ve baharat olarak da kullanılır.

Hibiskus çayı, bitki çayına tatlı bir kırmızılık verir. Tat olarak ise tıpkı kuşburnu çayını andırır. Tatlı ve hafif mayhoş aromasıyla bitki çaylarına lezzet katar.

Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

hibiskus-cayinin-faydalari-ve-zararlari-nelerdir

Hibiskus çayı, özellikle sağlığa faydaları göz önünde bulundurulduğunda popüler bitki çayları arasına hızlı bir şekilde giriş yapmış olan bitki çaylarından bir tanesidir. Hoş lezzetinin yanı sıra sağladığı faydalar da bu bitki çayının tüketiminin artmasını sağlamıştır.

Peki, hibiskus çayı nelere iyi gelir?

? Kan basıncını düzenler!

Hibiskus çayının bilenen en popüler faydalarından biri, kan basıncını düzenlemeye ve düşürmeye yardımcı olmasıdır. Tansiyon hastalarının en çok çekindiği şey de yüksek tansiyonun kalbe fazla yük bindirmesi ve kalbin giderek zayıflamasıdır. Hibiskus çayı ise bu riskin en aza inmesinde yardımcı olan doğal bitki çaylarından bir tanesidir.

? Kandaki yağ seviyesini en aza indirir!

Hibiskus kalp için faydalı bitkilerden yalnızca bir tanesidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar hibiskus çayının yalnızca kan basıncını düşürmekle yetinmediğini, aynı zamanda kanda bulunan zararlı yağ oranını da en aza indirebileceğini öne sürüyor. Bu alanda yapılan araştırmalar ise hala daha devam ediyor.

? Yaşlanma belirtilerini geciktirir!

Hibiskus çayının bilinen diğer bir faydası da vücutta bulunan serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olması ve böylelikle yaşlanma etkilerinin geciktirilmesine yardımcı olmasıdır.

? Bağışıklık sistemini güçlendirir!

Hibiskus çayı, bu önemli faydası ve benzersiz aromasıyla tüm kış size eşlik edecek. Bu kış vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacak olan hibiskus çayının içerisinde bol miktarda C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklık sisteminizi güçlendirecek olan bu özel bitki çayı tüm kışı daha dinç ve daha enerjik geçirmenizi sağlayacak.

Ayrıca grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indiricek ve bu hastalıkları en kısa sürede atlatmanızı sağlayacak!

? Sindirim sistemini düzenler!

Hem lezzetli hem de oldukça faydalı olan bu bitki çayının diğer önemli faydası ise bağırsak hareketliliğini arttırmasıdır. Böylelikle düzenli çalışan bir sindirim sistemi için bu özel bitki çayı en büyük destekçiniz olacak. Bu sayede gaz sancısı, hazımsızlık gibi problemlerle karşılaşma ihtimaliniz de en aza inecek.

? Antibakteriyeldir!

Hibiskus çayının bilinen bir diğer faydası ise antibakteriyel ve inflamatuar yani iltihap önleyici olmasıdır. Vücudu içten dışa temizleyen bu doğal bitki çayı cildin güzelleşmesini sağlamasının yanı sıra artrit yani eklem iltihapları belirtilerini de en aza indirir.

Hibiskus Çayının Zararları

Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda hibiskus çayının sağlığı tehdit eden herhangi bir etkisine rastlanmadı. Fakat bu hibiskus çayının herkes tarafından tüketilebileceği anlamına da gelmiyor.

Hibiskus çayını; kan basıncını düzenleyici etkisi sebebiyle tansiyonu normalin altında olan kişilerin, kronik rahatsızlığı bulunup ilaç kullanan kişilerin, hamilelerin, emziren annelerin ve bir besine karşı kolaylıkla alerjik reaksiyon gösterebilen kişilerin bir uzmana/hekime danışmadan tüketmemeleri önerilir.

Bunun yanı sıra hibiskus çayı oldukça faydalı bir bitki çayı olabilir. Fakat bu, gün içerisinde sınırsızca tüketilebileceği anlamına da gelmez. Her şeyin azı karar çoğu zarar olduğu anlayışını unutmamalı ve hibiskus çayını da tıpkı diğer bitki çayları gibi günde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz.

Yine diğer bitki çaylarında olduğu gibi eğer hibiskus çayını 1 ay boyunca düzenli tükettiyseniz sonrasında iki ay boyunca hiç içmemelisiniz. Aksi takdirde vücudunuzu buna alıştırmış olursunuz ve olumsuz etkiler yaşayabilirsiniz.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

hibiskus-cayi-nasil-demlenir

Hibiskus çayı hem sıcak hem de soğuk tüketilebilen bitki çaylarından biri olup rengiyle ve tadıyla da çay ve kahve zincirlerinin vazgeçilmez lezzeti olmuştur. Demlendiğinde hafif kırmızı ve mor renkleri ortaya çıkar. Tadı ise mayhoştur ve damakta buruk bir tat bırakır.

Bu içeriğimizde hibiskus çayının nasıl demlendiğini anlatacağımız gibi bir de cold brew demleme yöntemi için yapmanız gerekenlere de değineceğiz. Böylelikle çayınızı dileğiniz şekilde servis edebilecek ve o eşsiz aromanın tadını çıkarabileceksiniz.

Hibiskus bitki çayını demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler; 5 veya 6 yaprak hibiskus çayı ve içme suyu.

Hazırlanışı:

  • Bir demliğin içerisine bir bardak içme suyu (200 ml) ilave edin.
  • Suyun içerisine 5 veya 6 yaprak hibiskus koyun ve hibiskusu yaklaşık 5 dakika kadar kaynatın.
  • Bu adımdan itibaren servis etme şeklinize göre izleyeceğiniz yol değişiyor.
  • Sıcak servis etmek istiyorsanız hibiskus çayını süzün ve servis edin.
  • Eğer cold brew şeklinde servis etmek istiyorsanız hibiskus çayını ocaktan alarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan çayı süzdükten sonra ise süzüp içerisine buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Cold brew hibiskus çayına şekerleyip dondurduğunuz böğürtlenleri de ekleyerek ünlü kahve zincirindeki lezzetli yakayabilirsiniz!

Yaz kış vazgeçilmez lezzetiniz olacak hibiskus çayı hazır bile, afiyet olsun!

4 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like