Hamilelikte kahve tüketilebilir mi, tüketilebiliyorsa hangi kahve çeşitleri tüketilebilir? Kahve tutkunu olan hamile okurlarımız için bu konuyu en ince detayına kadar araştırdık ve sizlerle paylaştık.
Kahve; kokusuyla ve aromasıyla her zaman baştan çıkarıcı bir lezzet olmuştur. Yüzyıllardır sofralarımızdan eksik olmayan, tüm dünyayı etkisi altına alan ve oldukça da büyük bir pazara sahip olan bu lezzet büyük küçük herkes tarafından sıklıkla tüketiliyor.
Uzmanlar hamilelikte kahve tüketimiyle ilgili çeşitli araştırmalar ve incelemeler yapmışlardır. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız ve risk faktörünüz yoksa ya da başka bir sebepten ötürü kahve tüketiminiz kısıtlanmadıysa gönül rahatlığıyla kahve tüketebilirsiniz.
Ancak hamilelikte kahve tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir. Çünkü kahve, içerisinde yoğun miktarda kafein barındırmaktadır ve yoğun miktarda kafein tüketimi düşüğe sebep olabilmektedir.
Peki, hamilelikte kahve tüketimi nasıl olmalıdır? Uzmanlar günde bir veya iki fincan kahve tüketilmesinin hamilelikte herhangi bir riske sebebiyet vermediğini açıklıyorlar. Dolayısıyla sevgili okurlarımız günde bir iki fincan kahveyi gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Fakat bu miktarın üzerine çıkmamanızı ve öncesinde de mutlaka doktorunuza bu konuyu danışmanızı tavsiye ederiz.
Hamilelikte Kahve İçmek Zararlı Mıdır?
Orta ateşte ağır ağır pişen bir kahvenin tadı ve keyfi başka nede olabilir ki? Bu muhteşem lezzetten ne mahrum kalmak ne de mahrum bırakılmak isteriz. Fakat dönem dönem yaşadığımız sağlık sorunları ya da hamilelik gibi durumlar biraz dikkat gerektirebilir.
Diğer taraftan kahve tüketiminin zarardan ziyade bazı yan etkileri olabilir. Peki bu yan etkiler nelerdir?
- Hamilelerin genel olarak yaşadığı problemlerden bir tanesi demir eksikliğidir. Kahve de içeriğinde yoğun miktarda bulundurduğu kafein ve diğer maddeler sebebiyle demir emilimini azaltır.
Aynı şekilde çay da kahve gibi içeriğinde yoğun miktarda kafein barındırır. Bu sebeple hamilelerin bu içecekleri tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Demir açısından zengin gıdalarla beslenirken yoğun şekilde kafein barındıran içecekleri tüketmemenizi tavsiye ederiz.
Dilerseniz kafein barındırmayan içecekleri öğünlerinizin yanında tüketebilirsiniz. Bunun haricinde ara öğünlerinizde bir fincan kahveyi (doktorunuzdan onay aldıktan sonra) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. - Kahve uyarıcı etkisi sebebiyle kan basıncının atmasına sebep olur. Dolayısıyla tansiyon probleminiz varsa yine kahve tüketimi kosununda dikkatli olmalısınız. Çünkü kan basıncınızın yükselmesi tansiyonunuzun yükselmesine sebep olacaktır.
- Kahvenin yoğun miktarda kafein barındırdığını her fırsatta dile getirdik. Kafein vücuttan sıvı atımının idrar yoluyla artmasını sağlar. Hamilelikte sıvı atımının artması da bebeğin içinde yaşadığı amniyotik sıvının atımının da artması demektir. Bu da bebeğin içinde yaşadığı sıvının azalmasına sebep olur ve bu durum bebek için hayati bir risk taşır.
- Yapılan araştırmalar sonucunda gebeliğin ilk 3 ayında yoğun miktarda kafein tüketiminin düşüğe sebep olabileceğini göstermiştir. Yine aynı araştırmalar; ilk 3 aydan sonra tüketilen yoğun kafeinin bebeğin düşük kilo ile doğmasına sebep olduğunu ortaya koymuştur.
Hamilelikte kahve tüketiminin aşırıya kaçtığı durumlarda bu tip sorunlarla karşılaşacağınızı belirtmek isteriz. Fakat kahve tüketimi konusunda yine de çekinceleriniz varsa decaf kahve tüketebilirsiniz. Diğer taraftan rooibos gibi içeriğinde kafein barındırmayan bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte Hangi Kahveler İçilebilir?
Sonbaharın tatlı hüznünün havaya hakim olduğu şu günlerde hepimiz yağmura karşı sıcacık bir fincan kahvenin keyfini yaşamayı hayal ediyoruz. Hamile okurlarımızın da bu lezzetten mahrum kalmak zorunda olmadıklarını yukarıda da dile getirdik. Peki hamilelik döneminde hangi kahveleri tüketebilirsiniz?
Kahve içmeyi çok seviyorsunuz fakat kafein tüketimi konusunda da hala çekinceleriniz varsa decaf kahve sizin için bulunmaz bir nimet. Peki decaf kahve nedir ve onu diğer kahvelerden ayıran nedir?
Decaf kahve, kafeinsiz kahve demektir ama içerisinde az da olsa kafein barındırır. Elbette bu kahve miktarı normal kahvelerdeki kafein miktarı kadar değildir. Bu da decaf kahveyi diğer kahvelerden ayıran en önemli özelliktir. Yaklaşık 220 ml decaf kahvede 5 mg kadar kafein bulunmaktadır.
Hamilelikte Tüketilebilecek Kahveler ve Tüketilmesi Önerilmeyen Kahveler
Eğer hamilelik döneminde kahve tüketimi konusunda dikkatliyseniz ve az da olsa kahve tüketmek istiyorsanız bu kahve çeşitleri konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Dilediğiniz kahve çeşiti tüketebilirsiniz. Fakat bazı kahve çeşitlerine dikkat etmelisiniz.
Dilerseniz önce tüketmemenizin sizin ve bebeğinizin sağlığı için daha faydalı olacağı kahve çeşitleriyle başlayalım.
Granül Kahve: Granül kahve yoğun kimyasal işlemlerden geçerek hazırlanan bir kahve çeşididir ve en kötü kahve çekirdeklerinden elde edilir. Normal bir birey için bile oldukça zararlı olan bu kahvenin hamileler tarafından tüketilmemesini tavsiye ediyoruz.
Espresso: Hamilelikte yoğun miktarda kafein tüketimi oldukça zararlı. Espresso da içeriğinde diğer kahvelere nazaran daha fazla kafein barındırmakta. Dolayısıyla hamilelik döneminde espressodan ziyade sizin için önereceğimiz kahveleri tüketmenizi tavsiye ederiz.
Eğer canınız çok espresso çekiyorsa da espresso bazlı kahve çeşitlerini tüketebilirsiniz. Çünkü bu kahveler seyreltilerek hazırlanmaktadır, bu da kahvenin içerisinde bulunan kafein mikrarının da azaldığı anlamına gelmektedir. Americano, latte ve daha pek çok kahve çeşidi espresso bazlı kahve çeşitleri arasındadır.
Hamilelik döneminde tüketmemenizin daha iyi olacağı kahve çeşitlerinden bahsettik. Şimdiyse tüketebileceğiniz kahve çeşitlerine geçebiliriz.
Türk Kahvesi: Hamilelik döneminde rahatlıkla tüketebileceğiniz kahve çeşitlerinden biri Türk kahvesidir. Günde iki fincanı geçmemek koşuluyla bu kahve çeşidini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Filtre Kahve: Filtre kahve hamilelik döneminde tüketebileceğiniz kahve çeşitlerinden bir tanesidir. Yine bu kahve çeşidini de günde iki fincanı geçmemek koşuluyla gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Dünyanın dört bir tarafından getirilen ve en kaliteli kahve çekirdeklerinden elde edilen filtre kahve çeşitlerini bu dönemde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Gün içerisinde tüketeceğiniz kahve çeşidi her ne olursa olsun tüketeceğiniz kahve miktarı en fazla iki fincan olmalıdır. Siz değerli okurlarımızın ve bebeğinizin sağlığı bizim için çok değerli. Dolayısıyla bu konu hakkında hassas davranmanızı ve aklınızdaki soruların cevabı için bir sağlıkçıdan yardım almanızı tavsiye ederiz.