Gyokuro Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir? Gyokuro Tarifi

gyokuro-cayi-nedir-faydalari-nelerdir-gyokuro-tarifi

Japon çay kültüründe eşsiz bir yere sahip gyokuro çayı, son yıllarda ülkemizde de adından sıklıkla söz ettirmeye başladı. Popülerliği gün geçtikçe artan bu çayı birlikte tanıyalım istedik.

İşte, dünya çayları meraklıları için gyokuro.

Çay kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte dünyada gizli kalmış lezzetleri yavaş yavaş keşfetmeye başladık. Özellikle son yıllarda daha önce duymadığımız pek çok çay çeşidi duyduk, gördük ve tattık.

Kimisi alacalı mavi rengiyle, kimisi mayhoş aromasıyla, kimisi de harikulade görüntüsüyle bizi kendine hayran bıraktı. Siz de dünyanın farklı yörelerinde yetişen lezzetlere karşı meraklı mısınız?

Mithra Coffee & Tea Co. ile farklı yörelerden seçilen en kaliteli çay çeşitlerini evinizin rahatlığında deneyimleyebilirsiniz. Bir tıkla kapınıza ulaşacak egzotik lezzetlerden aldığınız tek bir yudumla kendinizi bambaşka bir kültürün içinde hissedeceksiniz.

Yaz kış keyifle tüketebileceğiniz lezzetleri keşfetmek için şimdi Mithra Coffee & Tea Co.’nun çay sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Eminiz ki damak tadınız için en uygun aromayı orada bulacaksınız.

Gyokuro çayı da gerek yetiştirme gerek işleme koşulları sebebiyle oldukça özel bir çay çeşidi. Japonlar çay seremonilerinde bu çay çeşidine yer verirler. Ayrıca Japonlar gyokuro çayını tüm çayların en üstünü ve en kıymetlisi kabul ederler.

Bir Japon yeşil çay türü olan gyokuro tüm dünyadaki en kaliteli yeşil çay cinsidir.

Çayın tam adı ise “Gyokuro Asahi”dir. Bu ad Türkçe’de “değerli çiğ damlası” anlamına gelmektedir. Bu çaya verilen diğer isimler ise “pearl dew” ve “jade dew” şeklindedir.

Gyokuro Çayının Özellikleri

gyokuro-cayi-faydalari

İlk kez 1835 yılında Japonya’da yetiştirilmiştir. Günümüzde ise daha çok Japonya’nın Yame, Asahina ve Uiji şehirlerinde yetiştir. Yılda yalnızca bir kez hasat edilmektedir. Bu sebeple de az bulunur ve oldukça da pahalıdır.

Bilindiği üzere yeşil çay camellia sinensis bitkisinden elde ediliyor. Gyokuro da bu çayın versiyonlarından biridir. Fakat yetişme koşulları sebebiyle diğer yeşil çay çeşitlerinden farklıdır.

Deniz seviyesine daha yakın yüksekliklerde; sisli ve yağmurlu iklim koşullarında yetişir. Ayrıca çiftçiler gyokuro çayını özel bir yöntemle işlerler.

Yetiştirilme döneminde üzeri bambu mat ile kaplanır. Yaklaşık üç hafta boyunca gölgede kalan çay daha çok fotosentez yapar. Ayrıca çayın yapraklarına özel bir kimyasal işlem uygulanır. Böylelikle çay daha kuvvetli ve parlak yeşil renge sahip olur.

Japon yeşil çayı gyokuro, yalnızca görünümü itibariyle değil aromasıyla da diğer yeşil çaylardan farklı. Çay yosunumsu bir aromaya sahiptir. Bu sebeple de içen kişide okyanusu çağrıştırır.

Bu özellikleriyle gyokuro çayı bize matcha’yı anımsattı. Matcha çayı hakkında bilgi almak için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Gyokuro Çayı Faydaları

Taze ve zengin aromasıyla tüm dikkatleri üzerine toplayan gyokuronun tüketilme sebepleri arasında sayısız faydaları da yer alır.

Tüm yeşil çay çeşitlerinin sahip olduğu yüksek antioksidan içeriğine bu çay çeşidi de sahiptir. Bu sebeple de zayıflamak isteyen pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Peki gyokuronun insan sağlığı üzerinde ne gibi faydaları var? Meraklıları için gyokuronun faydalarından şöylece bir bahsettik. Fakat bu çayın faydalarına geçmeden önce değerli okurlarımızı bir konuda uyarmak istiyoruz.

Hiçbir çay ya da besin tek başına bir mucize meydana getiremez. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa önce alanında uzman kişilerden destek almalısınız. Onlar uygun gördüğü takdirde önerilen çayı tüketebilirsiniz.

Ayrıca emziren annelerin, hamilelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin gyokuroyu tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını şiddetle tavsiye ederiz. Gerekli hatırlatmaları yaptığımıza göre gyokuro çayının faydalarına geçebiliriz.

Yağ Yakımını Hızlandırır

Gyokuronun içeriğinde bol miktarda antioksidan barındırdığından bahsettik. Bu antioksidanlar sayesinde vücudun metabolizma hızı artar. Böylece yağ yakımı hızlanır ve kısa sürede kilo verilebilir.

Tabii ki sağlıklı diyet listesi ve düzenli egzersiz programının eşliğinde etkili olacaktır.

En etkili zayıflama çayları yazımız da bu konuda size yardımcı olabilir.

Zihni Harekete Geçirir

Gyokuro kafein ve theanin içerir. Ayrıca yetiştirilme döneminde gölgede kaldığı için içeriğindeki kafein miktarı diğer yeşil çaylara oranla daha fazladır. Bu sebeple de bilişsel süreçleri harekete geçirir.

Böylece gün içerisinde daha enerjik hissedersiniz ve konsantre olmanız kolaylaşır.

Ağız Sağlığını Destekler

Gyokuronun içeriğinde diş sağlığı için önem teşkil eden florür gibi mineraller bulunur. Bu mineraller sayesinde ağız yolunda meydana gelebilecek enfeksiyonlar önlenir.

Böylece diş plağı, diş çürümesi ve diş eti problemleri önlenebilir.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Gyokuro içeriğindeki mineraller ve antioksidanlar sayesinde kalbi güçlendirir. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur ve kan şekeri seviyesini dengeler.

Böylece oluşabilecek kalp sağlığı sorunlarının en aza inmesini sağlar.

Gyokuro Çayı Tarifi

cay-demleme-mithra-blog

60°C–71°C sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı eklenerek 2 dakika demlenmesi önerilir. Aynı çay 2 defa demlenebilir.

Bir fincan taze ve hafif aromalı gyokuro çayı hazırlamak için bir tatlı kaşığı gyokuroya, 250 ml suya ve çay demleme ekipmanına ihtiyacınız var.

Gyokuroyu da tıpkı blossom çayı gibi iki defa demleyebilirsiniz.

  1. İçme suyunu 60°C–71°C sıcaklığa ulaşıncaya kadar ısıtın. Eğer sıcaklığı ölçebileceğiniz bir aletiniz yoksa kaynattığınız suyu 3-5 dakika kadar dinlendirmeniz yeterli olacak.
  2. Sıcak su ile çay demleme ekipmanını çalkalayın.
  3. Sıcak suyun kalanını ekipmanın içine dökün.
  4. Suyun üzerine bir tatlı kaşığı gyokuro çayı ilave edin ve çayı 2 dakika demleyin.
  5. Son olarak demlenen çayı süzüp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like