Guatemala Kahvesi Nasıl Yapılır, Özellikleri Nelerdir?

guatemala-kahvesi-ozellikleri

Guatemala kahvesi, dünyanın en lezzetli aromalarına sahip kahve çeşitlerinden bir tanesidir. Peki, bu kahveye ait özel bir demleme yöntemi var mıdır ve kahvenin özellikleri nelerdir?

Guatemala kahvesinin özelliklerini daha iyi anlamlayabilmek için Guatemala’nın dünya üzerinde bulunduğu konuma ve iklim özelliklerine de biraz değinmek gerekir. Çünkü, hepimizin bildiği gibi kahvenin; tadını, aromasını, gövde yapısını ve asidite oranını etkileyen temel faktörlerden biri de kahve çekirdeklerinin yetiştiği bölgenin iklim özellikleridir.

Gelin hep birlikte Guatemala’nın iklim özelliklerine bakalım!

Guatemala’nın İklim Özellikleri

guatemalanin-iklim-ozellikleri

Guatemala, “ağaçların yeri” anlamına gelir. Guatemala, kahvesinin yanı sıra köklü tarihiyle, devasa büyüklükteki dağlarıyla, büyüleyici kumsallarıyla dikkat çeken egzotik bir ülkedir. Guatemala’ya “ağaçların yeri” denmesinin de haklı sebeplerinden biri de elbette muhteşem yeşilliğe sahip olmasıdır. UNESCO tarafından koruma altına alınan antik kentleri ve çok kültürlü toplum yapısıyla dikkat çeken bir ülkedir.

Guatemala Cumhuriyeti, Orta Amerika’nın Kıstas bölgesinde yer alan bir ülkedir. Guatemala; kuzeyde Meksika’ya, doğuda Belize ve Honduras’a, güneyde El Salvador’a komşu olmakla birlikte Karayip Denizi’ne ve Büyük Okyanus’a da kıyısı bulunmaktadır.

Guatemala’ya genel anlamda tropikal iklim hakimdir. Guatemala’da iki dönem yaşanır. Bunlardan birincisi nisan sonu başlayıp eylül başına kadar devam eden yağışlı dönem; ikincisi ise mart ayında başlayıp nisan sonuna kadar devam eden, sıcak dönemdir.

Guatemala bol miktarda yağış aldığı için oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu zenginlikten kahve de nasibini almıştır. Çünkü kahve, yetiştiği bölgenin bitki çeşitliliğinden beslenen ve bu bitki çeşitliliğinin sahip olduğu aromalara etki ettiği bir bitkidir. Bu da pek çok çeşitte Guatemala kahvesi yetişmesine imkan sağlamıştır.

Guatemala, Kahve ile Nasıl Tanıştı?

Guatemala kahve ile ilk kez 1700’lerin başında tanışmıştır. Fakat kahveyi bugün kullanıldığından çok daha farklı bir amaç için kullanmıştır. Guatemalalılar kahveyi ilk kez yaşam alanlarına renk katması için süs bitkisi olarak kullanmışlardır.

Guatemala’nın yeni bir endüstri arayışına girmesi gerektiğinde ise kahve süs bitkisi olmaktan çıkıp gerçek kullanım amacına kavuşmuştur. 1860’lı yıllarda hükümet, kahve yetiştiriciliğini teşvik etmiş ve ülke kahve konusunda büyük bir atılım gerçekleştirmiştir.

1960 yılında ise ülkede kurulan Anacafe yani Asosiacion Nacional Del Cafe, halihazırda kahve yetiştiren ve kahve yetiştirmek isteyen çiftçilere finans, araştırma ve pazar desteği sunmuştur. Bu faydalı kuruluşun varlığı, bugün Guatemala kahvesinin dünyada tanınmasını sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Guatemala Kahvesi Faydaları ve Özellikleri

guatemala-kahvesi-faydalari-ve-ozellikleri

Guatemala kahvesi diğer kahve çeşitleri gibi içerisinde yoğun miktarda kafein ve faydalı maddeler barındırır. Özellikle kafein; uykuyu açar ve konsantrasyonu arttırır. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecinde destek olur.

Yukarıda da değindiğimiz gibi Guatemala’nın iklimi ve zengin bitki örtüsü çeşitliliği kahve çekirdeklerinin farklı özelliklere ve aromalara sahip olmasını sağlamıştır. Zengin kahve çeşitliliğine sahip olan Guatemala kahvesi, bölgelere göre farklı özellikler göstermektedir.

Guatemala kahvesi, bölgelere göre farklı özellikler göstermesine rağmen genel itibarıyla sert çekirdek yapısına sahiptir. Kahve çekirdekleri nemli topraklarda yetiştikleri için doğal asidite değerleri yüksektir. Kahve çekirdeklerine genel itibariyle; çikolata, fındık ve acı kakao aromaları hakimdir.

Bölgelere Göre Guatemala kahvesi Özellikleri

Guatemala kahvesi genel itibariyle yedi ana bölgede yetiştirilmektedir.

Nuevo Oriente Kahve Bölgesi

Nuevo Oriente kahve bölgesi, Doğu Guatemala ile Honduras sınırında yer alan bir bölgedir. Volkanik ve killi toprak açısından oldukça zengin olan bu bölge, kahvenin kalitesine de etki etmiştir.

Bu bölgedeki kahve çekirdekleri 1300 ile 1600 metre arasında yetiştirilmektedir. Yıllık ortalama 1900 mm yağış alan bu bölgenin sıcaklık değerleri ise, 18 ile 25 derece arasında değişmektedir. Hasat ise aralık ayında başlayıp mart ayına kadar sürer.

Atitlan Kahve Bölgesi

Bu kahve bölgesi; Pasifik okyanusunu gören, üç yanardağ ile çevrili ve Atitlan Gölü’nün çevresinde yer alır. Bölgenin aylık yağış ortalaması 50 mm’dir. Bölgede yetişen kahve çekirdekleri zengin aromaları ile bilinmektedir.

Kahve tarlalarının gübrelenmesi işlemi organik maddeler ile yapılmaktadır. 1200 – 1700 metre arasında yetişen kaliteli kahve çekirdeklerinde zararlı böceklere ve hastalıklara rastlama olasılığı çok azdır.

Antigua Kahve Bölgesi

Bu bölgede yetiştirilen kahve çekirdeklerinin yapısı genel itibariyle serttir. Bölgenin sıcaklık değerleri 19 – 22 dereceleri arasında değişmektedir. Antigua kahve bölgesinde yaşanan yağışlı ve kurak dönemler kahvenin olgunlaşmasına farklı etki eder.

Fraijanes Kahve Bölgesi

Ermita Vadisi’ni çevreleyen bu bölgede, kahve çekirdekleri 1200 ile 1500 metre arasında yetişir. Volkanik yapılı toprak kahve çekirdeğinin lezzetli olmasını sağlar. Bu bölgenin toprak yapısı potasyum değeri açısından yüksek olduğu için, bölgede birinci sınıf Strictly Hard Bean dereceli kahve çekirdekleri üretilir.

Rainforest Çoban Kahve Bölgesi

Bu kahve bölgesi ülkenin kuzeyinde yer almakla birlikte nemli ve subtropikal ormanlarla kaplı bir bölgedir. Kahve çekirdekleri bu bölgede 1300 – 1500 metre arasında yetişmektedir. Bölgede yetişen kahve çekirdeklerinin yapısı serttir.

Huehuetenango Kahve Bölgesi

Bu kahve bölgesi Meksika sınırında bulunmaktadır. Dolayısıyla bu durum da kahve çekirdeklerinin Meksika’nın Tehuantepec ovasından gelen sıcak ve kuru rüzgarlardan etkilenmesini sağlar. Böylelikle kahve çekirdekleri donmaya karşı doğal olarak korunur.

Volcan San Marcos Kahve Bölgesi

Guatemala kahve bölgeleri içerisinde hasata en erken başlayan kahve bölgesidir. Bu bölgede yetişen kahve çekirdeklerinin hasatı aralık ayından mart ayına kadar sürer.

Guatemala Kahvesi Nasıl Yapılır?

guatemala-kahvesi-nasil-yapilir

Guatemala kahvesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta vardır. Bunlardan birinicisi hafif kavrulmuş kahveler için geçerlidir. Hafif kavrulmuş Guatemala kahvesinden arzu edilen aromaları almak istiyorsanız damıtarak demleme yöntemlerinden faydalanmalısınız.

Eğer koyu kavrulmuş Guatemala kahvesi hazırlamak istiyorsanız da French press ile kahve demleme yönteminden faydalanmalısınız. Bu yöntem, Guatemala kahvesinin o muhteşem aromalarını almanızı sağlayacaktır.

Peki, Guatemala kahvesi nasıl hazırlanır?

Bir fincan Guatemala kahvesi hazırlamak için bir çorba kaşığı Guatemala kahvesine ve içme suyuna ihtiyacınız var. Bu noktada kahvenizin koyu mu yoksa hafif mi kavrulduğuna dikkat edin. Eğer hafif kavrulmuş ise makine, V60, chemex gibi demleme yöntemlerinden faydalanmalısınız. Koyu kavrulmuş kahveler için de French press kullanmanız gerektiğini yukarıda dile getirmiştik.

Damıtarak demleme yöntemlerinde filtre kağıdının içerisine yerleştirdiğiniz kahvenizin üzerinde sıcak suyu yavaş yavaş gezdiriniz. Böylece kahveniz yavaş yavaş süzülecek ve kahve tüm aromasını suya bırakacaktır. Kahveniz süzüldükten sonra yaklaşık 5 veya 6 dakika kadar dinlendirip ardından afiyetle tüketebilirsiniz.

Koyu kavrulmuş Guatemala kahvesini French press ile demlemek için French pressin içerisine kahveyi eklemeli ve üzerine sıcak duyu koyarak yaklaşık 6 dakika kadar demlenmeye bırakmalısınız.

Şimdiden afiyet olsun!

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

filtre-kahve-ile-uyumlu-yiyecekler
Daha Fazla

Filtre Kahve ile Uyumlu Yiyecekler

İçindekiler Hide Misto Cookie TarifiHazırlanma AşamasıBrownie Cheesecake TarifiHazırlanma Aşaması Filtre kahve ile uyumlu yiyecekler eşliğinde doyumsuz bir kahve…