Ginkgo biloba çayı, yaşayan en eski ağaç türü olan ginkgo bilobanın yapraklarından elde edilen bir bitki çayıdır. Sizler için hazırladığımız bu içerikte gizli kalmış ginkgo biloba çayının özelliklerine ve nasıl demlendiğine değineceğiz.
Keyifli okumalar dileriz!
Ginkgo biloba çayı en özel bitki çaylarından bir tanesidir. Bu bitki çayını bu denli özel kılan ise; türünün tek örneği olması ve insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmasıdır.
Hatta Kuzey Amerika’da bu ağacın yapraklarından elde edilen ekstre tıbbi alanda kullanılmaktadır.
Ginkgo biloba, Türkçe’deki karşılığı ile de “mabet ağacı”, bitkiler dünyasında ayrı bir bölümde değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf; sınıfın içerisinde tek bir takım, takımın içerisinde tek bir familya, familyanın içerisinde ise tek bir cins olarak ginkgo yer almaktadır.
Ginkgo biloba ağacının tohumlarını meyve korumaz. Dolayısıyla bu özelliği ile açık tohumlu bitki türleri arasında değerlendirebiliriz.
Ginkgo biloba bitkisi Çin, Kore, Sri Lanka, Hindistan gibi Uzak Doğu ülkelerinin yanı sıra dünyanın pek çok yerinde yetişme imkanı bulur. Fakat bu ülkeler içerisinde en kaliteli ginkgo biloba yaprakları Kore’de yetişmektedir.
Dünyanın pek çok yerinde yetişme imkanı bulan bu ağaç türü ülkemizde; İzmir, İstanbul, Ankara ve Trabzon’da yetiştirilmektedir.
Bugün bu şehirlere yapacağınız küçük ziyaretlerde köklü bir geçmişe sahip olan bu ağacı yakından görme şansı elde edebilirsiniz.
? Bitki çaylarına meraklıysanız Mithra Coffee ile sağlıklı ve lezzetli çayları keşfedebilirsiniz!
Ginkgo Biloba Çayının Faydaları Nelerdir?
Yapılan bilimsel çalışmalar ginkgo biloba çayının insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğunu gözler önüne sermiştir. Ginkgo biloba çayının özellikle beyin ve kalp sağlığı üzerinde güçlü etkileri bulunmaktadır.
Siz değerli okurlarımızı daha fazla bekletmeden ginkgo biloba çayının faydalarına değinelim.
- Ginkgo biloba çayı içerisinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri bulundurur.
- Ginkgo biloba çayı genel beyin sağlığını korur ve destekler. Alzheimer rahatsızlığını önleyici etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca zihin zorgunluğuna iyi gelir, dikkat dağınıklığını önler ve konsantrasyonu arttırır.
- Parkinson hastalarına iyi gelir.
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücutta dolaşan serbest radikallerin etkilerinden hücreleri korur. Aynı zamanda hücrelerin onarımı için vücudun ihtiyaç duyduğu güçlü antioksidanı karşılar.
- Kulak uğultusuna ve çınlamalara iyi gelir.
- Kan dolaşımını destekler ve böylece daha enerjik hissetmemizi sağlar.
- Kalp sağlığını destekler. Aynı zamanda pıhtıları önler.
Ginkgo biloba çayının pek çok olumlu etkisi bulunmakla birlikte bu bitki çayına ilaç gözüyle bakmak pek de doğru olmayacaktır.
Eğer yukarıdaki rahatsızlıkların herhangi birini yaşıyorsanız öncelikle bir doktora muayene olmanızı öneririz. Çünkü bu sağlık sorunlarının altındaki esas nedenleri ancak doktorunuz teşhis edebilir.
Ayrıca ginkgo biloba çayı bir mucize değil, sağlığı destekleyici doğal bir besin kaynağıdır.
Ginkgo Biloba Çayı Zararları
Ginkgo biloba çayının tüketimi aşırıya kaçılmadığı takdirde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat ginkgo biloba çayını aşırı tüketirseniz pek çok sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca bu bitki çayını hamile kadınların ve emziren kadınların tüketmesi uygun görünmemektedir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan okurlarımızın da bu çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.
Ginkgo biloba çayının yan etkilerine göz atalım:
- Alerjik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ciltte deri döküntüsü, kızarıklık ve kabarmalara neden olabilir.
- Baş ağrısı, hafif sersemlik, uyku hali, duyu kaybı ve nabzın zayıflaması gibi sorunlara neden olabilir.
- Akut ağrılar, tahriş, karın krampları, ishal ve uyuşukluk ise oluşabilecek diğer yan etkilerdir.
Ginkgo biloba çayının bu yan etkileri aşırı tüketildiği takdirde ortaya çıkacaktır. Bu bitki çayı günde en fazla iki fincan içilmelidir.
Farklı bitki çayı önerileri için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Ginkgo Biloba Çayı Nasıl Demlenir?
Sizin için hazırladığımız pratik çay tarifi ile ginkgo biloba çayını evde kolaylıkla demleyebilirsiniz.
Ginkgo biloba çayını demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler; bir tatlı kaşığı ginkgo biloba yaprağı, bir su bardağı içme suyu ve demlik veya French press.
Hazırlanışı:
- Bir su bardağı içme suyunu bir su ısıtıcısı yardımıyla kaynatın.
- Kaynattığınız içe suyu ile öncelikle çay demleme ekipmanınızı çalkalayın. Bu işlem çayın uzun süre sıcaklığını muhafaza etmesini sağlayacaktır.
- Çay demleme ekipmanının içerisine bir tatlı kaşığı ginkgo biloba bitkisi ilave edin.
- Ginkgo biloba bitkisinin üzerine sıcak suyu yavaş yavaş ilave edin. Ardından yedi dakika kadar demlenmeye bırakın.
- Son olarak demlenen çayı süzerek servis edin.
Bu bitki çayını günde iki fincanı geçmemek koşuluyla yemeklerden bir saat önce veya bir saat sonra tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Doğadaki pek çok bitkiden elde edilen faydalı bitki çayları ile çeşitli rahatsızlıkların önüne geçebileceğimiz gibi bu rahatsızlıkların iyileşme sürelerini de en aza indirebiliriz.
Mithra Coffee & Tea Co.’nun çeşitli yörelerden seçtiği en özel bitkilerle hazırladığı bitki çayları da bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi sağlayacak ve pek çok sağlık sorununa karşı vücudunuzu koruyacaktır.
Siz de Mithra Coffee & Tea Co.’nun dünyanın pek çok yerinden seçtiği dünya çayları çeşitleri ile her mevsimde dinç, zinde ve sağlıklı kalın!