Filtre kahve hem dünyada hem de Türkiye’de en çok tüketilen içecek çeşitleri arasında yerini almaktadır. Biz de oldukça popüler olan bu kahve çeşidi hakkında merak edilen tüm detaylara bu yazımızda yer vermeye çalışacağız, keyifli okumalar dileriz.
Filtre Kahve Nedir?
Kahve tüm dünyada yüzyıllardır tüketilen içecekler arasında yerini almaktadır. Günlük hayatımızın ve dost meclislerinin vazgeçilmezi olan kahvenin son yıllarda pek çok çeşidi ortaya çıkmıştır. Peki filtre kahve ne zaman ortaya çıkmıştır?
Şaşırtıcı olan bir bilgiyle başlayalım; bu içecek çeşidi henüz kahve filtresi henüz icat edilmeden önce de insanlar tarafından tüketiliyordu!
Kahve filtresinin icadından önce filtre kahve insanlar tarafından iki şekilde hazırlanıyordu. Burada kullanılan birinci yöntem ipek beze sarılan kahvenin içerisinden sıcak su geçirerek demleme; ikinci yöntem ise seramik delikli filtreler yardımıyla kahveyi süzmekti.
Daha sonra takvimler 1908 yılını gösterdiğinde Almanya’da Melitta Bentz tarafından kağıt filtrenin icat edilmesiyle bu içecek daha çok tüketilmeye başlandı.
Bentz bu icadıyla patent alır ve bir kahve şirketi kurar. Bentz, 1930 yılında kahve ekipmanını geliştirir ve bu ekipman üzerinde birtakım yenilikler meydana getirir. Bu yeni ekipman artık koni şeklindedir ve kahve demleme hacmi daha da geniştir.
Bentz’in kurmuş olduğu şirket günümüzde de faaliyet göstermektedir. Böylece filtre kahve hem dünyada hem de Türkiye’de kendine geniş bir tüketici kitlesi oluşturmuştur.
Peki bu kahvenin diğer kahve çeşitleri ile arasında ne gibi farklar var?
Kahvelerin Arasındaki Farklar
Öncelikle bu çeşidi tam olarak anlayabilmek için diğer kahve çeşitlerine kısaca değinmek faydalı olacaktır. Burada hakkında konuşacağımız diğer kahve çeşitleri granül kahve ve espresso olacaktır.
Granül kahve aynı zamanda instant coffee ve hazır kahve olarak da tanımlanmaktadır. Bu kahve çeşidi dünyada ilk kez kimyager Satori Kato tarafından Chicago’da üretilmeye başlamıştır.
Granül kahve, kahve çekirdeklerinin öğütülmesinin ardından birtakım endüstriyel işlemlerden geçerek üretilmiş olan bir kahve çeşididir. Granül kahve hazırlaması en basit olan kahvedir diyebiliriz.
Espresso ise 1900’lü yıllarda İtalyanlar tarafından bulunan ve yine İtalyanlar tarafından dünyaya tanıtılan bir kahve çeşididir. Bu kahve çeşidini demlemek için 15 bar gibi çok yüksek bir basınç ve sıcak su kullanılır.
Oldukça sert bir tada ve yoğun bir kıvama sahip olan espresso, küçük porsiyonlar şeklinde servis edilir.
İçimi oldukça zor olan bu kahve çeşidi tam da bu sebeple İtalya dışındaki ülkelerde daha az tercih edilir. Bu sebeple içimini kolaylaştırmak adına süt, karamel, köpük ve çikolata gibi malzemeler ile seyreltilerek birtakım espresso bazlı içecekler hazırlanır. Böylelikle tadı yumuşar ve içimi kolaylaşır.
Filtre Kahve Çeşitleri
İlginizi Çekebilir: Dünya Kahveleri
Filtre kahve, suya daldırılarak yapılan immersion denilen bekletme yöntemi ve filtrelizasyon denilen süzme yöntemi olmak üzere iki yöntem ile demlenen bir kahve çeşididir.
Filtre kahve atmosferik bir basınçla elde edilir. Bu basınç şekli filtre kahveyi espressodan ayıran en önemli noktalardan bir tanesidir. Atmosferik basınç yardımıyla kahve daha yumuşak bir içime sahip olur.
Filtre kahve hazırlamak diğer kahve çeşitlerini hazırlamaktan biraz daha zahmetlidir. Fakat bu hazırlama süreci çoğu insanın hoşuna gitmektedir. Filtre kahve oldukça hassas bir kahvedir. Hassaslıkla kastettiğimiz şey, kahveyi demlerken kullanılan suyun sıcaklığı ile suyu dökme tarzıdır.
Burada suyun sıcaklığına dikkat etmek gerekmektedir. Suyu kahvenin üzerine dökerken de bir anda dökülmemeli, yavaş yavaş ilave edilmelidir. Filtre kahvede kahvenin yağı ve aroması çıkarken espresso gibi kreması çıkmaz. Böylelikle espresso içerkenki gibi acı bir tada maruz kalmayız ve kahvenin yağı ile aromasını içmiş oluruz.
Yukarıda kullanabileceğiniz iki farklı demleme yöntemine değindik. Şimdi sizler için bu yöntemleri biraz daha açacağız.
Demleme Yöntemleri
Immersion denilen daldırma yönteminde bir kap kullanılır. Bu kabın içerisine kahve ve üzerine su ilave edilir. Ardından yaklaşık 5 dakika kadar kahve demlenmeye bırakılır. Daha sonra demlenen kahve süzülür ve servis edilir.
Filtre kahve demlemek için kullanılan diğer bir yöntem filtrelizasyon denilen süzme yöntemidir. Burada öğütülen kahve portafiltreye alınır ve su üzerine eklenerek kahve nemlendirilir. Böylelikle kahvenin aroması ve yağı aşağı doğru akarken tortusu yukarıda kalır. Bu şekilde yumuşak içimli ve güzel aromalı bir kahve elde edilir.
Bu demleme yönteminde dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Birincisi, suyu dökme hızıdır; ikincisi ise kahveyi öğütme derecesidir. Burada kahveyi öğütme derecesi ile kastettiğimiz kahvenin ince mi yoksa kalın mı öğütüldüğüdür.
Kalın öğütülmüş kahvede su hızlı bir şekilde aşağı doğru akarken ince öğütülmüş kahvede su yavaş bir şekilde aşağı akar. Kısacası bu yöntemi kullanarak kahve demlemek istiyorsanız kahve demlemek için kullandığınız aparata göre kahve öğütülmüş olmalı ve tüm kahvenin de ıslanmış olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
☕ Eğer tüm bu noktalara dikkat ederseniz ortaya çok lezzetli bir kahve çıkarabilirsiniz.
Filtre Kahve Bozulur mu?
Filtre kahve indirimdeyken büyük bir kahve stoğu mu yaptınız ya da çok sık tüketmiyor musunuz? Burada akıllardaki en büyük soru “Filtre kahve bozulur mu?” olacaktır. Bu soruya cevabımız elbette “evet” olacak!
Tüketilen her gıda nasıl ki uygun koşullarda saklanmadığında ya da son tüketim tarihi geçtiğinde bozuluyorsa filtre kahve de bozulur. Peki filtre kahvenin bozulduğunu nasıl anlarız? Bunu sizin için birkaç maddede özetleyeceğiz.
- Kahveyi kokladığımızda kötü bir koku ile karşılaşabiliriz.
- Kahvede topaklanmalar meydana gelebilir.
- İçildiğinde farklı bir tat ile karşılaşılabilir.
- Bu durum nadir görülse de uygun koşullarda saklanmayan kahve böceklenebilir.
Kahvenizde bu maddelerden herhangi birine rastlarsanız kahveyi tüketmemenizi tavsiye ederiz. Eğer kahvenizi uzun süre tüketmek istiyorsanız uygun koşullarda saklamanız gerekmektedir.
Filtre Kahve Nasıl Saklanır?
İlginizi Çekebilir: Guatemala Huehuetenango Kahvesi
Filtre kahvenizi uzun süre tüketebilmek için yapmanız gereken ilk şey son tüketim tarihi ileri bir tarihte olan kahveyi almak olacaktır. Eğer kahvenin son tüketim tarihi yakın bir tarih olursa ne kadar uygun koşullarda muhafaza ederseniz edin kahve hızlıca bayatlayacaktır.
Kahve kavrulma esnasında birtakım aromalar ve lezzetler kazanır fakat kavrulma işlemi biter bitmez bu aromaları ve lezzetleri kaybetmeye başlar. Kahveyi bayatlatan dört tane unsur vardır. Bunlar hava, ışık, rutubet ve sıcaklıktır.
Dolayısıyla kahveyi uzun süre muhafaza etmek için bu dört unsurdan uzak tutmak gerekmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve çekirdek kahveye oranla daha hızlı bayatlar. Filtre kahve de öğütülmüş kahve çeşitleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle sizin için öncelikli tavsiyemiz kahvelerinizi az miktarda ve tükettikçe almanız olacaktır.
Elinizde bulunan kahvenizi havası alınmış bir kapta ve mümkünse buzdolabında saklamanız kahveyi olabildiğince uzun süre muhafaza etmenizi sağlayacaktır. Burada kahveyi muhafaza edeceğiniz kabın cinsi de son derece önemlidir. Eğer elinizde varsa teneke bir kutuda ya da cam kavanozda kahveyi muhafaza etmelisiniz. Böylelikle filtre kahve tazeliğini olabildiğince koruyacaktır.