Espresso macchiato meraklıları için dopdolu bir içerikle geldik. Son dönemlerin en popüler kahve çeşitlerinden biri olan espresso macchiatonun ne olduğunu ve nasıl hazırlandığını sizler için araştırdık. Şimdiden keyifli okumalar dileriz!
Sıcacık bir fincan kahve, içimizdeki sıkıntının dermanı ve yüzümüzdeki sıcacık tebessümün sebebi olabilir. Son zamanlarda çoğunlukla evde vakit geçirdiğimizi hatırlayınca keyfimizi yerine getirecek şey bir fincan kahve oluyor.
Bir fincan kahvenin aromasında gelecek güzel günleri hayal ediyoruz. Ruhumuzu da tenimizi ısıttığı gibi ısıtan ılık yaz akşamlarını hatırlıyoruz. Yemyeşil çimlere uzanarak seyrettiğimiz o masmavi gökyüzünü sanki bir fincan kahveye sığdırmaya çalışıyoruz.
Aynı zamanda en sevdiğimiz kahve dükkanında, en sevdiğimiz kahveyi yudumladığımız günlere özlemle bakıyoruz. Kışın soğuğunda arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz günleri anımsıyoruz.
Bu güzellikler geride kalmış olmasına rağmen sevdiğimiz espresso macchiato lezzetini evimizin rahatlığında tadabiliriz. Üstelik bu lezzeti dışarıda içtiğimizden çok daha uygun bir fiyata hazırlayabiliriz.
Belki bu kahveyi en sevdiğimiz kahve dükkanında içemeyebiliriz fakat içinde kendimiz olduğumuz ve kendimizi güvende hissettiğimiz sıcacık evimizin salonunda, balkonunda ya da mutfağında yudumlayabiliriz.
Bu zor günler geride kalana kalana kadar gökyüzünü balkonumuzdan ya da penceremizden izleyebiliriz. Üstelik bir kitabın satırları arasında kaybolacağımız yolculuğa en sevdiğimiz kanepemizde çıkabiliriz.
Alt tarafı bir espresso macchiato anlatacakken uzun süredir içimizden geçenleri de paylaşmak istedik. Artık sizi daha fazla sıkmadan bu kahve çeşidine ve bu kahve çeşidinin nasıl hazırlanacağına geçelim.
Mithra Coffee; Brezilya, Peru, Guatemala, Endonezya, Kolombiya, Kosta Rika, Tanzanya, Honduras, El Salvador ve Etiyopya gibi ülkelerin kahvelerini bir araya getiriyor. Dünyanın en kaliteli Arabica kahve çekirdekleriyle aromatik bir şölen sunuyor.
Damak tadınıza göre dileğiniz ölçüde çekilen bu kahve çeşitleriyle evinizde adeta kahve dükkanı havası yaratacaksınız.
Macchiato Nedir?
Espresso macchiato, espresso bazlı kahve çeşitleri arasında yer alır. İtalyan kökenli bu içecek, İtalyanların en sevdiği kahve çeşitlerindendir. Bu kahvenin diğer bir adı ise caffè macchiatodur.
Macchiato, İtalyanca bir kelimedir. İtalyanca kökenli bu kelimenin Türkçe karşılığı ise “lekeli, benek benek” şeklindedir. Dolayısıyla bu kahveyi Türkçe’ye “lekeli kahve” ya da “süt benekli kahve” şeklinde çevirebiliriz.
Macchiato Çeşitleri
Caffè machiatonun dört çeşidi vardır. Yani bu kahveyi damak tadınıza göre dört farklı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Caffè macchiato çeşitlerini; macchiato caldo, macchiato freddo, latte macchiato ve caramel macchiato şeklinde sıralayabiliriz.
Macchiato caldo: Caffè machiatonun sıcak süt ile hazırlanmış halidir. Eğer yoğun sıcak lezzetlerden hoşlanıyorsanız size bu macchiato çeşidini tavsiye ederiz.
Macchiato Freddo: Caffè machiatonun soğuk süt ile hazırlanmış halidir.
Latte Machiato: Çok miktarda sütün içine espresso eklenmesiyle hazırlanan bir macchiato şeklidir.
Caramel Macchiato: Caffè macchiatonun içine karamel şurubunun eklenmesiyle hazırlanır. Böylelikle diğerlerine göre daha tatlı bir aromaya sahiptir.
Espresso bazlı kahveler ve tarifleri için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Macchiato Nasıl İçilir?
Macchiato, espresso üzerine bir tutam sıcak süt köpüğü eklenerek yapılan bir kahve çeşididir. Eğer sizde bu kahvenin nasıl içildiğini merak edenlerdenseniz işte Macchiato’nun nasıl içileceği ile ilgili birkaç ipucu.
- Macchiato, genellikle küçük bir fincan veya bardakta servis edilir. Bu yüzden, bu kahve çeşidini küçük yudumlarla içmelisiniz.
- Macchiato, diğer espresso bazlı içecekler gibi yoğun bir tadı olan bir kahve çeşididir. Bu yüzden, ilk yudumlarınızda acılığı hissedebilirsiniz. Ancak süt köpüğü ile içeceğinizin tadını yumuşatabilirsiniz.
- Macchiato genellikle sade olarak servis edilir. Fakat tatlandırmak isterseniz, biraz şeker veya vanilya şurubu ekleyebilirsiniz.
Macchiato Kalori ve Besin Değerleri
Macchiato’nun kalori ve besin değerleri, kullanılan sütün yağ oranına, eklenen şeker miktarına ve kahve miktarına göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak sıradan bir Macchiato’nun yaklaşık kalori ve besin değerleri şu şekildedir:
- Porsiyon Boyutu: 1 bardak (118 ml)
- Kalori: 54 kcal
- Yağ: 1.8 g
- Karbonhidrat: 6.8 g
- Protein: 3.2 g
- Şeker: 5.5 g
- Kafein: 64 mg
Unutmayın, Macchiato’nun kalori ve besin değerleri kahve yapımında kullanılan malzemelere ve oranlara bağlı olarak değişiklik gösterir.
Macchiato Nasıl Servis Edilir?
Macchiato, genellikle espresso ve süt köpüğünün bir kombinasyonu olan bir kahve türüdür. Bu kahve servis edilirken, genellikle küçük bir fincan veya cam tercih edilir. Ayrıca Espresso’ya birkaç damla süt de ekleyebilirsiniz. Bu süt sayesinde kahvenin yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Dilerseniz Macchiato’nun üzerine, kakao tozu veya tarçın gibi malzemeler ekleyerek içeceğinizi süsleyebilirsiniz.
Espresso Macchiato Nasıl Yapılır
Caffè macchiato hazırlamak için öncelikle bir shot espresso kahve hazırlamanız gerekiyor. Evde bulunan herhangi bir espresso demleme ekipmanı ile kahvenizi hazırlayabilirsiniz.
Moka pot daha ulaşılabilir bir kahve ekipmanı olduğu için biz kahve tarifimizi Moka pot üzerinden anlatacağız.
Espresso demlemek için gerekli ekipmana ve malzemeye sahip olmayabilirsiniz. Fakat caffè macchiatoyu filtre kahveyle de deneyimleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yoğun/sert içimli bir filtre kahve çeşidi seçmek ve kahveyi demlerken kullanacağınız su miktarını daha az miktarda tutmak.
Dipnot: Filtre kahvenin de espresso gibi kremalı bir yapıya sahip olması için; sıcak suyu kahvenin üzerine ekledikten sonra yaklaşık 45-50 saniye kadar karıştırın. Süzerken de olabildiğince sakin ve yavaş davranın.
Macchiato Nasıl Bir Kahve?
Macchiato, bir tür espresso kahvedir ve İtalyanca’da “leke” anlamına gelir. Bu içecek, genellikle bir espresso ve birkaç damla süt köpüğünün kombinasyonudur.
Macchiato’nun iki ana türü vardır:
- Espresso Macchiato: Bu tür, birkaç damla süt köpüğünün bir espresso üzerine eklenmesiyle hazırlanır.
- Latte Macchiato: Bu türde, süt köpüğü, sıcak sütün üzerine eklenir ve daha sonra espresso eklenir. Bu içecek, genellikle daha tatlı bir lezzet elde etmek için şeker veya şurup ile tatlandırılır.
Macchiato, espresso sevenler için güzel bir alternatiftir. Yoğun kahve aroması ile süt köpüğünün hafif dokusu arasındaki kontrast, kahve deneyimini daha zenginleştirir
Espresso Macchiato Yapımı
Caffè macchiato hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler 7-8 gram espresso ayarında çekilmiş kahve, süt, içme suyu, Moka pot ve süt köpürtücü. 30 ml espresso için kullanacağınız süt 15 ml’i geçmemeli.
Hazırlanışı:
- Moka potun su eklenen kısmına sıcak içme suyunu ekleyin. Suyun emniyet valfini aşmamasına dikkat edin. Eğer kullanacağınız su soğuk olursa kahveyi yakabilirsiniz.
- Moka potun kahve filtresi kısmına kahveyi ekleyin. Ardından bir kaşık yardımıyla çok fazla bastırmadan kahveyi düzleştirin.
- Moka potun su haznesinin üstüne kahve filtresi ve onun üstüne de kahvenin demlendiği hazneyi takın. Sonrasında moka potu kısık ateşe koyun.
- Sıcak suyun kaynamasıyla birlikte kahve basıncın da etkisiyle en demlenme haznesinde toplanacaktır. Suyun tamamı üst hazneye ulaşınca moka potun altını kapatın ve kahveyi 3 veya 4 dakika kadar demlenmeye bırakın.
- Kahve demlenirken sütü küçük bir cezvede ısıtın fakat kaynamasına izin vermeyin.
- Isınan sütü süt köpürtücüyle yoğun üst köpüğü olmayacak şekilde çırpın.
- Sütü köpürttükten sonra kahveyi demlenen espressoyu fincanınıza alın.
- Cezvenin altını birkaç defa tezgaha vurun. Son olarak fincanı hafif eğerek cezvedeki sütü fincanınıza doldurun.
Afiyet olsun!
Tariflerimizden ilham alarak hazırladığınız kahveleri @mithra.coffee‘yi etiketleyerek paylaşabilirsiniz. Böylelikle biz de hazırladığınız enfes tarifleri görme şansına sahip oluruz.
Tariflerle ilgili yorumlarınızı da yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Kahve tadında bir gün geçirmeniz dileğiyle!