Endonezya kahvesi; dünyanın en çok tercih edilen kahve çeşitlerinden bir tanesidir. Dünyanın en büyük dördüncü kahve üreticisi olan Endonezya, dünyanın dört bir tarafına kahve ihraç etmektedir.
Endonezya kahve ile ilk kez Hollandalı sömürgecilerin getirdiği kahve çekirdekleriyle tanışmıştır. İkliminin ve toprak yapısının elverişliliği sayesinde zamanla en çok kahve üreten ülkeler arasında yerini almıştır.
Endonezya, on yedi binden fazla adadan oluşan bir cumhuriyet ülkesidir. Ülke; Papua Yeni Gine, Doğu Timor, Malezya, Singapur, Filipinler, Avustralya, Andaman ve Nikobar ile sınır komşusudur.
Endonezya çok çeşitli bir iklim yapısına sahiptir. Tropikal, sıcak ve nemli bir iklimin hakim olduğu Endonezya’da bu çeşitli hava şartları pek çok bitkinin yetişmesine imkan sağlamıştır.
Tropikal ormanların bolca bulunduğu Endonezya’da bol ve çeşitli bitki çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, adalardan oluşan Endonezya’da her adanın farklı bir iklim yapısı da vardır.
Endonezya’nın bu bitki çeşitliliği, çeşitli aromalara sahip kahvelerin yetişmesine imkan sağlamıştır. Endonezya’da üretilen kahve çekirdeklerinin %25’i Arabica, %75’i ise Robustadır.
Kahve çeşitleri hakkında daha fazla bilgi için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Endonezya Kahvesi Nasıl Yapılır?
Endonezya kahvesinden yüksek bir verim ve aroma almak istiyorsanız espresso şeklinde demleyebilirsiniz. Fakat damıtma yöntemlerinden birini kullanarak demlediğiniz filtre şeklinde de yüksek bir aroma yakalayabilirsiniz.
Biz öncelikle neredeyse herkesin evinde bulunan French press ile Endonezya kahvesi demleme yöntemini anlatacağız. Ardından da damıtma yöntemlerinden biri olan V60 ile hazırlama yöntemine değineceğiz.
French Press ile Endonezya Kahvesi Demleme
French press ile Endonezya kahvesi demlemek istiyorsanız bir fincan için 2 yemek kaşığı Endonezya kahvesine ihtiyacınız olacak. Kahve demleme işlemi ise şu şekilde:
- Öncelikle French pressi sıcak su ile çalkalamalısınız. Bu çalkalama işlemi presi ısıtacak ve kahvenizin daha uzun süre sıcak kalmasını sağlayacaktır.
- Daha sonra ise iki yemek kaşığı kahveyi presin içerisine koymalısınız.
- Ardından kaynattığınız içme suyunu kahvenin üzerinde gezdirerek presin içerisine ilave etmelisiniz.
- Yaklaşık 6 dakikalık demlenme süresinin ardından kahveniz hazır olacaktır.
Afiyet olsun!
V60 ile Endonezya Kahvesi Demleme
V60 ile lezzetli bir fincan Endonezya kahvesi demlemek için öncelikle V60’ın içerisine 60 derecelik kahve filtresini yerleştirmeli ve ardından V60’ı da serverın üzerine yerleştirmelisiniz. Daha sonra sıcak su ile filtreyi ıslatmalı ve server içerisinde biriken sıcak suyu dökmelisiniz.
Bu işlemin ardından 2 yemek kaşığı kahveyi filtrenin içerisine koymalısınız. Ardından ısıttığınız içme suyunu kahvenin üzerinde dairesel hareketlerle yavaş yavaş gezdirmelisiniz. Bu işlemden sonra yaklaşık 30 saniye kadar beklemelisiniz ki kahvenizin aroması ortaya çıksın.
En son adımda da kalan suyu kahvenizin üzerinde yine dairesel hareketlerle gezdirmelisiniz. Son olarak kahvenizi yaklaşık 6 dakika kadar demlenmeye bırakmalısınız.
Demlenen kahvenizi en güzel şekilde servis edebilirsiniz, afiyet olsun!
☕ Dünyanın en kaliteli kahve çeşitlerini Mithra Coffee & Tea Co.’yla tadabileceğinizi biliyor muydunuz? Size yalnızca bir tık uzaklıkta olan Mithra Coffee & Tea Co. en kaliteli ve en lezzetli egzotik kahve çeşitlerini çiftlikten evinize getiriyor.
Endonezya Kahvesi Özellikleri
Endonezya’nın ilkimi ve toprak yapısı çok çeşitli kahve türlerinin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Her bir kahve çeşidi ayrı bir özelliğe sahip olan Endonezya kahvesi, kendine has aromalara ve notalara sahiptir.
Endonezya Kahvesi Çeşitleri
Sumatra Kahve
Sumatra kahve, dünyanın en kaliteli kahveleri arasında yer alır. Mandheling, Ankola ve Lintong olarak da adlandırılan bu kahve çeşidi; sağlam gövde ve düşük asit oranınına sahiptir.
Sumatra kahveleri genel olarak zengin bir aromaya sahiptir. Kahve keyiflerinize lezzet katacak olan bu kahve çeşidi oldukça lezzetlidir.
Sumatra kahvesinin Mandheling cinsi, kuru işlenmiş bir kahve çeşididir. Kahvenin daha iyi bir aroma kazanması için kahve, sıcak suda yıkanır.
Deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yetiştirilen bu kahve çeşidi adını Kuzey Sumatra Mandailing halkından almıştır ve dünyanın en özel kahvelerinden bir tanesidir.
Sumatra Lintong Kahve
Bu bölgede yetiştirilen bir diğer çeşittir. Sumatra Lintong kahve de deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yetiştirilmektedir.
Orta gövdeye ve düşük asit oranına sahip olan bu kahve çeşidi tatlı aromalardan oluşan kahve tutkunlarının damak tadına hitap edecektir.
Java Arabica Kahvesi
Endonezya’nın Java Arabica kahvesi, Endonezya’nın Java adasında yetiştirilir. Islak işlenmiş Arabica kahve çeşitlerinden bir tanesidir.
Diğer Endonezya kahve çeşitlerine göre oldukça hafif olan bu kahve çeşidi, deniz seviyesinden 1400 metre yükseklikte yetişir. Fakat bu kahve çeşidi diğer dünya kahvelerine nazaran daha ağır bir gövdeye sahiptir.
Mocha Java Kahvesi
Endonezya’nın geleneksel kahve harmanlarında kullanılan bir kahve çeşididir. Java Arabica ve Yemen Mocha kahvesinin harmanlanması sonucunda elde edilir. Özel bir tat ve aroma kazanan bu kahve çeşidi, Endonezya kahvesi içerisinde en sevilen çeşitlerden bir tanesidir.
Sulawesi Kahve
Sulawesi kahvesi; Endonezya’nın Malay takımadalarının ortasında yer alan Sulawesi adasında yetiştirilmektedir. Canlı bir asit oranına sahip olan Sulawesi kahvesi, olgunlaşmış meyve ve koyu çikolata notalarına sahiptir.
Sumatra kahvesine göre daha hafif ve daha az asitli olan Sulawesi kahvesi; Java kahvesine göre daha topraksıdır.