Dağ Çayı Nedir, Nasıl Hazırlanır, Faydaları Nelerdir?

dag-cayi-nedir-nasil-hazirlanir-faydalari-nelerdir

Dağ çayı, herkes tarafından tanınmasa da son yıllarda yavaş yavaş adından söz ettiren bir bitki çayıdır. İçerdiği bileşenler sayesinde oldukça faydalı olan bu çayı bir an önce herkesin tanımasını ve mutfaklarında bu çay çeşidine yer vermesini tavsiye ederiz.

O halde gelin hep birlikte bu faydalı çayı keşfedelim! İşte yayla çayıyla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları.

Dağ Çayı Nedir?

Dağ çayının faydalarına ve nasıl hazırlanabileceğine geçmeden evvel bu bitkiyi sizlere tanıtmak isteriz. Bu bitki halk arasında “yayla çayı” olarak da anılmaktadır. Sebebi ise en çok dağlarda ve yaylalarda yetişmesidir.

Yayla çayı olarak da tanınan bu bitkinin ana vatanı Asya ve Avrupa’dır. Türkiye’nin de hem Asya’da hem de Avrupa’da toprak parçası bulunduğu için bu bitki çeşidi ülkemizde fazlasıyla yetişmektedir.

dag-cayi-nedir-mithra

Yayla çayı ülkemizde en çok Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yer alan; ormanların iç kesimlerinde, çalılıklarda, yaylalarda ve dağ eteklerinde kendiliğinden yetişme imkanı bulur.

Bu bitkiyi ilk gördüğünüzde ada çayı zannedebilirsiniz. Çünkü ada çayı ve yayla çayı görünüş olarak birbirlerine fazlasıyla benzemektedirler. Fakat dağ çayı yapı olarak ada çayından daha serttir. Bu da iki çayı birbirinden kolaylıkla ayırmanızı sağlar.

Yayla çayı bitkisinin boyu bir metreye kadar uzayabiliyor. Ayrıca yaprak kalınlığı da 2 – 3 santimetre kalınlığına kadar ulaşabiliyor. Bu bitkinin açık yeşil ve açık gri tonlarındaki yaprakları diğer bitkiler arasında kolaylıkla fark edilmesini sağlıyor.

Ülkemizdeki yayla çayı çeşidinin 10’dan fazla olduğu bilinmektedir. Fakat bu çeşitlilik arasında tüketime uygun olan yayla çayı çeşidini seçmek ustalık ve uzmanlık ister.

Bu sebeple yaylalara, dağlara ya da ormanlık alanlara yaptığınız küçük ziyaretlerde yayla çayı buldum diye hemen sevinmeyin. Zira yanlışlıkla tüketime uygun olmayan bir çeşidini toplayabilir ve sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.

Dağ çayını dilimizin döndüğünce ve bildiğimiz kadarıyla sizlere tanıtmaya çalıştık. Eğer sizin de dağ çayı hakkında bildikleriniz ve bu bilgiler üzerine ekleyecekleriniz varsa yorum kısmında bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. Böylece hepimiz bu doğa harikasını daha yakından tanıma şansı elde edebiliriz.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yayla çayının dillerden düşmeyen faydalarına geçelim. Bakalım yayla çayı söylendiği kadar faydalı bir çay mıymış? İşte, yayla çayının meşhur faydaları!

Dağ Çayının Faydaları Nelerdir?

cay-faydalari

Yayla çayının ne kadar faydalı bir çay olduğunu her defasında dile getirmeye çalıştık. Peki, bu faydalar arasında neler var, yayla çayının insan sağlığı üzerinde yarattığı olumlu etkiler neler?

  • Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, yayla çayının güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu kanıtlamıştır. Diğer taraftan bu bitki çayı güçlü bir flavonoid kaynağıdır. Flavonoid ise vücutta antioksidan etkisi yaratan bir maddedir.
  • Bu bitki çayının iştah kapatıcı özelliği bulunmaktadır. Eğer ani acıkmalarınız ve sürekli yemek yeme isteğiniz varsa yayla çayı tüketebilirsiniz. İştah kesen bitki çayları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz ilgili blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Hazımsızlık ve mide problemlerinin ortadan kalmasına yardımcı olur.
  • Vücutta oluşan iltihaplanmaların ve idrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesine destek olur.
  • Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların tedavisini destekler.
  • Temizliğinize dikkat etmenize rağmen ter kokusu problemi yaşıyorsanız yayla çayı tüketerek koku probleminden kurtulabilirsiniz.
  • Adet dönemlerinde yaşanan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Eğer regl dönemlerinde dayanılmaz ağrılar yaşıyorsanız adet söktüren bitki çayı çeşitlerine de göz atabilirsiniz.

🫖 Doğanın sunduğu mucizelere her zaman açıksanız, en kaliteli çay yapraklarından elde edilen birbirinden faydalı Mithra Coffee & Tea Co. çaylarına göz atabilirsiniz. Birbirinden özel ve lezzetli Mithra Coffee çayları size arzu ettiğiniz lezzeti sunarken daha dinç ve rahat olmanıza da yardımcı olacaklar.

Dağ Çayı Zararları

Dağ çayı tüketiminde aşırıya kaçarsanız birtakım yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Mide bulantısı bu yan etkiler arasında en sık görülenidir.

Bu sebeple yayla çayını tüketirken aşırıya kaçmamalısınız. Eğer bir hafta boyunca yayla çayı tükettiyseniz bir sonraki hafta çayın tüketimine ara vermelisiniz.

Diğer taraftan yayla çayını hamilelerin, emziren annelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmiyor. Ayrıca alerjik bir bünyeye sahipseniz bu çayı tüketmeden önce hekiminize danışmanızı, hekiminiz uygun gördüğü takdirde bu bitki çayını tüketmenizi tavsiye ederiz.

Dağ Çayı Nasıl Hazırlanır?

cay-nasil-yapilir

Dağ çayını hazırlamak için iki farklı yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerden ilki demleme, diğer ise kaynatma yöntemidir. Fakat her iki yöntemde de yaklaşık bir yemek kaşığı dağ çayı kullanılır.

Birinci Yöntem:

  1. Bir su bardağı içme suyunu bir su ısıtıcısı yardımıyla kaynatın.
  2. Çayı demlemek için kullanacağınız French pressi ya da bitki çayı demliğini bir miktar sıcak su ile çalkalayın.
  3. Bitki çayı demliğinin ya da French pressin içerisine bir yemek kaşığı yayla çayını ilave edin.
  4. Çayın üzerine ısıttığınız suyu dökün ve yaklaşık 7 – 8 dakika kadar demlenmeye bırakın. Daha sonra bal gibi doğal tatlandırıcılarla tatlandırıp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

İkinci Yöntem:

  1. Küçük bir tencerenin içerisine hazırlayacağınız fincan miktarınca içme suyu ekleyin.
  2. İçme suyu kaynayınca içerisine fincan başına bir çorba kaşığı yayla çayı ilave edin ve yaklaşık 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.
  3. Çay iyice kaynayınca bir iki dakika dinlendirip süzün ve servis edin.

Afiyet olsun!

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like