Connected by Coffee Belgesel İncelemesi

connected-by-coffee-mithra-blog

Kahve tutkunları için yepyeni bir inceleme yazısıyla geldik. Bu içeriğimizde Connected by Coffee belgeselini ele alacağız. Bu belgesel ile kahveyi ve kahve piyasasını farklı bir pencereden izleyeceğiz. Öyleyse bir fincan kahve hazırlayın ve bu keyifli içeriğin tadını çıkarın.

Connected by Coffee’de Latin Amerikalı kahve çiftçilerinin hikayesinin anlatıldığı bir belgesel. Ayrıca günlük kahve ihtiyacımızın sıkıntılı bir geçmişe ve umut dolu bir geleceğe derinlemesine bağlı olduğunu gösteriyor.

Belgesel 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gösterime girmiştir. Belgeselde Meksika’dan Nikaragua’ya uzanan 1600 km’lik bir yolculuğa çıkıyoruz. Yolculuk esnasında küçük kahve çiftliklerinde duraklıyoruz.

Bu kahve çiftliklerine konuk olurken de adil bir ticaret hayatının toplumları nasıl güçlendirebileceğini ve sosyal adaleti nasıl sağlayacağını öğreniyoruz.

Aaron Dennis’in yönetmen koltuğunda oturmaktadır. Ayrıca Connected by Coffee’nin senaryosu yine Aaron Dennis ve eşi Chelsea Dennis tarafından kaleme alınmıştır. İzleyiciyi 1 saat 10 dakika boyunca ekrana kilitleyen belgesel içtiğimiz bir fincan kahvenin ardındaki gerçeklerle yüzleşmemizi sağlamaktadır.

Connected by Coffee oyuncu kadrosunda Matt Earley ve Chris Treter gibi isimlerin yer aldığı belgeselde bu isimlerle birlikte Meksika, Guatemala, El Salvador ve Nikaragua’yı dolaşıyoruz. Bu yolculuk esnasında da içtiğimiz bir fincan kahveye dair pek çok bilgi öğreniyoruz.

Belgeselde dikkat çeken en önemli konulardan biri ise “The Fair Trade Movement” yani Adil Ticaret Hareketi. Belgesel ile bu hareket hakkında derinlemesine bilgi ediniyoruz. Peki, Adil Ticaret Hareketi nedir ve belgeselde nasıl ele alınmıştır? Konunun siz değerli okurlarımız tarafından daha iyi anlaşılması adına bu konuyu bir başlık altında ele almak istedik.

Adil Ticaret Hareketi

guatemala-kahvesi-ozellikleri

Dünyanın dört bir yanında her sabah milyonlarca fincan kahve hazırlanıyor. Güne daha enerjik ve mutlu başlamanın sırrı olan bu kahvenin ardında ise emektar çiftçiler yer alıyor. Özellikle dünyanın en nitelikli kahve çekirdeği olarak kabul edilen Arabica kahve çekirdekleri yüksek ve engebeli yerlerde yetiştiği için üreticileri de büyük bir risk altındalar.

Connected by Coffee ise çiftçilerin hak ettikleri kazancı elde edebilmeleri için kahve piyasasını kooperatif anlamda geliştirmek ve onlara daha iyi bir pazar imkanı sunmak gerektiğini anlatan bir belgesel. Yerli kahve üreticileri için bir kooperatif oluşturmak ürettikleri kahveyi değerinde satmalarını sağlayabilecek en önemli yollardan biri.

Connected by Coffee’de de dünya kahve ihtiyacının %70’inin bu tür yerel ve bağımsız kahvecilerden karşılandığı anlatılıyor. Yerli kahve üreticilerinden elde edilen ürünleri piyasaya sunan aracılar bu kaliteli kahve çekirdekleri sayesinde çok iyi paralar kazanıyorlar. Fakat yerel üreticiler hak ettikleri kazancı elde etmek bir yana emeklerini oldukça düşük bir fiyata satışa sunmak zorunda bırakılıyorlar.

İşte, Adil Ticaret Hareketi de bunun önüne geçmeyi hedefleyen girişimlerden biri. Bu sebeple de Connected by Coffee’de bu hareketten sıklıkla söz ediliyor. Yerel üreticilerin ancak bir kooperatif aracılığıyla hak ettikleri kazancı elde edebilecekleri savunuluyor.

Diğer taraftan belgeselde yerel üretimle ilgili dikkatimizi çeken bir diğer konu ise kalite. Büyük kahve çiftliklerinde sıklıkla kullanılan kimyasallar yerel üreticiler tarafından kullanılmıyor. Bu da ortaya çok daha doğal ve lezzetli kahve çekirdeklerinin çıkmasını sağlıyor.

Çalkantılı Bir Tarihten Umut Dolu Bir Geleceğe

kahve-agaci-nerede-yetisir

Belgeselde konu edilen pek çok yer geçmiş yıllarda oldukça zor zamanlar geçirmişler. Dolayısıyla belgeselde tarihi gerçekliklere de şahit oluyoruz. Bu yerlere ait zengin kaynakları güçlü ve büyük devletler tarafından kullanıldığını açıkça görüyoruz.

Fakat yerliler tarafından yönetilen kooperatifler ve yerel çiftçiler ile yapılan konuşmalar gelecek için bizlere umut vermekte. Gidilmesi gereken yok uzun olmasına karşın savulunulan Adil Ticaret Hareketi ile birlikte bu bölgeler ve bu bölgelerdeki halk pastadaki paylarını alabilecekler.

Bu konuda yalnızca üreticilere de iş düşmüyor. Biz kahve tüketicilerinin bu konuda neler yapabilecekleri hakkında da bilgi veriliyor. Ayrıca belgeseli izlediğiniz zaman konunun ne kadar eğlenceli ve keyifli bir şekilde ele alındığına şahit olacaksınız.

Connected by Coffee’yi Amazon üzerinden kiralayarak ya da satın alarak izleyebilirsiniz.

0 Shares:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like