Cold brew, son zamanların en popüler kahve demleme yöntemlerinden biri. Kaliteli kahve lezzetinin ve serinletici etkinin bir arada olduğu bu kahve demleme yöntemi ile hem havalı kahve sunumları hazırlayabilir hem de mükemmel kahve aromasının tadını çıkarabilirsiniz.
Cold brew yani Türkçe karşılığı ile “soğuk demleme” yöntemiyle 3. nesil kahve anlayışının yaygınlaşması ile daha çok karşılaşmaya başladık. Kahve zincirlerinin en sevilen lezzetlerinden biri olan bu kahve soğuk olmasına rağmen kış aylarında da sevenleri tarafından tüketilmektedir.
Bu kahve demleme yöntemi son zamanlarda yaygınlık kazanmış olsa da bu yöntem 1600’lü yıllardan bu yana kullanılmaktadır. Japonya’da yaşayan Hollandalı tüccarlar tarafından kullanılan bu demleme yöntemi zamanla tüm dünyaya yayılmış, bugün de en sevilen kahve demleme yöntemlerinden biri olmuştur.
Kahve zincirlerinde bir kahveye nazaran oldukça yüksek fiyatlarla satılan cold brew kahve aslında oldukça zahmetsiz bir kahvedir. Diğer kahve demleme yöntemleri ile arasındaki en büyük fark uzun demlenme süresidir.
Siz de evinizde soğuk demleme yöntemini kullanarak bu müthiş aromanın tadını çıkarabilirsiniz. Böylelikle sevdiğiniz kahve lezzetine canınızın istediği her an ulaşabilirsiniz. Sıcak havalar için 7 soğuk kahve tarifi paylaştığımız yazıya da göz atabilirsiniz.
Cold Brew Tarifi
Cold brew kahve, evde hazırlayabileceğiniz en kolay kahve çeşitlerinden biri. Önceden hazırlanan bu kahve çeşidini hazırlarken dilediğiniz miktarda hazırlayabilirsiniz. Demlendikten sonra da şişeleyip dolaba kaldırabilirsiniz. Böylelikle dilediğiniz zaman içerisine buz katarak servis edebilirsiniz.
Cold brew demlerken dikkat etmeniz gereken belli noktalar da bulunmakta. Dilerseniz soğuk demleme tarifine geçmeden evvel bu kahveyi hazırlarken işinize yarayacak birkaç ipucu verelim.
- Kullanacağınız kahve çekirdekleri kaliteli olmalı. Mithra Coffee & Tea Co.’nun zengin aromalı kaliteli kahve çekirdekleri ile evinizde kahve zincirlerinin ulaştığı o lezzeti kolaylıkla elde edebilirsiniz.
- Kahvenin öğütülme derecesine dikkat etmelisiniz. Kahve çekirdekleri French press öğütme derecesinden bir miktar daha kalın öğütülmelidir. Çünkü soğuk demleme yönteminde kahve uzun süre demlenir ve ince öğütülmüş kahvenin aroması da kendini çok çabuk bırakır fakat kalın öğütülmüş kahve taneleri aromasını suya yavaş yavaş salacaktır.
- Kendiliğinden metal filtreli ekipmanlar kullanabilirsiniz elbette fakat biz tavsiye etmiyoruz. Metal filtreler geçirgen bir yapıya sahip oldukları için kağıt filtre kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Süzme işlemi sırasından en iyi sonuca Chemex ile ulaşacaksınız. Çünkü Chemex filtresi kahvenin partiküllerinin aşağı inmesine izin vermeyecektir. Böylelikle süzdüğünüz kahveyi çok daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Cold Brew Kahvenin Hazırlanışı
- Bir kabın içerisine demleyeceğiniz kahve miktarınca öğütülmüş kahve ilave edin. (Tek kişi için 20 gram yani yaklaşık 3 çorba kaşığı kahve kullanmalısınız.)
- Soğuk içme suyunu kahvenin üzerine doldurun. (Kullanılan her 20 gramlık kahve için 250 ml soğuk içme suyu kullanmalısınız.)
- Kahveyi hazırladığınız kabın kapağını kapatıp buzdolabında bekletin.
- Kahvenin bekleme süresi minimum 12 saat, maksimum da 24 saat olmalı. Eğer kahveyi 24 saat demlendirirseniz daha lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.
- Demlenen kahveyi süzmek için Chemex’in içerisine kağıt filtre yerleştirin. Kahveye iki kez süzme işlemi uygularsanız kahve içerisindeki partiküllerden tamamen arınacaktır.
- Kahveyi yavaş yavaş ekipmanın içerisine dökün. Bu aşama size biraz zahmetli gelebilir fakat süzdükten sonra kahveyi buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz. Biz bu sürenin bir haftayı geçmemesi taraftarıyız.
- Süzdüğünüz kahveyi içerisine buz atarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Cold Brew Latte Tarifi
Cold brew kahve, filtre kahveye nazaran oldukça sert bir kahve. Eğer yoğun içimli kahvelerden hoşlanmıyorsanız sade cold brew kahve sizin damak tadınıza hitap etmeyecektir.
Bu lezzetin tadına bakmak ve kahve keyiflerinize farklı bir aroma katmak istiyorsanız soğuk demleme yönteminde süt ve şeker kullanarak kahvenizi tatlandırabilirsiniz. Eğer şeker kullanmıyorsanız kahvenizi hafifletmeniz için süt de yeterli olacaktır.
Cold brew latte yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler; kişi başı 20 gram French pressten biraz daha kalın öğütülmüş kahve, soğuk içme suyu, süt, şeker ( dilerseniz kullanmayabilirsiniz, sizin damak tadınıza kalmış.) ve Chemex (başka bir kahve demleme ekipmanı da kullanabilirsiniz.)
Bu kahveyi hazırlarken yukarıdaki adımların bir kısmını aynı şekilde uygulayacağız. Servis aşamasına geçtiğimizde ise sütü ve şekeri nasıl ilave edeceğinizi söyleyeceğiz.
- Bir kabın içerisine demleyeceğiniz kahve miktarınca öğütülmüş kahve ilave edin. (Tek kişi için 20 gram yani yaklaşık 3 çorba kaşığı kahve kullanmalısınız.)
- Soğuk içme suyunu kahvenin üzerine doldurun. (Kullanılan her 20 gramlık kahve için 250 ml soğuk içme suyu kullanmalısınız.)
- Kahveyi hazırladığınız kabın kapağını kapatıp buzdolabında bekletin.
- Kahvenin bekleme süresi minimum 12 saat, maksimum da 24 saat olmalı. Eğer kahveyi 24 saat demlerseniz daha lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.
- Demlenen kahveyi süzmek için Chemex’in içerisine kağıt filtre yerleştirin. Eğer kahveyi iki kez süzerseniz kahve içerisindeki partiküllerden tamamen arınacaktır.
- Kahveyi yavaş yavaş ekipmanın içerisine dökün. Bu aşama size biraz zahmetli gelebilir fakat süzdükten sonra kahveyi buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz. Biz bu sürenin bir haftayı geçmemesi taraftarıyız.
- Süzdüğünüz kahvenin içerisine damak tadınıza göre bir miktar şeker ekleyin ve güzelce karıştırın.
- Kahvenin içerisine bir miktar buz ekleyin ve üzerine dilediğiniz miktarda soğuk süt ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!